Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Wednesday, March 30, 2011

Hlovate :-)

Post kali ni aku nak citer pasal hlovate. Die ni penulis novel. Tp bukan calang2 penulis. Die ni mmg bagus. Aku cukup salute ah die nie sbb die menulis bukan sekadar novel2 cinta jiwang2 tuh,tp novel2 die sume penuh dgn ilmu pengetahuan dan kaya dgn mesej2 baik yg diselitkan. Die ni mcm tau pasal sume benda tambah2 pasal medic n study oversea. Cukup banyak mesej2 yg diselitkan. Die pandai memikat pembaca dgn menyelitkan sume ni dalam kisah cinta yg tak angau overboard. Siyezly aku kagum dgn cara die menulis. Bahase die sempoi tapi superb. Coolio. Aku ni mmg minat menulis so aku nak jadikan karya2 die sebagai inspirasi. Dulu time sekolah aku rajin menulis. Banyak cerpen2 dah aku karang. Ade jugak start karang novel tp tak sempat nak habiskan sebab busy study. N skrg ni pas masuk matrik lagi la,langsung takde mase dah nak mengarang2. So aku tinggal sekejap dunia penulisan ni. Tp aku still bace novel sbb aku mmg fanatik giler membaca tambah2 buku yg mmg memenuhi kehendak aku. Termasuklah karya2 Hlovate ni. Karya2 die mmg sesuai giler dgn jiwa aku. Ade jugak aku dengar kawan2 aku kata depa tak paham langsung bace citer Hlovate nie. Mmg sape2 yg bace novel die perlukan pemahaman dan penghayatan yg tinggi sbb die ni banyak gunakan ayat2 yg power2 dr buku,internet n orang2 berilmu contohnye die sangat suka selitkan word2 dari buku Harun Yahya,n buku2 yg first class punye. N kdg2 die masukkan bahasa sains n agama yg susah difahami oleh orang yg kurag memahami.

Novel first Hlovate yg aku bace ialah AaBb. Novel ni pasal Addin seorang doktor dan suaminya Benz seorang jurutera. Mereka ni pada mulanya tak sehaluan namun akhirnya bahagia bersama. Siyez citer ni best and lawak. Aku bace sambil tergelak2. Novel ni aku ada sebab Ahmad Taufiq belikan utk aku dulu,skali dgn novel Tunas untuk hadiah birthday aku. Kalu ada masa lapang mmg aku akan bace novel ni berulang2 kali sbb citer die sumpah best!



Then x lame pastu aku beli Versus. Citer ni pasal orang yg nak berubah ke arah kebaikan. Dalam cite ni banyak sangat mesej2 kebaikan n pasal agama yg diselitkan. Kalau bace,mmg boleh buat rase insaf n terasa betapa ilmu agama kita masih di tahap yg rendah. Banyak lagi yg belum kite belajar n terokai.


Then aku bace 5 Tahun 5 Bulan. Yg ni aku takder,aku pinjam dari member aku. Citer ni pun best. Pasal bakal doktor yg kerja dulu sebagai maid kat umah somebody yg loaded,then jatuh cinta dgn anak majikan die. Johanna n Along.

Sekarang ni aku tengah bace Rooftop Rant. Pinjam dr member aku. Best gak citer ni. Citer sal camane due watak dalam novel ni berubah 360 darjah. Drpd seorang yg suicidal,smoker.kepada perempuan yg muslimah. Bagaimana terjadinya perbalahan dan keluarga yg tak stabil yg membuat hidupnya jd tak tentu arah hingga hampir membunuh diri,then berubah setelah mendapat hidayah drpd Allah S.W.T

Aku suka ayat2 dalam novel nie.

" There are times when strangers are like family,and family are like strangers."
" Things that didn't kill you just make you stronger."
" Life breaks us all,but in the end we're stronger in the broken places."
" Between living well or living hell,we've made our choices and we've made it through."
" Religion is not just one part of life;rather,it is a system that encompasses and regulates all aspects of it."
" The walls we build around us to keep out the sadness also keep out the joy."

Well,banyak lagi sebenarnya kata2 yg bagus yg aku petik dr dalam novel2 Hlovate. Tp xlarat nak tulis sume. Mg inspirational words dalam tuh. Can make us feel better. Just remember,no life without troubles. 
Be ourselves,but make it better. Don't drown in sadness and stress. 

Td aku tengok video motivasi Datu Fadzilah Kamsah,pasal 'Kenapa Wanita Menaangis?' Salah satunya,menangis leh wat mate kite bersih,coz die cuci chemical2 dalam tu., N menangis dapat menenangkan emosi,sbb bile kite rase stress or marah sangat2,just let it go with crying. 

Salam.

Tuesday, March 29, 2011

CiKgu SeKoLaH ReNDaHku..

Ok..hari Ahad lepas, aku jumpe fb cikgu time aku sekolah rendah kat SK Aminuddin Baki,Slim River dulu. Name die cikgu Ramlah.. Aku add la,then die approve. Lepas tu aku pun send la message kat die. Aku da boleh agak mesti die tak ingat kat aku punye sbb die ajar aku masa aku darjah 3 dulu,tahun 2001..dah 10 tahun kan,dlm tempoh tu da berapa ribu murid die ajar,mane la nak ingat kan.. so takpe lah,aku sekadar nak tanye khabar die.. tapi bile msg dgn die,aku respek r ckgu tuh,die jelajah kot profile aku nak tau aku buat ape skrg,n ayat yg paling aku rase tersentuh,die cakap 'sy bangge dgn kamu' n die doakan aku dapat 4 flat utk final..terima kasih sangat2 cikgu sbb sudi doakan sy..aku still simpan msj2 aku dgn die..

aku : Asalamualaikum cikgu..cikgu pernah ngajar saya dulu masa darjah 3 tahun 2001..mesti ckgu dah tak ingat saya dah kan..saya sekelas dengan Fathi dulu..ape2 pun saya masih ingat cikgu.. :-)


cikgu : waalaikumussalam wrbt...alhamdulillah dan trima ksih sudi add frens ngn cikgu. ..memang tak ingat tp mungkin lama2 nanti ingatlah..sekarang tengah buat apa?


aku : sekarang study kat matrik...ckgu sihat?masih ngaja kat SKAB ke?


cikgu : alhamdulillah sehat..harap azwani pun juga..Tahniah dpt masuk matrik..kena uat betul2...Dulu azwani kelas 3 apa ya?


aku : insyaallah..dah nak final dah pun bulan 4 nie..sy dulu kelas 3 melur..ala ckgu ingat tak ckgu noraini aris? die pindah sungkai dulu. skali la dgn saya. anak die amalina farhana.sy ingat gak cikgu maznah. huhu susah nak bg ckgu ingat balik. takpe2. skrg adik fathi,fasehah kat SKAB tu. sy jumpe fb ckgu ni pun melalui fb die.


cikgu : hi azwani da lebih 10 tahun...sukar juga nak ingat..cikgu lg ingat cikgu noraini aris..ank dia smka jugakan..ngan azwani ya....dia uat ape sekrang..sama ngan azwani ke? cikgu da tengok Post kamu n gambar2..best student spm sek trolak ya...TAHNIAH la...


cikgu : wah..ini bakal jd doktor la ya...course kajihayat(biologi)...cikgu doakan moga2 tercapai cita2 azwani...


aku : a'ah,anak die smka..thanks cikgu..sume tu berkat ckgu2 SKAB jugak ngajar sy dr darjah 1 sampai darjah 5..darjah 6 je sy pindah sungkai..ambik UPSR kat sane..cikgu Haslina n cikgu Maznah masih mengajar SKAB ke?


cikgu : cgu hslina masih d skab tp cgu maznah da pencen...ust mariam msh ada lg..cg noridah pun ada.


cikgu : ok azwani..cikgu nk cari maklumat dlm folder PPSMi...sambil nk buka sj intai2 fb ...Trima ksh pada azwani..dpt berkenalan semuala ngan kamu...Saya jarang jumpa mrd2 lama..pernah ada yg tak mau jumpa sy sbb takut...menyorok deme tu..da beso2 pun takut lg ngan sy...entahla..


cikgu : anyway BEST of luck in ur coming xam...do ur very best...sy bangga ngan kamu...sy doakan semoga dapt 4flat(betulke ejaannya)....


aku : hehe memang cikgu garang pun dulu..sy pun takut ngan cikgu dulu..tp sy sedar ckgu garang sbb nak mendidik kan..ok terima kasih sbb sudi sembang dgn saya..nanti krim salam kat ckgu haslina ye,suami die cikgu badrul kawan ayah sy..semoga ckgu sihat2 selalu n dapat terus berbakti kat anak bangsa...:-)




itulah perbualan kami malam tu..ntah kenapa kata2 cikgu buat aku rase bangge dgn diri sendiri dgn apa yg telah aku capai saat nie..even aku tak la secemerlang mana tp masih ade insan yg berbangge padaku..terima kasih ckgu..cikgu dah menaikkan semangat saya di saat sy rase sy tak mampu nak kejar impian dan cita2 sy..sy akn cuba yg terbaik..i will do my VERY BEST..


* terima kasih ayah sbb dah bank in duit dalam akaun aku..padahal aku tak mintak pun kat ayah,aku mintak kat mak je sbb aku takut nak mintak kat ayah..tp td mak call bagitau ayah dah bg duit suruh masukkan dalam akaun akak..itulah kasih ayah..tak betah tengok anak die hidup dgn hanya seringgit dalam tangan ( even sebenarnya kat cni takde duit pun takpe dah makan free ). thanks dad,i love u!

Story about me..

Ntah kenapa tibe2 aku nak citer pasal aku..aku ni seorang yg sangat careless dan mudah melakukan kecuaian..ade satu malam tuh,minum air sambil men laptop..tup2 tertepis air tuh,habis kne laptop..kelam kabut gak la tonggengkan laptop tuh nak buang air atas keypad tuh..da la air manis pulak tuh..ni kalau ayah aku tau ni,mau kena marah..huhu..cuai giler..then kadang2 kalau kelam kabut sangat,contohnye bangun lewat,mmg mcm2 la jadi,ade satu pagi tu,punye berlari nak p bilik air,duumm kaki tersepak pintu grill dorm,pehh sakitnye Tuhan je yg tau..berdarah kot kuku aku..due tige hari gak r lebam,nak jalan pon dengkot2..tengok,cuai punye pasai..then kalau p makan,contoh kat KFC ke,ade je la bende yg tumpah,tak tumpah tak sah..kalau gune sudu lagi la,kadang2 terpelanting ayam la,nasik terabur la..huh,kdg2 malu gak..hee..tp nak wat camne,itu la aku..then kalau minum air gune straw,aku ni tak sah kalau tak gigit straw tu..kadang2 sampai hancur straw tu aku kerjakan..tu mmg tabiat aku..sape2 yg rapat ngan aku mmg paham sangat la..pastu aku ni jenis cepat marah n touching,yg ni aku tau aku dapat dr sape..of coz dr cikgu kz,ayah aku..huhu..aku mmg cepat panas,tp cepat gak cool..aku senang maafkan orang,cume aku susah nak lupekan..tapi even aku kuat marah,aku tak suke mencarut,sbb dr kecik mak ayah kitorang tak bagi ckp benda xelok,kalau ckp,nnty kne rotan..takut woo..sbb tu kitorang adik beradik panggil aku kau pun tak boleh,kne panggil akak,angah or whatever..jgn sebut bodoh ke bangang ke,dapat tau dek ayah dapat la pelempang se'das'..cmtu la kitorang dididik..so sampai skrg aku tak reti mencarut..n sampai sekarang aku tak tau apa makna perkataan yg pelik2..tp bile dah makin dewasa,makin pulak aku ter'exposed' dgn kata2 yg sebegini..dan kadang2 aku terikut..pastu aku ni jenis suke buat keje last minit,ini mmg 100% aku warisi dr ayah aku..study pun jenis last minit punye..agaknye sbb tu la result tak dapat 10A SPM kot..buat keje pape pun sume last minit..tak boleh nak buat awal2..n aku ni jenis kalau marah,aku nangis..tu je care yg paling baik utk aku elakkan diri aku mengutuk or mencarut bukan2..aku nangis sungguh2,then aku amek wuduk..tenang seketika..then aku tdo..humm..kite manusia ni beza2 kan..cmtu gak aku,aku tak perfect..Allah kurniakan aku akal fikirang yg bagus,tp aku tak gunakan sebaiknya..aku ni sangat malas..n aku takboleh nak berdikari..aku ditakdirkan mcm nie..clumsy,careless,lazy,sensitive n so on..but di sebalik sume tu,kalau orang yg betul2 mengenali aku,die akan menerima aku seadanya..coz mengenali aku adalah satu cabaran...

* don't judge me if u don't know me well...

humm..ni lah gurls yg clumsy,careless n ntahape2 tu kan........


die mmg suke bab meng'snap' pic ni..huhu..


ni mase baru lepas webcam..hee...


ok dah puas snap pic..hehe..

* aku mmg minat pink!


Sunday, March 27, 2011

Maths is killing me!

Td petang aku try buat math paper 1..Ya Allah bapak la susah..soalan satu je aku dapat buat..tu pun sbb tengok buku..yg seterusnye mmg K.O..sepatah haram aku tak reti..tensen wehh bile mcm tu..rase nak nangis pun ade..tp bile pkir2 balik,ni la cabaran hidup nak berjaya..hum..nape la math ni susa sangat..satu apah pun aku tak reti skrg nie..math tu yg susa ke aku yg bodoh sangat dalam math?? grr. padahal time SPM dulu aku bole je wat..nape skrg nie aku rase lost? adddmath dapat A tp masuk matrik aku mcm lost giler dalam math..nak dapat A tu macam payah sangat2..bio n kimia ok jer..dapat jugak A..tp math ni mmg menjatuhkan pointer aku..sedihnyer..sangat2 sedih n tensen skrg nie..T_T..what should i do?ape nak buat utk skor math?humm...xleh nak senyum lahh... :-(

Indahnya saat bersama...

Tak tau nape malam ni aku rase happy..sbb Syed belanje kitorang bertige makan kot..aku,ayu n mama..terima kasih syed..kau mmg rajin belanje kami kan..thanks a lot..rase happy bile bersama..makan same2..sembang same2..then lepas abis makan.sambung study group math dgn budak2 tutorial..buat soalan past year..sampai kol 11..sambil tu online chatting ngan ayah n mak..depa tanye pasal malam permata gemilang tuh n tengok gambar2..adoi..bile pkir2 balik.ade bape hari je lagi nak bersama ngan kengkawan nie..pasni sume akan bawak haluan masing2..sedih gak..tp nak wat cmne..life must go on..

Humm..takpelah..korang tetap sahabat dunia akhirat..

Ni la antara gambor2 yg sempat aku snap time makan td..


dan lagi...


dan lagi..hehe...



hehe tu je la yg sempat aku posing time makan kuey tiow yg dibelanja oleh syed td..
sedap gak..pasni belanje agy ek syed..huhu..

*duit aku skrg ni betul2 tinggal seringgit je..pertama kali dalam sejarah doe kat cni duit tinggal byk tu je..nasib bek la matrikulasi kolej mara ni dapat makan free..lau tak mmg kebuluq la aku..huhu..

k lah..ngantuk sudah.. ^_^

Saturday, March 26, 2011

Hope begins to fade...

Dear Allah,please help me..please Ya Allah..take me to the right way..before it is too late..oh mum,oh dad,i wanna cry..i feel so sad right now..this feeling is killing me slowly..i don't know who i am right now..
Hum..why u do this to me? U r supposed to support me..give me strength..be with me whenever i need u..boost my spirit..but instead,u r trying to ruin my life..u r playing with my feeling..its hurt dear..u can't see the pain in me,but deep inside my heart,i'm so hurt..u r not the person who i know last year..the nice n helpful person..the one who always try to make me happy..fulfill all my wishes..always be with me no matter in what condition..and the most important thing,never ever do bad things to me..but now u r becoming worst and worst..i nearly don't know who u r rite know..is it true that people will change across time??is time change people?or time fade the love away..oh my..crazy crazy crazy..but still,i am the old me..hum i don't know if my feeling towards u is gonna change..but i can't lie to myself,that i still love u..hum..10 Mei 2011,our first anniversary..will we stayed together till that and till forever? I wonder dear..can we face all this? Only fate will determine it..

I hope u change urself..there is always a room for improvement..there is always time to repent..to return to Allah S.W.T..u r not a bad guy,not at all..it just u have to look deeper into urself..and find the missing part..don't ruin ur life..u r supposed to be an example for your sister,n make ur parents proud..

Allah is always there with us..don't let the hope begins to fade..instead,bring back the hope so that fate will suit us..its not easy to turn a new leaf..but as long as we try,there is nothing impossible..

*wahh,i can write in English! ( a little bit proud of myself..hee )

Friday, March 25, 2011

Go to hell!

Aku benci kau! Sumpah wei aku rase nak campak kau dalam gaung skrg nih.. Humm ntah la,aku tak suke r nak maki2 owang nih,tp aku mmg bengang giler ngan kau skrg nih.. G main jauh2 ar wei,menyusahkan hidup aku je.. asal la ade orang cam kau kat dunia nie..dah lah hati tak berapa nak baik,pastu nak myusahkan hidup aku..g mam ar..wat sakit hati aku je orang cam kau ni,,konon ncem ar??bajet perfect ar??helehh..setakat kau,bersepah tepi jalan ar wei..nak kate kau perfect??jauh panggang dr api la weii..hidup aku so much better than kau..kau apa tahu??setakat tau nak bergumbira je..ngat diri tu bagus sangat?kau tu mmg xsedar diri tau tak..kau lupe ke kat mak ayah kau?ape yg dorang harapkan dari kau?tp kau mcm nie..kalau la mak ayah kau tahu kau mcm ni,mesti dorang sedih gilerr wei..dorang dah korbankan banyak duit utk kau..tapi kau langsung tak hargai..ee sumpah menyampah giler..kau ni,mmg.. ee ntah ar..makin lame kau makin teruk..annoying tau tak??huh! sedar ar diri tuh sikit..apa yg kau ada? nak bajet bagus sangat. memain ngan aku kan?? kau tak kenal sape aku ar. mmg cari pasal betul. GTH ar!!!

*aku sangat2 menyesal kenal kau!!

MaLam PeRmAtA GeMiLAng

Mmg gemilang jugak la malam tu..makanan sedap! Tu yg bestnye..ase cam dok kat hotel tau..ade waiter dok serve2 menu..nak ape je mintak je tambah lagi..hehe..bukan senang nak dapat makan cmni..tp yg slack nye kne makan gune sudu..aku dah la tak berapa mahir nak makan ayam gune sudu ni..hee..tp xpe,kne gak blajar en..takkan nak makan gune tgn je kalo p hotel ke tempat grand2 nanti..emm..malam tu makan ayam,ikan siakap besor..daging masak hitam..acar buah (tp aku tak makan pun)..sate..aiskrim..pehh mmg kenyang giler..sate aku tak larat nak makan dah..makan due cucuk je..then kne dgr ucapan2 tu yg xlaratnye tu..da la dewan crowded giler..mmg mcm sardin dlam tin..huh..then time last sempat kitorang amek gambar tutorial..even mcm2 halangan nak amek gambor..dah ciap sume naik dorm terus tertidor..maklum la penat..erm tu je lah nak story..hari ni nak study kimia sampai lebam.. :-)

Thursday, March 24, 2011

Touchingnyerr.. ^_^

Aduhh..asal aku sentap lak nie..huhu..aku ni jenis sensitif tol lahh..cmne ek nak kawal diri dari jd sensitif?huhu..siyez aku mmg cepat touching..bukan ape,aku ni mmg dah terdidik cmni dr kecil..aduhh..okey2,aku cube control ke'touching'an aku kali nie..even mmg sentap sebenornyer..tp xpe la,demi kawan aku beralah..skali skale kite kne terime gak kan..kite xperfect.. ^_^

Wednesday, March 23, 2011

Aku tetap aku,.

Hum..tajuk kemain lg kan..actually aku pon taktau pe aku nak citer..cume tibe2 aku ase down lak skrg ni..nak dekat final exam nie fikiran aku mmg bercelaru..tp aku taktau nape aku takboleh berhenti dr melupakan die..wani,asal ko tak tinggalkan je sume ni???menyusahkan hidup kau je tau tak..hum..aku tak boleh la..sbb aku yg cari bala dulu,skrg aku la kena tanggung sumenye..bodohkan aku?secara tak langsung aku dah memperjudikan masa depan aku sendiri..oh my..what the hell i am doing rite now..God,please bring me back to the right way..hum..sumtimes i wonder..betul ke segala cinta dan kasih syg ni?ikhlas ke?atau sekadar satu permainan..babe,i'm certainly not a toy to be played..i'm a girl with so much love given by parents,a really2 spoil girl..till now i don't know how to tie a ribbon,cause all this while my mother tied it for me..and still,my mother was the one who pack my things each time i gonna back to my college,clean all my clothes,cooks all my favourite dishes,buy everything that i want...and even she was the one who do things for me,EVERYTHING..that is me,looks like a really spoiled girl rite?but then,instead of all that,actually i am a very determined person..why i said that? bcoz once i want sumthing,i will try to get it no matter what..and when i'm not get it,i'll get frustated and cry like bloody hell..oh my,such a terrible person am i? i wonder who's gonna marry kind of girl like me..sometimes i'm annoying..yeah its true babeyh,coz i sumtimes don't care about others feeling to get what i want..and maybe,that make me more and more becoming a sensitive person,..i cry over a simple things,even when my friend left me alone for a day..and when terrible things come up,i started to loose myself..sitting on a chair,cry,cry and cry..ouh what a week girl i am..

Love is a messy thing actually..ruining my life silently..it's like a parasit,like a platyhelminthes in my intestine..small,tiny living things but can damaged my body if there are many of it..ouh mentang2 nak exam ye wani,pletyhelminthes pun termasuk skali dalam blog kau..huhu..i don't know,i don't know why i'm dealing with all this stupid things..yeah maybe its some kind of mistake,i took the wrong road in my journey of life..n i get stuck,sick of all this messy silly things..but i can't lie to myself..how i need that person in my life..after all the things happened between us..

Ouhh my..go away this feeling..please don't interrupt me now.. :-(
Dear God..the only thing i ask of u is to hold me when i'm much too far away..keep me safe in ur guard and protect my IMAN like the way You protect me all this while..give me Your HIDAYAH..so that i can be nearer to You not only when i'm in trouble.. :-(

When suddenly our sweet memories across my mind.. ^_^

Malam ni..tengah2 wat soalan objektif pastyear Biology..sambil2 msj ngan die..teringat lak segala kenangan2 yg pernah kitorang lalui bersama..hum..sdey kot bile ingat balik..ade suka,ade duka..tp sume tu mewarnai hidup aku..so i should thanks that person gak r..even dalam segala yg indah,ade yg pahit utk aku telan..tp mungkin ade hikmah disebaliknya..who knows rite..hum rase nak pelok sumone pon ade..huhu...

alamak,xde mood lak nak tulis panjang2 coz mate ngantok je kol 1.35 pagi ni..nasib baik la ade org teman msj,lau tak mmg kompem aku dah lena dah time ni...

emm..today xde pe yg menarik berlaku..cume bosan ar xda tutorial da,penuh kuliah ajer..huhu..td masa kuliah sampai 3 jam kot,giler r..huhu...kuliah math la paling best,ckgu ta masuk pun..leh on9,leh memain..haha..ape la aku ni,tak sedor diri tol final ade g 19 ari je lg..huhu...takpe2..insyaallah still ade mase utk aku pulun gila2! huhu.. (sedapkan ati jer )..

ha ade benda aku tibe2 terpikir today..asal kengkawan aku suke ckap, "pungkoq hang".. what does that mean? then aku google ape makne bnde tu..ceh! ta senonoh rupenyer.. mengong lah.. asal perlu ckap bnde tuh?huhu..kasar dowh..tak ke terpikir kot org yg kite ckp tu terasa hati? ( termasuk aku sbb aku pun ade kena skali )..takde la,mmg la main2,tp aku ni asalnye dr Perak,tak tahu menahu makne pungkok tuh,so mule2 aku ta kesa,then bile aku da tau makne nye,oh damn,don't u ever2 said that word again to me..huhu..

* kalau orang perak suke cakap 'sengal la ko' . xpe agy kan? senonoh la jugak perkataan tu..

huhu takde kene mngene dgn diskriminasi bahase..just ta suke bile ade perkataan ta senonoh ditujukan kat kite..

dah lah,nak tdow.. ^_^

Saturday, March 19, 2011

Well..mcm tu rupenyer...

Hahaha post kali ni aku nak gelak kaw2..macam tu rupenyer..haha..
Ntah laa..hebad betol kan aku..haha..
Takper2..biar..aku nak test lagi..haha...

H.I.P.O.K.R.I.T gile aku ni..

takpe2...

Hehe..hanya aku yg tahu...


sempat g posing b4 g surau..haha..
saje na lepak kat surau..
tenang cket study..
d samping tu dpat solat berjemaah..


uhh saya sangat tak berperikemanusiaan..haha..
takper2..ade sbb kenapa..
umm..tp rase bersalah la pulak....
hadoyai..

dah la, nak study..
kimia..
hydroxy compound,amines,carbonyl..sume tak study g..huhu..
pdhal final nak dekat dah...
^_^

Friday, March 18, 2011

Coretan Buat Abah..

Abah..sorg insan yg amat2 bermakna dlm hidupku..ak msih ingat kata2 abah,"long,abah x mintak ape2 pon dari kamu,abah cume nak kamu brjaya dlam hidup,supaya nanti bile abah da xde,kamu boleh tlg jage kan mak,jage kan adik2."hampir menitis airmataku mendengarkan kalimah2 yg keluar dari bibir tua abah.Ya Allah,Kau pnjgkan la umur abahku!Pintaku dalam hati..Semakin aku meningkat dewasa,semakin aku memahami abah..dan semakin aku jatuh cinta pd abah..abah insan terhebat dlm hidupku,begitu juga dgan mak..mase ak kecik,abah garang..abah selalu marah2 ak..sampai ak rase abah x sygkan ak..abah pernh tampar ak,sbb aku wat adik2..ak btol2 marah dgn abah,ak msuk bilik n nangis sepuas ati..dlm ati ak pkir,abh mmg xsygkan ak..prnh ak terpikir nak lari dari rumah,time tu ak gaduh ngan abah..Ya Allah ceteknye akalku..ak selalu rase rndah diri,ak selalu rase ak ni x layak jd anak abah..rupe2nye,ak xtau n xprnah tau,abah sebenarnya sangat2 bangge mempunyai anak sprti ak..kenapa ak xpernah tau semua tu?sbb abah x pernah tunjuk kasih syg die kat ktorg..x pernah..Ya Allah..ak syg abah..mase tros berlalu..ak mkin jauh dari abah..abah bukan lg selalu ade dpan mata ak,yg akan mrah ak bila ak wat silap,yg akan menghantar ak ke sekolah tiap2 ari,yg akan membelikanku hadiah hari jadi,hadiah dpat rsult cemerlang dlm exam,semua tu dah xde dah,n xkan kembali lg..semakin hari berlalu,aku semakin dewasa,dan abah semakin tua..ak semakin merindui abah..kalau boleh ak nak putarkan balik mase,ke saat ak masih kecil,akan aku jage tingkahlaku ku agar sedikit pun tidak menyinggung & menyakitkan hati abah..kini ak tau,abah marah ak,abah pukul ak,sbb abah sgt sygkan ak..dan betapa syukurnya ak,pabila ak melihat segaris senyum d wajah abah,tatkala melihat ak berjaya..abah x ckp ape2,abah x ucap pon tahniah,jauh sekali peluk or cium,tp ak tau,dlm hati abah tersenyum gembira..tu sudah cukup buat ak..x perlu hadiah sehebat permata,cukup sekadar hati ayah terisi kegembiraan ats kejayaan yg ak beri..terima kasih Ya Allah..Kini,ak jauh dari abah..tp abah tetap menghubungiku tiap hari bertanyakan khabar anaknya ini..Abah beri setiap ape keperluan dan kehendak aku..tanpa sedikitpun abah mengeluh..abah kate,"xpe,demi anak abah,asalkan kaklong blajar rajin2 kat sane."..dan bila aku mengeluh kecewa,abah menjadi kaunselorku,abah beri kata2 perangsang agar ak xterus kecewa..then,bile ak dah nak exam,ak nervous,ak cite kat abah,abah kate,"xpe,jgn risau,doa abah sentiase bersama kamu"..betapa mulianya hati seorang ayah..& kejamlah aku sbgai seorang anak jika aku menghampakan setiap harapan2 abah yg menggunung..satu kata2 abah yg tetap kukuh dalam ingatan ak,"along,kamu blajar la rajin2,sbb belum tentu ayah masih ade masa kamu ambik segulung ijazah nanti.."..Sayangilah ayah kita selagi dia masih bernafas..Jangan pernah kite lukakan hatinya dengan sikap2 dan kelakuan2 buruk kite..Hargailah our father..


mase hari raya with ayah

time ayah ambik anugerah aku for best student award..terharu!

I love you so much dad,u r the best father in the world..
Cikgu Kamarudzaman Bokhri..


Saat-saat terindah bersama..TERBAIK!

Hari ni,kitorang outing satu tutorial E4..tp xsume pegi..Aimi,Din n Syed x pergi..so kitorang 6 org je pegi..first time kitorang kua bersama satu tutorial..n saat ni bakal aku ingat seumur hidup aku..korang member tutorial terbaik! Kite da mcm family da en..mesti susah sangat nak lupekan korang selama nak dekat setahun kite bersama ni..even setahun takde la lame tp susah payah kite kat matrik ni,segala tangisan bile dapat result,segala gelak ketawa bile kumpul same2,kne marah ngan teacher,x wat tutorial,gado memain ngan dak laki,ponteng kelas bio,kimia..tak mungkin dapat dilupa sampai bile2..syg korang guys! korang terbaik..thanks Amin sbb blanjer kitorang pizza sampai RM80 lebih tadi..xsangka syg gak kao kat kitorang kan sampai sanggup blanjer..n paling tak sangke tu first time kau makan pizza hut..hehe..thanks,kenyang gile doe! Sedih ar nak berpisah ngan korang tak lame lg..20 April 2011,mungkin menjadi tarikh terakhir kiter jumpe..waa sdehnyer..tambah2 nak berpisah ngan mama n cekson,korang da mcm family aku kat cni..siyez aku syg sangat kat korang! harap ukhwah antara kita berkekalan sampai akhir hayat..aku doakan korang sume satu tutorial ni berjaya dlm hidup masing2,n dapat result yg terbaik tok final nanti..insyaallah,E4 boleh!

Sedih wehh nak berpisah..
Tp apakan daya,setiap pertemuan akan ada perpisahan..
Namun setiap persahabatan kekal selamanya...

Amin,Din,Syed,Aimi,Rahmah,Aimuni,Ain n Ayu..
I will never forget u guys!

muni,ustazah(our mentor),rahmah,ain,din,syed,amin
3 org blakang tuh,ayu,aimi n aku
ni time sambut birthday amin n aimi

haha cerianye aku kat pizza hut

yummy!

rahmah sempat g pndg
kamera tuh

yeah,that's amin,yg blanje kitorg.,.hehe

n this is the bil..haha sampai rm80 lbey kot..

After makan pizza,kitorg g la main game dgn pakai baju kurungnyer la..dah la xbape reti main..hehe..

haha dasyat gak en aku n ayu main game..pdhal ade je game camni kat umah..hehe

mama!

haha ceksom ngan baju kurungnye dok racing car..terbaik ar ceksom!


hee itu lah antara kenangan-kenangan time kua outing..hope menjadi memori indah buat kitorang sampai bile2..E4 the best..!









Monday, March 14, 2011

The road not taken..

Aish..teringat pulak poem BI time f5 bile bace tajuk nie..humm..ape kene ngene tajuk ni ngan aku?yeahh..sememangnya dlm hidup ini kite seringkali perlu membuat pilihan..dan tak kurang juga kita seringkali salah dalam membuat pilihan..aku jua begitu..cume aku ni seringkali salah dalam mebuat pilihan..dulu masa aku dapat 5A time UPSR,aku ditawarkan asrama penuh,tp aku tolak..tgk,first step aku dah salah..akibatnya,aku tak dapat straight A time PMR..dapat la 7A..tu pun KH dapat B sbb aku tpakse tuka kos,drpd ERT kepada Perdagangan yg mmg sepatah haram aku taktau..tp aku tak menyesal,tu dah takdir kan..then after PMR,dgn keputusan yg agak bgus la jugak tu,aku dapat lg tawaran pg MRSM,tp aku tolak jugerr..nak sangat dok bawah ketiak mak ayah kan..maka dapatla aku SPM 7A jer..jer?takde la,tu pun aku da cukup bersyukur sangat2 dah tu..cume ada la sedikit penyesalan kenapa aku tak buat pilihan betul2 dulu..mungkin keputusan aku akan lebih baik kalau aku dok asrama kan..who knows?but apa nak buat,sume tu dah berlalu dah pun...then after SPM aku kene wat satu keputusan yg agak besar dlm hidup aku,sama ada nak ambik diploma kat UITM or matrikulasi..n kali ni aku tak menyesal..mmg aku bersyukur aku pilih matrik..sbb ok jer aku kat cni..takde la teruk mane pun blajar..assignment pun tak banyak..alhamdulillah result pun ok..tp belum final lg ni..hope I can do better..itulah..yg aku nak cerita sebenarnye pasal the road not taken tu..jalan2 yg aku tak ambil..pg asrama penuh,MRSM..amek diploma..mesti perjalanan hidup aku akan jd lain kan kalau aku pilih jalan yg aku tak ambik tu..

Yeahh..the road not taken..


But the road i take..wow..challenging..
Lagi2 the road yg mmg salah..
This road..is definitely the one that i should not take it earlier..
But nevermind..maybe there is a silver lining between all this..
I forgive people easily,but not FORGET things easily..



I forgive you..
Because you r a human..
A human will not escape from doing mistakes..

May Allah bless ur life..
May Allah give his TAUFIQ n HIDAYAH to you..

For me..
Dah2 ubah diri tu..
Sedar2 la umur makin meningkat kan..
Tak gune buang mase..
Tak gune hampakan mak ayah..

I LOVE BOTH OF YOU SO MUCH!!!!!!

N i love myself..
Yeahh this is my life..full of colour..
Sumtimes there come bright colour..
But sumtimes there comes dark colour..
So i have to make it bright again..

Bak kata member aku,si Salam..
'Da la wanie,lupekan apa yg berlaku..takmo sedih2 da..aku ada..aku tak suke la tgk ko mcm ni'
Okey,taknak sedih2 da.. ( tp sedih jugak )
T_T

Hum..
Aku teringat satu kata2 yg die penah bg kat aku..
'Allah tak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka mengubahnya sendiri.'.
dan..
'Apa yg kamu buat utk satu perkara itulah yg akan kamu buat utk semua perkara.'

Adakah hanya sekadar kata2?

............End for today..............


Sunday, March 13, 2011

Janji dengan ayah...

Semalam..tgh2 aku down sangat2..aku bertekad..aku capai nset aku..aku bukak write new message..then aku start menaip..

'Ayah,akak janji,mulai hari ni akak akan belajar sungguh2..ayah tlg doakan akak..akak nak berjaya tp akak selalu lalai.. :-( '

Then aku tekan send to..
Ayah Celcom..



Dgn tersendnye msj bersama janji itu..maka termeterailah satu perjanjian yg harus aku tunaikan bersama ayah aku..iaitu belajar bersungguh2..ayah,maafkan akak selama ini akak mempersia2kan harapan mak n ayah dgn bertindak mengikut hati,bukan mengikut akal..akak mmg bersalah..akak bukan anak yg baik..harapan mak,ayah,opah,pakngah,paksu mase mule2 kalian hantar akak ke matrik dulu,10 Mei 2010,akak cemari dgn satu perkara yg sampai kini akak menyesalinya..kenapa anak ayah ini begitu naif sekali...

Dan ayah membalas...

'Ayah tahu tp belum terlambat.Ayah doakan semoga berjaya dalam apa jua bidang yg ingin diceburi.Hidup mmg penuh cabaran kalau gagal menanganinya dgn betul kita akan sentiasa kesedihan for the rest of our life.'

Dan serentak itu aku menangis..air mata yg kutahan sejak tadi gugur satu persatu..kata-kata ikhlas dari seorang ayah..membuat aku rasa jijik dgn diri sendiri..kenapa aku tergamak merosakkan setiap harapan ayah..kenapa aku tewas dek nafsu dunia..kenapa aku biarkan diri aku hanyut dalam sume bnde yg tak bermakna ni..

Ya Allah,..
Izinkan aku kembali padaMu..
Aku bukan insan yg jahat Ya Allah..
Khilafnya aku adalah kerana aku tewas dlm nafsu..
Nafsu mengejar nikmat dunia..

Bagaimana lagi utk aku bertaubat pdMu..
Jika diri ini masih tercari-cari bahagian diri yg hilang..
Aku rindu diri aku 5 tahun dahulu..
Kembalikan aku ke jalanMu ya Allah..

Then aku msj member lame aku..
Nur Salam Uswan..
Pd dia lah tempat aku luahkan masalah aku kdg2..
Aku tanya dia..

'Salam,kalau kita ada buat salah,Allah terima lg tak taubat kita?'

Dan dia jawab..

'Allah tu Maha Pengampun lg Maha Penyayang wani..dia pasti akan ampunkan andai kita betul2 bertaubat..'

Semalam,pukul 1 pagi aku bangun..
Bertahajud pdMu di dinihari yg hening..
Memohon ampun atas segala salah silapku..
PdMu dan juga pd ibu bapaku..

Dan kini..aku sedang berjuang melawan diri sendiri..
Aku ketawa,aku senyum..namun dlm hati aku menangis..
Malah kdg2 tiba2 tanpa sedar air mata aku mengalir..
Dalam kelas,dalam kuliah..
Aku lemah tika ini..
Sangat2 lemah..
Ya Allah.....


Tangisan dalam ketawa..

I'm crying deep inside my heart..very2 deep inside my heart..Ya Allah help ur servant..I can't handle it anymore..why this is happening to me..aku dah cube lupekan apa yg terjadi..tp aku tak mampu..setiap kata2 yg aku baca tu masih bermain dlm fikiran aku..menusuk sangat2..kecewanya aku tak dapat dibayangkan..sungguh ya allah..hambaMu ini mmg bersalah sejak awal lagi..bersalah kerna jatuh cinta pd bukan yg sepatutnya..tp apa dayaku..seorang hamba yg lemah lg naif..mudah tertewas dek nafsu..kini aku terlalu ingin utk kembali padaMu..terlalu Ya Allah..tp mampu atau tidak,aku tak pasti..semangatku kini masih di peringkat paling lemah..I need a motivater..a really good motivater..lg sebulan je lg nak final..tp aku jd begini..dalam aku senyum,sebenarnye aku menangis..dalam aku ketawa,hatiku diruntun pilu yg amat sangat..bayangkan..menerima sesuatu yg tidak sama sekali terlintas dalam fikiranku..semalam hanya lakonan semata-mata..hanya lakonan,..kegembiraanku palsu..sumenye palsu semata-mata..


Oh Tuhan....

Sesungguhnya dia mmg pendusta yg setia..


Friday, March 11, 2011

Hoping for a better day..

Today aku bangun lambat..dlm kol 11 lbey..mklum la semalam tdo dah nak dekat kol 3..huhu..aku dikejutkan dgn msj dr Ahmad Taufiq yg mengatakan die dah basuh baju katie..bgus abg..then tgh2 aku baru nak balas msj die tu jugak,mak aku call..aku pun dgn suara yg masih ngantuk,mengangkat call tu..mak aku tanye ni ngah watpe ni..aku pun dgn jujur dan ikhlasnye menjawab baru bgn tdo..huhu..ape lg,terkejut la mak aku tu..ape la anak dara bgn lambat..tp mak aku dah mmg paham aku cmne..hehe..tujuan mak aku call tu sebenarnye sbb baru je td surat dr KMK sampai ke rumah..rupenyer surat result2 aku kat cni..arrgghh malunyer..huhu..nsib baik la sume result aku ok..sume 3 ke atas..mak kate ok la tu kan..then mak citer la pasal perniagaan kuih die yg semakin meningkat maju..ade makcik dok order frozen food mak sampai berpuluh2..congratez mak..mak mmg rajin gilerr..nape la gen rajin mak tu tak turun kat aku..huhu..emm bosan la cuti hujung minggu nie,,.dah la farhan roomate aku takde..balik umah..ayu pun takde..balik jugak..haishh tinggal aku sengsowang kat cni..bosan gilerr...nak study maleh..pdhal lg sebulan je lg nak final..huhu..esok maybe aku nak kua g Bukit Mertajam ngan Ahmad Taufiq..nak celebrate sumthing..huhu..hope sumenye berjalan lancar esok..tema baju esok,.hitam..lokasi..mane lg,tempat kitorg salu lepak r..JJ BM..hee..tp esok kne bajet2 blanjer sbb duit takdak..actually outing ni saje2 je nak hilangkan bowing..n nak release tensen..hmm harap2 sangat kitorg tak gadoh for rini n esok..( sbb asik gado jer sejak kebelakangan ni )..huhu..

Mood ---> Happy la jugak tp x la berapa sangat.. ^_^

sempat g posing kat makmal komputer :-)

Thursday, March 10, 2011

The worst anniversary..everr..

Hum..tak dapat nak digambarkan mcm mane perasaan aku semalam..sepatutnye today our 10th month anniversary..tp semalam kitorang gado..gado agak teruk la jugak..sampai terkeluar kata2 yg tak sepatutnye..ntah laa..aku sedey sangat2..knape tibe2 jd mcm nie..bencinye..benci sangat2..ya Allah..give me strength..nape la aku menyesakkan hidup aku dgn bende2 cmnie..aku tak menyesal menerima die dlm hidup aku..cume aku menyesal dgn diri aku..buat keputusan selalu tak ikot akal,just ikut hati..wani2..ape nak jadi la..takpe la..anggap la ni sume cabaran hidup..utk aku jd g kuat n matang..pasni aku kne struggle hard utk final exam..hope i can succeed..but dgn sume masalah2 yg mengarut ni,,aku tak rase aku boleh hadapi hidup dgn tenang..humm..sabar lah wani..biar la org nak buat kite camner pon kan..yg penting hdup kite..

Monday, March 7, 2011

Knape kawan mcm nie?

Hari ni aku agak terkilan dgn sikap sorg kawan aku nie..boleh dikatakan kawan baik la jugak sbb kat kolej nie kitorg salu bersama g mane2..tp today,aku betul2 terasa hati dgn die..patut ke seorg kawan memperlekeh kawan sendiri?ckp direct lak tu dpan aku..ingat aku takde perasaan ke?aku tak pernah kata kat die even die lg byk kekurangan dari aku..tp sampai hati die dok kata kat aku lagu tu td..mmg la aku ni mmg xperfect,byk kekurangan..tp xpayah sampai dok ckp direct depan aku cmtu..humm..kawan mmg cmni ke?x akan berpuas hati dgn kawan dia..sentiasa mencari kekurangan kawan utk menutup kekurangan diri sendiri...sedihnyer aku..tp nak wat cmne..lg sebulan lebih je lagi aku kat cni,aku taknak la bermusuh plak dgn die..xpa,aku cube sabar jer..biarlah org nak kata mcm2 pun..aku bersyukur dan berbangge dgn diri aku..aku ada family yg sangat2 baik dan memahami aku,kwan2 baik yg stil ingat kat aku even da berjauhan,tmpat aku curah segala prob..n aku ada die,a guy yg always bersama aku,byk tlong aku..mereka sume ni la yg mengindahkan hidup aku..kpd kawan aku yg xberperikebahasaan tu,kalau tak puas hati dgn kelebihan aku,or nak menyentuh tentang kekurangan aku,ckp direct cmtu depan aku,pkir la...kamu tu lg byk kekurangan laa..cume aku ni jer xsampai hati nak dok memgata kamu,sbb kamu KAWAN aku..xpa2,kamu nak ngata aku..suke ati kamu laa..jgn lupe,diri sendiri xperfect,nak menilai aku..pigi dahh..what the hell laa...