Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Friday, March 18, 2011

Coretan Buat Abah..

Abah..sorg insan yg amat2 bermakna dlm hidupku..ak msih ingat kata2 abah,"long,abah x mintak ape2 pon dari kamu,abah cume nak kamu brjaya dlam hidup,supaya nanti bile abah da xde,kamu boleh tlg jage kan mak,jage kan adik2."hampir menitis airmataku mendengarkan kalimah2 yg keluar dari bibir tua abah.Ya Allah,Kau pnjgkan la umur abahku!Pintaku dalam hati..Semakin aku meningkat dewasa,semakin aku memahami abah..dan semakin aku jatuh cinta pd abah..abah insan terhebat dlm hidupku,begitu juga dgan mak..mase ak kecik,abah garang..abah selalu marah2 ak..sampai ak rase abah x sygkan ak..abah pernh tampar ak,sbb aku wat adik2..ak btol2 marah dgn abah,ak msuk bilik n nangis sepuas ati..dlm ati ak pkir,abh mmg xsygkan ak..prnh ak terpikir nak lari dari rumah,time tu ak gaduh ngan abah..Ya Allah ceteknye akalku..ak selalu rase rndah diri,ak selalu rase ak ni x layak jd anak abah..rupe2nye,ak xtau n xprnah tau,abah sebenarnya sangat2 bangge mempunyai anak sprti ak..kenapa ak xpernah tau semua tu?sbb abah x pernah tunjuk kasih syg die kat ktorg..x pernah..Ya Allah..ak syg abah..mase tros berlalu..ak mkin jauh dari abah..abah bukan lg selalu ade dpan mata ak,yg akan mrah ak bila ak wat silap,yg akan menghantar ak ke sekolah tiap2 ari,yg akan membelikanku hadiah hari jadi,hadiah dpat rsult cemerlang dlm exam,semua tu dah xde dah,n xkan kembali lg..semakin hari berlalu,aku semakin dewasa,dan abah semakin tua..ak semakin merindui abah..kalau boleh ak nak putarkan balik mase,ke saat ak masih kecil,akan aku jage tingkahlaku ku agar sedikit pun tidak menyinggung & menyakitkan hati abah..kini ak tau,abah marah ak,abah pukul ak,sbb abah sgt sygkan ak..dan betapa syukurnya ak,pabila ak melihat segaris senyum d wajah abah,tatkala melihat ak berjaya..abah x ckp ape2,abah x ucap pon tahniah,jauh sekali peluk or cium,tp ak tau,dlm hati abah tersenyum gembira..tu sudah cukup buat ak..x perlu hadiah sehebat permata,cukup sekadar hati ayah terisi kegembiraan ats kejayaan yg ak beri..terima kasih Ya Allah..Kini,ak jauh dari abah..tp abah tetap menghubungiku tiap hari bertanyakan khabar anaknya ini..Abah beri setiap ape keperluan dan kehendak aku..tanpa sedikitpun abah mengeluh..abah kate,"xpe,demi anak abah,asalkan kaklong blajar rajin2 kat sane."..dan bila aku mengeluh kecewa,abah menjadi kaunselorku,abah beri kata2 perangsang agar ak xterus kecewa..then,bile ak dah nak exam,ak nervous,ak cite kat abah,abah kate,"xpe,jgn risau,doa abah sentiase bersama kamu"..betapa mulianya hati seorang ayah..& kejamlah aku sbgai seorang anak jika aku menghampakan setiap harapan2 abah yg menggunung..satu kata2 abah yg tetap kukuh dalam ingatan ak,"along,kamu blajar la rajin2,sbb belum tentu ayah masih ade masa kamu ambik segulung ijazah nanti.."..Sayangilah ayah kita selagi dia masih bernafas..Jangan pernah kite lukakan hatinya dengan sikap2 dan kelakuan2 buruk kite..Hargailah our father..


mase hari raya with ayah

time ayah ambik anugerah aku for best student award..terharu!

I love you so much dad,u r the best father in the world..
Cikgu Kamarudzaman Bokhri..


No comments:

Post a Comment