Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Thursday, April 21, 2011

Berakhir sudah life di matrik..

First skali nak jerit kuat2. Hooorraaaay!!! Wani berjaya menamatkan pengajian selama 10 bulan lebih di matrikulasi yg orang kata payah gila tuh. Yeke payah? Emm bg sape2 yg otak die tak dapat pikap cepat mungkin akan menghadapi sedikit masalah sbb pembelajaran kat matrik ni laju sangat2. Kadang2 lecturer habiskan satu bab biology tu dalam mase sejam kuliah je. Bayangkan betapa lajunye kuliah kitorang. Kita kene bergantung kat usaha sendiri kat cni. Terus terang cakap,mmg tak boleh nak mengharapkan pd lecturer semata2. Kite kne cari sendiri maklumat,bahan n mcm2 lg utk tolong diri sendiri. Kalau kita malas,terus terang ckp,jangan masuk matrik. Bukan ape,takot korang jenis yg lambat pikap + malas,itu mmg akan menghadapi masalah besar kat matrik ni. Wani pun malas jugak. Siyes cakap.Tutorial math x buat. Lab report buat cincai2 jer. Tp last2 minute wani mmg pulun la. Bukan nak kate wani pandai. Tak. Tp alhamdulillah la pointer sem 1 lebih 3.5 jugak even malas sesangat. Sume kne depend kat otak n usaha kita. Kalau kita ni budak SAINS HAYAT,lagi2 la. Kena yg otak kuat mengingat sbb banyak GILA benda kne hafal tau tak. Sumpah cakap,BANYAK GILA. Dalam mase just tak sampai 6 bulan utk satu sem,kena hafal beribu2 keywords n proses. Tu belum campur kimia lagi. Tambah2 organic chemistry. Pehh bapak la banyak mechanism n reactions nak kena hafal. Kalau tak hafal benda2 tuh,sure GILE la tak boleh jawab exam final sem due tok subjek Kimia. Math toksah citer la. Killer subjek wani. Math la subjek yg buat wani tak dapat nak skor 4 flat. Taktau la nape. Bg wani,agak payah la Math tu. Dulu add math time SPM leh buat lg,leh lagi dapat A tp math kat matrik ni payah lagi. Hum sedih la jugak sbb ta dapat nak skor math.

Btw,best ape life kat matrik. Tak banyak assignment. Keje rumah pun lecturer bg ckit2 je. ( tu lecturer wani la,lain lecturer lain cara ). Sumpah wani mmg rilex giler kat cni. Boleh on9 je time lepas kuliah. (jgn tiru gaya hidup wani k kalau taknak kantoi matrik). Roommate dok study pe sume,wani dok tdoq n on9. Entah hape2 betul kan. Ni la budak malas. Study mmg last minit gile la. Setiap kali final,seminggu sebelum final baru study. Tu pun tak konsisten. Sehari sebelum exam baru la dok nak menghafal itu la ini la. Formula2 sume dok hafal last minit. Mmg cari nahas betul wani ni. Entahlah nanti dapat brape final sem due. Mintak2 lebih dari pointer sem 1.

Wani nak nasihatkan,sape2 yg dapat tawaran masuk matrik tu,please don't keep in your mind that "matrik susa gile la","orang kate matrik ni tempah maut","ramai kata susah nak skor kat matrik". Please don't ok. Matrik tak susa mane pon kalau kita boleh adapt dgn cara pengajaran dan pembelajaran kat sana. Yg penting kat sini,usaha. Tanpa usaha,mmg tak boleh buat kecuali otak korang mmg jenis pandai gila. Kalau korang rasa korang mampu bawak,go on. Ok je life kat cni. Tambah2 kalau dapat kolej MARA. Makan free tau. Tak payah nak susah2 pkir pasal duit ape sume. Keje korang,belajar je. Sape2 budak sains tulen yg berhasrat nak jd DOKTOR tp tak dapat sbb result SPM tak straight A's,boleh teruskan cita2 dgn sambung matrik,ambik Sains Hayat,skor 4 flat,then boleh sambung medic. ( tp xsume akan dapat la,ikut nasib la ). Tapi ingat,bukan SENANG nak skor 4 flat. Kerajinan kunci utama.

time lab bio. cube cari aku yg mane? hak2


Well,we need to climb the stairs to get upstairs. If we don't,we'll be at the bottom forever,without even trying to get to the top. Eventhough it's not easy,but at least we try. Allah loves those people who are willing to try instead of saying NO before trying. Saying NO is an optional,but TRYING is a MUST if u wanna SUCCEED in life.Kejayaan tak datang bergolek kan. Dan jangan lupe,dalam kita susah payah study pun,ALLAH yg paling utama. If hubungan dengan ALLAH tak jaga,no point korang usaha gila2. Keberkatan tu penting.

sijil matrik aku. *but sijil matrik tak laku utk cari keje tau.

Banyak pulak wani merepek. Saje je boring2 dok umah ni. Skrg ni dok umah je la dah abis matrik. Tunggu kemasukan ke u bulan 9 nanti. Lame gile cuti. Taktau nak buat ape. Tp best sbb bersama family.

* I'm losing someone right now. and dude,it's hurt so much even i've tried to heal it. :-(

No comments:

Post a Comment