Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Tuesday, May 3, 2011

Eksiden

Baru2 ni kan,dengar cite ade dak trolak sorang meninggal sbb eksiden. Ngeri kot dengar. Huhu, Tu la,bg bawak moto sebelum ade lesen. Budak mentah dibaginye bawak moto,yg neuron2 masih belum berkembang sepenuhnya. Depa mane bole pkir lagi baik buruk. Yg depa tau,na cepat sampai. Kadang2 tengok signal pon ta bg,main kua je kat simpang tuh. Mane la tak terjadi ape2 yg buruk. Tapi yela,da ajal budak tu kan. Kita ta bole na salahkan sape2. Takdir Allah. Cume kite kalau bole elak,elak la. Parents should be aware of this kind of things. Don't put too much trust on your kids,coz they know nothing. They still a kids. Even a teenager maybe,but if they stil under age,please,do be aware. Malang tak berbau kan.

Ok dalam soal ni wani nak ambik contoh pe yg my parents lakukan., Kitorang ni sampai skrg takde moto. Langsung takde. Ayah mmg taknak beli. Sbb apa? Sbb adik2 wani mostly boys. N depa ni mmg teringin beno nak moto ni. Tapi jgn harapla ayah nak beli. Sbb ayah tau,kalau depa dapat moto,kompem pecut habis. Kompem bawak ta ingat dunia. Kompem dok merayau je kat luar ta ingat jalan na balik umah. Sbb tu ayah ta belikan moto. Pegi mane2,mesti mak yg bawak. Na kua pegi uma kawan,naik basikal je la. Bila adik2 dah besar ni,depa malu nak naik basikal,so.. dok umah je.. hehe. Same gak cam wani,sampai skrg dowh tak reti bawak moto. Ade penah bawak sekali dua je. At least tau la jugak kan. Hehe. 

Bagus jugak my parents buat mcm tu. Banyak advantages die. Kitorang ta kua umah,ta wat bnde bukan2,ta melepak kosong ngan kawan2,ta bahyekan nyawa. N so on. Remaja ni minda depa lain. Bukan cam orang dewasa. Sbb tu kerajaan tetapkan umur ambik lesen moto atas 16. Humm. Moga2 ramai parents yg sedar tentang perkara ni. Jangan sbb nak senang,lepas je anak2 naik moto even belum ade lesen g. 

* keselamatan tu penting. jangan pkir senang je. 


No comments:

Post a Comment