Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Thursday, June 30, 2011

Let the pictures talk...


* i've made this video a few weeks ago..i forgot to upload..but here it is..let the pictures talk...
*sorry for the sound quality..after upload it become like that..the original is much more better..

Reality bites

Kuat mana pun sesebuah hubungan pasti akan rapuh bila tiada penyokong yang kukuh, dalam setiap kata itu merupakan janji.. Adakalanya kita tak sedar dan sering lupa apa yang telah kita katakan dan sebenarnya tanpa sedar kita telah melanggar janji yang di lafazkan...

Reality bites. Alam percintaan mmg indah tapi seringkali impian jarang menjadi kenyataan. Janji kadang2 tidak tertunai dek kerana emosi menguasai diri. Memanglah sapa kata bercinta tu tak best? Even menyakitkan hati pun teruskan jugak sbb dah sayang kan. Kadang2 melampau sayangnya sampai sanggup buat mcm2. Habis duit berlambak2 pastu habuk pun tarak. 

Cinta itu boleh datang berkali-kali tapi cinta sejati hanya datang sekali seumur hidup.

Terlalu sukar untuk membina sebuah perhubungan jika tiada sabar,jujur,setia dan keimanan. 

Tanpa SABAR..meletus la pergaduhan..
Tanpa JUJUR..terjadilah penipuan..
Tanpa SETIA..terkhianatlah cinta..
dan tanpa IMAN..tergadailah maruah..

* aku tulis ni random..spontan..bukan sbb aku di alam percintaan..bukan sbb aku tgh frust..bukan sbb aku mengimpikan mcm2..tp tu la realitinya..

aku selalu tewas dalam perasaan aku sendiri..
aku lemah dalam menyayangi diri sendiri..
apatah lagi utk aku menyayangi orang lain..
aku marah orang yg aku sayang..
aku mengungkit setiap kesalahannya..
aku memaafkan tapi tidak dgn penuh keikhlasan..
aku ego dalam setiap kekhilafan..

maafkan perempuan ini..

kadang2 aku rasa mcm..aku tak layak disayangi..
sbb aku tak pandai sayang orang..
jujur cakap..aku salu pentingkan diri..
aku nak happy tapi aku xpkir pun org yg wat ak happy tu happy ke tak..
aku nak sumthing aku mintak sampai dapat tanpa pkir org yg aku mintak tu susah ke tak..
aku nak org berkorban utk aku tp aku sendiri tak sggup berkorban utk org..
aku pkir sedih aku tp aku xpkir sedih orang..

maafkan aku ..
sbb aku tak pena try jd yg terbaik..
tp aku hargai..setiap kenangan..
dan aku nak kamu bahagia.. 

sorry entry ni pasal perasaan..klu ta suka baca jgn baca ea..

Tuesday, June 28, 2011

SEMETRO :-)


Assalamualaikum..
Kali ni nak tulis pasal sekolah pulak dalam blog..
Korang tau tak SEMETRO tu ape?
SEMETRO stand for Sekolah Menengah Kebangsaan Trolak..
Tu la tempat aku sekolah dari tahun 2008 till 2009 iaitu time aku form 4 and form 5..
Actually after PMR yg aku dapat 7A1B yg KH aku dapat B tak disangka2 tuh,ayah suruh aku pilih nak stay SMK Sungkai ke or ikut dye ke SEMETRO..mak pulak sebanrnya berharap aku melanjutkan pelajaran ke MRSM tapi apekan daya aku ni mmg anti dok asrama lepas aku dok asrama tiga bulan kat SMK Slim time form 1 dulu..ngee..

Ok mula2 aku mmg la tersangat buntu nak pilih sekolah mana tapi bile pkir2 balik,mostly kawan2 aku kat SMK Sungkai tu sume nak kua g teknik la ape la after PMR,so takkan la aku nak dok c2 sorang2 tanpa kawan kan..lgpun si dia yg aku admire dari Form2 tu pun nak kua jugak..so aku pon buat la keputusan tok kua jugak dr skolah tu..at least kalau aku g SEMETRO leh jugak aku dapat kengkawan baru..mane la tau kot2 a few of them ley jadi bestfren aku ke..so aku pon dgn bulat hati choose SEMETRO..

So bermula lah kehidupan aku sebagai student kat sana. Mula2 mcm susah jugak la nak adapt dgn kawan2 baru sbb depa sume dah ada geng masing2 kan..aku ni dah la pendatang baru. Anak cikgu lak tu. PAstu aku ni kalau mla2 mmg pendiam ckit so most of them ade jugak la yg cakap aku ni mcm sombong..sakit hati jugak la mula2..pastu bila dah pilih nak kelas mana n bila dah dapat kelas..aku rasa bersyukur sbb kawan2 sume okey n friendly..aku dapat kelas 4 Khaldun y mana kelas first amek jurusan Sains Tulen. So aku ambik 10 subjek. Subjek elektifnye Add Math,English for Science n Technology ( EST ),Biology,Chemistry and Physics.

Kat sekolah ni aku kenal sahabat2 baru..antaranya yg aku rapat Shu,Ain,Salam,Dian,Tini,Ani..n sume laa..actually sume aku rapat sbb kelas ni ckit je ahlinye so sume mcm boleh ngam..mmg best la kengkawan SEMETRO nie..aku ingat sume name..Shikin,Syuhadah,Tini,Rin,Paan,Aiman,Mae,Syam,Idan..
Korang sume mmg clasmate terbaek..n guru kelas pon best..time form 4 guru kelas kitorang Cikgu Tajol..then time form 5 teacher Sarina..mmg best la..sume ckgu2 yg mengajar kitorang pon sume best2 n spoting2 blaka..i loike..

Kat SEMETRO ni banyak pengalaman yg aku dapat.yg paling aku takleh lupa time aku masuk pesta pantun waktu form 4..mula2 masuk sbb ada pengalaman jd pemantun simpanan masa kat SMK Sungkai dulu..so basic pantun tu mmg ada la kan..sbb tu cikgu Syamsul Azami pilih aku dalam ujibakat first..then latih2 terpilih la aku sebagai pemantun sekolah bersama Nad n Kak JAsmin..Kak Jasmin pemantun pertama,aku pemantun kedua n Nad jd pemantun ketiga..lama jugak la kitorang berlatih nak bg terer n cepat jawab..huhu..susah kot nak jd pemantun..mmg otak kne cekap gile la..masa seminit je tok balas..dah la xleh lari topik segala bagai..fuhh..tapi best..i loike..

Then bulan 4 tahun 2008 kitorang lawan..SEMETRO jd tuan rumah tahun tu..lawan punye lawan..tak sangka..menang dowh! SEMETRO juara daerah batang padang..pehh time perlawanan akhir lawan SM Teknik Slim tuh bapak cuak ahh. Cuak gile2 doe sbb ramai yg tengok. Sebelum2 tu lawan dalam kelas je. Tak sangka lak dapat masuk final. Dgn guna mike nye,dgn sume org tgknye,dgn harapan cikgu2nye..sumpah cuak gile..da lah pemantun SM Teknik tuh salah satunye bestfren aku sendiri time kat SMK Slim dulu.tp alhamdulillah,rezeki berpihak kepada kami. Kami menang Pesta PAntun daerah tahun tu. Syok sangat rasa. Pastu dapat masuk peringkat negeri lawan kat SMKA Kerian. Tapi tak menang pon. Takpe janji dapat pengalaman. Tu la antara kenangan best aku kat SEMETRO. Dapat jugak aku menyumbang kepada sekolah.

Then tahun 2009,once again nama aku naik. Sebab jd pelajar cemerlang SPM. Aku dapat 7A. Even tak seberapa jika nak dibandingkan dgn result budak2 MRSM or SBP tapi bg kitorang yg sekolah luar bandar n sekolah FELDA ni,7A tu la paling tinggi kitorang leh capai. Actually bukan takleh na dapat 10A tp apakan daya kitorang ni malas. huhu. Yg paling aku tak sangka Addmath aku boleh dapat A even time ujian selaras dulu aku pernah dapat markah 0 dalam addmath. Dan x sangka juga Bio aku dapat C padahal time exam dulu markah Bio aku agak tinggi jugak. Salu jgak dpat A. Hum ape nak buat kan dah tu rezeki Allah nak bg. Aku bersyukur sbb aku dapat banggakan ayah aku yg merupakan PK Koko kat SEMETRO tuh. Aku bangga bila tahun lepas time hari anugerah ayah ambikkan hadiah tok aku. Aku bangga bila sampai skrg cikgu2 yg mengajar aku dulu masih ingat lg nama aku dan dok nyembang2 ngan aku bila aku datang SEMETRO tok ambik sijil2. Aku bangga even aku tak lah secemerlang mana tp as a student,aku tak fail. Aku berjaya dalam usaha aku sendiri. Aku bangga bila aku tak jadi mcm budak2 prempuan yg rosak akhlak,yg berfoya2 sana sini,yg gagal dalam pelajaran,yg lepas SPM tak sambung belajar,yg mcm2 lg la. Pendek kata,thanx SEMETRO sbb membentuk life aku,mendidik aku,dan memberi seribu satu kenangan dalam hidup aku.

Dan tak aku lupa,di SEMETRO ini juga aku pernah jatuh cinta. Hee. Tapi sume tu biarlah rahsia sbb dah jd kenangan dah pon. Yg pasti,aku jatuh cinta pd SEMETRO,pd cikgu2 di sana,pd kawan2 aku di sana,pd KOSMET,pd kelas 5 Khaldun,pd bilik guru kanan,n pd sume. Terima kasih pernah menjadi tempat untuk aku menuntut ilmu.

That's my story about SEMETRO.

Alang2 citer ni upload ckit la pic lame2 dulu..time bebudak..hehe..

ni time belum jd pengawas..time form 4



ni wif ain..time ari rabu kne pkai uniform.

ni time form5..sengal uh pix ni..haha..len beno muke..



ni mase jamuan time form4..sory gmbar nan kengkwan len xjumpe..ni je yg jumpe..


Sunday, June 26, 2011

when she walk away

at first when u saw her
ur heart beat faster
u saw her smiling
n u passed by her

till then u keep remembering her
u feel sumthing
u try to know her

all of a sudden she became ur friend
everyday u talk to her
n she makes u happy
she light up ur day

one day u told her
that u love her
she was just smiling
n she gave her heart to u
without any doubt

day by day passed
u see her
eat together
watch movies together
running 
walking
smiling
crying
joking
kidding
fighting
holding her hand
saying how much u love her

no day passes without you and her
she became ur life
she was all there
stay behind u
became ur backbone

she was there by the time u sad
she wiped all ur tears 
she was there to make u happy
she hear all ur problems
boost ur spirit while u r down
and became a good partner for u

but time keeps running
changing both u and her
and when she started to lose herself..
u started to blame her
for all reasons

n slowly she became too far from u
she was upset but u never know
she was touched by ur words but u never care
she needs u but u never there
she was all there with u but u never realise
n she loves u so much but u never know

until one day she walk away
from ur life
for ever

by that time u will know
how much she meant for u
n how much
u love her



criticism and condemn

two words as my post title for today.
i wanna talk about the way peoples wanna critic or condemn sumone's behavior or other's mistakes. well its such a good things to be done but it must be by a gud way. ohh bestnye korang dok kata itu kata ini just sbb korang dah mula nak jd baik. lepas tu korang post kat dalam fb korang benci tengok org couple n whatsoeve. lepas tu bila ada orang yg interframe sbb actually nk suruh korang share ilmu ngan dy korang kondem2 lagi sampai korang merasakan korang dah menang terus korang delete the post. wadehell?? i know 100% why u are not accepting my view,sbb pd korang aku ni belum cukup baik utk lawan segala kata2 korang kan? oh my dear friends,bukan mcm ni cara to become a good dai'. kenapa korang justify orang lain yg korang sendiri tak tahu hati dy macam mane. aku begin to like cara korang nak prevent couple tapi u guys seem to become too much. tau la korang kononnye laser la kan tapi ce pkir,aku bukan menentang korang. x sama skali. lain aku ckp,lain korang bangkang. then mule la dok lg pressure aku mcm aku ni orang yg sangat2 la bersalah. hey guys,korang kenal ke aku? korang tau ke aku ni dah terima hidayah ke belum? korang ckp mcm korang ni 100% totally dah jd baik dan bersih dr dosa2 lampau. please la,aku bukan nak gaduh nan korang tapi cara korang tak betul. Nabi sendiri berdakwah dgn penuh kelembutan.

aku xkisah pasal korang laser ke ape. kata2 korang langsung tak menyinggung aku. cuma korang dah salah anggap pd aku. itu yg aku sangat terkilan. aku tau korang tau aku penah couple n aku tau kat skolah dulu mmg aku couple. tapi skrg korang tahu ke apa kondisi aku? korang tau ke hati ak? just sbb yg komen status ko tu aku,yg ada kena mengena dgn COUPLE ni,korang mcm show off. dok lg komen2 panjang2 lepas tu like komen tu. aku hargai dan aku take lesson 4 all the advises tapi korang mcm pandang rendah pd aku. ak totally know apa yg korang rasa when korang bidas all my komen. mesti korang rasa 'die ni masih tak paham lagi ni. die ni kan couple so mesti die nak tegakkan pendirian die n taknak terima kebenaran' adohhh. korang yg tak paham aku suruh share pengalaman dan ilmu korang je. tp tak bermakna aku ni jahil.

isu couple ni mmg kadang2 menyakitkan hati. sbb terlalu ramai remaja zaman sekarang terjebak dalam benda ni including me. tapi dalam pada nak menasihati biarlah kena dgn caranya. kita sume tahu remaja ni tinggi egonya. n a good dai' always know how to handle things well n not by hurting others. manners please. mind ur words please. korang sendiri belum cukup baik utk menilai org lain. jangan buat orang lain terasa hati dgn korang sbb itu semua termasuk dalam keberkatan hidup korang. but its okey aku takde pon nak terasa hati ngan korang or whatever. just nak give some advise to u guys. boleh nak kritik n kondem tapi jangan sampai ada yang terasa hati.

* sedih gak bila orang lain mcm look down kat kita. macam kita ni jahil. macam kita ni taknak terima kebenaran. mcm yg aku pernah post dalam blog sebelum ni ' i've been invited to the truth but i just can't suits myself into it well. ni link dye http://sweetprincess4u.blogspot.com/2011/06/ive-been-invited-to-truth-but-i-just.html  baca la kalo korang nak tau aku ni jahil mana. tolonglah jangan judge aku tanpa korang tau anything bout me.

Saturday, June 25, 2011

Friday, June 24, 2011

the interbiu n PPUKM

assalamualaikum.

first of all sy memanjatkan ribuan syukur ke hadrat Allah S.W.T kerna memberikan peluang kpd saya untuk hadir ke interview dan ujian bertulis utk program twinning UKM-UNPAD..bertolak kol 5 pg kot sbb takod lambat sampai KL..ngantok toksah ckp la. tdoq kol 1 bgun kol malam. both days pulak tuh. siess ckp mmg ta cukup rehat. dah tu,boleh plak dua malam tu lah nak gaduh teruk2 dgn si topek sampai dok nangis2 tensen2 segala bagai. tensennye Allah saje yg tahu. study la ape pun satu apah tak masuk ke otak sbb tensen n pkirkan bnde lain. aduh. dugaan. pergi ke interbiu dgn mata yg sembap,tdo xcukup,hati yg sebal. rase xyakin n mcm2 la. hari pertama boleh tahan g. at least ada topek mesej pkul 5 pg dok teman n bg kata2 semangat. tapi hari kedua mmg kitorang gaduh. padahal hari tu ujian bertulis. susah sangat2 sampai sakit kepala jwab 100 soalan math,bio,kimia,fizik WITHOUT calculator. Allah,kalau ada kalkulator tu boleh la jugak buat,ni mmg xsempat la. dgn nak pkir lg,nak kira lg,waduhhh. siyess la mmg 100% tak yakin boleh dpat tawaran ni. tambah2 nak jd doc mmg susah. rasenye saya ni mmg tak mampu nak tahan sume tu. 6 tahun study. belum kira segala ujian study segala bagai. belum kire housemanship lagi. mmg ase bukan ditakdirkan saya ini dalam bidang kedoktoran.  tkpe. sebenarnya medik is not my choice pon. it's my father's hope. sorry dad,i dont think i'll be able to face the challenge of becoming a doc.

pastu nak citer cket pasal PPUKM yg terletak kat Cheras nun. takde la susah pun nak cari jalan dye. bsing je GPS kat android ayah dok bunyik2 turn left la turn right la padahal bukan betoi benor minah tuh. ngee. jumpak je masuk dalam tengok ade dah parents n calon2 sampai. maybe dorang tu yg dr jauh kot like kelantan or tgganu. kire nasib baik jugak la kitorang ni dok kat selatan perak je. sejam lbih je nak ke KL nun.
sampai2 kitorang g survey jap tempat nak interbiu tu,kate kat tingkat 10 wad peperiksaan. mak aih,tingkat 10 tuh. nasib bek ada lif tak terasa naik ke atas. huhu.lepas dah tau tempat , ayah n pakngah nak cari kafe. tapi dekat berjam cari kafe tak jumpak. punye la kompleksnye tempat2 lam PPUKM tuh. haishh,. pkul 8 lebih baru dpat makan pdhal interbiu start kol 8.30. kelam kabut makan. sume tak abis makan, dah la air milo nye panas bebenor. minum tak sampai suku pun pahtu tinggal je sbb nak kejr masa. ruginye....

saya dapat giliran num 3 dalam group E. so alhamdulillah tak tunggu lame pon. dalam pkul 10 giliran saya. mula2 dup dap dup dap berdebar cuak Allah saje yg tahu. takut sangat2. bila masuk je dalam bilik tuh,first saya buat,SENYUM. Ya Allah terasa lega sangat2 interviewernye punye la ramah n baik. sumpah bersyukur sangat2. hilang terus segala cuak td. dgn konfiden ley speaking BI dowh. terasa bangga dengan diri sbb tak sekali pun tergagap. huhu,. banyak gak soalan dorang tanye tp sume pasal diri kita. takde pon pasal pengetahuan am ke apa. boleh dye tanye last tu, " do u have a bf? " "do u mine being far away from him if u get accepted?" LOL.

oke lah. jam sudah menunjukkan pukul 1.03 a.m dan dia sudah mendesak2 saya supaya naik ke atas agar boleh tido. maka saya pun menyudahkan post ini dgn hati yg gembira kerna hari ini mak buat saya happy. terima kasih mak,. i love u so much!!!!!!

Tuesday, June 21, 2011

jgn nak mengada ley tak???

dats what he said to me when he col me last nite. n damn im crying at that time. wadefak bro?? sape yg mengada? ak col ko byk kali tapi ko off fon. cantik gile pangai ko sampai kredit aku abis masuk voicemail dowh. pastu ko kate aku mengada? damn. u ruin my day u know. dr pagi kita oke. bile tang malam ko wat hal. tau tak aku ni ade test???? ouh maybe ko mmg ta pena pkir sal ek en. serius wadehelll wif u bro??
bukan wa ta sayang luu tapi lu bole ta jangan bikin wa panas. lu nak mcm mane lg??????

shit. serius rasa macam nak maki hamun ko tapi tahan2. last2 lepas je last kita ckp semalam nah amek kau. puas aku nangis sampai mate aku bengkak2. sbb aku taknak maki hamun kau maka aku lepaskan dgn cara nangis. tapi u know what,satu apah ak ta dapat na study dowh!! mesti ko happy gile ar sbb dah buat aku sakit hati. boleh kau kata "nak sangat down kan?" omg what kind of ***** are you? bagos gile!!

hummm. * makin hari makin aku rasa tertekan.

dan makin aku rasa dah takda harapan.

Sunday, June 19, 2011

Lalalala.....

Alamak saya banyak cuak la...
Esok ada interbiu..huhu..dua hari pulak tu..adoi..kalau setakat interbiu cakap2 tu takpe lg..
Ni ade ujian bertulis pulak dah..
Kena study maaa...
Hum3..xpe r..Allah da bg kesempatan pergi interbiu kan..
Dapat tak dapat semua Allah tentukan..
Janji kita cuba..

Aiyaaa..actually maa..saya manyak bosan dok umah..
Tido lambat..bangun lambat..
Makan..men laptop..men mesej nan dye..
Tu je la aktiviti seharianku..
Busannn dowh!!!
Lau dapat keje bagus gak..
Tapi ayah pulak x bagi..
:-(

Btw saya dapat tawaran UNIKL..admission bulan 7 ni..
Rasa macam nak pergi je sbb busan sgt nak tggu bulan 9..
Huhu..tp for sure laa my parents x kasi..
Mesti depa suh tunggu UPU..
Tau sangat laaaa...

Abes tu mau buat apa?? Dok umah manyak musannnn...
Tapi yang bagusnye dok umah ni muka macam makin cerah laa..
haha..mane taknye..dok umah jer xkua2 men panas segala bagai...
tapi disebabkan mak buat kuih hari2.,.
dan hari2 juga dok melantak kuih dan kek mak..
risau badan makin naik..ngee..
tp alhamdulillah la still maintain..
gemuk2 bahaye woooo....
nak kurus balik payah..

Adoii mende saya mengarut ni..
entry ni macam takdak tujuan nak tulih pa...
Btw today father's day..
Selamat Hari Bapa saya ucapkan buat ayah tersayang...
Even kita selalu berbeza pendapat..
But i love u damn much!

Huuu lagi mau tulih apa..
Ermmm smalam dok fotostat segala sijil2 yg dapat selama ni..
tapi saya jumpa sijil yang dapat masa hari anugerah cemerlang semetro taun lepas..
yang ayah ambikkan tu..
dia tulih...

TAHNIAH..PELAJAR TERBAIK SPM 2009..
ada sedikit bangga laaa...huhu..
pastu ade lagi..
TERBAIK SPM Bahasa Melayu..
TERBAIK SPM Bahasa Inggeris..
TERBAIK SPM EST..

lagi? tu je.. saya bukan pandai benor sampai semua terbaikk..heheh..
tapi rase cukup la tu kot sbb tu pun dah kira baik la memandangkan saya ni manyak MALASSS!!!
belajar last minit punye keje..
macam ni ke mau pegi interbiu jd doktor?????
tu la saya rasa saya takkan dapat punye laaaa.. ngee.

tapi saya rasa manyak terkilan jugak laa sbb adik saya yg Form 4 tu tak macam saya..
semalam dye kne marah kaw2 dgn ayah sbb failed AddMath n dapat no tercorot..
Kesian jugak..tp die tu macam susah nak pikap..dah ajar banyak kali tp still xdpat2..
mcm mana mau tolong? huhu..
ade jugak jiran mintak tolong ajarkan anak dia addmath..
semalam makcik tu call kate nak datang malam ni..
tapi sorry makcik saya tengah serabut nak interbiu esok n lusa so lain kali la saya ajar ek..

err okeyy lah suda tarak tau mau tulih apa..
entry kali ni dalam bm je la..malehh na tulih bi,.,
padahal interbiu esok sume dalam BI kot!!!
mampuh denn..
taper ar..dulu mase MUET kan penah ade pengalaman speaking..
Terbaik lahh! hee..
anyway..sape2 yg terbaca entry ni..
doakanlah saya untuk esok ek..

sekian sahaja. syg mama syg papa syg semua..
syg awak juge.. :-)

assalamualaikum.

Saturday, June 18, 2011

Jika kamu memancing ikan....

Jika kamu memancing ikan...
Setelah ikan itu terlekat di mata kail...
hendaklah kamu mengambil ikan itu...

Jangan sesekali kamu lepaskan ia semula
kedalam air begitu saja...
Kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya
ketajaman mata kailmu dan
mungkin ia akan menderita selagi ia hidup.

Begitu juga setelah kamu memberi banyak
pengharapan kepada seseorang...
Setelah ia mulai menyayangimu hendaklah kamu
menjaga hatinya...

Jangan sesekali kamu meninggalkannya begitu
saja...
Kerana dia akan terluka oleh kenangan
bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan
segalanya selagi dia mengingatimu...

Jika kamu menadah air biarlah berpada...
Jangan terlalu mengharapkan pada takungannya
dan jangan menganggap ia begitu teguh...
cukuplah sekadar keperluanmu...

Apabila sekali ia retak...
tentu sukar untuk kamu menampalnya semula...
Akhirnya ia dibuang...
sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin
ia masih dapat dipergunakan lagi...

Begitu juga kamu memiliki seseorang,terimalah
seadanya...
Jangan kamu terlalu mengaguminya dn janganlah
kamu menganggapnya begitu istimewa...

Anggaplah dia manusia biasa
Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan
mudah bagi kamu untuk menerimanya...
akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya...

Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi
hubungan kamu akan terus kekal hingga ke
akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...yang
pasti baik untuk dirimu
Mengenyangkan,berkhasiat...
mengapa kamu berlengah,cubalah mencari
makanan yang lain..
terlalu mengejar kelazatan..kelak nasi itu akan
basi dan kamu tidak boleh memakannya...kamu
akan menyesal...

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan
seorang insan..
yang pasti membawa kebaikan pada dirimu...
menyayangimu..mengasihimu...

Mengapa kamu berlengah,terus mencuba
membandingkannya dengan yang lain..
terlalu mengejar kesempurnaan...kelak kamu akan
kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain..

Friday, June 17, 2011

17 Jun 2011

okey..today entry is about a long time story..
17 Jun 2008 , first time i know someone who enter my life n give me something i don't have before..
he was the one who tought me the meaning of love...the true one..not like the previous one i had with others..
but unfortunately,the relationship did not last..after a year n half,we broke up..
at first,i'm very2 sad bout it..but after some time,i managed to forget him..totally..coz a new person came in my life..


but it all just a lil piece of memories..

About Topup ..

mlm ni. 8.04 pm.

dia bg msj.

ak xbalas. nset kat atas sbb takde kredit.

8.45 pm. bg msj kat dia. 'tlg topup'

xsampai seminit. dy balas. 't abg t0pupkan'

tetibe rase cam, "wah baik gile dak ni,padahal tgh gaduh,tp suh topup tanpa byk kira dye nak tolong topupkan" siyes rase mcm enghargai dye. ok. tunggu. tunggu, dan tunggu.

9.19 pm.

still xda topup. bg mesej lg,. 'tlg topup'

dy balas. 't topup'

ok tunggu lg. rase mcm "hum dye ni betul ke nak topupkan ak? xkan lame sampai cmni."
10.02pm. bg mesej lg kat dye. 'da 2 kali mtx ni,bile na topupnye?'

last2 ak suh dy call. nak ajak on9. tp bawu 5 minit chat,dye off. kate na pegi umah jiran ada makan2.

sabar wani,sabar.

tunggu lagi. 11.15pm. still xda topup,suh dy call lg. disebabkan dah takde kredit,bg mesej guna num mak.

dye kate still kat umah jiran. na kua membe x bagi. huh????????

then 11.30pm. baru dapat topup.

aku taktau la nak cakap ape. tp aku langsung tak berterima kasih kat dye. nape? sbb aku bengang. mula2 td aku mmg hargai dye nak topupkan ak. tapi perlu ke lame sampai camni?

humm.
nape makin lama makin sukar utk aku menerima semua ni.
makin lame makin banyak pergaduhan terjadi.
dan dua jiwa tersiksa.
perlu ke seorang berkorban?

Thursday, June 16, 2011

the beginner of adult life...

assalamualaikum everybody...
long time no update..quite busy rite now..
yeahh juz wanna share wif u oll i got a call from MARA a few days ago..
n guess what..that MARA offered me medical course..twinning program UKM-UNPAD..
UNPAD? wth is that huh? UNPAD stands for Universitas Padjadjaran..at BANDUNG..
aiya...actually maa..i'm confused..coz medic is not my choice..i know my capability n i don't think i'l be able to gone through medic course..it's though..very2 though..
but my parents want me to go to the interview that will be held next monday n tuesday...
they said..try kaklong..
i know my chances.. it must be really hard to be accepted..
with all the procedure..the interview must be so hard for me..
n the worst,its fully in BI.....
there goes my chance.....surely i can't speak fluently in front of THEM,...
not mentioning bout the 'nervous' illness yet..
ouh God..give me strength..a lot of strength..
'xpe la kaklong,try je. xdapat xpe.'

okey la okey laa. try je kan. sure tak dapat laa. xpe2.
don't dreams too high n don't be too pasive..rite?
so here there goes..
wait 4 me yaaa HUKM..i will go there with errr... a lot of hopes??? nope..
with confident... but not over-confident...

okey., end of that story,
actually i wanna write bout something but i'm not in the mood.

:-(

bubye.

Sunday, June 12, 2011

Happy Birthday awak !

Happy Birthday to you..Happy Birthday to you..Happy Birthday to my lembu..Happy Birthday to you..wakaka..gila hape aku ni..tetibe nyanyi2 segala bagai..tader lahh..actually tomorrow 13 June is my bf burfday..aik,esok kan? tapi asal aku tulih rini ek..tader lahh , sebab musababnye aku tulih rini sebab aku rase esok aku malehh nak on9..so alang2 aku on9 ni aku wish la sekali..pasainya taun lepas aku jadi orang yang keberapa wish tahh,,so ha ni dia,taun ni aku paling awai wish..ambek kau..haha..

Awak2..( guna bahasa gedix lak )..happy burfday ye awak..tak dapat kita nak celebrate sesame kan..tu la sape suruh awak jauh kat kedah tu..huhu..(sedey)..dulu ingatkan dapat la celebrate sesame,rupenye awak cuti kejap je. so tak dapatla saya nak celebrate burfday awak cam pe yg pernah dijanjikan dulu. how sad. huhu.

Awak ingat tak saya pernah cakap yg nak celebrate burfday awak tu,pastu saya tanya awak nak celebrate mcm mane n kat mane. pastu awak cakap saya ni macam mak awak la. saya tanya la kenape. awak cakap mak awak dulu salu tanya awak nak sambut burfday mcm mane kan. awk je yg taknak sbb taknak menyusahkan mak awak. kan2? awk pernah ckp mcm tu kat saya kan. saya ingat lagi tau. sbb otak saya ni mmg susah nak lupa segala bnda. haha.

okey2. sebenarnye kan awak,saya ada hadiah tok awak tau. tapi nak bg macam mane ek dah awak jauh. takkan nak post kat rumah sewa awak pulak kan. haha. so saya simpan dulu la ea. nanti awak balik la tau. cepat2 balik tau. aidil rindu kat awak. ( padahal kakak aidil yang rindu ) hee.

erm. erm. nak cakap apa lagi ek. semoga awak murah rezeki. semoga awak berjaya dalam hidup. dan semoga awak temui kebenaran dalam hidup awak. ha, dan juga semoga awak bahagia selalu. sorry kalau saya selalu menyusahkan awak suruh wat itu ini,menghabiskan masa awak dengan melayan segala karenah saya. tapi ingat la,saya nak awak bahagia walau dalam apa jua keadaan. semoga awak menghargai hidup yang Allah berikan ini. jangan sia-siakan ye. dan juga,ingatlah saya ni sentiasa memberi sokongan dan ada dengan awak di saat suka duka hidup awak.

last but not least,umur kita makin lama makin bertambah kan wak. jadi saya harap dengan bertambahnya umur , maka makin bertambahlah amalan2 dalam hidup awak,jadilah seorang bakal suami yang baik. seorang bakal suami yang mampu memimpin saya ke jalanNya. insyaallah. jadilah seorang hamba Allah yang soleh. sbb tanggungjawab awak makin berat lepas ni. lupakan hidup yang penuh sia-sia. keseronokan masa remaja hanya sebentar cuma. hakikatnya kita makin dewasa dan banyak yang perlu kita baiki demi masa depan. belajarlah rerajin ye wak. belajarlah kerana Allah,kerana harapan ibubapa,dan untuk kebaikan diri.

ingat ye awak. dari Dia kita datang,kepada Dia juga kita akan kembali.

* 1 4 3  

I've been invited to the truth but i just can't suits myself into it well..

Dedicated to me myself and those peoples around me.. ( sorry for the grammar mistakes,no time to check )

There is some time in life that ur life feel like empty and suddenly u find a way out or something came into u and keep asking u to make a change..THAT will be ur turning point of life..
I read a lot now , the books that i never ever think of it before..Yeah it's true that i love reading but only books like novels,magazines,and bla bla bla....
Never even thinking of reading Harun Yahya,Zaipah Ibrahim,Dr Syed Naquib Al-Attas n so on..
Reading those kind of books make me feel something..
A really weird feeling..
I feel like i am too far away from Allah,Our Creator..

Something crossed my mind..
Dear Allah, will u take me to You in this condition? Will u take myself before i even ready to see You?
Will i die in Iman? Will i die with kalimah Asyhaduallailahaillallah wa'asyhaduannamuhammadarrasulullah or die without even say your name?
19 years passes by and i wasted it doing nothing..

I've sin a lot..i made mistakes..a lot of mistakes..
But i can't find my way back..
I've been invited to the truth but i just can't suits myself into it well..

Nak berubah tu punya la payah abang2 kakak2 adik2 semua...
Turning ourself 360 degree cost us hell to do that..
'Nafsu' and 'the dark side' in ourself always be the obstacle..

Took something from the novel Versus..
'Macam mana nak jadi baik?'
Its best to define 'baik' first..
Kita tengok our society ek..
Contoh la kan kalau kita tengok budak pompuan tu pakai tudung,xpakai ketat2,bagi kita dia baik. Tapi kita tau tak dia tu solat 5 waktu ke tak,puasa penuh tak.
Sebab zaman sekarang ramai je perempuan pakai tudung tapi berkepit dengan lelaki. ( talking to myself too )
Ramai je yang pakai tudung tapi baju tak berlengan,skirt pendek,baju ketat n singkat.
Ramai je yang karam dok bershopping melepak segala bagai without perform solat when azan calling..
Ramai je boys yang solat 5 waktu tapi dok tengok benda2 blue..

Kita hanya Islam di pandangan,tapi kita tak masuk Islam secara total.
Jadi baik means kita masuk ke dalam Islam secara keseluruhan.
Amalkan segala apa yang disuruh dan tinggalkan apa yang dilarang..
Ini yang susah sangat i wanna do..
I want to do it but somehow i still can't steer my navigation to the right route. *sigh

' Syaitan menggunakan senjata yang paling ampuh iaitu elemen keluarga,harta,pangkat,wanita dan senjata dalam diri manusia seperti sifat ego,dengki,CINTA DUNIA,marah,dendam,taasub,suka berdebat,suka berehat,jemu dan sebagainya untuk menyesatkan dan melalaikan manusia daripada Allah S.W.T. Kalau bagi lelaki,wanita ialah dugaan yang susah nak ditepis. Sabda Rasulullah S.A.W, ' Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama,pandangan seterusnya tidak dibenarkan'.

Self-conflict. Ad-deen's conflict.
Antara nafsu dan keimanan,
Antara cinta Allah dan cinta manusia.
Antara dosa dan pahala.
Antara syurga dan neraka.
Antara hak dan batil.

Dear Allah,would You still give me chance to somehow find my way back ? Would You give me chance to repent?
It's not too late to make a change. A positive change. A turning point that will change ur life forever.
Need a lot of support and strength to steer my navigation.

The purpose i wrote this is to invite all of you to think , to give urself a chance to open ur eyes.
Coz we all need a permulaan that will trigger a series of reaction afterwards.
N i found that from the books i've read.
It just i still can't adjust myself into it.
Coz there are so many obstacles. Too many.
N i just still too far away.
Not that i wanna reach perfection as that is surely something that i could never ever get.
Just wanna take a grip. Wanna try to improve myself. Wanna try to change my life.

Not me only,but you also.

* trying doesn't make u fail. it take u to the success. it is a way to fulfill our wish.

Friday, June 3, 2011

My Lovely Irah

Assalamualaikum sume..
Lame dah x update blog..sbb takde idea nak tulis ape..
Anyway,today 3rd of June,my only sis burfday,Nurul Raudhah Insyirah.
Umur die dah masuk 3 tahun la tahun ni sbb dye lahir 3 Jun 2008.
Btw,die ni satu2nye adik pompan wani. Selama ni 16 tahun wani hidup dgn sume adik beradik laki. Sbb tu mase kecik2 dulu dok men pmainan laki je. Dak pompan lain dok men masak2,pondok2,kawen2,wani tak,dok men bola sepak petang2,race basikal sampai eksiden tergolek2,main game FIFA,Need 4 Speed,n segala jenis pmainan dak laki la wani dok ikut main. Agak nakal la dulu sampai ayah dok kejar satu rumah ngan rotan. almaklum lah kitorang adik beradik mmg rapat dan bising kat umah tu. Ayah nak tdoq pon xsenang. Tu asik kena hambat je ngan rotan n tali pinggang. Garang woo ayah dulu. Sangat takut. Tapi skrg dah tak garang. Dulu mase dok kat SMK Slim je dye garang sbb dulu dye guru disiplin.

Ok cerita pasal Irah. She is a really sweet n nice little girl. N she is sooo cute. Mcm kakak dye. Haha. Perasan gile. Tapi sumpah,irah sangat baik. Dye salu pkirkan kakak dye. Mcm kalau nak beli pape kan,dye mesti ambik tok kakak dye skali. Dye tau my feveret roti,my feveret colour,my feveret cawan. Kalau kat umah tu,dye mesti nak menyakat kakak dye,dye suke ambek cawan feveret wani then mule la tayang2 kat wani. N dye suke tersengih. Dye tak mudah marah cam aidil. Kalau orang nyakat dye ke ape ke dye dok senyum je. Cume dye kuat ngadu. Kalau nampak abang2 dye gune barang kakak dye or buat salah,mule la ngadu kat mak or wani. Tu yg adik2 len kekadang bengang kat dye. Heheh, Tapi best gak ade adik pompan. Boleh dandan rambut dye,pakaikan dye baju comel2.

Irah suke pakai tudung. Sbb ayah suh mak didik dye pakai tdung awal2. Ayah tak bagi irah pakai skirt pendek ke baju tanpa lengan ke. Kalau kua baju kne lengan panjang,sua mesti sua panjang n mesti ngan tudung. Irah pon da paham tu. Dye takkan kua kalau takde tudung. Even nak kua depan umah pun mesti dye tanye mak tudung dye mane. Die sangat comel bile pkai tudung. Huhu. N i think she is a smart girl too. Dye cepat blajar. Dye petah cakap. Skrg dye dah mula pandai tulis huruf A n B. Mak salu suh dye bace buku,katenye biar jd pandai mcm kakak. Erk??? Kakak pandai? Huhu.

Hum sape kate ade adik tak best? Adik2 adalah antara benda paling bernilai dalam hidup tau. Tanpa adik2,kompem hidup bosan. Wani rapat dgn sume adik beradik wani. Depa the best siblings i ever had. Depa mane melawan wani,. They obey all my words. Suh buat air,depa buat. Suh ambik pinggan,ambik cawan,depa buat. Belanje pape,depa belanje. Tolong itu tolong ini. Without them,my life will be so dull. Wani bersyukur adenye dorang. Angah,Hanis,Zakwan,Aidil n Irah,they all make my life happy. X perlu nak ade adik angkat ke abg angkat ke kakak angkat ke. Sume tu gedik ja. Adik sendiri tu seribu kali better sbb depa darah daging sendiri. Love you guys.

For Irah..Happy Birthday my dear. Akak syg Irah sangat2. U r the best sis i ever have. Semoga Irah bile besar nanti jd seorang muslimah yg solehah,taat orang tua,pandai,bijak,baik hati n mcm2 lagi la. N semoga Irah comel dan cantik bile besar nanti. Sayang kamu adik !