Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Tuesday, June 28, 2011

SEMETRO :-)


Assalamualaikum..
Kali ni nak tulis pasal sekolah pulak dalam blog..
Korang tau tak SEMETRO tu ape?
SEMETRO stand for Sekolah Menengah Kebangsaan Trolak..
Tu la tempat aku sekolah dari tahun 2008 till 2009 iaitu time aku form 4 and form 5..
Actually after PMR yg aku dapat 7A1B yg KH aku dapat B tak disangka2 tuh,ayah suruh aku pilih nak stay SMK Sungkai ke or ikut dye ke SEMETRO..mak pulak sebanrnya berharap aku melanjutkan pelajaran ke MRSM tapi apekan daya aku ni mmg anti dok asrama lepas aku dok asrama tiga bulan kat SMK Slim time form 1 dulu..ngee..

Ok mula2 aku mmg la tersangat buntu nak pilih sekolah mana tapi bile pkir2 balik,mostly kawan2 aku kat SMK Sungkai tu sume nak kua g teknik la ape la after PMR,so takkan la aku nak dok c2 sorang2 tanpa kawan kan..lgpun si dia yg aku admire dari Form2 tu pun nak kua jugak..so aku pon buat la keputusan tok kua jugak dr skolah tu..at least kalau aku g SEMETRO leh jugak aku dapat kengkawan baru..mane la tau kot2 a few of them ley jadi bestfren aku ke..so aku pon dgn bulat hati choose SEMETRO..

So bermula lah kehidupan aku sebagai student kat sana. Mula2 mcm susah jugak la nak adapt dgn kawan2 baru sbb depa sume dah ada geng masing2 kan..aku ni dah la pendatang baru. Anak cikgu lak tu. PAstu aku ni kalau mla2 mmg pendiam ckit so most of them ade jugak la yg cakap aku ni mcm sombong..sakit hati jugak la mula2..pastu bila dah pilih nak kelas mana n bila dah dapat kelas..aku rasa bersyukur sbb kawan2 sume okey n friendly..aku dapat kelas 4 Khaldun y mana kelas first amek jurusan Sains Tulen. So aku ambik 10 subjek. Subjek elektifnye Add Math,English for Science n Technology ( EST ),Biology,Chemistry and Physics.

Kat sekolah ni aku kenal sahabat2 baru..antaranya yg aku rapat Shu,Ain,Salam,Dian,Tini,Ani..n sume laa..actually sume aku rapat sbb kelas ni ckit je ahlinye so sume mcm boleh ngam..mmg best la kengkawan SEMETRO nie..aku ingat sume name..Shikin,Syuhadah,Tini,Rin,Paan,Aiman,Mae,Syam,Idan..
Korang sume mmg clasmate terbaek..n guru kelas pon best..time form 4 guru kelas kitorang Cikgu Tajol..then time form 5 teacher Sarina..mmg best la..sume ckgu2 yg mengajar kitorang pon sume best2 n spoting2 blaka..i loike..

Kat SEMETRO ni banyak pengalaman yg aku dapat.yg paling aku takleh lupa time aku masuk pesta pantun waktu form 4..mula2 masuk sbb ada pengalaman jd pemantun simpanan masa kat SMK Sungkai dulu..so basic pantun tu mmg ada la kan..sbb tu cikgu Syamsul Azami pilih aku dalam ujibakat first..then latih2 terpilih la aku sebagai pemantun sekolah bersama Nad n Kak JAsmin..Kak Jasmin pemantun pertama,aku pemantun kedua n Nad jd pemantun ketiga..lama jugak la kitorang berlatih nak bg terer n cepat jawab..huhu..susah kot nak jd pemantun..mmg otak kne cekap gile la..masa seminit je tok balas..dah la xleh lari topik segala bagai..fuhh..tapi best..i loike..

Then bulan 4 tahun 2008 kitorang lawan..SEMETRO jd tuan rumah tahun tu..lawan punye lawan..tak sangka..menang dowh! SEMETRO juara daerah batang padang..pehh time perlawanan akhir lawan SM Teknik Slim tuh bapak cuak ahh. Cuak gile2 doe sbb ramai yg tengok. Sebelum2 tu lawan dalam kelas je. Tak sangka lak dapat masuk final. Dgn guna mike nye,dgn sume org tgknye,dgn harapan cikgu2nye..sumpah cuak gile..da lah pemantun SM Teknik tuh salah satunye bestfren aku sendiri time kat SMK Slim dulu.tp alhamdulillah,rezeki berpihak kepada kami. Kami menang Pesta PAntun daerah tahun tu. Syok sangat rasa. Pastu dapat masuk peringkat negeri lawan kat SMKA Kerian. Tapi tak menang pon. Takpe janji dapat pengalaman. Tu la antara kenangan best aku kat SEMETRO. Dapat jugak aku menyumbang kepada sekolah.

Then tahun 2009,once again nama aku naik. Sebab jd pelajar cemerlang SPM. Aku dapat 7A. Even tak seberapa jika nak dibandingkan dgn result budak2 MRSM or SBP tapi bg kitorang yg sekolah luar bandar n sekolah FELDA ni,7A tu la paling tinggi kitorang leh capai. Actually bukan takleh na dapat 10A tp apakan daya kitorang ni malas. huhu. Yg paling aku tak sangka Addmath aku boleh dapat A even time ujian selaras dulu aku pernah dapat markah 0 dalam addmath. Dan x sangka juga Bio aku dapat C padahal time exam dulu markah Bio aku agak tinggi jugak. Salu jgak dpat A. Hum ape nak buat kan dah tu rezeki Allah nak bg. Aku bersyukur sbb aku dapat banggakan ayah aku yg merupakan PK Koko kat SEMETRO tuh. Aku bangga bila tahun lepas time hari anugerah ayah ambikkan hadiah tok aku. Aku bangga bila sampai skrg cikgu2 yg mengajar aku dulu masih ingat lg nama aku dan dok nyembang2 ngan aku bila aku datang SEMETRO tok ambik sijil2. Aku bangga even aku tak lah secemerlang mana tp as a student,aku tak fail. Aku berjaya dalam usaha aku sendiri. Aku bangga bila aku tak jadi mcm budak2 prempuan yg rosak akhlak,yg berfoya2 sana sini,yg gagal dalam pelajaran,yg lepas SPM tak sambung belajar,yg mcm2 lg la. Pendek kata,thanx SEMETRO sbb membentuk life aku,mendidik aku,dan memberi seribu satu kenangan dalam hidup aku.

Dan tak aku lupa,di SEMETRO ini juga aku pernah jatuh cinta. Hee. Tapi sume tu biarlah rahsia sbb dah jd kenangan dah pon. Yg pasti,aku jatuh cinta pd SEMETRO,pd cikgu2 di sana,pd kawan2 aku di sana,pd KOSMET,pd kelas 5 Khaldun,pd bilik guru kanan,n pd sume. Terima kasih pernah menjadi tempat untuk aku menuntut ilmu.

That's my story about SEMETRO.

Alang2 citer ni upload ckit la pic lame2 dulu..time bebudak..hehe..

ni time belum jd pengawas..time form 4



ni wif ain..time ari rabu kne pkai uniform.

ni time form5..sengal uh pix ni..haha..len beno muke..



ni mase jamuan time form4..sory gmbar nan kengkwan len xjumpe..ni je yg jumpe..


No comments:

Post a Comment