Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Sunday, July 24, 2011

Anak mak ni x kuat

" Tak semua yg kamu nak kamu akan dapat "

Aku tahu weh aku tahu. Kau yg ajar aku bnde ni. Aku tahu x sume bnde yg aku nak aku akan dpat. Tapi wehh,kalau aku nak,aku mmg nak. Nak wat cmne dah ni mmg sikap aku,perangai aku sejak dari azali lg. 
Aku dah terlanjur menyayangi kau. Aku x boleh nak undur balik sume tuh. N mmg aku xnak undur. Sbb kau kenangan terindah dalam hidup aku wehh. Even aku jarang ckp,aku syg kau sgt2. Kau selalu ada dgn aku. Jatuh bangun aku,suka duka aku,lulus gagal aku,kau la yg salu ada. 

Kalau aku ckp aku benci,kompem aku tgh hipokrit. Mampu ke aku nak benci kau? Susah beb. Xmudah aku nak benci org yg aku sayang. Aku ckp ko bodoh,last2 aku menangis sendiri. Marah aku,baran aku,at the end,aku nangis. Aku sakitkan hati org yg aku sayang. Jahatkan aku?? :'(

Kau nak tau x weh,aku xpandai syg org. Aku xpndai bahagiakan hidup org. Tapi aku pandai sorok kesedihan aku bila aku nak kau senyum. Aku pandai berlakon wehh. Kalau kau ada depan aku,seboleh mungkin aku akan cuba wat kau happy mcm mane kau wat aku happy. Aku suke tgk kau gelak. Sbb aku turut happy utk kau. 

Xsume senyuman di wajah aku tu ikhlas. Kdg2 aku sengaja tersenyum utk buat kau happy. Skrg ni aku tgh tensen. Byk bnde aku kne pkir. A week we spend together. Aku harap kau bahagia dgn aku. Kalau kau xbahagia,i'm sorry..

Hurm ntah laa. No time left..
X lame lg anything can happen..kita xpandai na hargai masa kan..
Kita selalu lupakan kebahagiaan bila muncul pelbagai masalah..
N kita lupa nak hargai..
Apa yg kita lalui..

Aku failed emotional management..
Aku failed dlm nak buat pilihan..

Stress dowh pk mase depan..
Stress dowh pk sume bnde..
Dan lg stress kalau kita tau kita dah xpunya banyak waktu.....

Sebuah Coretan Kenangan..

A week together..

Day first.. 15 July 2011..
First time jumpe after lebih kurg sebulan lebih xjumpe..
Ya Allah rindunye Allah saja yg tahu..
Sy ckp kat dy "eh abg dah gmuk la" kemain dy jwb "mane ade!"
Hari tu dpat jumpe kjap je..
Sbb hari jumaat n after solat jumaat dy na balik KL..
He gave me the books..
Stanza Cinta n Contengan Jalanan.. :-) 
Thanks abg..

Day second..18 July 2011..
Pegi umah kwn kitorg Shima dekat Felda Sg.Klah..
Sgt best!! Sumpah xley lupe..
Gosip,smbg mcm2..
First time tgk dy pnjat pokok amek buah manggis..(dak kmpung r katakan)
Then p mandi sungai naik moto 3 org..
Makan megi same2..
On9..ade org tlg jemur baju..beli air..masak megi..
Syg korg babe! Abg n shima,korg terbaek!

Day third..19 July 2011..
Pg tu xjumpe..xrncg nak jumpe pon..
Then bg msj kat dy ajak dy teman uruskan segala borg pe sume..
Na print surat tawaran U n mcm2 la..
Tp sengal je sume CC line lembap xdpat na download borg2 medical checkup pe sume..
Last2 dpat print surat tawaran je..
Then p slim dy nak anta netbook kat adik dy..
G skolah lame kitorg SMK Slim tmpat adk dy blaja..
Teringat lek kenangan skolah sane..
Then abg blanje mam ABC..
Pastuh g pasa malam sungkai..
Jalan2 sesame..dy ade terjumpe membe dy..
Biaq p la bkn knai pn sape..
Ade ke abg dok membazir duit p beli madu asli..
Ape kejadah la kamu ni..huhu..
Tgk muke sy dah pelik smcam dy janji esok na blanje mkn chicken chop setelah lama sy mengidam..
Then abg blanje lg kt sane..suh pilih je nak ape..
Tp kyg la..so belikan kopok lekor je tok adik2..( duit abg gak ) ngee..
Dy je beli kebab,roti goreng,n kentang..
Bpk ah byk makan..ptot r makin gemuk.. :-p

Day fourth..20 July 2011..
Hari ni x seindah hari2 semalam..
Sbb pg tuh kitorg gado..
Sy call dy kol 9 pg tye nak kua bile,ade ke dy ckp kua tgh hari..
Dy suh sy urus print2 pe sume dlu..
Mmg panas arr..mmg mara btol ngan dy..
Lame tggu,smlam jnjy nak kua pg last2 dok tdo g..
Nyampah giler pangai cmtuh..
Then lam tgh hari bru kua..p makan dulu..
Dy je makan,sy xnak makan..xde selera..mood pn xda..
Then pas makan g solat dulu kat masjid..
Pastuh g CC sy nak print borg dy pulak dok wat keje BEL..
*mcm la dua2 xde laptop.. tp line tenet lmbab kat uma..
dah ciap sume g beli no pin PTPTN kat BSN..
then dy tye nak mam chicken chop ke..mmg nak ar kan..
last2 g KFC bidor..malas nak merayau jauh2..
makan chicken chop KFC je laa..
air sy,opkos la Tropicana Twister..my feveret.. :-)
dy geleng pale je la tgk sy mnx mcm2.. :-p
nak mkn tu pun satu hal..dy gak tolong slice kan..
MANJE!!! bkn manje..mmg kalau kat umah pn mak yg tlg ptongkan. :-p
sory ea abg sbb dpat awek mcm ni..
thanx tlg sy makan..hihi..

Day last..22 July 2011..
ary ni ary jumaat..sehari kitorg gap xjumpe semalam..
ni pun lepas dy solat jumaat bru jumpe..
sbb nak say farewell..yela esok dy nak balik dah..
mule2 tu sy mcm malas je na kua..
tp syg lak x say farewell..
so kua jugak laa..ade gado ckit b4 that..
tp jumpe je,mcm xde pe jd jer..
ley lak dy ckp "ade org ckp abg dah gemuk la"
sy pn teka la,"sape?pkcik?" dy jwb "a'ah"
sy pn ap lg. "mmg pn abg dah gmuk.org ckp xnak caye" :-p saje nk ngusik dy..
pastuh dy tanye nak pg mane? eh,ingatkan nak jumpe kat cni je.
igtkan da pokai dak tuh. upenye ade lg wet nye..untg la byk sedara.. :-P
so ckp pg KFC je la..sbb nak nyembg2 ngan dy..lam KFC ade econ..best ckit..hehe..
so kitorg pn pegi lg la KFC Bidor..
kali ni sy mam burger lak..dy mam snack plate..
dua ketul ayam dy leh abiskan..sy ckp "mane xgemok!" 
then g jejalan kat Bidor sat..
round2 lg..then balik..
sdey nak lepas kamu pergi..
pasni lg sebulan la nak jumpe..tu pun time raya..pasni sy dah jauh.. 
mesty lg jrang kte dpat jumpe..
how sad..


Tapi xpe..waktu yg ada..kte hargai..
Thanks utk sepanjang minggu ni..
Habis duit habis masa..
I appreciate all..
Sory tak dpat amek Jackie lg..abg jage dulu ea..
Nanti before sy fly kite exchange Jackie n Katie..
Nanti jgn lupe tau bg balik my Aa+Bb..
Then i'll giv u Stanza Cinta..
It's a great novel..
Best sgt baca if kita betul2 hayati..

Balik Merbok ni,don't forget me.
Semoga kita jarang gaduh dah.
Dan semoga kita makin matang lam hubungan nie.
Hari ni..dah genap 1 tahun 2 bulan 14 hari we together..
Moga dpat bersama selamanya..

*ingat tak kat KFC ritu abg ada ckp.."abg rasa nak btunang la"
Its quite funny dear.. :-p dah la sebut diana danielle x betul..hehe..

thanx for every memories..







Kenangan itu menyakitkan

Assalamualaikum..

Kita hidup dalam kenangan. Penuh warna warni. Namun kadang2 kenangan tu menyakitkan.

Pernah saya berjalan dengan seseorang di tepi jalan raya. Mulanya dia berjalan di kiri saya,saya di sebelah kanan tempat kereta lalu. Tiba2 dia menukar posisinye di sebelah kanan saya. Katanya " kalau kereta nak langgar biar dia langgar saya jangan dia langgar awak. " Kata2 tu saya masih ingat sampai skrg. Dan tiap kali seseorang berjalan di samping saya,pasti saya akan teringat peristiwa tu. Walaupun sesorang itu orang yg bergurau nak tolak saya ke tepi jalan. Mungkin itu hanya gurauan,tp bg saya,itu melambangkan apa awak rasa.

Pernah satu hari tika saya kekurangan wang, seseorang meng'offer' diri utk meminjamkan wangnya biarpun beratus. Dan tak pula dia menetapkan tarikh bila nak ganti, tapi katanya bila ada duit nanti gantilah. Dan setiap kali saya kekurangan wang saya akan ingat orang itu. 

Pernah di saat saya sakit,ada insan yg sudi ingin menjenguk biarpun jaraknya beratus2 kilometer. Biarpun saya halang tp dia tetap ingin datang. Dan menemani saya pulang. 

Pernah di saat saya menangis, ada insan yg memujuk di telefon hingga berjam2,x kisah kredit jatuh brapa. Asalkan saya kembali ceria. 

Pernah saat saya gagal membayar yuran kelas,ada insan yg sudi membayarkannya utk saya. Biarpun dia sendiri kekurangan wang. Dan katanya x perlu ganti,dia ikhlas.

Pernah saat saya terjatuh,ada yang merisaukan. Yang membeli ubat dan mencuci luka. Yang x pernah mengeluh atas kesilapan saya. Yang selalu ada....

Seseorang itu berbeza2. Dia yg pernah hadir,membawa seribu satu kenangan.

Dan dia juga pergi,meninggalkan kenangan itu.. 

Saat saya rela melepaskan seseorang pergi dari hati,maka saat itu jugalah perginya segala cinta.

Yang x akan pernah kembali......






Thursday, July 21, 2011

Kenapa mesti over the sea?

Assalamualaikum. Jarang dah update blog skrg nie. Xde idea n tgh buntu. Sgt2 buntu. Siess rase xtenang. Dpt UMS. Sabah siot. Merentasi lautan tuh. Sedih gila laa bile tau dapat UMS. Rase hate gile sistem UPU sbb campak aku jauh2 ke Sabah tuh. Weyh UPU,pointer aku x teruk mane asal kau campak aku kat sane?? siot giler. mmg rase mcm xboleh nak terima. rase mcm sia2 gile aku study kat matrik smpy dpat pointer 3.5 above last2 xdpat U yg aku mintak.

Tapi xleh nak kata pa mungkin mmg ada hikmah Allah tentukan sume ni. Sape la aku nak menolak takdir Allah. Even mmg aku xbrape redha,tapi kalau dah ni yg terbaik,terpaksa juga aku cuba. Aku risau gila nak berjauhan ngan family,ngan org2 yg aku syg. Siess aku xpernah jangka dpat mcm ni. N aku mmg xnak beb. Xnak3. Buntunyer aku. Lau ak tolak UMS ni ak nak p mana. Nak mintak UiTM intake dye lambat lagi,FEB depan. MSU ade offer aku wat MBBS. Tapi swasta beb. Mane aku nak cekau duit bayar. Mmg la boley mnx loan PTPTN tp mau terduduk gak ak menanggung segala kos. Xpe r,x nak aku nyusahkan my parents.

Tapi aku takut,lau aku x bole survive kat sane. Aku takut peristiwa mase ak mula2 masuk asrama time form 1 dlu berulang. Mmg la skrg aku dah makin dewasa pe sume tp aku masih x boley kalau bnde tu aku mmg xsuka. Aku takut nanti aku menyesal kat sane. Aku takut nanti aku nak balik.

Ya Allah..sumpah aku ngah buntu skrg ni. Tunjukkan aku jalan Ya Allah. Mane yg terbaik utk diriku. Tolonglah jgn buat aku tersalah pilih. :-(

Life is hard. Really hard. When we must make a decision for our own future.

*kdg2 rase mcm dah xnak belajar bile dpat mcm ni. rase mcm nak dok umah je tggu org minang.
*kdg2 rase mcm Allah tu xadil. tp cepat2 buang jauh2 perasaan tuh. Allah mungkin nak bg yg terbaik. Astaghfirullahalazim.

Wednesday, July 20, 2011

A day with Shima and Fiq

Assalamualaikum. Hari Isnin lepas,18 Julai 2011 saya dan Fiq Sharpshooter ( korg kenal ke? ) pegi rumah kawan kitorang kat Felda Sg Klah. Name dye shima. Saya mmg dah lame x jumpe dye neh. Last mase form 3 ritu la before pindah ke SEMETRO. Topek lak kenai dye ni sbb Fera kwan kitorg gak dulu. Ah pape je la. Yg pasti,pengalaman ritu best sgt. Lepak sesame. Nyembang2 bnde ngarut. SHima ciap masakkan tok kitorang. Kat umah dye topek ajar saya guna adobe sbb ritu blajar ngan die lam YM susah xdpat2 pun skrg ni ajar face to face senang. 

Pastu pas sembang2 pe sume dalam kol 2 kitorang g sungai. Dah lame x mandi sungai babe! Last mase g camping ari tu. Pehh air punye la sejuk. Menggigil2 mandi. Habis basah baju n suar. Then balik umah shima spin kan lam washing mesin n suruh topek jemur. haha. malas nak bergerak. nak landing je time uh. tp xley lak nak tdo. mamat tuh sedap je tdo. siot betul. pastu diorang (shima n fiq) masakkan maggie. bagus tol budak topek neh. ciap tuangkan lam pinggan lg tuh tok saya. saya tukang makan jer. hehe. 

then dalam kol 5 lebih setelah saya kejutkan budak yg tdo xingat dunia tuh,kitorng pun beredar pulang. kesimpulannya,we enjoy that day. thanks Shima sbb melayan kitorg. syg ko! 


Sunday, July 17, 2011

'Malaikat' itu bernama Taufiq

Innahu min Sulaiman, wa innahu bismillahirRahmanir Rahim..

Selawat dan salam atas junjungan Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga,para sahabat baginda semuanya,para tabi'in dan org2 yg mengikut jejak langkah mereka sampai haru pembalasan. Semoga saat ini kita masih berada di bawah lembayung rahmatNya dan disimbah taufik hidayah serta maghfirahNya Yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.

Assalamualaikum ya ukhti . . .

Afwan andai pemberian saya ini membuat ukhti rasa tidak selesa. Jujur,ketika melihat ukhti menangis di bilik Dr. Ikram itu..saya juga rasa sedih sekali. Kerana saya mengerti apa yang dirasakan ukhti ketika itu.

Saya dapat mengerti seperti apa rasa sakit dan sedihnya. Tetapi saya ingin ukhti sedar,supaya nafsu ini jangan terlalu dimanjakan. Jangan biarkannya larut dalam kesedihan yg berpanjangan. Kerana keadaan itu seolah2 menjauhkan diri kita daripada Allah. Kita seolah-olah begitu berkecil hati dgn 'hadiah' drpdNya. Kita seolah-olah menggambarkan kepada semua tentang 'kezaliman' yg Allah lakukan pada kita.

Jika kita mengeluh dan memarahi takdir,sebenarnya kita juga tanpa sedar memarahi pengatur alam ini iaitu Allah! Kerana siapa yg menurunkan semua ujian dan kesusahan ini jika bukan Allah. Jika kita benci dan marah sekali dgn ujian ini..bererti kita juga benci dan marah sekali kepadaNya. Mengapa tidak dicontohi teladan terbaik drpd Rabiatul Adawiyah yg ketika ditanya "Kenapa kamu tidak memohon kpd Allah utk menyembuhkan kamu?"
Lalu Rabiatul Adawiyah menjawab: "Kenapa aku merungut pula kerana itu hadiah Allah bagiku.Bukankah salah jika kita tidak mahu menerima hadiah Tuhan?Adakah sahabat namanya jika kehendak sahabat itu tidak kita turuti?"

Subhanallah! Begitu tinggi sekali cinta yang digambarkan wanita sufi penghuni syurga itu buat KekasihNya. Alangkah indahnya jika kita juga dapat mencintai Allah sehebat cinta Rabiatul Adawiyah kepadaNya.

Adakah ukhti tahu kenapa Allah menghadiahkan ujian kpd hambaNya? Itu kerana org2 yg mendapat ujian adalah org yg paling tinggi darjatnya kerana ketika mereka diuji pada awal perjalanan hidupnya,mereka bersabar dan mengharap pahala drpd ujian Allah itu. 

Andai semua orang yg ukhti sayangi di dunia fana ini meninggalkan ukhti suatu hari nanti, Dia tidak akan meninggalkan ukhti. Kerana cinta sesama makhluk itu bersifat fana,manakala cinta kepada Khaliq itulah cinta baqa' yg kekal abadi hingga ke hari bumi ini hancur menjadi debu,hingga ke hari manusia dibangkitkan lagi di pdg Mahsyar kelak .

Saya menasihati ukhti kerana berasa bertanggungjawab utk meyatakan hal ini. Saya tidak mahu melihat ukhti terus-terusan berduka cita. Hati dan cinta yg ada tautkanlah seluruhnya untuk Allah,nescaya di situ ukhti akan menemukan jalan kebahagiaan daripadanya. Carilah cintaNya dan peluk selalu cinta itu jangan dilepaskan.

Sesuatu yang diamanahkan oleh Allah tidak akan hilang pada waktu hilangnya di sisi manusia. Orang yang berhubung dgn Allah tidak akan rugi tetapi beruntung. Orang yg ditolong Allah tidak akan kalah tetapi akan terus menang!

Akhirul kalam, semoga bicara ini dapat menyapu duka yg meliputi ruang hati ukhti. Afwan andai ada bicara saya di sini yang kurang menyenangkan ukhti. Kerana saya akan dituntut di padang Mahsyar kelak jika ada kata-kata saya yang menyakiti hati ukhti. Saya pohon maaf yg sebesar2nya.

"Ingatlah, yang menulis ujian atasmu adalah yang menulis nikmat untukmu."

Salam Perjuangan,
Akhuki fillah
Taufiq Imran
Bandung, Indonesia.

Ya Allah,pertemukanlah aku lagi dgn 'malaikat' yang bernama Taufiq Imran ini. Jika Kau hadirkan dia dgn tiba2 sambil menyentuh hatiku melalui ayat2 cintaMu, izinkan aku bertemunya lagi dalam redha dan cintaMu. Seorang lelaki yang dapat menyentuh ruang hatiku yg paling dalam. Seorang lelaki yg akhirnya berjaya mengetuk dan membuka pintu hatiku ini dgn cintaMu.

Untuk pertama kalinya dalam hidup, aku begitu mengagumi seorang insan bergelar Adam. Dan utk pertama kalinya,hatiku mula berdetak hebat!

Oh Tuhan,selamatkan hati, jiwa dan imanku ini. Bantu daku memelihara kesucian hatiku, jangan sampai ternoda dicalari dosa. Teguhkan hati ini dgn cintaMu Ya Allah. Aku bimbang andai aku derhaka dalam ketaatanku pdMu.

"Jika aku menyembahMu kerana takut pada api nerakaMu..
maka bakarlah aku di dalamnya.
Dan jika aku menyembahMu kerana tamak pd syurgaMu..
maka haramlah aku daripadanya.
Tetapi jika aku menyembahMu kerana kecintaanku kpdMu..
maka berikanlah aku balasan yg besar.
Berilah aku melihat wajahMu yg maha besar dan maha mulia itu."
(Rabiatul Adawiyah)

Wednesday, July 13, 2011

"Mak,nape baju dia koyak?"

Assalamualaikum

Today i wanna story bout my cute little sis. Nurul Raudhah Insyirah. Sedap kan nama dya? *promote. hehe. We called her Irah je. Ok critanya pg tadi la kan,time tu kitorang ( mak,saya dan Aidil ) tgh tengok tv. Ada drama melayu tgh tayang kat tv3 time tu dalam pukul 10 lebih rasanya. Diulang. Drama Melayu k. Yg mana artisnya beragama Islam. Then tgh2 ralit dye tgk,saya tak tgk sbb tgh syok ngadap lappy main game Need 4 Speed. * best gile siot game feveret aku tuh. Tetiber,dye tanye. 

"Mak,nape dia pakai baju koyak?"

Then mak gelak. Saya pun tertarik nak tahu nape lak mak gelak nehh. Rupa2nya pelakon tu bukan pakai baju koyak. Tapi lengan baju dye mcm terbelah. *seksi la konon. Saya pun gelak jugak sbb terasa lawak jugak lil kids like her pkir baju fesyen mcm tuh baju koyak. Tapi mmg la pun,budak kecik mcm tuh pun pelik kat kau (that actress). Yg kau pakai baju sampai tunjuk aurat kau tu pasaipa? Ciss. Mengotorkan minda adik perempuan saya je. Cube la tunjuk imej baik ckit. Kau tu dah la orang Islam,Malays. Adik saya tu kua pun pakai tudung tau walaupun umur dia baru dua tahun lebih. Langsung dia taknak kua kalau takda tudung. Baju dia pun lengan panjang kau. Kau yg dah tua tu pakai baju tak cukup kain apehal la. Hurm. 

Our artist mostly dah teruk pemakaiannya. Dah mirip dgn Hollywood punyer artis. Look at case Miera Liyana or wadehel la name dye malas nak hafal. Bapak teruk la baju yg kau pakai time g mende tah tuh. Pastu leh lak nak cover2 segala bagai. Go to hell la nak publisiti murahan mcm tuh. Org knal kau pun sbb kontroversi stupid like that. 

Back to the topic,adehh rase mcm taknak je bg adik saya tgk tv tp apekan daya nanti kesian lak dak kecik tuh. Tapi tu la,drama n movie skrg banyak sangat yg menyesatkan minda kanak2. 

*Jews tactics to destroy us.

P/s : malas nak google contoh gambar. korang tengok la sendiri cmane pemakaian artis kita skrg ni. muka dh elok cun,cute,comel tp......humm..how sad.. 

I love pink !

Assalamualaikum

I think today i will let the pictures talk.







okey. *takde keje. 



Monday, July 11, 2011

Lift Brother

Before u all read this entry,i want to stress that all my writings are my personal opinion and if u guys not agree with any of my statements,just ignore it okey?

Assalamualaikum.

Tau x pe yg saya nak maksudkan dgn lift brother tu? Lift brother tu kalau kita translate bulat2 dr Bi ke Bm maksudnye ABG ANGKAT. Hehe. Saje wat tajuk pelik ckit. Actually saya nak ckp pasal abg angkat. Dah jd trend rasenye bebudak zaman skrg dok ber'abg' or adik or kakak angkat. Bg saya,saya strictly anti dgn ABG ANGKAT. Taktau nape saya cukup tak suka. Saya TAK PERNAH ada abang angkat dr dulu sampai skrg walaupun saya takda abang. Sbb bg saya its all crap. Mengarut. Adik beradik saya dah cukup buat saya bahagia mengapa perlu ada abg angkat? Dulu masa saya form 2 , ramai kot yg offer nak jd abg angkat saya. Dulu saya ni mmg tak matang lg. *i admit it. Agak stupid+idiot+unmatured+silly+gediks la saya ni sbb mesej dgn bebudak laki yg nak mengorat saya ni. Ramai kot sampai abis kredit tiap2 minggu dok topup guna duit belanja yg ayah bg. *huhu.  then ada la yg offer nak jd abang angkat saya. ayat2 skematik dorang "adik ni comel la. nak jd adik angkat abg tak?" haha wadefish la korang ni. takyah la saya dah ada family bahagia kat rumah tak payah sibuk2 nak jd abang saya ea.

Sebab apa ye saya taknak? entah la. saya rasa mcm budak gedik sangat2 bila ada abg angkat. rasa mcm ieeu so disgusting that thing tetibe brother yg tak pernah ada any pertalian darah dgn kita nak jd abg kita ieeeu plis la lelaki2 sekalian cukup la adik korang kat umah jgn ditambah dgn adik2 yg mak korang tak lahirkan. haha.
jap,adik2 angkat korang ni yg straight A spm ke? erm xpun dia dpat 5A ke atas tak? or dia ketua pengawas sekolah? atau dia tu jiran kampung korang anak Pak Ali yg jual ikan? atau dia minah fesbuk yg approve sume orang n layan sume orang? or dia budak pompan yg kemaruk kasih sayang seorang abang? atau dia seorang pompan yg bajet cun+chumil nak menarik perhatian lelaki2 kemaruk di luar sana? atau dia hanyalah seorang gadis yg takdak rupa langsung yg dok kelas bawah2 yg taktau sape itu Stamford Raffles? aduiiii. takyah la kot. adik kandung korang tu yg patut korang bg perhatian. kan2? kadang2 pelik tengok umur beza setahun dua je pun beria panggil 'adik' 'abg' pdhal dgn kawan2 korang yg beza bertahun2 pun dok panggil 'aku' 'ko' elok je. kekadang tu ada yg sebaya umur pun dok gedik nak panggil 'abg' 'adik' yg tu mmg serious shit tak boleh blah! *gilos.

Macam saya ni. Simpang malaikat 44 la nak ambik adik angkat. Tak payah. Adik2 saya ramai kat rumah tuh sume chumil2 n ncem2 blaka n diorang sume tu anugerah terindah dalam hidup saya. Jd budak2 kat lua sane tak payah mimpi nak buat saya jd kakak angkat. Bcoz i hate these 'angkat'2 things. Ade hari tu baru lg ada org text saya kat fb kata 'kak wani yg chumel,nak jd kak agkat sy tak?' dan saya balas 'xpe la dik,kat rumah akak da banyak adik dah,sume da ckup buat akak'.

U all should be grateful for the family u had. They are so precious and u don't need to add any other 'family member' which u r not related at all. Its nonsense.

Saya nak bakal suami saya yg memainkan peranan sebagai seorang abang buat saya. Saya ni takda abang. Kekadang nak jugak merasa bagaimana rasanya mempunyai seorang abang. Biar dia jadi pelindung saya,peneman suka duka saya,buat saya gembira tika saya sedih,sentiasa ada di sisi saya dan paling penting,membahagiakan hidup saya. Biar satu je la insan yg saya panggil 'abg' itu. xperlu abg angkat menyemak dalam hidup saya. 

Wassalam.

Contengan Jalanan dan Stanza Cinta

Assalamualaikum. Hooray!! Haha. *tetibe je wani ni kan.

Sebenarnya saya happy sangat semalam. Sbb finally saya dpat gak apa yg saya nak even lambat ckit. Huhu. Tau apa yg saya nak? Tu ha tajuk yg kat atas tuh. Saya nak novel Contengan Jalanan n Stanza Cinta. Mula2 dr bulan 5 dulu saya nak novel terbaru Hlovate , Contengan Jalanan uh. Tapi dulu da cari da dgn si dia kat KL kat TM tak jumpe2 gak. Sedih je tau. Jauh cari tp xjumpe. Agaknya masa tu dye baru sangat kua so takde lg di pasaran kot. Huhu. Then si dia dah balik ke UiTM dye kat Merbok , Kedah nun. Tak dapat la nak cari lagi. Tp saya dah pesan awal2 kat dia,kat SP nanti kalau ada buku uh cepat2 beli. Saya nak jugak. Huhu.

Alkisahnya..
Setelah beberapa minggu berlalu,ade satu hari tu dia tgh jalan2 di CS , mule2 taktau CS tu ape ingatkan Counter Strike rupa2nya Centre Square. Sedang dia berjalan2 dia memesong arah ke Popular Bookstore sambil dia dok mesej2 dgn awek tersayang yg chumil dan kiut (perasan) haha. 

Dan tiba2....
handphone ku berdering nada You Belong to Me by Taylor Swift. *promote. heheh
lalu ku angkat dgn riak wajah yg tersangatlah pelik kenapa mamat sorg ni tetiber call padahal tgh mesej.

'hello,syg,abg dah jumpe!' peh suara dye sgt la excited mcm jumpe berlian seguni.

saya masih pelik. kebingung-bingungan. *marah bapak aku Cikgu Kz tatabahasa pon salah. haha.

'jumpe ape lak ni??' saya bertanya dalam nada sombong. haha.

'contengan jalanan!!' dan setelah dua patah perkataan itu disebut automatik bibir saya mengukir senyum dan riak wajah bertukar ceria bagai pelangi. huhu.

'hah ape lg cepat beli cepat beli!!' itu adalah nada perintah ye kengkwan. hehe.

tapi apalah malang nasib saya tika itu. dia takmo beli. siot punye boyfie!! haha. katenye nanti la. lain kali abg beli. ni tinggal satu je ni bukunye. 

saya membalas. "cepat beli!! banyak soal lak. amik buku tu skrg!"

dan saat itu ada seorang hamba Allah ambil buku tu dan membawa ia pergi. sob sob. :-(

sedih betul saya. terus riak wajah dan nada suara saya berubah. 

'xpe la.' dan sy meletak telefon.

then dy bg mesej kata nanti kita beli same2 ea bile abg balik. saya pun hum2 aje la. sedih tau! td dah excited nak buku uh tgk2 dy boleh wat main pulak.

masa terus berlalu. minggu lepas sy dpat tau pasal crita stanza cinta yg tgh tayang kat tv skrg ni rupenye berasal dr sebuah novel. so saya pun dok gedik la suh dia belikan jugak novel ni. huhu. sesaje je sbenarnye xde la mengharap sgt sbb tau dye pun nak guna duit jugak takkan nak demand banyak2 kan. 

masa berlalu lagi.

sehinggalah semalam. petang itu katanya nak keluar ke SP servis moto. sambil mesej2 dia cakap dia ada kat CS. pelik gak,kata nak g servis moto pastu g jejalan lak kat CS. xpuas hati sebenornye ape hal dia g jejalan lak. then dia kata nanti la malam nanti abg bgtau kenapa. ada surprise. 

pehh. i hate surprise u know. xsuka tau dok tertanya2 ape la sebenornye. mcm2 andaian ada kat fikiran. huhu. tunggu punye tunggu. malam tu kol 8 lebih cepat2 aku tuntut janji. hah apa surprisenye??

ade ke dye suh teka. chaitt. hati dah meronta2 dah tau neh. last2..

'abg beli ur books syg'  books? maknenye dye beli dua ke? ke dye cilap grammar?

aku pon tye. 'yeke? siess?xtpu?'

'yup.bukan satu.tp dua'
'buku ap?'
'stanza cinta n contengan jalanan' 

whoaaa rase mcm nak melompat2 je. terharu jugak kot! dan2 tu jugak aku suh dye tunjuk bukti dye mmg dah beli gune webcam. tp dye kua g pasa malam la pulak. then tgh2 malam dye ciap tunjuk resit lg tu. dekat rm50 gak r harga buku uh. 

THANK YOU so much abg. Really appreciate it. 

*happy sgt semalam. lepak nan dye lam webcam sampai kol 4 pg. sampai lupa actually semalam tarikh genap 14 bulan kitorang in a relationship. siess first time saya lupa. tp sume tu sbb saya rasa happy. :-D

thanks again for everything. xsabar nak tunggu dye balik mggu ni. nak novel!! dan nak kamu juga. :-)

salam. 


Friday, July 8, 2011

Mugkin ini ujian dr ALLAH utk menyedarkan saya

Assalamualaikum..

Looking for happiness. But it is too far away. Waiting for it. But it never come. The past is the past. And those time will never come back. I realise that. But my heart is too weak to overcome the fear. The fear of losing peoples around me. The fear of losing YOU.

Sometimes i hope this all is just a dream. A long dream. So that when i wake up its all gone. But it's not. When i woke up every morning,day by day passes away.  And how disappointed i am. I tried to smile in front of aidil and irah, Try to act like normal. But the pain inside me is killing me softly.

It is too pain Ya Allah. Page by page i read Your Kalam. Each time after my solat. It heals me. But only for a while. Then the pain comes back.

15 July 2011. Hope u saves me Ya Allah.

Hope u give me a second chance. Hope u give me another time.

So that i will not waste my life for nothing.

Nobody know. And yet,nobody cares.

Smiling outside but crying inside. :')

Wednesday, July 6, 2011

Aku ada pakwe,korang ada? muahaha.

Cehh cam ntahape2 je tajuk entry aku nehh. Mesti korang salah anggap kan kalau bace tajuk dye. Lekluuu. Like english's proverbs, 'don't judge a book by its cover'..huhu..

Well rata2 korng semua mesti ada bf kan. Amacam? dye nsem tak? haha. taktau pasaipa tetiber aku terpikir nak tulis pasai ni. Yela td sementara aku dok belek2 fb aku yg sentiasa on 24 jam tuh,dok tgk la status2 yg tertera dekat news feed aku tuh. Ramainye jadikan fb tempat meluahkan perasaan. Contohnye la kan

"papa..mama rndu papa sangat2..cepat la balik..papa jgn nakal2 kat sana tau..mama syg papa shangat2.muah!"

haha amacam? best tak bace? aku rasa mcm nak komen je..

"ehhh,ble kawen? dah ade anak eh pgil mama papa?"

tp idok ler teman nak buat lagu tuu. kang ta pasai2 teman kne hantam sama dye. huhu.
bukan ler teman taknak menegor tp teman tegor melalui ini je lahh.

ade lg. tu baru satu contoh.

"kenapa dye wat aku mcm ni? ape salah aku? selama ni aku setia gile2 kat dye. mane pg janji2 dye? sedihnye. :-("

okey ni mesti korang tau ayat pasai apa kan. ayat org frust lepas bf/gf dye curang kot. ni pon byk gak aku nampak dalam news feed aku tuh. pastu kawan2 dye komen la "sabar ye dear,bese la adat bercinta"
huhuhu.

then ade jugak yg kes macam ni..

"happynye aku hari ni. dye blanje aku mam kfc. thanx bie. syg bie sangat2. i love u so much!!!!"

pendek kata mcm2 jenis status kita nampak kat fb kita hari2 kan. yg sedih,happy,terharu,terkilan,sume kita leh tengok melalui diorang punye status je. dan paling penting,segala status n post2 kita kat fb tu la sebenarnya mencerminkan kelakuan dan sikap kita. contohnye la kan,aku selalu nampak bebudak perempuan dok mencarut or menyumpah bf atau kengkawan dorang lam fb if dorang marah. automatik mindset aku,'dak ni bukan jenis girl baik2'. sorry if ada yg terasa.

dan juga kalau yg mana ada pakwe tuh,kadang2 terlebih manje sangat dalam fb. siap sembang wall-to-wall lg.  mcm nak tayang kat sume orang kan. takpe2 aku paham sebenarnye. sbb aku pun ade sumone special in my life. aku mengaku k. aku ada SOMEONE SPECIAL. hah ciap bold red lg tuh. tp idok ler aku sampai nak malukan diri aku dok post kat status " i love u _________"  malu aku aih. t ckgu2 aku nampak ape kate dorang lak. tp kadang2 aku juga tak terkecuali. ada juga terlepas satu dua bile dok komen2 dengan si dia kan. sebenarnye org kalau tgh bercinta ni mmg la pelik. tapi kne pandai2 la jaga. depan public tu kalo bole idok ler nak lebih2 kan.

berbalik pada tajuk entry aku kat atas tu haa. alah apa la nak dibanggakan dgn ada pakwe sampai dok bermesra2 dalam fb lebih2. aku rasa aku lg ase bangge kalau aku single. huhu. tp kalau ye pun couple , takpe la,hak masing2 kan. cuma jangan la berlagak sangat ada pakwe.

* err baru2 ni status perhubungan aku berubah dr 'in a relationship with Fiq Sharpshoother' to 'engaged with Fiq Sharpshoother'. korang jangan la salah anggap pulak. dye yg wat tuh. so aku accept je la.

blurred

assalamualaikum..
hurm dah takdak idea la nak tulis apa..
skrg nga happy kot..
tp kalau happy pastu lame2 mesti sedih balik..
salu mcm tu kan..patutla org kata hidup xslalunya indah..mcm roda..kejap kat atas kejap kat bawah..kan2?
hum...tah la..
blurr pulak ase..mcm ade benda hilang dalam hidup ni..
dan terpikir,,if tiba2 Allah tarik segala nikmat..
or nikmat HIDUP..tiba2 esok dah takda buat kita..
tiba2 esok tgh2 dok jalan tetibe kete langgar..
or tiba2 esok kita eksiden kat memane..
dah bersedia ke kita? kalau aku 4 sure belum..
x cukup lagi bekalan2 tok ak bawak g sana..
hurm...

*siess takdak idea na tulih pa. stop takat ni je la. ad idea t smbung balik. daa.

Sunday, July 3, 2011

Dia anugerah terindah dalam hidupku..

Assalamualaikum..
Kalau nak cakap pasal kurniaan Allah paling indah dan paling baik untukku..
Aku rasa yg paling layak ialah MAK..
Insan yg ku panggil mak itu adalah yg paling berharga sekali buatku..
Dr aku sekecil2 tapak tangan,insan mulia itu lah yg menjaga,memelihara,menyayangi dan mendidikku hingga kini.
Dan beliau juga lah yang membuat segala2nya untukku..Hingga umur aku 19 tahun ni pun aku masih bergantung pd mak. Kerna dr kecil mak la penjagaku,pelindungku,kaunselorku,cikguku dan segala2nya bgku. Tak dapat aku bayangkan hidup aku tanpa mak. Pastinya suram dan gelap gelita.
Makku adalah yg teristimewa. Yg tak pernah mengeluh saat anak2nya menguji kesabaran. Yg tak pernah berkata tidak atas keinginan setiap anak2nya. Yg tak pernah menyesal melahirkan kami. Yg sentiasa ada di samping kami saat duka kami. Yg mengajar kami ABC,yg mula2 memberi didikan pd kami. Bukan cikgu,bukan juga ayah,tp MAK.
Aku masih ingat,ketika umur 5 tahun,mak mengajar aku cara nak melihat jam. Diambilnya jam dinding lama yg dah rosak tu dan dipusingkan jarumnya ke setiap nombor lalu mak tanya padaku,"kalau yg ni pukul berapa?" dan begitulah hingga sudah hingga aku faham bagaimana nak tengok jam.
Dan sewaktu awal aku masuk tadika mak lah yg menemaniku sehingga tamat sesi tadika hari pertama itu. Saat aku tiba2 nak ke tandas tp taktau mana tandas,mak yg diluar itu la membawa aku ke tandas. Aku kata pd mak,'mak jgn balik lg tau.tunggu akak sampai abis". dan mak x balik2 hingga tamat hari pertama persekolahanku.

Dan kini setelah usiaku meningkat remaja,mak lah yg menjadi tulang belakangku. Yg selalu ada saat suka dukaku. Yg mengemaskan beg pakaianku setiap kali aku hendak pulang ke matrik. Yg menguruskan segala halku. Baru lagi minggu lepas,time aku ada interview utk program twinning medik UKM-UNPAD..aku yg sangat rase malas nak pergi ni dok je la tak watpe. Mak jugak la yg dok urus segala sijil2,yg dok susun sijil2 tu dalam file,yg dok tanye baju apa nak pakai,dan paling mengharukan,mak jugak la yg tolong menggosokkan baju aku pagi tu sbb tgk aku lena tdo. Kata mak,biar kaklong cukup rehat.
Terasa bersalah dalam hati. Nape la bukan aku yg buat sume tu. Nape la aku tak berusaha sedaya upaya utk pergi interbiu tuh sedangkan tu la harapan mak padaku. :-(

N semalam dapat lg tawaran tok medik USM-KLE. Means tok dihantar ke India. Tapi tempat interbiunye jauh sangat. Kat USM Kubang Kerian Kelantan. Aku mmg awal2 rasa mcm malas nak pegi. Tapi mak la yg beria suh aku pergi. Kata mak, try je. Mane tau ada rezeki. Ahh.. tinggi sangat harapan mak padahal bukan impianku utk menjadi doktor. Ntah la taktau nape aku kurang minat. Tapi demi mak ayah,aku try.

Mulia sungguh hati seorang ibu. Sanggup berkorban,bersusah payah utk anak2. Mak cari duit siang malam aku yg dok menganggur kat umah ni ha asik dok mintak duit je nak topup la ape la. Tp ta pena mak merungut. Bg je apa aku mintak. Baik sungguh la hati mak.

Dulu aku pena balik skolah menangis2 sampai mata merah. Sbb apa? Sbb putus cinta. Bodo en time uh. Time uh aku baru pas dpat tauk si dia curang. Ape agy aku yg still xbrape na matang ni dok sedih la segala bagai sampai dok nangis2 tp depan ayah cover2 la kang byk lak dye tanye kan. Tp sampai uma mmg nampak jelas kot mata aku merah ngan teresak2nye so mak pon tanya la nape tp aku ta jawab aku still dok nangis2. Mak pun amek kunci kete ajak aku g jejalan. Lam kete mak try tanye nape tp aku ni mmg jenis ta share cite peribadi dgn mak ayah so aku diam je. Mak sabar lagi layan karenah aku yg kurang matang ni sambil dok terus2 bg nasihat even mak taktau hujung pangkal. Baiknye mak...

Sampai hari ni,mak la segala2nya bg aku. I don't know how my life would be without her. She is everything to me. N thanx Allah coz give me such a wonderful mum.

Saturday, July 2, 2011

I'm happy when...


  • i'm with my parents
  • aidil and irah tease me
  • he text me
  • i get what i want
  • i score in my exam
  • i get an unexpected result ( more than what i expected of course )
  • he obeys my order
  • he took me to the place i want
  • he bought what i ask
  • my mum cooks my feveret dish
  • i get presents
  • i have a very nice friends
  • peoples understand me
  • i'm blogging
  • i snap my own pictures
  • i have a good n understanding bf
  • my old friends still remember me
  • my former teachers still remember my name
  • my mum n dad talk about me to their friends 
  • peoples say good things bout me
  • watching my feveret drama n movies
  • peoples accept my opinion
  • i get awards
  • he makes me happy





Friday, July 1, 2011

Bila Bunga-bunga Berguguran..

Ditiup angin senja..
Satu-satu bunga berguguran..
Di dalam keindahan tiada lagi cahaya
Hilanglah seri penghias taman..

Kelopak bagai sutera..
Bumi tandus tiada bermaya..
Hilanglah keharuman tiada lagi berseri..
Bunga layu di pangkuan ini..

Di manakah jejari yang sering menanti..
Untuk menyuntingmu ketika kau mekar mewangi..
Dititis embun pagi kau tak mungkin mekar kembali..

Di ruang warna senja..
Dan bunga-bunga berguguran..
Hilanglah kemegahan cahaya penerang zaman..
Setelah bunga jatuh berserakan..