Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Sunday, July 3, 2011

Dia anugerah terindah dalam hidupku..

Assalamualaikum..
Kalau nak cakap pasal kurniaan Allah paling indah dan paling baik untukku..
Aku rasa yg paling layak ialah MAK..
Insan yg ku panggil mak itu adalah yg paling berharga sekali buatku..
Dr aku sekecil2 tapak tangan,insan mulia itu lah yg menjaga,memelihara,menyayangi dan mendidikku hingga kini.
Dan beliau juga lah yang membuat segala2nya untukku..Hingga umur aku 19 tahun ni pun aku masih bergantung pd mak. Kerna dr kecil mak la penjagaku,pelindungku,kaunselorku,cikguku dan segala2nya bgku. Tak dapat aku bayangkan hidup aku tanpa mak. Pastinya suram dan gelap gelita.
Makku adalah yg teristimewa. Yg tak pernah mengeluh saat anak2nya menguji kesabaran. Yg tak pernah berkata tidak atas keinginan setiap anak2nya. Yg tak pernah menyesal melahirkan kami. Yg sentiasa ada di samping kami saat duka kami. Yg mengajar kami ABC,yg mula2 memberi didikan pd kami. Bukan cikgu,bukan juga ayah,tp MAK.
Aku masih ingat,ketika umur 5 tahun,mak mengajar aku cara nak melihat jam. Diambilnya jam dinding lama yg dah rosak tu dan dipusingkan jarumnya ke setiap nombor lalu mak tanya padaku,"kalau yg ni pukul berapa?" dan begitulah hingga sudah hingga aku faham bagaimana nak tengok jam.
Dan sewaktu awal aku masuk tadika mak lah yg menemaniku sehingga tamat sesi tadika hari pertama itu. Saat aku tiba2 nak ke tandas tp taktau mana tandas,mak yg diluar itu la membawa aku ke tandas. Aku kata pd mak,'mak jgn balik lg tau.tunggu akak sampai abis". dan mak x balik2 hingga tamat hari pertama persekolahanku.

Dan kini setelah usiaku meningkat remaja,mak lah yg menjadi tulang belakangku. Yg selalu ada saat suka dukaku. Yg mengemaskan beg pakaianku setiap kali aku hendak pulang ke matrik. Yg menguruskan segala halku. Baru lagi minggu lepas,time aku ada interview utk program twinning medik UKM-UNPAD..aku yg sangat rase malas nak pergi ni dok je la tak watpe. Mak jugak la yg dok urus segala sijil2,yg dok susun sijil2 tu dalam file,yg dok tanye baju apa nak pakai,dan paling mengharukan,mak jugak la yg tolong menggosokkan baju aku pagi tu sbb tgk aku lena tdo. Kata mak,biar kaklong cukup rehat.
Terasa bersalah dalam hati. Nape la bukan aku yg buat sume tu. Nape la aku tak berusaha sedaya upaya utk pergi interbiu tuh sedangkan tu la harapan mak padaku. :-(

N semalam dapat lg tawaran tok medik USM-KLE. Means tok dihantar ke India. Tapi tempat interbiunye jauh sangat. Kat USM Kubang Kerian Kelantan. Aku mmg awal2 rasa mcm malas nak pegi. Tapi mak la yg beria suh aku pergi. Kata mak, try je. Mane tau ada rezeki. Ahh.. tinggi sangat harapan mak padahal bukan impianku utk menjadi doktor. Ntah la taktau nape aku kurang minat. Tapi demi mak ayah,aku try.

Mulia sungguh hati seorang ibu. Sanggup berkorban,bersusah payah utk anak2. Mak cari duit siang malam aku yg dok menganggur kat umah ni ha asik dok mintak duit je nak topup la ape la. Tp ta pena mak merungut. Bg je apa aku mintak. Baik sungguh la hati mak.

Dulu aku pena balik skolah menangis2 sampai mata merah. Sbb apa? Sbb putus cinta. Bodo en time uh. Time uh aku baru pas dpat tauk si dia curang. Ape agy aku yg still xbrape na matang ni dok sedih la segala bagai sampai dok nangis2 tp depan ayah cover2 la kang byk lak dye tanye kan. Tp sampai uma mmg nampak jelas kot mata aku merah ngan teresak2nye so mak pon tanya la nape tp aku ta jawab aku still dok nangis2. Mak pun amek kunci kete ajak aku g jejalan. Lam kete mak try tanye nape tp aku ni mmg jenis ta share cite peribadi dgn mak ayah so aku diam je. Mak sabar lagi layan karenah aku yg kurang matang ni sambil dok terus2 bg nasihat even mak taktau hujung pangkal. Baiknye mak...

Sampai hari ni,mak la segala2nya bg aku. I don't know how my life would be without her. She is everything to me. N thanx Allah coz give me such a wonderful mum.

No comments:

Post a Comment