Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Monday, August 22, 2011

nak raye dah weh

x saba dah ase nak raye..
tp baju raye lom beli agy..
tp xpa t mak belikan jugak..
sumpah xsabar..
wee!!


time raye ke bape tah taun lepas..
teka la ngan sape tuh..
hee..


sekadar hiasan..

hehe..
bowink ouh tadek keje..
tau x aku ngah watpe skg?
blaja mekap.
HAHA..
umo da makin meningkat ni kne la blaja mekap..

nak blaja mekap mata..
org kata mata saya cantik..
yeke??
haha..
ape lg..nak try bg xcantik dgn mekap..
wee..
k lah..tu je..
xtau nak tulis pe dah..
daa..


Sunday, August 21, 2011

21 0gos 2011..birthday mak

Assalamualaikum..
Hari ni bersamaan 21 Ogos 2011..
adalah birthday mak saya yg ke 41..
fuyooh baru sedar mak saye dah mencecah umur 40..
tp mak still nampak muda..
sbb mak kurus n kecik je orgnye.. :-)

this is my mum..


mak cantik woo..
tengok gambar kawen mak ngan ayah dlu..
siyess mak sgt cumil dan cantik..
*xmcm anak dye
hee..
tader lah..
tp nasib baik jugak la kulit agak cerah ikut kulit mak..

mak adalah mak yg terbaik dalam dunia!
love u damn much!
i can't imagine my life without her..
ni lah mak yg dah 19 tahun membesarkan saya..
menjaga makan minum saya..
mendidik saya..
segala2nya mak buat..
untuk kami anak beranak..
kalau xde mak,lumpuh kami semua..

mak,we love u so much..
so much till i can't describe it with thousand 'i love you' words..
u are the best..
the strongest woman i ever meet..

mak x pernah mengeluh atas setiap kenakalan kami..
x pernah jemu menjaga kami..
:-(

HAPPY BIRTHDAY mak!
Semoga Allah memberkati hidup mak..
Semoga mak bahagia dunia akhirat..
Terima kasih atas segalanya..
X de hadiah yang akak dapat bg utk membalas segala jasa mak..
Kecuali dgn doa..
Semoga hidup mak terus dirahmati Allah..
Dan semoga Allah berikan kami lebih banyak waktu untuk bersama mak..
Love u so much!!


Thursday, August 18, 2011

pernah x korang terfikir?

pernah tak korang terfikir..
if tiba2 satu hari korang bangun tdor,itu adalah hari di mana Allah nak tarik nyawa mak ayah korang..
pernah tak korang terfikir..
if nanti semua korang kena wat sendiri..
dah takde sape nak uruskan persiapan raya..
takde sape nak ganti langsir kat umah..
nak kemas2 umah..
msk rendang,wat ketupat..
n nanti time pagi raya dorang dah takde utk korang salam n mintak maaf..
pernah tak korang terfikir bila Allah akan ambil nyawa parents korang?
pernah x korang terfikir cmne hidup korang nanti without mak n ayah?
pernah tak rase takut kehilangan dorang?

pernah tak terfikir tgh korang belajar kat u or kolej..
korang dpat satu panggilan telefon..
mengatakan mak n ayah sakit tenat..
then korang rush balik..
tgk2 dalam perjalanan korang dapat panggilan lagi..
mengatakan bahawa dorang dah meninggal dunia..
korang x sempat ckp ngan dorang wat kali terakhir..
dan korang anak yg terakhir sampai sebelum jenazah dorang dikebumikan..
pernah tak korang terfikir?

pernah x korang rase hidup ni xbermakne tanpa mak n ayah?
pernah x korang fikir dgn cara camane Allah akan ambik nyawa mak n ayah korg?

selama dorang ada kita bersenang lenang..
kalau takda duit telefon je mak or ayah suh dorang bank in kan..
nak pegi u dorang yg antarkan..
tolong prepare apa yg patut..
bagi nasihat kat kita..
kalau dah nak exam..ada yang mendoakan..
ada yang memberi semangat..
tapi bila kita ada kawan ramai kadang2 kita lupa dorang..
kita sms n call awek/pakwe setiap masa..
tapi nak call dorang brape kali la dalam seminggu..
time mintak duit kita cari dorang..

kita selalu lupa untuk menghargai apa yg kita ada sebelum ia pergi..
kita jarang peluk cium mak ayah kita..
takut nanti kita dah xsempat dah nak cium dorang..
hanya sempat time dorang dah pun dibalut kain kafan..
kita hanya mintak maaf ngan dorang time hari raya..
takut nanti esok Allah ambik nyawa dorang..
kita x sempat memohon ampun atas setiap kesalahan kita..

mati tu bila2 akan terjadi..
dalam pelbagai cara..

kemalangan..sakit..darah tinggi..kencing manis..serangan jantung..

cuba kita renungkan..
bila agaknya nyawa mak n ayah kita akan ditarik?
dan sempatkah kita utk membalas jasa2 serta pengorbanan mereka..

jangan sampai kita menyesal kerana terlambat..





bulan puasa yg menguji kesabaran

assalamualaikum..
bulan pose ni mmg menguji kesabaran..
malas sungguh ase..
ase nak tdo jer..
bgn pon lambat..
pas sahur solat subuh pe sume..
tdo smpy nak dekat tgh ari..
bosan ouhh dok umah..
then tlg mak wat kueh..
smpy kol 2 cmtu naik atas balik..
baring2,main laptop..
bosan gila

pastu time ni la asik na gado ngan cik abg..
semalam gado teruk kot..
smpy dah kua kate putus pown..
hadoii name je bulan pose tp still xdpat kawal marah..
xdapat nak bersabar..
leh dok ckp kasar2..
lastly hah,putus..


then time saho suh dye call sat..
ckp3..then x jadi putus..
tarik balik all words...
ntah la sama ada sbb masih ade jodoh or what..
tp yg pasti cmni kot rupe hati ak skrg..


bertampal2..berplaster2..huhu..
maklumlah asik gado,sakit hati..
tp still belum hancur lg..
hope hbgn ni kekal la smpy bile2.

tp kan,salunye time sebut sal putus jer..
dup dap dup dap jntung ni..
sieess ckp xtipu..
mmg berdebar..
xtau nape..
tp semalam ckit pon xberdebar..
mcm tau takkan terputus saat tuh..
alhamdulillah mmg xputus pown..
lau ley xnak la time bulan pose ni nak putus2 lak..
setahu yg lepas time bulan pose ni la kitorg jumpe..

ermm tu je lah kot na story..
skrg mcm dah jrg update blog..
sbb malas n xtaw nak tulis ape..
salam syg everybody..

Sunday, August 14, 2011

facebook story

facebook..
even salu wat gado..
tp kdg2 jd tempat bermanje jugak..









the end



Friday, August 12, 2011

stay the same

don't u ever wish u were sumone else
u were meant to be the way u are exactly
don't u ever say u don't like the way u are
when u learn to love urself,u are better off by far
and i hope u always stay the same
coz there's nothing bout u i will change

you could be whatever u wanted to be
if u could realize all the dreams u have inside
don't be afraid if u got something to say
just open up your heart and let it show u the way

believe in urself
reach down inside
the love u find will set u free
believe in urself,u will come alive
have faith in what u do
u'll make it through




deactivate facebook?

"ni watpe ni?men fb?"
"bukak je.tak watpe pown.men game"
"ape yg best sgt men fb uh?deactivate je ar sng"
"ok.abg wat"

facebook diactivated.

sampai bile dia mahu deactivate.
wait n see.

no more Fiq Sharpshoother in fb.

aku jugak punce. =,=
xsuka dia dok layan fb sambil msj aku.

tak sangka dia betul2 diactivate.

dua malam berturut2 dia call aku guna supersavers.
sanggup g topup malam2 buta. 
thanks dear.
:-)

Wednesday, August 10, 2011

A year and counting

Assalamualaikum..



You..


opps x suke ahh pic ni nampak cam poyo gile. tuka2! hee


ni oke cket.

Me..


US..



A Year before..
Our first meet..


ingat g tempat ni? hee. kedai ni la ur camera ilang.


kite salu jalan cni kan nak g tempat KTM

Oke enough with the pictures..
Wishing u happy anniversary..
A year pass by..
+ 3 months..

and we are happy..
eventhough always fighting..

semalam mase wish kat fb de kengkawan kite dr SMK Slim komen..
depa kata kawen nnti jgn lupe jemput..
n doakan kita kekal sampai bebile..
terharu gak..
Insyaallah..
kalau ade jodoh x kemane..




Tuesday, August 9, 2011

adik adikku sayang

Assalamualaikum.
Sume mesti ade adik beradik kan?
Aku pon weyh..
Aku syg sume adik2 aku..
Depa sume wat aku happy..
Sgt baik..
Setiap diorang tu ade kelebihan dorg sendiri.
Tp yg pasti..aku xperlu ADIK ANGKAT or ABG ANGKAT nak wat aku happy..
wakaka..

Ok..
Presenting u alls...

ANGAH..
He's 16 years old now..

HANIS FARHAN..
He's 14th now..

HARIZ ZAKWAN..
He's 12th..
UPSR this year..

AIDIL HAKIM..
My sweet lil bro...
5 years old..

NURUL RAUDHAH INSYIRAH a.k.a irah..
3 years old..
my only lil sis..

Sayang bangat kat dorang sume ni..
Suh la dorg wat ape je..
Buat air,amek pinggan,amek cawan,blanje..
Dorg mesti wat..
Dulu time kecik2 mase adk bradik sume laki..
Ptg2 dok men bola same2..
Main mainan lam umah..
Smpy ayah kejar ngan rotan sebab buat umah sepah..
Main air..
Basahkan umah..
Gaduh dgn anak jiran..
Koyakkan baju kat umah..
Men basikal sesame..
Race basikal sampai jatuh..
Tunggu mak ayah bawak balik jajan dr kedai..
Tido same2..
Main lompat2 atas katil..
Main baling2 bantal..
Wat sofa jd moto..
Main nyorok2 belakang langsir.

RINDUnye zaman kecik2!!
Skrg dah xboleh main same2 sgt..
Kalau main sesame pon main game ramai2..
Xpon tgk movie same2..
Berkumpul dalam bilik tutup lampu tgk movie seram..
Pastu main game Tomb Raider same2 selesaikan..
Xpon main Prince of Persia or Need for SPeed..
Ayah dah xkejar2 ngan rotan dah..

See. Xperlu pon adik angkat ke abg angkat ke kakak angkat ke..
Yg darah daging tuh sendiri yg paling BEST!
Kita cipta byk kenangan..
Nanti bila besar hope kita sume tetap rapat..

time burfday hanis





Adik paling putih : Aidil
Adik paling nakal : Aidil
Adik paling disayangi : Aidil
Adik paling rajin : Zakwan
Adik paling cute : Aidil n Hanis Farhan
Adik paling pandai : Hanis Farhan
Adik paling tinggi : Angah
Adik paling kuat makan : Angah
Adik paling mengada2 : Irah
Adik paling manje : Aidil
Adik paling malas belajar : Zakwan
Adik paling banyak duit : Hanis Farhan
Adik paling garang : Angah
Adik paling pandai masak : Angah n Zakwan

Conclusion : I love korang sume sangat2!




















Monday, August 8, 2011

belajar jgn terlalu mengharap pd yg belum pasti

IN FIRST CASE
LOVE

Mostly ada pengalaman bercinta right..
Xkira la sehari ke sebulan ke stahun ke bertahun2 ke..
Tapi kalau dah Allah tetapkan korg mmg xde jodoh..
Hubungan yg dah bertahun2 pon leh terputus mcm tu je..
Dengan alasan yg kdg2 kita susah nak terima..

"Maaf,kita takde jodoh."
"Mungkin saya bukan org yg sesuai buat awak"
"Dah xda keserasian antara kita"

Padahal sebenarnya sesorang drpd kalian dah jemu..
Dah bosan bertahun2 together..
Dah menemui pengganti..
Dah jumpa cinta baru..
Janji la byk mane pon..
Once dah x ada cinta dalam hati..
Xguna segala janji..
Kita bukannya ada perjanjian black and white utk tuntuk balik sume janji..
Right?

Kenapa la mcm ni kan..
Masa bercinta sumenye indah..
Awk ni comel sangat..
SUke sgt tengok muka awak..
Saya janji saya akan bersama awak sampai akhir hayat saya..
U r my only love..
Xde sape ley ganti tempat awak..
Hell yeah..
Nanti da bosan mule cipta mcm2 alasan..
Mula menghindar,mula menjauh..

Aaaaa TAKNAK sume tuh!!
Takutnye if peristiwa lama jadi lagi..
Taknak dah ulang mimpi ngeri tuh..
Taknak dah nangis berhari2 sbb CINTA..
Makanya belajar jgn terlalu berharap..
Tapi susah sangat kalau dah sayang..
HUHU..

Skrg dah masuk setahun lebih..
Dulu dgn si dia clash time hubungan dah setahun setengah..
Hope dgn yg skrg akan bertahan lama lg n sampai bila2..
Tp it just a HOPE
Sumpah tiba2 jd takut..
Kalau nanti one day 
Dua2 bawak haluan masing2..
Mcm x pernah ada kisah cinta antara kita..

Sbb td bace cerita ade seorang kakak tuh..
Dia dah bercinta tiga tahun ngan ex dia..
Then suddenly putus..
Susah dia nak lupakan ex dia..

Tu yg tibe2 terpikir akan diri..
Skrg mmg dia ada dgn kau..
Esok lusa tahun depan??
Kot one day dia dah tak lagi bg mesej..
Dah x lagi call..
X merana time tuh??

Aduhh susahnya sbb menyintai someone yg belum lg milik kita..
Tapi nak buat cmne dah terlanjur menyintai..
Cuba x terlalu mengharap..
Takut nanti kecundang di tgh jalan..

Cuma aku harap..
Hubungan ni akan berkekalan sampai bila2..
Dan kau yg akan masuk minang aku..
Sebagaimana janji kau..
Utk terus bersama hingga akhir hayat kita..

Jangan hanya sekadar janji..

jgn jadi mcm ni.. :-(
Saya dah bg hati saya kat awak..
Utk awak jaga dan simpan..
Sebelum tiba waktunya..
Don't break it..
:-(




saya rindu..

Assalamualaikum..
Td pas bukak pose..
Msj dgn si dia..
Xtau kenapa tiba2 rindu nak lepak sesame cam dulu..
Tiba2 ckp pasal dok merempat kat stesen KTM Butterworth..
Tibe2 teringat pasal ggit straw..
Tibe2 teringat pasal dok main kepala..
Pasal he said love u so much syg...
RINDU!

Kenangan sangat menyakitkan..
HUHU..
Drpd stesen KTM Butterworth ke KLCC..
Drpd feri ke bas..
Drpd Kulim ke Bukit Mertajam..
Drpd Slim ke Sungkai..
Drpd Taman Permai ke Slim Village..
Sumpah sampai mati xley nak lupa sume tu dowh..
Rindu gila !!

time dok merempat atas lantai kat KTM butterworth..

my novels..dia belikan..

pastu semalam ckp sal nak g i-city..
dia nak bawakkan..
tp kne tdo umah ibu laa..
dah lame gak xjumpe ibu..
ritu last tak sempat say tq kat ibu..
sbb gado ngan topek..
HUHU..

adoyy the best thing bout last night is we r not fighting..
ntahla..
tp kalau happy ari ni esok lusa mesti sedih balik..
lumrah dah tu..

tapi gaduh2 pon baik balik..
pelik tol..
xpena lak na putus2..
pape pon tq la kat dye..
sbb dye salu wat ape aku nak..
sampai sggup nak anta aku pegi sabah..

weh aku rindu segala kenangan kita!
aku rindu kau 
dan aku rindu saat2 dulu

aku harap kita terus kekal..
dan jangan pernah cuba untuk berubah..



Sunday, August 7, 2011

sahabat lama yg aku kagumi

Weh korang..
Korang ade buddies lame dulu tak?
Alah time korang skolah rendah dulu..
Aku ade sowg nih..
Anak cikgu yg dok kuartes guru same ngan aku..
Tu mmg teman sepermainan dan sepergaduhan aku kot..
Dari tadika sampai darjah 5 kitorang berkawan.
Tiap2 petang dok main same2..
X ley blah maen bola sepak lak tuh..
Sbb adik beradik aku sume laki..
So maen pmaenan laki lahh..

Dulu dye suke buat aku bengang n marah..
Dye tu mcm suka sakitkan hati aku..
Dah lah sakitkan hati aku..
Memalam datang umah aku panjat pagar mintak keje sekolah..
Meniru aku mmg pandai..
X malu kot..
Pastu kat sekolah pon dia salu wat hal..
Dia suka main2kan aku..
RIMAS..
Sampai satu sekolah gosipkan aku ngan dia..
Mmg aku xley lupe..
Asal ade name dia,naik la nama aku..

Actually banyak kot peristiwa bersejarah aku ngan dia..
Banyak kenangan..
Pastu time darjah 6 aku kena pindah sungkai..
X dapat main same2 n gaduh ngan dia dah..
RINDU kot..
Mmg aku rindu..
Nak contact mmg xdapat lah kan sbb mane pakai nset g..

Then time form 1 aku sekolah balik tempat ayah aku ngaja tuh..
Hari2 nampak umah lame aku n umah dye..
N ade jugak nampak dye..
Tapi segan gila nak tegur..
Mcm x pena kenal je sebelum nehh..

Skrg dye dah jd manusia..
Means dia dah jadi sangat la baik..
Terus terang aku kagum dgn dia..
Dia study kat UIA..
Dalam bidang bahasa Arab..
Aku respek mak ayah dye..
Leh didik n bentuk dye sampai jd mcm ni..
Even dulu dye xbrape pandai..
Dok tiru homework aku jer..
Nyakat aku je petang2..
Main basikal pe sume sesame ngan aku..
Tapi skrg dia dah berjaya sbg anak n pelajar..
Even dye belum grad lgi..
Tapi aku tau dye pasti berjaya..
Sbb dye dah dekat dengan Allah..

Tibe2 dalam hati aku terdetik something..
Kalau la insan sebegitu yg jd bakal suami aku..
Biar rupa x seberapa..
Tapi mampu jd imam aku kelak..
(aku tak maksudkan dye k)
Aku ckp ni secara umum..

Buat sahabat lama aku tuh..
Alhamdulillah sejuk hati aku tengok kau skrg..
Aku bangga dengan kau weh..
Teruskan usaha kau ke jalan dakwah..
Kekalkan iman n taqwa kau..
N jgn lupakan aku ea..

pic time aku tadika


Saturday, August 6, 2011

x larat weh

Assalamualaikum..
Pose taun ni paling aku x larat..
Siess ckp mmg ak lemah betol..
Maklumlah dgn keadaan aku yg xbrape baik..
Asik2 rase loya..
Bole kate tiap 5 minit aku rase nak termuntah..
Kalau pegi bazar pun sampai kena rest kejap tepi jalan..

Mungkin ni la ujian..
Ni la dugaan..
Allah nak bg sakit..
Kena la terima..

Hurm..
Tapi kalau sakit fizikal aku leh tahan lg..
Ni emosi n mental aku pon sakit..
Dua kali ganda la aku rase sakit..
Kkdg tetibe jer nangis..
Tak tenang langsung hati ni..

Tambah2 bila pkir mase depan..
Aku skrg dah xnampak hala tuju aku..
Sume sbb result UPU yg sangat HAMPEH!!
Nyesal pon xguna..
Dah tu yg Allah bg..

Skrg ni aku nak belaja kat mana n bila pun aku taktau..
Mcm aku biar waktu berlalu tanpa apa2 perancangan..
Kengkawan sume bulan 9 ni nak masuk U..
Aku?? 

Ayah bg la akak kerja..
Bagi la akak cari pengalaman..
Sampai bila ayah nak kurung akak dlm umah ni..
Akak nak jugak merasa BEBAS..
Huhu..
Aku mmg nak keluar dr umah ni..
Bukan sbb aku bosan dok umah..
Bukan sbb aku dah jemu ngadap muka adik2 n parents aku..
Tapi aku nak try hidup sendiri..
Aku nak try cari pengalaman..

Please let me live my own life..
Please realise that ur daughter is a big gurl now..
She is 19 years old..
Not 9 anymore..

Please..




Friday, August 5, 2011

lepaskan sesuatu yg bukan milik kita

Demi semua..
Yg aku jalani bersamamu..
Ku ingin engkau jd milikku..
Ku ingin kau disampingku..

Tapi..
Kalau takdir Allah x mengizinkan..
Mana mungkin kau jd milik aku kan..
Cinta bagai nak rak pun xkan menjadi kalau Allah dah tetapkan kau bukan jodoh aku..

But..kita kena berusaha gak kan?
Kita merancang tp Allah tentukan..
Kadang2 menyintai x semestinya memiliki..
Cehh tu sume ayat bunga2 jiwang karat utk org yg frust..
Aku frust ke??

TAK!
Aku dalam dilema..
Dilema nak menentukan kebahagiaan dan hala tuju hidup..
Kalau aku tak try lepaskan..
Smpai bila2 xkan lepas dowh!
Camane nie ek?

KoNpIuS GiLeR..
Untuk melepaskan sesuatu yg bukan milik kita..
Tak mudah..
Sangat susah terutama pabila melibatkan hati dan perasaan..

Tuhan bantu aku..
Bantu aku..
Aku buntu..
T_T

Sumpah aku buntu..
Tiba2 hidup aku tak seindah yg diharapkan..
Tiba2 dalam aku mengharapkan pelangi..
Turun hujan..

Tapi mungkin semua itu ada rahmat dan hikmahnya..
Mungkin Allah inginkan yg terbaik buatku..
Dgn memberi ujian buatku..

Salam Ramadhan sume..
Doakan yg terbaik buat saya..
:-)

Setahun sudah berlalu...

Assalamualaikum..
Hee..
Skrg dah bulan pose kan..
Maknenye dah genap setahun jugalah pertemuan pertama aku dan dia..
Sbb apa? Sbb kitorg jumpe fes dulu after cple tarikhnya 10 Ogos 2010..
Bersamaan 1 Ramadhan..
Kitorg jumpe kat stesen KTM Butterworth..
Sbb nak balik cuti 1 Ramadhan sesame..

Saya still ingat..
Time tuh sangat lah berdebar-debar dan cuak dan resah dan gelisah..
Maklumlah dah dekat 5 taun xjumpe..
Pkir nanti jumpe nak ckp apa..
Nak panggil apa..
HUHU..
Sepanjang perjalanan naik bas dr Kulim ke Butterworth tuh mmg da cuak..
Dia asik tanye je kat mane ni kat mane ni sbb dah berejam dye tunggu..
Nak wat camane bas tu lambat..

Then finally sampai la..
HUHU..
Mmg berdebar kot na jumpe..
Rase mcm nak patah balik ke Kulim jer..
At last jumpe jugak la kitorang..
Saya ingat lagi..
Dye pakai baju wane biru..

Paling saya x bole lupe time fes time jumpe nie..
Kitorang sahur same2 dalam KTM..
X tdor sampai dekat kol 4 baru tertidur..
Sbb sembang je banyak..
Maklumlah selame ni asik mesej nie..
Last2 tanpa sedar bile mase tah kitorang tertidur..
CIap terlentok kat bahu dye lagi tuh..
MALU... ^_^

Dalam KTM tu sejuk sangat..
Dia selimutkan saya dgn sweater dye sbb saya xbawak sweater..
Sweet sangat masa tu..
RINDUnye...

Skrg x dapat balik same2 dah...
X dapat dah suruh awak pegi Kulim time ujung minggu..
X dapat dah nak shopping beli brg2 ngan awak kat Jusco Seberang Prai..
X dapat dah nak naik feri sesame g Penang..
Dok tepi laut sambil dengar lagu..
Makan aiskrim sambil jalan..
X dapat dah naik buaian same2..
Snap gambar awak curik2..
Mintak nak makan mcm2..
Waa rindunye sume tuh..
Rindu time tunggu bas sesame nak g BM..
Rindu stesen KTM Butterworth..
RINDU segala kenangan2 kita!!!

KMK..
Nak je blajar balik kat Kulim tuh..
HUHU..

Setahun dah berlalu..
Ase kejap je..
.
.
.
.
.
.
.
.
.

kat KTM Slim pas dah sampai..waiting for my mum..

fes time snap pic berdua
dan kenangan itu sangat indah....

Sumpah RINDU...
Masa kian berlalu..
Setahun telah pun berlalu pergi..
Semoga Ramadhan dan Syawal kali ini lebih bererti..

sempat posing time na g bazar..wink2




Thursday, August 4, 2011

kalaulah 'saya' dalam story ni adalah saya..

Pernah seketika dulu saya rasa saya tak berguna..
Masa dalam kelas kawan-kawan semua tak suka..
Saya nak 'join', kawan kata saya menyibuk..
Ada pula yang kate saya kuat emo..
Sikit-sikit nak marah..
Padahal sebenarnye saya nak tegur mereka buat bising masa belajar..

Lepas tu saya cuba buat lawak
kononnya nak tarik perhatian orang lain
saya paling gembira bila ada orang gelak bila dengar lawak saya
terutamanya pelajar-pelajar perempuan..
Budak-budak lelaki semua kata saya 'mat capub'(cari publisiti)..
tapi saya tak kesah..
asalkan ada yang terhibur..


Tapi saya tetap merasakan kekosongan..
Memang lumrah manusia..
Seoarang lelaki akan tertarik kepada wanita
Macam itulah yang saya rasa..
Saya tengok kawan-kawan dah ada yang 'couple'..
Di dorm sms awek sampai pagi..
ada yang call awek sampai satu malam boleh habis 10 ringgit..

Saya mula berfikir..
"Adakah aku perlu BERCINTA?"
Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4 itu..
saya pun mula menanam tekad untuk ber'couple'..
Dan masa itulah saya kenal awak..
saya rase saya dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup saya..

Mula-mula awak jual mahal..
Tapi saya tak kisah..nak beli gak..
akhirnya, dipendekkan cerita..
saya pun mulalah BERCINTA..

Masa bercinta,memang saya sangat-sangat bersemangat
Apa orang kata..'ALL OUT'lah..
haha..
Saya selalu call awak,awak pun selalu call saya..
'gayut' malam-malam..kadang-kadang saya pun habis RM10 satu malam..
Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan masa ber'couple' tu..
Tidak terasa pun kehilangannya..

Mase bercinta memang indah..
Semuanya indah..
Sikit-sikit gurau-gurau
Sikit-sikit gelak-gelak
kalau merajuk men pujuk2..
kalau 'birthday' kita sambut sama-sama..

Untuk diri ini,terasa amat bahagia..
Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..
Saya pernah terikir..
Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya semacam,
kata saya macam-macam..
Asalkan awak memahami saya..

Satu hari saya dengar ceramah..
Alhamdulillah..
Dalam ceramah tu saya sedar,saya banyak buat dosa
dan saya kena brubah..
Hidup saya mesti selari dengan Islam..
Saya kena jadi baik..
Sebab memang itu fitrah manusia..menginginakan kebaikan..
semua orang nak masuk syurga kan?

Sejak dari saat itu saya mula rapatkan diri dengan masjid..
Rapatkan diri dengan Al-Quran..
Selalu solat jemaah awal waktu..
Selalu dengar tazkirah..

Saya beli terjemahan Quran, sebab nak tadabbur Quran
Saya beli dua, satu untuk saya, satu untuk awak,
Saya taknak jadi baik seorang diri..
jadi saya ajak awak sekali..
Saya ajak awak baca Al-Quran..
saya kejut awk bangun subuh..(calling)
saya ajak awak saling beri tazkirah..

Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya..
Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak brenti couple.
Saya kata,kita bukan buat benda yang salah..
bercinta kerana Allah..
Kita couple tak macam orang lain..
Orang lain couple 'jiwang-jiwang' je..
ade yang siap wat mksiat lg..
pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..
Tapi kita couple baik-baik..
Jaga batas-batas syara'..
Tak guna ayat jiwang-jiwang
janji taknak jumpa, takut berlaku maksiat..
cuma sms dan call je..

Dan awk terima perubahan saya itu..
Saya pun banyak nasihat awak..
Awk pun terima..
Walaupun kadang-kadang awak merajuk sebab teguran saya tu
Tapi saya faham, perubahan memerlukan masa..
Dan akhirnya saya rasa..
Hubungan kita semakin diredahai..
Saya salu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan..


Dalam proses perubahan saya,
Saya mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib..
Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran.
Kalau kita tidak berdakwah..
kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhirat kelak.
sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,
surah ke 7,ayat ke 164:

Dan (ingatlah) ketika suatu umat di
antara mereka berkata: "Mengapa kamu
menasihati kaum yang Allah akan
membinasakan mereka atau mengazab mereka
dengan azab yang amat keras?" Mereka
menjawab: "Agar kami mempunyai alasan
(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu,
dan supaya mereka bertakwa".

Lepas tu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan dan adik-adik
Tegur mereka apa sahaja yang silap..
Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah/dose..
Saya mesti nak tegur.
Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh sebab saya nak jadi orang kuat iman..
Ape lagi..tegur je la depan-depan..huhu~~

Lepas tu, satu masa..
saya terbaca pasal couple..

"COUPLE HARAM"

Saya tak percaya..
tapi bila baca detail-detail yang dia bagi..
macam betul pulak..
huhu~~
tapi biasala..
kalau kita suka satu benda tu..
kita tetap akan cari alasan untuk 'membenarkan' pendapat kita..

Saya pun buat tak tahu pasal benda tu..
dan teruskan saja hubungan kita..
kita tak buat maksiat..
Kita jalan-jalan pegang tangan..
tak jiwang-jiwang..
Cuma saling ambil berat..
Tanya khabar..
Borak-borak..
Siap bagi tzkirah lagi..
Apa yang haramnya dengan benda ni?
Tak kisahlah..

Masa terus berlalu...


Masa ni dah nak dekat Trial SPM..
lagi tiga minggu sebelum trial..
dalam masa tu, saya memang rajin study dengan kawan..
buat study group
Pada masa yang sama, bagi tazkirah..

Ada yang terima..
ada juga yang buat tak tahu
Kadang-kadang bila tegur..
saya kena marah pula..
macam-macamlah alasannya
ada kata saya tegur tak berhikmah..
ada yang kata saya menunjuk-nunjuk je..
Tapi tak kisah..
saya ada tempat mengadu..
huhu~~


Suatu masa..
ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri..
saya terjumpa ayat ini..

Mengapa kamu suruh orang lain
(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu
melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,
padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?
Maka tidakkah kamu berfikir?
(Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pun terfikir..

"Selama ini aku asyik tegur orang je.
Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,
Cepat marah, suka buang masa,
ade gak dosa-dosa yang masih dilakukan..
Macam mana ya?"

Lepas tu terjumpa pula ayat ini..

Dan janganlah kamu campur adukkan yang
hak dengan yang batil dan janganlah kamu
sembunyikan yang hak itu, sedang kamu
mengetahui.
(Al-Baqarah ayat 42)

Tiba-tiba saya terfikir satu keritikan kawan..

"Alah kau tu..cakap je berapi..gaya alim,tapi couple gak..sama aje kau
dengan kami..tegur orang konon.."

Berfikir sejenak..
Sebenarnye ber'couple' ni boleh ke tidak?
Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh?
Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah
tahu saya selalu berhubung dengan perempuan?
Dan terkadang saya rasa serba salah?

Macam-macam yang saya fikir..

Dipendekkan cerita lagi sekali..
saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti satu seminar dkwh..
Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap..

Dalam perjalanan ke seminar tu..
saya masih sms lagi dengan awak dalam bas..
sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca Al-Quran hari ini, solat awal waktu..
Dalam fikiran saya..
"Ni kira dakwah juga..saling ingat-mengingati.."



******



Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta'aruf,
pukul 10 semua orang dah bebas untuk aktiviti sendiri
Lagipun kami semua penat..
takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam..
pihak penganjur pun faham..

Tiba-tiba saya tergerak hati untuk bertanya dengan fasilitator yang ada di situ..
Saya rasa inilah masa terbaik untuk tanya pendapat dia tentang couple.
Tapi saya tragak-agak..
"Kalaulah betul couple tu salah..habis tu,nak
buat macam mana? Aku kena clash ke?
Alah,buat apa fikir macam tu..tanya je la. Kalau
tak buat salah, apa nak ditakutkan?"

Lalu saya menghampiri 'Brother' fasilitator tu..
Masa tu dia tengah membelek-belek terjemahan Al-Qurannya seorang diri.

"Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit
boleh?"

"Em,boleh..duduklah. Nta nak tanya apa?"

"Er..macam ni,sebelum saya terlibat dengan dakwah ni, saya ada kenal seorang
kawan ni, perempuan la. Tapi bukanla setakat kawan biasa..rapat gak la. Bukan rapat biasa,tapi rapatla.."

"Bercinta ke?"

Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula brother tu kate..mesti dia marah nnt. Saya pun angguk. Lepas tu saya tanya..

"Sebenarnya..couple ni boleh ke tak bang?"

"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu dikawal dan ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah firman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:
Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."

"Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami ni menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan kami. Sms pun takdelah jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah lagi. Kami selang-selang bagi, hari ni saya, esok dia."

Saya tak mahu mengalah.

"Memang betul niat nta baik. Tapi ingat, niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ni."
Sambil brother tu bukak Al-Quran dia, dan tunjuk pada saya ayat ini:
Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik
perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.
(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)

"Akhi, kalau nta paham ayat ni, sebenarnya apa yang berlaku pada nta ialah, setan telah buat nta pandang indah benda buruk yang nta lakukan. Walaupun nta berpandangan tajam, maksudnya nta berilmu tinggi. Memang pada mulanya niat nta baik, tapi ingat, syaitan itu sangat licik. Dia akan sedaya upaya buat nta terjerumus ke dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah sepanjang masa nta sms dengan dia, nta ingat Allah. Mesti ada masanya nta hanya melayan perasaan dengan dia, kan?"

Betul juga katanya. Lepas tu saya kata, "Tapi bang, saya dah janji dengan dia taknak jumpa lg. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkanlah ia boleh membawa kepada zina juga bang?"

"Em, betul, nta dah janji taknak jumpa dengan dia lagi. Nta dah dapat 

elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. kalau nta janji taknak call die pula, nta dapat elak zina telinga dan zina lidah. Tapi akh..masih ada zina yang tetap nta tak dapat elak apabila bercouple.."

"Zina hati?" Saya menduga.

"Betul, zina hati. Semua inilah yang Rasulullah jelaskan dalam hadithnya tentang bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh 'check' dalam Riyadahus Solihin, bawah bab larangan melihat wanita. Rasulullah bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia. Hakikatnye, macam mana pun nta buat, nta tetap tak dapat lari daripada zina hati."

Saya terdiam..kelu. Tak tahu apa nak dikata. Semua yang brother tu kata tiada yang salahnya. Kemudian dia sambung..

"Ana dulu pun couple gak. Lagi lama daripada nta. Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak gred. Tapi bila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana trus tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalau nak diikutkan lagi besar masalah ana daripada nta."

"Saya risau la bang. Nanti apa kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rapat dengan dia. Mesti nanti mereka semua tak puas hati dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima keputusan ni. Sebab kami dah rapat sgt."

Masa tu saya dah mula sebak. Malu betul. Menangis depan brother tu cerita pasal benda ni. Nasib baik tak ada org lain masa tu. Brother tu jwb..

"Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka boleh buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di belakang nta. Nta tak kurang sikit pun. Lagipun, dalam berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa-apa sekali pun, yang penting redha Allah. Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna lagi."

Saya trdiam lagi.

"Pasal die pula, cube nta fikir dari sudut positif, mungkin dia akan terima keputusan nta scara matang. Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin, die takkan buat apa-apa perkara bodoh. Kalau die buat sekalipun, itu bukan tagguungjawab nta, apa yang nta nak buat tu betul, meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung balasan atas perbuatannya sndiri."

Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa itu saya menangis, saya dah sdar yang saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang, couple tu haram.

"Jadi apa saya nak buat bang?"

"Ana dulu, hantar satu sms je kat dia. Ana terangkan pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi. Lepas itu ana terus tukar nombor. Ana tak hubungi dia langsung lepas tu."

"Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia lagi ke? Tapi bang, saya ade juga kawan perempuan lain, boleh pula saya hubungi mereka?"

"Dengan dia ni lain. Nta dah pernah ada 'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti ditaqdirkan nta satu universiti dengan dia, satu kuliah, lepas tu kena pula buat group discussion, masa tu nta hanya layan dia hanya sebagai group discussion partner."

Tiba-tiba saya terfikir..

"Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang gak? Takkanlah awal sangat?"

Saya cakap..

"Saya rasa saya belum ade kekuatan la bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan, baru saya tiggalkan benda ni?"

Saya ingat nak lari la. Lalu dia jawab..

"Akh, nta kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri. Nta boleh rujuk surah Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat 11. Lagipun, nta nak tuggu sampai bila baru nak tinggalkan couple ni..abang-abang fasilitator ni pun ramai yang pernah couple, bila masuk dakwah, mereka tiggalkan."

Alamak...tak boleh lari lagilah nampaknye..saya rasa macam brother ni paksa saya clash masa tu juga.

"Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena tiggalkanla benda ni gak ye. Macam tak larat rasanya nak tekan button handphone ni. Rasa tak sanggup."

"Kalau tak sanggup mari ana tolong tekankan."

"Eh, tak apalah bang. Biar saya taip sendiri."

Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkn juga diri..

"Semuanya dah jelas..buat apa aku tangguh-tangguh lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya dijauhkan dari maksiat..jadi rasanya, inilah masanya.."


Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..

"Assalamualaikum..Sebenarnya selama ini hubungan kita salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah meneruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang dah berlaku. Kalau ada jodoh insya-Allah, akan bertemu juga. Assalamualaikum.."

Berat betul nak hantar sms tu kat awk. Saya masih tak mampu nak ucap selamat tiggal. Sebab tu dalam sms tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam. Lepas beberapa ketika..saya tekan juga button [send].

Lepas tu tertera di skrin..

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang. Macam tak percaya..saya dah hantar 1 sms, dan clash dengan awak..

"Terima kasih bang.."

"Takpe, dah tanggungjawab.."

Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata..tak sangka..mmg tak disangka..Saya memang tak pernah terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk kita sbenarnya..
Tiba-tiba saya teringat ayat Allah..surah Al-Baqarah,ayat 216..

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.



*******



Masa terus berlalu.. Saya terus sibukkan diri dengan kerja-kerja lain. Dalam usaha nak lupekan awk, bukan senang,tapi saya terus cuba. Saya selalu bagi tazkirah, ingatkan orang.
Saya bagi ta'lim di msjid, terangkan pada orang, couple haram, tunjuk segala dalil.. Macam-macam yang berlaku..ada kritikan..ade gk yg stuju..tapi tak kisahlah semua tu..

Tiba-tiba satu pagi ni, dapat sms daripada awak..awak bagi gambar bunga..bawah tu ada ayat..

"Seindah gubahan pertama.."

Saya rasa awak masih tak dapat lupakan saya. Saya pun fikir.."Kena tegaskan rasanya". Lepas tu saya hantarlah sms ni. Dan rasanya itulah yg terakhir..

"Tiada yang lebih indah daripada mendapat keredahaan ilahi..seindah manapun gubahan pertama tu, selagi tak mendapat keredahaanNya, tetap tiada gunanya..

Assalamualaikum..saya tahu, dulu saya cakap, kalau ada jodoh, insya-Allah akan bertemu juga. Tapi saya taknak awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah yang menentukan..Lagi satu, 

Jangan cari cinta manusia,
ia penuh dengan penipuan, 
kekecewaan, 
dan tak kekal..

Tapi carilah cinta Allah..
tiada penipuan,
tidakkan pernah mengecewakan
itulah cinta abadi..
Cinta yang diredahai..

-Yang Terakhir- "

[SEND]

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Saya dah buat keputusan.
Saya pasti apa yang saya buat ni betul.
Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik untuk saya.
Saya takkan berpatah balik..

Takkan..buat selama-lamanya. .