Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Thursday, August 18, 2011

pernah x korang terfikir?

pernah tak korang terfikir..
if tiba2 satu hari korang bangun tdor,itu adalah hari di mana Allah nak tarik nyawa mak ayah korang..
pernah tak korang terfikir..
if nanti semua korang kena wat sendiri..
dah takde sape nak uruskan persiapan raya..
takde sape nak ganti langsir kat umah..
nak kemas2 umah..
msk rendang,wat ketupat..
n nanti time pagi raya dorang dah takde utk korang salam n mintak maaf..
pernah tak korang terfikir bila Allah akan ambil nyawa parents korang?
pernah x korang terfikir cmne hidup korang nanti without mak n ayah?
pernah tak rase takut kehilangan dorang?

pernah tak terfikir tgh korang belajar kat u or kolej..
korang dpat satu panggilan telefon..
mengatakan mak n ayah sakit tenat..
then korang rush balik..
tgk2 dalam perjalanan korang dapat panggilan lagi..
mengatakan bahawa dorang dah meninggal dunia..
korang x sempat ckp ngan dorang wat kali terakhir..
dan korang anak yg terakhir sampai sebelum jenazah dorang dikebumikan..
pernah tak korang terfikir?

pernah x korang rase hidup ni xbermakne tanpa mak n ayah?
pernah x korang fikir dgn cara camane Allah akan ambik nyawa mak n ayah korg?

selama dorang ada kita bersenang lenang..
kalau takda duit telefon je mak or ayah suh dorang bank in kan..
nak pegi u dorang yg antarkan..
tolong prepare apa yg patut..
bagi nasihat kat kita..
kalau dah nak exam..ada yang mendoakan..
ada yang memberi semangat..
tapi bila kita ada kawan ramai kadang2 kita lupa dorang..
kita sms n call awek/pakwe setiap masa..
tapi nak call dorang brape kali la dalam seminggu..
time mintak duit kita cari dorang..

kita selalu lupa untuk menghargai apa yg kita ada sebelum ia pergi..
kita jarang peluk cium mak ayah kita..
takut nanti kita dah xsempat dah nak cium dorang..
hanya sempat time dorang dah pun dibalut kain kafan..
kita hanya mintak maaf ngan dorang time hari raya..
takut nanti esok Allah ambik nyawa dorang..
kita x sempat memohon ampun atas setiap kesalahan kita..

mati tu bila2 akan terjadi..
dalam pelbagai cara..

kemalangan..sakit..darah tinggi..kencing manis..serangan jantung..

cuba kita renungkan..
bila agaknya nyawa mak n ayah kita akan ditarik?
dan sempatkah kita utk membalas jasa2 serta pengorbanan mereka..

jangan sampai kita menyesal kerana terlambat..





No comments:

Post a Comment