Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Monday, February 6, 2012

kenapa dari kecik aku selalu nak dapat yang terbaik dlm pelajaran?

the answer is simple,nak banggakan mak and ayah. mindset aku actually,bukan belajar untuk diri sendiri,tapi untuk mak ayah. dari aku mula kenal apa tu PEPERIKSAAN,EXAM,aku semat dlm hati,akak nak dapatkan number 1,2 or 3 je. taknak dapat number corot2 nanti mak ayah tak suka. tapi aku rasa aku tak belajar dgn sungguh2 pun,maybe otak aku mmg jenis yang boleh terima,so aku dapat jugak la ranking top 3 kat sekolah. atau mmg semangat dan azam aku untuk berjaya yang buat aku boleh dpt mcm tu. entah aku pun tak tahu yang pasti,the main factor untuk aku berjaya is my parents.

sepatutnya belajar untuk diri sendiri kan? untuk berjaya satu hari nanti. tapi tu lah,aku mmg tak boleh la kalau tak tunjuk something kat parents aku. something tu means yang boleh buat mereka bangga akan aku. tapi apakan daya,aku ni tak lah pandai mana. tak dapat la nak pergi sampai luar negara untuk banggakan mak and ayah. akak buat apa yang termampu je. =(

maaf la kalau akak ni ada kekurangan macam2. tak dapat nak skor 10A dalam SPM,tak dapat capai 4flat kat matrik mcm apa yang ayah harapkan masa mula2 masuk matrik dulu. but trust me,i've tried. walaupun usaha tu takde la gila2,tapi akak dah cuba. mungkin bukan rezeki akak. maaf sebab buat mak dan ayah risau as akak tak terus sambung study lepas matrik. i took a very big risk kan dengan menolak offer universiti lepas matrik. i know my mum and dad must be really worried about my future yang masih tak nampak. tambah2 anak mak yang sorang ni tak pernah ada cita-cita yang statik.

hmm. akak cuma mintak satu je. mak and ayah support akak walau ke mana akak pergi,dalam bidang apa akak study. sokongan kalian amat2lah akak harapkan. pesanan,kata2 nasihat,keprihatinan,tunjuklah yang ayah and mak sentiasa ada di belakang akak. show me that both of you care. sebab itulah perangsang akak untuk berjaya. akak belajar kerana nak menuntut ilmu Allah,dan membanggakan mak and ayah. =)

kekadang diri ni selalu sangat buat silap dalam hidup. but trust me,in every part of my life,setiap apa yang aku buat,i will always think about my parents first. they are my everything. walau aku jarang cerita tentang parents dalam blog ni,tapi merekalah yang paling kerap aku fikirkan. and they can't be replaced by anyone or anything in this world.

*dunnow why,i still remember how proud my dad was when i got my PMR result,he immediately brought me a new phone which i really want at that time. also,i can't forget how my mum smiled when i got my UPSR result 8 years ago,she was so happy till she cried,the tears of happiness. also can't forget the moment when my dad took the award of best SPM student 2009 for me. Ya Allah,izinkan detik2 ini berulang kembali when i get my degree,izinkan mereka masih mampu untuk melihat aku bersama segulung ijazah. =( 

-pretty sad right now,dunnow why. hope tabah ye wani menjalani liku2 hidup. T_T

No comments:

Post a Comment