Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Wednesday, February 22, 2012

nak cantik rupa ke cantik akhlak?



i live in my fantasy world. berangan satu hari nanti aku bakal punya suami yg lengkap serba serbi. handsome,kacak,duit banyak. paling penting,tak panas baran. sbb ayah aku garang. selama aku hidup,aku tak pernah rasa diri aku cantik. time budak2,aku comot sangat2. aku selalu rasa rendah diri. aku gelap,muka berminyak2,pakai selekeh. aku cemburu tengok kawan2 aku yg cantik. kawan2 laki suka kawan dgn diorang. aku ni,asyik kena mainkan je dgn budak lelaki. aku benci! aku tanam azam,bila besar aku nak jadi cantik.

lepas aku habis matrik,aku mula tahu erti nak cantik. aku cemburu sangat3 tengok kawan2 yang cantik,aku mesti jadi jeles gila. tambah2 tengok blog orang yg cantik2. mcm kak yuyu,kak fatin liyana,hanis zalikha,kak nurulbadiah lai. diorang ohsem. dah la pandai,cantik,comel,suka sangat2 tengok diorang. aku selalu rasa diri aku tak hebat,tak cantik,tak ohsem. dalam kalangan biasa2 je.

tapi bila aku tangkap gambar sendiri,entah kenapa bila aku tengok balik gambar2 aku kat FB,aku rasa aku ni takde la teruk sangat. orang lain ramai yg lebih kekurangan dari aku. aku dikurniakan wajah yg agak cerah,walaupun dulu zaman budak2 aku gelap sebab main panas,then aku tak gemuk,aku kurus,kecik molek. dulu aku selalu rasa rendah diri sbb aku ni agak kecik,takde la kecik mana,kengkawan aku tinggi 150cm,aku lg 2 3 cm nak capai 150cm. tp then,bila aku berdepan dgn public,aku tengok ramai lg yg lagi kecik dari aku,sampai ada seorang tu tinggi dia paras bahu aku je. pastu bila aku berjalan kat pasar2 malam,or kat tempat org ramai,aku tengok diorang sume tu lebih kurang sama je tinggi ngan aku. so aku rasa,bodohnya aku selama ni tak bersyukur dgn apa Allah kurniakan dekat aku.

lagi satu,i have face problem. series,sejak zaman sekolah menengah,mungkin perubahan hormon aku ni tak bape ok,jerawat asyik nak naik je. sies buat aku rasa agak rendah diri. yelah,muka elok2 cerah,tp ada jerawat and parut jerawat pulak. lagipun aku ni jenis malas nak cuci muka. mmg patut la kot. padan muka aku la. sape suruh malas. dulu aku tak kisah sangat,yela,ada apa pada rupa kan? tapi tu dulu la. then bila aku makin dewasa,aku mula rasa aku tak sempurna cantik kalau muka aku still ade parut jerawat bagai. so aku pun try guna satu produk nie. murah je wehh. harga dia RM15 je,aku beli online. jeng jeng jeng. hehe.

lepas aku guna produk tuh,sies aku nampak kesan dia. dia pudarkan parut wehh. aku tak tipu tau. makin lama,muka aku makin scarless. ni baru tak sampai sebulan aku pakai,kalau berterusan,insyaallah ilang sume parut2 jerawat dulu. and,sejak aku guna produk ni,muka aku jarang sangat naik jerawat. kalau ada pun time aku 'period' je. sbb hormon aku ni mmg tak bape betul sangat. aku ni jenis suka sangat picit jerawat. syok kot main jerawat tuh. hehe. tu yg jadi parut tuh. tp muka aku still tak teruk sangat lagi. sebab aku bukan kategori acne teruk uhh. just kadang2 dia datang and sbb aku suka picit tu yg berparut2 muka aku. tp alhamdulillah,makin aku guna produk tuh,makin pudar parut and believe me,muka aku pun makin cerah. tak tipu punya.

ni baru tak sampai sebulan aku guna. lepas ni,insyaallah aku nak try usaha lagi kasi muka licin and halus. hah lupa nak cakap,produk ni gak wat kulit halus and licin. aku rasa kulit aku dah mcm kulit baby. lembut je. cuma sbb ada parut yg tertinggal sikit2 buat dia nampak cacat sikit. but its okey,lama2 insyaallah hilang semua. so korang ape lagi,kalau nak tahu produk apa aku guna,antar msg kat FB aku k? haha. promote pulak dah. 

tapi kejap3,apasal aku cakap pasal cantik ni? hmm,mmg la semua perempuan nak cantik kan. taknak gemuk,taknak lemak sana sini,taknak gelap,taknak hodoh bagai,tapi tak semua makhluk tu Allah jadikan cantik. kalau dah dilahirkan mcm tuh,nak buat macam mana,kena jugak terima kan. tenang,aku dah nampak banyak contoh,tak semua lelaki inginkan kecantikan kita. ada aku lihat pasangan suami isteri yg mana suami dia agak kacak,handsome,sasa,tapi isteri dia,kurang menarik. gelap,agak berisi. tapi mungkin sbb isteri dia baik,bertanggungjawab,kuat agama,itu yg memikat hati dia,who knows right?

kesimpulan entry kali ni,aku just nak bersyukur dgn diri aku sendiri. aku tak hodoh,alhamdulillah. aku tak bodoh,juga alhamdulillah. apa yg aku takde? aku punya mak ayah yang sangat penyayang,yang tak pernah abaikan tanggungjawab terhadap aku,aku dapat apa yg aku nak,laptop,android,handset,semua lengkap,aku bakal menggengam segulung ijazah dalam bidang undang2,dan insyaallah bakal lawyer suatu hari nanti. cuma satu aku masih kurang,yg aku rasa ada something missing dlm hidup aku. aku perlu lebih dekatkan diri pd Allah. bukan sekadar pakai tudung menutup aurat dan solat lima waktu,tapi lebihkan masa padaNya. mendekatkan diri pada Dia,agar lebih tenang kehidupanku kelak. moga Allah memberi cahaya hidayah padaku.

hmm. korang dah kenal ke sape aku? kalau tak kenal,aku nak kenalkan. haha.

ni la bakal student undang2 tu. ada gaya tak? sies langsung tak!!

dulu aku tangkap gambar separuh muka je,malu,banyak parut.
skrg alhamdulillah,dah okey ckit. ^_^
(gambar ni sume aku tak edit langsung k)

sies suka bajet comel kan??

my face time tak mekap sangat. muka berminyak bagai. tp still okey dari dulu.
sape terlentok sebelah aku tu? abaikan. =,=

No comments:

Post a Comment