Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Saturday, March 3, 2012

becoming a UiTM student



Hye u alls. lame dah ase tak update blog. sbb apa? biase la mula2 masuk U,kan kena ada orientasi. for those who enter UiTM,for sure lah u guys tau what is the name of our orientation week,that is, Minggu Destini Siswa or MDS for short. dlm entry kali ni,i wanna share all my experiences from the first day i register at Kolej Mawar UiTM Shah Alam till today,which is the day MDS ends. ada some pictures i wanna show. enjoy!

the one who drive the car is my dad (sorry for the grammar mistakes,wanna hurry)

the one who 'jakun' pandang luar is my lovely adik,Aidil Hakim.

the one who wear pink is you-know-who. =p

tak susah nak cari UiTM Shah Alam coz dia betul2 tengah bandar and sangat besar merangkumi seksyen 2 till seksyen bape ntah,i forgot. and pihak UiTM sangat2lah sistematik,before we entering the main gate of UiTM Shah Alam,there's already a sign along the road showing the direction of "Pendaftaran Pelajar Ijazah Lepasan STPM dan Matrikulasi". so we don't need the GPS which is sometimes very annoying to me. 'Turn left into the Persiaran Kayangan' dah la sebut Persiaran Kayangan slang English,how funny. :-p

and then,parents kena park kereta dekat Padang Kawad. sampai2 je kat Padang Kawad,ada seorang akak faci datang kat kitorang and said nicely "adik,jum bawak family naik bas,kita semua kena pergi kolej naik bas". aku dah cuak dah. takkan aku nak kena hangkut sorang2 kot barang2 aku. then rupa2nya,dgn family2 skali naik bas UiTM tu utk ke kawasan kolej kediaman which is not too far from Padang Kawad but of course la kalau jalan kaki mau semput. so for the first in my life,utk sesi pendaftaran,semua ahli family naik bas sesame and kakak2 tu semua tolong angkat barang. what a really nice first impression! UiTM is very sistematic. 

again,presenting you,Aidil,who is so jakun dlm bas UiTM.

Nurul Raudhah Insyirah,the youngest one.

my luggage. ayah,adik,pakngah and mak,they all helps me with those heavy begs. thanks FAMILY.

gambar kenangan yang aku akan cuci and framekan letak atas meja study.
supaya bila aku rasa malas,putus asa,takda harapan dan sebagainya,aku akan automatically teringat harapan dan pengorbanan mak ayah tika menghantar aku ke UiTM Shah Alam ni buat pertama kali pada 25 Februari 2012.

this is my bed. actually,it was not. *sigh.
nak tahu,i salah bilik u alls. but its not my fault at all.
kakak tunjuk arah tu yg suruh naik bilik 25 aras 1. padahal my room actually bilik 25 at ground floor.
penat je dah mak pasangkan cadar pe semua,tengok2 silap bilik.
dah kena turun bawah lek bawak barang. luckily,ramai kakak2 yg tolong angkat. =)

okey pasal MDS,wow,mmg terbaik. i was like,pheww,kakak2 ni tak kenal penat ke? kesana kemari mengendalikan kitorang. oh before i forget,they were "Pemimpin Mahasiswa" and PM for short,and for us,we were "Pelajar Baru" or PB for short. bayangkan,ada satu hari tu,masa balik dari DATC (Dewan Agung Tuanku Canselor),kan kami semua kan naik bas UiTM to go there,balik tu hujan lebat. then kakak2 PM payungkan kami sorang demi sorang masa turun dari bas utk ke dewan Mawar sbb taknak kami berhujan. and setiap masa akan tanya "adik2 ada yang sakit tak? kalau ada bagitau tau". they were very commited and responsible person.

dan dalam MDS ni juga lah terbukak mata dan minda serta hati aku untuk mencintai sebuah universiti tempatan yg diberi nama UiTM. dulu aku pandang low kat UiTM,aku ingat U ni pilihan terakhir,sbb persepsi aku,U ni utk bdk2 yg x berapa pandai je,x berprestij sangat pun. but then,baru aku tahu,inilah universiti anak bangsa. universiti paling besar di DUNIA dgn 14 cawangan dan mencecah 200ribu pelajar. dan inilah satu2nya universiti di dunia yg membuka kemasukan pelajarnya kepada satu bangsa sahaja,iaitu memperjuangkan bangsa kita,bangsa Tanah Melayu satu masa dahulu.

dan pencapaiannya juga bukan main2. UiTM is one of the best Law Faculty antara universiti2 di Malaysia. my dean deputy said that,kalau fakulti law masuk pertandingan apa2,hanya ada tiga universiti yg akan bersaing dlm top 3,that is UiTM,UM and UIA. and satu lagi yg aku kagum,Naib Canselor dan Timbalan Naib Canselor UiTM sangat2 lah baik dan peramah serta mesra pelajar. bayangkan,my first impression when tengok Timbalan Naib Canselor,ingatkan jenis skema when dia nak berucap. tapi langsung tak. dengan cakap Perak yg agak pekatnya,dgn suka mengusik staf2 nye,buat lawak,cakap dgn student bukan secara majlis rasmi. i like pemimpin yg begitu. and tak lekang dengan senyuman. jumpa student je dia senyum,and tegur. kami tiga orang roomate pernah lalu sebelah dia,then dia senyum sambil tegur."ni pelajar baru ye?" how nice. 

dan. hehe. nak senyum lebar sikit. dlm MDS ni,dlm 600 lebih student,just 3 org je budak Law dlm tu. sbb yg lain dari asasi belum masuk as diorang tak dapat kolej so diorang akan pada 5 Mac nanti. batch kali ni dengar kata deputy dean ada 190 orang budak Law akan mendaftar,they all from asasi Law. bayangkan,aku seorang je dari matrikulasi utk batch kali ni. pheww,betapa aku kena struggle sbb aku langsung tak ada basic Law. diorang sume dah tau what is Tort,Contract Act,Malaysian Legal System and what so ever. aku ni kalau medulla oblongata tau la. masa kami dgn abg yg dipertua MPP yg kami panggil abg Farid,oh i forgot to mention,Yg Dipertua Mpp UiTM Shah Alam ialah abg Farid Zuhri dari Fakulti Undang-undang. =) betapa hebatnya budak Undang-undang UiTM Shah Alam. and kami 3 org budak Law ni spesel sbb pergi fakulti naik kete dgn abg Farid ciap makan kat luar lagi dgn Timbalan Dekan. Timbalan Dekan kami juga sangat lah ramah dan baik orangnya. pendek kata,warga2 UiTM ni semua mcm family,ramah dan mesra antara satu sama lain walaupun berbeza pangkat. 

aku rasa ni antara pengalaman berharga yg tak dapat aku lupakan. bukan semua orang dapat naik kete dgn ketua MPP,bukan sume org dpt borak makan sama2 dgn Ketua MPP and Timbalan Dekan. bukan sume orang yg ketua Mpp akan ingat nama dia. tadi petang masa tgh aktiviti LDK,ketua MPP ada lalu sebelah,then aku tegur la dia sat nak tanya pasal mcm mana kami budak Law ni nak mendaftar isnin ni,aku ingat dia dah lupa nama aku dah,tapi tak. bila aku panggil "abg Farid",dia pandang aku and said "ye,oh wani,sihat?". that is one of the great pemimpin dlm kalangan mahasiswa. abg Farid ni cite kat kami,dia sangatlah busy sebagai ketua Mpp,pergi sana sini,pergi parlimen,bentangkan kertas kerja dpn timbalan perdana menteri,sume mereka buat. and i was so proud sbb pernah kenal abg Farid secara lebih dekat lg,sampai dia bercerita hal peribadi juga dgn kami. thanks abg Farid. we appreciate.

akhir kata,di sini,di UiTM ini,aku jatuh cinta dgn universiti terbesar ini. aku jatuh cinta dgn bangsaku sendiri. aku kenal erti perjuangan,aku kenal erti memperjuangkan anak bangsa. kami dilabel sebagai pewaris bangsa. kami adalah mahasiswa aspirasi negara. tanpa UiTM,mungkin nasib anak melayu tak akan terbela. sbb universiti2 lain dipenuhi dgn bangsa lain yg bijak pandai. kami,dipenuhi oleh bangsa kami sendiri yg tekun ingin menuntut ilmu. kami diajar utk menyayangi bangsa,utk belajar bersungguh,untuk memantapkan kemahiran insaniah,communication skill and so on. kami diajar utk memajukan anak bangsa. dan kamilah pewaris2 bangsa kelak. insyaallah. 

and for your information,sangatlah banyak advantage masuk UiTM ni. sangat2 banyak. yuran dikurangkan,banyak bantuan diberi,segala2nya di sini. fasiliti lengkap. persekitran yg cantik. kerajaan memperuntukkan berbillion2 untuk UiTM,sebab nak tolong anak bangsa sendiri. nak didik anak bangsa sendiri. sbb tu UiTM merupakan medan perjuangan kita. hargailah anak bangsa sekalian. UiTM milik kita. hanya milik kita. 

satu kata2 Timbalan Naib Canselor kami yg aku takkan lupa. seorang Naib Canselor universiti lain berkata kepada beliau "dua perkara yang harus bangsa Melayu pertahankan ialah Institusi Raja-raja Melayu dan UiTM".


dan ni lagu yg berulang2 kali kami nyanyikan semasa MDS. kalau benar2 hayati senikata dia,cukup membuat kita sbg pewaris bangsa berfikir dalam2. btw lau nak pause lagu blog aku ni ada kat bawah skali. scroll je ke bawah. aku tau sometimes rasa annoying bila dgr lagu yg sama banyak kali.



11 comments:

  1. Assalamualaikum kak. Saya budak matriks dan bakal masuk uitm dlm bidang law. Er..tak susah ke saya masuk? I mean, org lain semua dah ada basic law dan saya masih terkapa-kapai taktau apa-apa. So yeah :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak.. senang je.. akak dulu pun same, tp boleh je survive, takde fail and repeat any paper sampai nak masuk sem 4 ni. yg penting, minat dan usaha. :)

      Delete
  2. salam kak..saya nak tanya pasal facility kat dalam bilik..macamane ye rupa kat kolej mawar tu?? toilet ada tak dalam bilik? katil ada berapa? satu bilik ada berapa orang? dekat ke kolej mawar tu dgn faculty engineering? Sorry banyak tanya..hee~

    ReplyDelete
  3. salam. dulu pointer akak dkt matriks brape boleh lpas masuk law?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, pointer atas 3.5 da boleh lepas masuk law dah, dgn syarat muet mesti band 4 ke atas if nak masuk law uitm

      Delete
  4. Salam kak, asasi penerapan mmng x de MDS ke?

    ReplyDelete
  5. Ada urusan di Shah Alam/Klang/USJ Subang Jaya i.e Summit USJ, Alam Sentral, Kota Kemuning, SACC Mall, I-City, Wet World, ADTEC, CIAST, WISMA GM, UITM, UNISEL, MSU, POLITEKNIK Shah Alam atau sebagainya. Tempahlah homestay kami yang berdekatan dengan harga murah & berpatutan (RM180/semalam) dan boleh layari INTERNET @ UNIFI percuma. Layari blog kami untuk info terkini di http://onlinebookinghomestay.blogspot.com

    p/s: perkhidmatan sewa harian juga disediakan

    ReplyDelete
  6. Post yang sangat bagus dan informatif. Nasib dapat jumpa entri ni :D

    ReplyDelete
  7. Fakulti & asasi apa yg ada kat Uitm Shah Alam ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asasi sains, asasi kejuruteraan, asasi tesl dan asasi perundangan

      Delete