Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Thursday, April 12, 2012

sketsa tutorial torts (aku stress)


alkisahnya,ade la tiga org ni,Bob,Mat dan Din,diorang bekerja sesame kat kilang letrik kepunyaan Syed. time tgh keje tu,Mat pergi keluar ke bangunan sebelah sbb nak ambik barang sikit. tetibe time dia tgh ambik barang kat bangunan sebelah tu,dia dengar bunyi letupan dari tempat kawan2 dia yg lain tu tgh keje. letupan tu menyebabkan kawan dia,Bob,terbunuh. dlm erti kata lain,MATI la kan. masa kejadian tu berlaku,ade sorang pekerja kilang yg bertugas sbgai first aid worker kat kilang tu pergi tolong Bob. tp apekan daya,Bob mati jugak. mayat Bob dikenalpasti di bilik mayat oleh ayah dia,Arif. tapi mak dia tak mampu nak pergi tengok mayat Bob sbb dah hancur. Letupan tu berlaku di bawah tanggungjawab Syed,empunya kilang.

Nasihatkan semua pihak,siapa yg suffered physical illness/nervous shock,sama ada mereka boleh menyaman Syed. 

Jawapan lawyer buruk.

Mat.
Kalau dia claim for physical illness aka nervous shock,cam tak logik je. dia bukan tengok depan mata pun time incident tu berlaku. dia kan kat bangunan sebelah. cam kes Bourhill vs Young la. kan dia tak dpt claim for physical illness sbb dia tak tgk kejadian tu depan2 masa kejadian tu berlaku. dia just dgr accident tu dari jauh. 

Mimi.
Mimi ni ase2 ley claim kot. sbb dia mmg ade kat tmpt kejadian time tu. tambah2 dia ni rescuer. a professional rescuer sbb dia pekerja kilang tu and mmg tugas dia kena tolong Bob ni. kalau dah dia tgk badan Bob tu hancur,logik gak la dia suffer nervous shock. 

ayah and mak Bob.
ni tak boleh claim jugak kot. sbb diorg bukan tgk depan2 time kejadian. depa tgk time da jadi mayat. so tak boleh la nak kata ni kes under immediate aftermath. mmg ada love and affection between them,tp dorg akan fail kot test of foreseeability.

Syed mmg ade owes duty of care kat depa sume ni as tu kilang Syed,so dia mesti bertanggungjawab memastikan sume peralatan berada dlm keadaan yg baik utk keselamatan pekerja2 dia. bila dh incident mcm ni happens,maybe ad something lack dlm peralatan letrik kilang tu. so dia dah breach duty of care. 

eh mende aku ngarut ni?? kompem salah teori lawyer buruk aku. arggghh tensen la jawab kes2 ni sume. ade ke lawyer boleh 'ase2'. patut kena yakin and tepat. haishhh,taper2,baru lg kan wani. try je. lame2 mahir la kot. 

oke fine,nangis. baru nak study for MLS tgk2 ade keje Torts. ape cer ni?? bile aku ada mase nak study nye. test jumaat ni. waaaaaaaaaaaaa, makkkkk!!! nak balik!!! huhuhuhuhu. T_T

No comments:

Post a Comment