Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Wednesday, April 18, 2012

Ya Allah,betapa bertuahnya aku.


malam ni,aku stalk FB kawan2 lama aku. aku teringat segala cerita hidup mereka. aku teringat semua yang aku tahu tentang mereka. dan ini membuatkan aku rasa ingin menangis. motif? aku tersedar dari leka,leka dlm nikmat kehidupan. aku terlupa,betapa bertuahnya aku hidup di muka bumi ini. aku terlupa betapa banyaknya nikmat yang telah Allah kurniakan padaku. sumpah,kadang2 aku lupa betapa jauh aku bertuah dari mereka2 ini.

dalam aku menyusuri laluan kehidupan,aku sering stress dan tensen bila sesuatu masalah tu datang. tapi,aku lupa,masalah aku apalah seberapa bandingnya dgn masalah kawan2 aku yg lain. malah aku patut sangat2 bersyukur.

pertamanya,aku teringat one of my old friends. dia mempunyai masalah keluarga. her dad married again after her mum died a few years ago. and her stepmother was so cruel to her and her siblings. and i heard from her,her stepmother was using "nasi kangkang" to make her father obeyed all her words. sumpah aku terkejut masa mula2 dengar cerita dia. how could a woman do that to her own husband? sampaikan her stepmother pernah menganiaya dia. dia pernah terkena buatan sampai sakit teruk. apa ni? kejamnya manusia menganiaya sesama sendiri. and now when i remember about this,sumpah aku bersyukur sangat2,Allah kurniakan aku a very good family. sumpah Ya Allah,aku bersyukur sangat2. they treat me like a princess. mak yg sangat2 sempurna buatku,yg bagaikan malaikat dunia diutuskan untukku,yg melayanku sebaik mungkin,menyediakan kelengkapanku seelok mungkin,mendidik dan membesarkanku tanpa pernah ada rasa jemu,tak pernah ada yang kurang. aku dah belajar sampai tahap ni,pelajar di sebuah Fakulti Undang2 terbaik negara,sedangkan kawan aku tu,bekerja untuk menyara hidup sendiri pada waktu sepatutnya dia sedang menyambung pelajaran. Ya Allah,kadang2 aku lupa nak bersyukur. kemalasan sering melanda diri. sedangkan Allah dah beri aku nikmat mencari ilmu,tp aku sia2kan bila aku tewas dlm hasutan syaitan. ampuni aku Ya Allah. sedarkan aku di saat aku terleka. :'(

aku juga terlupa,Allah kurniakan aku dengan seorang insan yg ada di saat jatuh bangun aku. yg tak pernah membenci aku di saat aku begitu membencinya. yang menjadi tunjang kedua aku setelah ibu bapaku. di saat rakan2ku dilukakan hatinya,ada yg sampai melahirkan anak luar nikah,terpaksa menyara anak dan menahan caci maki masyarakat,terpaksa menanggung derita tatkala orang yg bertanggungjawab itu melarikan diri,mempunyai gadis lain,curang,setelah habis madu,sepah dibuang. dan aku,aku masih punya dia. dia yg telah dua tahun bersama aku dlm suka dan duka. Allah dah beri seseorang untuk aku bergantung harap. yang sanggup membantu aku di saat aku susah,membuat segala apa yang aku minta,tapi kadang2 aku lupa nak bersyukur hingga aku membenci dirinya sendiri. just imagine seseorang yg belum sah menjadi milik kita,sanggup berulang alik ke tempat belajar kita utk memenuhi permintaan kita,membantu kita dlm pelajaran,membeli keperluan asas kita,menghulurkan wang di saat kita takde duit utk makan,sanggup minta cuti time kerja utk menemani kita,melakukan apa yg kita mahu,itu kita masih tak bersyukur? terima kasih Ya Allah,hadirkan dia dlm hidup aku. moga dia jodoh aku. tolong jaga dia Ya Allah,tetapkan imannya,jagalah hatinya,berikan taufiq dan hidayah buatnya,moga dia sentiasa di jalanMu. 

maaf aku bukanlah yg terbaik buat semua orang. sering aku menyakiti hati kalian. but trust me,deep inside my heart,i can't even live without my parents,my friends,and you my dear. 

i'm a dead body without you guys. 

my family

my dear him


No comments:

Post a Comment