Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Friday, May 11, 2012

cinta yang halal?



malam ni aku pergi forum 'Apabila fitrah menjadi fitnah'. pasal cinta. ahli panel terdiri drpd ustaz dan ustazah CTU. 

aku selalu baca atau dengar tentang couple tu haram, bercinta la lepas kahwin, menikah itu lebih baik, and bla bla bla. 

the most popular topic nowadays is about nikah khitbah. menikah, tp still mak pak tanggung. utk elak dosa,zina and macam2 lagi. alternatif utk elakkan remaja2 kita lebih hanyut dlm kehidupan duniawi.

persoalannya, the issue is whether, masyarakat boleh terima ke?? boleh ke masyarakat, golongan lebih tua, terima benda ni?

senang je mereka cakap, kawal la, kalau bercinta pun, kawal nafsu, sabar sampai dah habis belajar, kerja, then baru fikir pasal kahwin. 

cakap memang senang. memang senang. suh sabar? suh kawal? theee. dunia sekarang dah lain. dah lain sangat2. 

eh boleh tak just nak halalkan cinta ni?? kenapa ea masyarakat susah sangat nak faham? nak tunggu sampai terlanjur ke baru nak menyesal tak sudah??

jangan terkejut kalau satu hari nanti, kebanyakan anak gadis dah hilang dara. aku berani cakap, kawan aku sendiri pernah confess kat aku, dia pernah terlanjur dgn bf dia. dia budak pandai, solat 5 waktu, tp cinta mengubah segalanya. jangan terkejut kalau satu hari, dunia ni dah penuh dgn maksiat.

nak tunggu cukup duit? berapa banyak maksiat dah dibuat dlm tempoh tu. study pun dah hilang keberkatan. hidup penuh masalah. semua kerana cinta yang tak halal.

kalau dah mampu halalkan, kenapa tak bagi? jangan tunggu sampai terlambat. nafsu tak menanti masa. tak mengenal sesiapa. anak ustaz atau anak pak imam, kalau dah nafsu menguasai diri, terkuburlah sebuah iman.



No comments:

Post a Comment