Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Monday, May 21, 2012

tidakkah mereka mengerti dunia kini



hari tu, masa modul Kemahiran Insaniah di fakulti kami, iaitu Fakulti Undang-undang UiTM Shah Alam, our facilititor who is a lecturer here tell us some stories. stories yg buat aku bukak mata luas2 bahawa masa dunia akhir zaman ni, even perkara yg MUSTAHIL boleh berlaku.

seperti yg diceritakan..

Nora (bukan nama sebenar) adalah pelajar semester 3 Fakulti Undang2. dia budak BLS. BLS tu Bachelor of Legal Studies. kos yg aku amek skrg ni la. Nora ni budak pandai. pointer 3.8. ok, Nora ni dia bercinta dgn tukang masak kat gerai makan depan kolej kami. satu hari tu, dia balik kampung. tinggal laptop dlm bilik. then roomate dia nak pinjam laptop nak buat assignment. so dia pun bg la. then tanpa diduga tanpa disangka, roomate dia terjumpa video SEKS diorang dlm laptop tuh. video Nora and pakwe dia si tukang masak tuh.
roomate dia ni bagi la kat Ketua Program. then ahli lembaga fakulti panggil parents perempuan tu nak maklumkan tentang kejadian ni. at first, parents dia tak percaya langsung, mati2 diorang pertahankan yg anak diorang tak buat benda2 ni semua. then fakulti tunjuk video tu depan2 parents dia, on the LCD screen. bayangkanlah betapa hancur luluhnya hati mak ayah tengok kelakuan anak sendiri mcm tu. punah segala kepercayaan yg diberi. mak dia tak henti2 menangis melihat perangai anak yg merupakan pelajar terbaik dgn pointer 3.8. 

parents, if you love your daughter, please mengerti dunia zaman skrg dah tak sama mcm dulu. even pelajar yg sangat pandai, or anak yg sangat baik yg solat 5 waktu tak tinggal pun mampu terjebak dlm perkara2 sebegini. nafsu tak mengenal sesiapa. jangan setelah terjadi, baru menyesal. masa tu, dah tak guna. dah tak guna. 


No comments:

Post a Comment