Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Friday, June 29, 2012

its final time



haiiii semua!!!!!!  #jakun?

hoho. guwa ada berita tak sedap didengar. guwa tgh final skrg. adess. guwa paling stress time final. sbb guwa akan study whole chapters satu semester hanya dlm masa satu malam. hebat tak hebat guwa? hahahahahahahahahahahah. #meroyan.

28 June till 9 July. tu la tempoh final guwa. banyak gila benda guwa kena hafal. tp takpa, guwa tabah mengharunginya. guwa nak berjaya dlm hidup guwa. guwa nak senangkan parents guwa kelak. guwa janji, gaji pertama guwa, guwa nak bagi kat mak ayah guwa. at least 70% of that. sbb guwa nak balas balik pengorbanan parents guwa selama ni. guwa masuk U pun, bukan duit guwa. guwa mmg ada pinjam PTPTN. tp natang tu kedekot nak mampos bg guwa rm9000 je utk 6 sem. bermakna guwa dpt rm1500 je setiap sem sdgkan kawan2 guwa yg lain dapat rm3500 satu sem. ini mmg tidak adil!! tp guwa redha , guwa tahu, mungkin ada hikmah kenapa guwa dapat sikit.

oleh kerana ptptn guwa sikit, maka parents guwa merangkap ayah guwa la yang tambah2 duit utk guwa. terima kasih ayah. guwa janji, lepas guwa grad, guwa balas semua pengorbanan ni. guwa janji!!! 
mmg perit rupanya utk menuntut ilmu ni,. banyak sangat halangan dan cabaran. sem satu ni je, guwa dah diuji macam2. duit guwa lesap, fb guwa kena hack, mcm2 lg la. kalau guwa tak kuat, dh lama guwa give up. tp guwa kena kuat. guwa taknak jd gurl2 bodoh and tak educated mcm dlm fb yg guwa salu nampak tu. yg terhegeh2 post dekat group dlm fb "haii, nak abg angkat boleh?" "hai, kite sunyi la, nak cari pakwe baru." guwa taknak jd mcm tu. guwa nak jd seorang perempuan yg educated. yg satu hari nanti org akan pandang tinggi. "budak tu lawyer, sejuk perut mak dia mengandung". INSYAALLAH. 

dan guwa juga janji, satu hari guwa akan balas balik budi seseorang yang paling spesel dlm hati guwa. dia spesel sbb dia satu2nya lelaki yg ada di sisi guwa saat guwa senang dan saat guwa susah. guwa janji sama lu bro, 4 tahun dr sekarang, lu tak akan menyesal kenal guwa. bro, even satu hari, Allah pisahkan kita, tidak di dunia, di akhirat guwa tetap akan kenang lu. guwa tahu guwa ni perangai mcm2, buat lu sakit hati kadang2, tp caye la bro, dlm hati guwa, guwa berterima kasih pd Allah sbb bg guwa peluang kenal dgn lu. bg guwa kesempatan utk bersama lu. paling penting, bg guwa kesempatan utk merasa sangat disayangi. :') guwa nak nangis type ni bro. guwa teringat satu masa dlu, masa kita jalan2 kat Penang, lu pena cakap sama guwa "kalau satu hari abg dh takde utk jaga syg. abg harap nanti ada lelaki lebih baik dr abg utk jaga syg". guwa tak akan pernah lupa tu bro. walaupun skrg kita dah tak sesweet dulu, ckp pun aku ko je, tp guwa, entahlah, guwa rasa, lu lelaki paling memberi kesan dlm hidup guwa. lu x baik pun bro, lu suka bajet kiut and tuff kan bro, tp bro, sejahat2 lu, lu org yg pernah menangis kerana guwa. lu org yang pernah datang dr jauh semata2 nak jemput guwa. dan lu orang yg paling setia dgn guwa. terima kasih bro. doakan guwa dpt jawab final dgn baik. :')

dan untuk kawan2 guwa yg selama ni ada dgn guwa susah dan senang, guwa ucapkan bebanyak terima kasih. doakan guwa utk final ni. kalau guwa ada tersakitkan hati siapa2, please maafkan guwa. guwa manusia yg sangat tak sempurna. tp guwa tak berniat nak sakitkan siapa2. maaf andai guwa terlanjur kata, termaki yg bukan2, tercaci sana sini. guwa pohon ampun maaf. guwa makhluk comel yg tak sempurna. #erk??

buat mak dan ayah, terima kasih sbb ingat final akak. buat ayah, terima kasih antar msg kat akak hari pertama akak exam, say u love me so much. i really appreciate that. buat mak, terima kasih sbb tak pernah jemu doakan siang malam, call akak utk ucapkan 'jawab elok2 sayang, mak sentiasa doakan yg terbaik". Ya Allah, Kau telah kurniakan aku dua insan yg sangat2 istimewa dlm hidupku, tiada anugerah terindah buatku selain mereka berdua. terima kasih. 

Wednesday, June 27, 2012

I HATE YOU





i hate the way you talk to me
and the way you cut your hair
i hate the way you treat me
i hate it when you stare

i hate your ego 
and the way you read my mind
i hate you so much you make me sick
it even makes me rhyme

i hate the way you are always right 
i hate it when you lie
i hate it when you make fun of me
even worse when you make my cry

i hate it when you are not around
and the fact that you didn't even call
but mostly i hate the way i don't ever hate you
not even close
not even a little bit
not even at all....












ini sayang saya dunia akhirat





pernah dpt seorang adik yg sanggup buat apa je kakak dia suruh? pernah dpt seorang adik yg taknak pergi sekolah sbb takut kakak dia balik u time dia pergi sekolah? pernah dpt seorang adik yg peluk kita tak lepas2 masa tgh tunggu train utk balik u? pernah dpt seorang adik yg utamakan kakaknya dlm sgala hal? even kakak dia dah jarang ada dgn diorang. jarang balik umah sbb kena belajar kat u. aku sangat bersyukur sbb dikurniakan dua orang budak comel ni. terima kasih mak and ayah sbb bg Aidil and Irah dlm hidup akak. they light up my life. they are my life.  :')

ini Muhammad Aidil Hakim during his sport day. dia skrg prasekolah.

dia sangat comel. :)

dan skema. :-p

aidil and irah.


masa tunggu train nak balik shah alam.
same x rupe kami? :)











Sunday, June 24, 2012

he is a good dad



aku selalu terbaca status cikgu ni kat newsfeed aku. most of his status mesti pasal anak2 dia. dlm blog dia pun banyak tulis pasal family dia, mostly pasal anak2 dia. he's too proud of his son and daughters. aku baca status dia pun aku boleh tau, dia seorang ayah yg sangat penyayang. sangat menyayangi anak2nya. aku terharu baca. his son and daughters were so lucky to have him as their father. seriously. aku jeles dan agak kagum. 


# sometimes a dad can loves you more than your mom.  :') 


Friday, June 22, 2012

guwa kena tindakan tatatertib




dah lama gila guwa tak update blog ksygn guwa ni. kali ni guwa update, guwa nak bgtahu satu dunia yg guwa kena tindakan tatatertib. harhar. *gelak tak ikhlas. 

guwa balik bilik, guwa tgk mmber guwa bg surat, guwa ingat guwa dpt tawaran sambung belajar memane, rupe2nye, guwa kena pergi perbicaraan 26 jun ni. ape kes? guwa tak bayar brg letrik. sakit hati tau dakk, guwa dh bayar der. guwa dh bayar rm30 tau takkk. guwa cuma tak ambik stiker jee. =,="

guwa benci, guwa sakit hati, guwa taknak dok kolej dah pasni. #eh mcm pantun pulak. 
kolej ni saje je kan nak halau kami2 semua ni, saje cari salah kami. bilik itu la bilik ini bilik itu la ini la, cube tgk bilik kau la cantik dakk nak komen itu ini. haihh. guwa bengang dah ni. tolong sabarkan guwa  buleh dakk?

lagi satu, ingat guwa banyak duit ka nak bayar sampai dua tiga kali?? duit makan guwa kat sini pun ayah and suami guwa bagi tau. #eh,suami? 
aishh, guwa bengang ni. bengang. guwa nak menjerit "aku tak salah laa!!!!"

anyway, lecture guwa dah abis skrg nih. tinggal nak tunggu final, first paper 28 ni, paper CTU. kawan2 doakan guwa ekk. guwa nak capai cita2 guwa mau jadi pengamal undang2 walaupun guwa sendiri langgar undang-undang2. bese laa, manusia tak perfect kan? kan kan kan? hehehh.

guwa nak persembahkan gmbr2 bila guwa bosan dlm kelass.. ini namanya bergambar sambil belajar. muahaha.. sila2.. sila jangan muntah ye teman2..

ini guwa. guwa tgh betulkan tudung guna camera depan hp cikai guwa. #style tak?

ini kembar guwa. dia tensen tak paham apa lecturer berdakwah kat depan tu, lalu dia buat muka tak paham. eh?

ini guwa. guwa baru lepas study torts. guwa nak buktikan kat parents guwa yg guwa study , lalu guwa snap satu pic bersama buku torts. mak ayah, ini bukti kakak study! *wink2.

ini baru guwa yg asli. #sbb guwa pakai pink. 
hensem tak guwa? hensem kan. kalah Fiq Sharpshoother. muahahaha. *itu suami guwa. eh?

dahlah, guwa chow dulu. bai!




Tuesday, June 19, 2012

abis sweet la ni?



#ada la sikit terharu. dah lama kan tak panggil masing2 panda and lembu. :)

Sunday, June 17, 2012

jangan kutuk orang yg saya sayang




3 pagi waktu Malaysia.
aku tak leh tidur.
then ada sorang mamat ni, aku pun tak kenai sapa.
dia chat aku. ase dak Sungkai gak.
dia ajak aku jumpa kat Sungkai masa aku balik cuti nanti.
aku kata taknak.
dia tanya nape.
aku jwb sbb saya dah ada pakwe.

then mamat ni kata, klu awak takda pakwe, dah lama sy ngorat awk.
i said, what the?? 
dia tanye pakwe aku umur bape.
aku ckp la sebaya.
then he said alah apasal x cari yg matang sikit.
peh,suke2 ko je ye nak kata orang.
aku pun jawab "dia matang bg saya".

then boleh plak dia kata "cube awk test pakwe awk tu."
aku kata "test ape lak ni?"
"test la dia syg awak ke tak."
peh, what the la budak ni. tetibe nak suh aku test pakwe aku lak.
dgn bengang aku jawab "pehal plak nak suh test2 plak?"
"yela, nak tau dia syg awak ke tak".
i said "dia syg sy".
then bdk tu kata "kalau dia syg awak, apa buktinya?"
wehh kau tak tau apa2 kau jgn nak tanya bukti segala bagai.
dia dah buat mcm2 bnd yg kau sendiri takkan buat utk awek kau.
so tak payah nak pertikaikan lah!!!

then dia kata "serius, kalau awak takde pakwe, sy sudi nak jd pakwe awk."
HAHAHAHAHAHAHAHA.
sorry sikit keh, i have the man, that will be there with me when i'm in trouble,
i have the man, that will try to help me, even dia susah.
i have the man who always with me and never go..
so why i should leave him?
why i should find another man?
JANGAN SEKALI2 KUTUK ORANG YG SAYA SAYANG!!!!!

Saturday, June 16, 2012

saya anak melayu yg nak berjaya!!



Article 153 in our Federal Constitution menyatakan tentang hak2 istimewa orang melayu. Melayu is defined in Article 160 as a person who professes the religion of Islam, habitually speaks Malay language and conforms to the Malay custom. 

Siapa aku? aku anak Melayu, beragama Islam, and mengamalkan adat2 dan budaya Melayu. so definitely, i'm a Malay. and according to Article 153, I've all the privileges of being a Malay in aspect of education, positions in public services, scholarship and many other things. 

Now, i'm in UiTM. Universiti yg ditubuhkan khas utk anak bangsa Melayu, utk menyelamatkan bangsa Melayu, sebagai benteng pertahanan terakhir bangsa Melayu utk terus berjaya. sepatutnya aku bersyukur, sangat bersyukur. dan aku menjejak kaki ke Fakulti Undang-undang UiTM, yg mana merupakan fakulti undang2 terbaik dlm Malaysia, melahirkan lawyer2 yg berkebolehan dlm segala aspek. aku dh melangkah sejauh ini, tp mcm mana aku boleh terfikir utk berputus asa?? 

i want to set my ambition from now. aku nak jadi seorang lawyer satu hari nanti. mcm kak nurulbadiah lai. i really admire her. she manage to complete her law degree in UUM walaupun serious ckp, ambik law ni bukan senang. payah. jenuh jugak aku dok menghafal kes, menghafal segala fakta kes, elements,  
kes ni jatuh under section ape segala bagai. haishh. mmg kalau tak kuat, dah lama give up. tadi masa ceramah kesatria, org yg bg ceramah tu kata, degree sangat jauh berbeza drpd diploma. anda kena usaha jauh lg kuat. diploma still ada spoonfeeding lg, tp degree, semua kena fikir sendiri. tak ada jawapan yg salah, semua betul, cuma kita kena pilih jawapan yg paling betul, paling tepat. betul sangat2, kalau dalam law lg la, tak ada jawapan yg salah, kita yg kena fikir betul2. haihhh. kadang2 rasa payah jugak ambik degree dlm usia yg masih muda ni. tp tak apa la, usaha tangga kejayaan. Allah dah bg peluang buat degree dlm usia muda, kena la manfaatkan. :)

semoga aku kekal dlm tekad utk berjaya. aku nak bg sumbangan pada bangsa aku. bangsa Melayu. aku nak majukan bangsaku. aku nak tunjuk kat bangsa2 lain, bahawa bangsa kita juga boleh maju ke hadapan, sebaris dgn mereka. di Fakulty Law, aku nampak, semua Melayu, semua Melayu yg ada keyakinan diri, mampu berbahasa Inggeris dgn fasih, hebat, mampu ke hadapan, berhujah, berdebat, seriously, UiTM mampu melahirkan graduan anak Melayu yg hebat. semoga aku tergolong dlm golongan itu kelak. InsyaAllah. :) 

tempat aku menuntut ilmu setiap hari. :)

ways of memorizing. heheee :)

# gudluck utk semua budak degree yg dh nak final. :)


Wednesday, June 13, 2012

my fb kena hack!





nak buat pengumuman, fb saya, NuRul AzaWani kena hacked oleh orang lain. so jangan percaya all those stupid status. bukan saya yg buat k. hum, taktau nak buat apa dah dgn hacker nih. sangat2 menyusahkan hidup. today is my tort test, the second one. i was staying in the library for hours. trying to memorise all those cases and elements under the tort of trespass. trust me, it ain't easy. and then when i'm coming to class to sit for the test, one of my classmates said "terkejut tgk status fb wani". i was shocked. what status?? then my bestfriend here, take a look at my fb with her handphone. and i was soooooooo mad!!!!!!! the status said that i'll be married to Fiq after this August! what nonsense!!! i was so mad till i said 'babi ar, sial!!!'. astaghfirullahalazim, could you guys imagine, i was just came back from the library, my brain was so tired memorizing all those cases with the facts and the held of the court, with those confusing elements, what the fuck this moron trying to do huh????? he/she is really a jerk. i hope one day this son of a bitch will get his reward!!! arghh this is soo unexpected!! my final is just around the corner and suddenly this moron appeared in my life! damn! 

and all my friends congratulates me, siap hantar msg kat handphone tanye weh betol ke kau nak kahwin dah? i was like, urggh!! this guy really make a mess in my life! kalau aku nak kahwin, idak aku nak umum kat fb cmtu ar. aku still study kot. idaknye aku nak kawen. kalau nikah tu ada kemungkinan gak r. ni kawen, bodo punye hacker. sies aku cam marah gila babi ar td, sampai aku terdiam and just.. haih, jwb test dgn hati and akal yg sangat2 tak tenang, buat aku rasa mcm, what the hell is the question about??? =,="

Ya Allah, semoga Kau bantu aku supaya aku lebih tabah. seriously, makin nak final, makin macam2 jadi. kadang2 aku rasa mcm dah tak kuat nak hadapi benda ni. dgn nak hafal banyak benda lg. dgn masalah dalaman, luaran. Ya Allah, kalau aku tak kuat, mmg aku dah give up dah dgn semua ni. :'(

hmm. anyway, today 13 June, is my 'abg' burfday. i'm so sorry dear, mlm ur burfday, kita gaduh teruk sangat. padahal aku dah bertekad nak wish kau the first, tp nasib baik masa sambut ur birthday hari tu, aku dh wish, siap ckp, "hah, ni syg org pertama yg wish k". alhamdulillah, aku sempat sambut birthday dia walaupun awal 9 hari. hmm, nak ucap, selamat hari jadi abg. semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki serta berjaya dlm pelajaran and dpt diploma next year. ingat, walaupun kita kerap gaduh, but you are one of the important person in my life. happy birthday again, and jgn lupaa apa yg kita janjikan. :')

* kawan, please doakan aku utk final ni. and tolong doa semoga aku kuat menghadapi cabaran2 yg mendatang. 

Saturday, June 9, 2012

torts susah T_T



huhuhu. :'( minggu depan, 13 jun 2012, aku ade test torts. torts susah laa. even aku skor test torts yg lepas, tp aku still ase torts susah even aku suka subjek ni. semalam tutorial torts actually buat aku pening sbb different lecturer bg different point yg buat otak aku ni dah agak bercanggah. balik2 kelas je, ada msg dr abg. then aku pun reply ler, aku mengeluh "td kelas torts menakutkan". and then he replied "kenapa? ada drakula ke?".

huhu. dia ni, suka main2. padahal aku sies ngeluh kot, aku mmg agak blur dgn kelas torts smalam. dah la soalan dia ada byk issue yg agak mengelirukan. then aku reply g "torts susah laa. pasal assault and battery td  =,="  buat muka sikit. :-p then dia tanye la, "cube citer ape benda assault and battery tu". aku pun dok citer laa, assault tu mcm ancaman , cth if saya ugut nak bunuh awak, acu pistol kat awak. battery tu if saya sentuh awak tanpa kerelaan awak, cth saya pukul awak ke, anything laa yg ada act of touching. 

dah terang2, then dia reply 'ohh, dua2 benda tu awak dah pernah buat kat saya.' cisssss, apekah?? 
"bile mase plak sy assault and battery awak??"

"haha. masa awak mengejutkan saya dari tidur tanpa kerelaan saya".

err? "mane ada saya menyakitkan awak pun".

then dia reply "ade la, cube ingat balik mcm mana awak kejut saya, slow2 ke atau ganas?" 

k fine. haha. tp xnak mengalah lagi. "tp bnd tu x mendatangkan ape2 kemudaratan pd awak pun".

dgn slambernye die jwb "ade la, sy mengalami kekurangan tidur yg melampau dan keletihan,hahaha".

cisssss. takdak kena mengena langsung dgn assault and battery. saje je die niii. =,="

kesimpulannye, jgn bercerita pasal law dekat budak art. dia akan putarbelitkan fakta. muahaha. 

Thursday, June 7, 2012

a heart that will love you at your worst





find a man.. who will be
the arms that will hold you at your weakest..
eyes that will see you at your ugliest..
and a heart that will love you at your worst..

and i have that man..
he hold me at my weakest
he see me at my ugliest
and he still love me at my worst





i made him that cake..
for his upcoming burfday
pertama kali dlm hidup aku, aku buat kek utk seseorang
and he deserves it.

sabtu, 2 Jun 2012
kami berkelah kat sungai bill, dekat ngan rumah dia yg kat slim tu
aku masak nasik, goreng2 kentang, nuget and sosej, bawak p sana
dia yg amek aku kat sungkai
dari banting.. lepas subuh, dia terus bertolak dr banting,selangor
it takes two hours for him to get here..
just to fulfill my wish that i wanna hv some picnic and hv some serious conversation with him..

there, we talk. 
we talk a lot.
:')

x tau kenapa, when we were together, we were so happy.
rasa mcm bahagia sangat.
kelakar bila sometimes dia tersasul bhasakan diri dia angah.
sbb dlm family dia dipanggil angah.
hari tu masa pergi melawat adik dia kat PLKN, dia tersasul bahasakan diri dia 'abg' kat adk dia sbb aku ada skali time tu.
gelak budak tu, katanye 'yek, abg?'
he's funny. dia suka buat lawak.
dia suka buat aku ketawa.

dia tak pernah marah bila aku selalu curik2 cek dompet dia.
he said "ha, kantoi tgk dompet abg td".
dia tak pernah mengeluh walau dia penat hantar aku balik shah alam dr sungkai.
dia tak pernah bising bila duit dia banyak habis dekat aku.
dia.. lelaki paling sabar dgn karenah aku

aku bukan sygkan dia sbb dia byk habiskan duit kat aku.
no, duit sama skali bukan penyebabnya.
dan aku juga bkan sygkan dia sbb dia dh byk berkorban utk aku.
tp aku sygkan dia sbb dia buat aku rasa happy bila aku susah.
dia buat aku mampu tersenyum di saat aku langsung takde satu sen pun dlm tgn
dia buat aku rasa.. i hv someone when nobody wanna help me..
dia sentiasa ada..

i curik2 tgkp gmbr hp dia..



abang2.. :')
dlm teruk2 kita gado, gmbr aku jugak rupenye kau tgk tiap2 masa. 



this is not a love story, and our story were not always happy..
we are friends, family, and we are, ONE.

the moment when you failed





hua hua hua. bila aku cakap aku tak boleh buat, means aku mmg tak boleh buat. so aku mmg dah agak aku akan fail test Malaysian Legal System yg first. aku tak kecewa pun bila dpt markah hari tu, sbb aku mmg dah expect. lagipun, aku tau kenapa aku fail. sebab aku tak hadir kuliah tajuk yang masuk test tuh. tp takpe, aku tak regret pun. sbb aku tak hadir, ada sebab, iaitu sebab aku melawat mak aku yang sakit kat hospital. time tu mak aku sakit, aku pun tak berapa fokus time tu. so, even aku tak berapa faham tajuk tu, it's okey. test je pun. 15% je pun. chillex lah. tak luak mana pun berbanding dgn pergi tgk mak kite kat hospital, tolong jaga adik2 sebab ayah nak keje. itu jauh lg penting. ape2 pun, family first. ilmu bila2 boleh cari, mak ayah, takda galang ganti. :')

so, semalam, masa dpt markah yg mmg aku dah agak, aku pun senyum. teringat masa first time aku fail exam. pertama kali aku FAIL, masa form 4. ujian selaras. aku fail paper add math. bukan setakat fail,aku dpt 0. bayangkan, 0 daripada 100. betapa aku rasa akulah makhluk Allah paling bodoh add math time tuh. kuciwa? nope. aku takkan pernah kecewa hanya kerana aku fail. sebab bagi aku, kalau kita jatuh, bila2 masa kita boleh bangun balik. dan selepas2 itu pun, aku hanya dpt markah cukup2 makan, cam 30 40 camtu, tu pun aku dah bersyukur dah. tapi satu mende paling aku tak boleh lupa, masa cikgu Add Math aku buat target utk berapa kitorang akan dpt dlm SPM nanti. aku hanya di target utk dpt C+. masa tuh aku dah terasa giler2, mentang2 lah markah add math aku dlm exam sebelum2 ni asyik cukup2 makan jer, cikgu just target C+ utk aku?? mmg aku rasa sangat TERCABAR. sangat2 tercabar. 

so a few weeks before SPM, aku yg malas tahap dewa ni, *serius, aku ni mmg seorang pelajar yg sangat malas, sangat2 malas, tp sbb betapa tercabarnya aku, aku buat past year questions sampai lebam. aku habiskan satu buku past year, bukan setakat tu, aku buat latihan2 soalan ramalan. dan akhirnya, usaha aku tak sia2. aku dapat A addmath dlm SPM. sesuatu yg paling2 aku tak jangka dlm hidup aku, aku yg pernah dpt 0 utk addmath, boleh dpt result mcm tu. Alhamdulillah. aku dpt buktikan, walaupun kita ni tak pandai, tp dgn sedikit usaha, INSYAALLAH, kita mampu.

begitu juga masa aku kat matrik. aku selalu fail test and quiz math. math time kat matrik, sies aku cakap, sangat2 susah, berkali ganda lagi susah dari add math time SPM. dgn time lecture aku tak faham apa, dgn tutorial yg tak pernah aku buat, asyik meniru je. so mmg aku agak lembab dlm math nih. first sem, aku dpt B- je utk math. agak kecewa gila la. Bio and Chem kemain A+, tp math menjatuhkan pointer. mmg hancur harapan nak dapat 4 flat. then entah mcm mana, aku idak la usaha sangat tp mungkin sbb seminggu sebelum exam math tu aku mmg kaw2 buat math, sampai kepala aku penuh dgn formula2, lastly, masa keluar result sem 2, menjerit kuat aku  bila tengok math aku dpt A. again, ALHAMDULILLAH. dgn usaha yg sangat sedikit, aku bukan pelajar tegar study 24 jam, nope, aku 24 jam online, tanye roomate aku masa kat matrik, muka aku ni, kalau tak online, tidur, kalau tak tidur, makan. tp mungkin Allah masih bagi peluang utk aku berjaya. syukran Ya Allah.

dan sekarang, aku fail lagi. haihh. tp takpe, kegagalan itu merupakan satu enzyme, yg bakal trigger kita punya reaction. so, even kita gagal, jangan sesekali rasa kita ni bodoh. sbb kalau kita ni bodoh, kita takkan capai tahap ni. :-) berbangga la sikit, tak salah kita bangga sikit, sbb ini atas usaha kita kan. cuma jangan berlagak dan jangan riak. Allah tak suka tahu. anyway, tu lah nak cerita, yg aku fail. muahaha. lagipun, masa jwb MLS ni, ni first time aku jwb test berkaitan Law. so, faham2 je lah. drpd budak bio nak ubah ke Law, amik masa sikit kot. (pujuk hati). and Alhamdulillah, test kedua iaitu test Tort, aku dpt markah agak tinggi la jugak. tak sangka jugak aku. tp rezeki kan. harap2 dpt buat yg terbaik dlm final. bak kata ayah, "jangan study utk mak, jgn study utk ayah, tp study utk diri kitta sendiri, utk masa depan kita sendiri. nanti masa kamu dah berjaya nanti silap2 ayah dgn mak dah takde pun, so masa ni lah kakak nak ubah masa depan akak, belajar sampai berjaya." :') i will dad, i will. even kakak ni malas, kakak ni banyak buat masalah, tp percayalah, akak akan cuba sampai akak berjaya satu hari kelak. INSYAALLAH. 

* syukur sebab setakat ni, aku tak pernah lg fail exam. cuma test and ujian je. betapa besar sbnrnya nikmat yg Allah selalu bg kat kita, kita je sangat jarang utk bersyukur. :'(

tambahkaki : hari tu, tetibe teringin nak teddy bear, so mintak lah dekat org t'syg, ade ke patut katanye "dapatkan pointer 3.5 ke atas dulu final exam ni, bukan setakat teddy bear kecik, yg besar 200rggt lebih tu abg bagi". ciss, mmg taklah la kot utk dpt 3.5 ke atas time degree ni. huhu. kejam2. >_<

Wednesday, June 6, 2012

tak payah balik Kedah boleh tak? :'(





tak sedar masa berlalu begitu pantas, dua bulan dah berlalu sejak dia cuti sem. esok dia dah nak balik kedah. hari ni jumpa abg buat kali terakhir. dekat taman tasik shah alam. padahal semalam gaduh teruk gila. then jumpa hari ni dgn selambanye mcm dah berbaik, hmm. beratnya hati nak lepaskan dia balik Kedah. taktau la kenapa. nak menangis pun ada bila berpisah tadi. haih, semoga Allah jaga kamu di sana. jangan tinggal solat, jangan nakal2, and paling penting, jangan lupa dak comel kat sini. :-p

abg tak pernah berkira soal duit. tak pernah kedekut soal makan. tadi datang2 je tanye, dah makan belum? nak makan tak? aku pun laju je angguk. nak! nak makan McD! saje je demand padahal aku tahu PTPTN dia belum masuk lagi,. and aku bukan nak makan McD pun. tp die tanye lak. sies? sbb pelik tak penah2 aku mintak mcD. dia tahu ak tak bape minat. :')

pergilah balik Kedah tu, belajar rajin2 sampai dpt genggam diploma. Insyaallah awak konvo dulu dari saya yang degree ni. :-p 

i will miss you , thanks for everything !


last meeting petang td.
sebak kot bila terkenang, betapa byk awak dh lakukan utk sy spnjg cuti sem ni. :')


Sunday, June 3, 2012

his dad vs my dad :-)



dah lama tak update blog. seminggu cuti. mmg cuti betul. cuti taknak online. cuti taknak habiskan masa berjam2 menghadap fb dan blog. cuti nak bersama dgn family dan abang. wait, abang? nantikan entry selepas ni. haha. bajet ada org baca je blog aku ni. 

cuti start 26 Mei sampai 3 Jun. UiTM baik hati bg dak degree ni ha cuti sampai seminggu pdhal cuti hari gawai je pun patutnye. hari jumaat 25 Mei tu, abg yg ambik aku dr UiTM ni. dia yg hantar aku balik Perak. but before that, a week before, his dad wanna meet us. masa tu hari Ahad, bersamaan 20 Mei 2012. kami jumpa kat rumah ibu. kami bincang berempat. aku, abg, ayah abg, and mak tiri abg. duduk semeja. alhamdulillah, aku senang dgn cara ayah abg. i know dia bimbangkan kami, i know dia care about us, sbb tu dia sanggup luang masa utk kami, utk tahu masalah kami, utk tahu apa yg kami nak. dan masa ni jugak, aku nampak kesungguhan abg nak mintak ayah dia restui hubungan kami, restui maksud kami ialah nak jadikan hubungan ni halal. ayah abg talk about a lot of things. i will never forget what abg said to his dad. "ayah, topek tahu bnd ni berat, byk amanah and tanggungjawab topek kena pikul, tp topek sanggup dan sedia pikul amanah dan tanggungjawab tu, janji dia halal buat topek".

aku banyak diam masa perbincangan tuh. lastly, satu bnd je aku tegaskan. "pakcik, kami dah habiskan masa dua tahun utk satu perhubungan yg tidak halal bg kami. dua tahun bkn sekejap. kami tak sanggup nak habiskan lg empat tahun utk meneruskan sesuatu yg tak halal bg kami. lebih baik hubungan kami dihalalkan, dan kami teruskan pelajaran masing2 hingga kami berjaya". sort of that la. bkn la sebijik2 tu aku ckp dekat ayah dia,. sbb aku pun dh tak berapa nak ingat. 

the discussion took about an hour. then lepas tu, abg ajak pergi kenduri sekali dgn family dia. aku pun ikut je la. sementara tunggu ibu sampai, aku panggil abg. aku ckp terus terang " weh, aku sebenarnya tak faham apa yg ayah ko ckp, kesimpulannya apa? aku tak brape faham bahasa korang. berbunga2". masa ni, kitorang baru lepas gaduh sblum jumpa ayah abg tuh. lgpun aku dgn abg kdg2 mmg slamber je bahase aku ko. sweet kan kami? haha.  dia ni la kawan,. dia ni la pakwe. dgn dia boleh sweet2, dgn dia jugak boleh maki2. that's us. :')

then abg jawab "syg, ayah abg tak kisah kita nak nikah. skrg ni tugas kita nak yakinkan ayah syg, nak dptkan restu family syg". aku pun pelik tetibe je mamat ni bahasa baik2. oooo. so kesimpulannya, setel belah family abg. now, giliran my family plak. haihh. T_T  

*perjuangan ke jalan Allah mmg kadang2 penuh cabaran, penuh rintangan. i still remember his words dua hari lepas masa kami baru lepas bincang tentang kami, selepas kami mengeluh sbb byk sgt halangan "hmm, kita buat ni kerana Allah". 

Ya Allah, permudahkan urusan kami. :')