Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Wednesday, November 28, 2012

pergi.

Ya Allah, aku mohon, terlalu memohon,
jauhkan dia daripadaku..
buangkanlah rasa ini..
jangan didekatkan apa yg jauh..
jangan kembalikan apa yg dah berlalu..
dia bukan yg terbaik buatku..
biarkan dia pergi Ya Allah..
jangan dekatkan kami lagi.

#lukakan hati ini sekali lagi, agar bisa aku membenci kamu. tolonglah.. aku taknak hidup dgn rasa ini. dah cukup. ini yg terakhir. aku yg akan akhirkan segalanya.

Sunday, November 25, 2012

I just need a place to talk.

welcome to my blog, the best place for me to express all my feelings.
don't blame me for writing what I felt, coz I need some space to myself.
as a teenager, surely, we got a lot of problems.
and how lucky if a girl has a sister, or brother that she could talk to.
but not me. I had no sister, and no brother.
I can't talk to my parents, coz I know I will sound stupid.
and i feel like nobody will ever understand and listen if I talk.
they will just consider all my problems were such a waste, a teenagers things that someday will disappear and look ridiculous. 
 
but not for me.
I had my own problems.
my own life stories.
i had a colourful teens time. 
sometimes white, and some other time, black.

I smile, I cry, and all of that, I wrote in this.
These, all these things in this blog, were my memories.
With the person, I loved the most.
My parents, my family, and him.

Falling in love, was not a crime.
Don't blame me for being in love.
And don't blame me for expressing my feeling.
This is my place, my space, and my memories.
Don't ask me, to put it away.
And never ask me to stop writing, coz this is all I ever had.
I had no brother, no sister to talk to.
So let me throw all of it here.

At least, it will lighten my burden.
At least, I smiled when I read all my sweet memories in here.
At least, I know.. somebody will read what I felt.


 

Saturday, November 24, 2012

budak law berlagak?

the stereotype answer i would get if anyone asked me which faculty i am studying is "wah, budak law, budak pandai r ni". the most common words they shared were the "wahhhh". I wonder what's so special about LAW student.

last week, when I was in my co-curriculum class which is Human Mind Management, a student asked me the same question, and as usual, I answered I am from the law faculty. And she was saying that "WAHHH, budak pandai." and then she asked me my SPM result. I answered her, "7A". and she was like "pehh, 7A?? weh spm dia 7A kottt. kitorg ni 2A pun xlepas", she was saying that while telling her other friend. I was like, what the??

the same day, while I was reading the news feed in my facebook, I came across my friend status, which obviously referring to law student. She said the law student in her co-curricular class was too snobby, berlagak and whatsoever. I comment on her status "wehhh aku terasaaa. T_T". and then she called me, telling her story, tells me what happened in her class back then. I was shocked, did law student really did what she said? 

so i wanna jump into my conclusion, please don't regard all law students were the same. because not all of us were like that.

anyway, final exam is just around the corner. memang lah kan aku ni dah 'bersedia'. haih, banyak giler lagi nak kena baca. rasa macam nak pecah kepala bila fikir banyak gilerrrrrr kes nak kena hafal. tu belum masuk statute lagi. memang kena work all out lah lepas ni. no play-play, no movies, and obviously, no sleeping. T_T

but I promised to myself, I'm gonna work hard for this semester final exam. I would never allow myself to fail. Insyaallah. 
Guys, please pray for me. ^_^v

macam mimpi kan semua ni?


pagi ni aku bangun dari tidur, aku teringat kembali pertemuan semalam.
lalu aku senyum, satu perasaan hadir.
aku sangat gembira.
tapi lama-lama, senyuman aku makin pudar.
aku risau, risau andai satu hari nanti, aku dan dia tak ditakdirkan bersama.
risau andai satu hari nanti, dia akan menyintai yg lain.
semalam sebelum tidur, I send him a message, 
yg buat air mata aku mengalir tika menghantarnya.
 
"jaga diri baik2 k, don't stop loving me,
don't forget all things about us,
don't love other girl, i will be hurt,
maafkan salah silap wani selama kita kenal,
ingat, wani sayang sangat pada kamu dunia akhirat. :')"
 
 
 
dan teringat satu kata-kata dia semalam, "macam mimpi kan semua ni?"
Ya, macam mimpi, kita dah tiada apa-apa ikatan.
Macam mimpi juga, segala-galanya terlerai antara kita.
Tapi macam mimpi juga, kita tiba-tiba bertemu kembali.
Bergelak ketawa bersama, walaupun satu masa dulu, kita berpisah dgn cara yang paling kejam sekali. Dengan linangan air mata tanpa henti.
 
Macam mimpi bila semalam, kita mengulang semua kenangan antara kita.
Macam mimpi bila kita begitu mesra, hingga tak terasa kita pernah berpisah.
Kita masih kita yang dulu, kita yang penuh gelak tawa, bergurau dan ketawa, dan sepanjang pertemuan semalam, hanya senyuman yang mengiringi setiap langkah kita.
Hingga ke saat kita mahu berpisah, saat yang paling mengharukan aku.
 
 
Ya Allah, apakah aku yang bodoh kerna melakukan semua ni? Kenapa mesti kami bertemu semula??
Aku sangat takut, teramat takut, andai semua ni hanya akan kekal sebagai mimpi.
Andai ianya terjadi, ia merupakan mimpi paling ngeri dalam hidupku.
 
Kerna aku teramat sayangkan dia. 
My love is only for a person named Ahmad Taufiq bin Baharuddin.
Walau begitu banyak kurangnya dia.
Siapa kata aku yang tak dapat let go?
Sedaya upaya aku, aku dah cuba lupakan dia.
Tapi bukan aku yang cari dia kembali.
Bukan aku, tapi sebaliknya. 
 
 

Friday, November 23, 2012

thank you, awak.

Tadi tgk cerita Istanbul Aku Datang, with him, terkesan sangat2 dengan satu ayat ni. 
"bila dua jiwa dah sebati, susah nak dileraikan".

Dengan dia yang berada di sisi tika itu, aku hampir mengalirkan air mata ketika mendengar dialog itu. Sumpah, ayat tu menikam hati aku, dan aku tahu, juga menikam hati dia. sebab lepas tu, dia sendiri sebut kembali ayat tu pada aku, bila kami berbicara tentang kenangan lalu. 

Ya Allah, aku jatuh cinta, pada insan yang pernah aku cintai. Kini aku sangat yakin, aku menyintai dia. Walaupun setelah berpisah, pertemuan tadi membuktikan, dua jiwa ni, mmg xdpt nak dipisahkan. Semuanya sama seperti dulu. Terlalu serupa, malah lebih membahagiakan. Sangat membahagiakan. 

Mengimbau kembali setiap kenangan lalu pabila menyusuri jalan yg kami pernah lalui, makanan yg pernah kami beli, malah segala2nya, masih segar di ingatan dia. Malah dia lebih mengingatinya drpd aku. Bergelak ketawa bersama, bersembang, beli barang sama2 di tempat yg sama kami pernah pergi dulu, sumpah, cukup utk aku katakan, kami terikat oleh satu hubungan, yang tiada siapa akan faham melainkan kami sendiri.

Dan demi Allah, tak pernah mana-mana lelaki yang berhubungan dgn aku sebelum ini, aku cintai lebih daripada dia. Kerna dia, melengkapkan hidupku, pertemuan tadi, mengembalikan senyuman aku yang dah lama hilang sejak berakhirnya segalanya. Kini aku boleh tersenyum, kerna ada yang menantiku suatu hari nanti.

Terima kasih atas segala-galanya hari ini. 23 November 2012, another precious memory for me. 

thanks sbb belikan beg comel ni.

thanks jugak utk kek indulgence yg marvellous nih

 and for marathon movie today. ^_^v

# paling berharga, thanks for the ring and the bracelet.  I will never put it out from me, coz u r the one who put it to me. thanks again. I'm happy now. :)


Dear whoever who read my blog, I'm sorry if u are not pleased with it.
It is not for others to see, it is for me, to express my feelings.
Only in my blog I could talk to anyone, and with this blog, 
I cried I smiled, and I hope. 
:')



Wednesday, November 21, 2012

will you marry me?

Dear you, you are not my ex. Coz we never stop loving each other.

But, when I keep a distance between us, why did u always find me back? Don’t you know how hard I’m trying to live without you?

I just hope, one day, after years by years, you will find me back, and said, “will you marry me?”

Because I will never stop waiting…

Monday, November 12, 2012

Saranghae!

Dear diary,

Tau tak macam mana rasa dia bila tengah2 kau fokus dalam kelas lepas tu suddenly kau teringat kat dia?? lepas tu kau bukak facebook, berharap nak tgk profile dia, nak tengok macam mana keadaan dia skrg, sihat ke tak, dekat mana skrg, tapi lepas tu cepat2 kau tersedar yang kau dah janji taknak ganggu hidup dia lagi, taknak sakitkan hati sendiri lagi, terus kau off facebook and konon2 nak sambung study balik, tapi lepas tu kau tetap teringat kat dia. do you even know how much it hurts?

Dear diary,

Tau tak macam mana rasa dia bila tiba-tiba tengah seronok2 tengok drama korea "playful kiss", tiba2 ada scene romantik yang sama pernah kau lalui dgn dia, lalu dgn tiba2 air mata kau mengalir, tanpa kau sedar. Bila tiba2 hati kau sakit sangat2 bila teringat segala kenangan pahit manis kau dan dia, tambah2 yang seumur hidup kau takkan dapat lupa. tau tak macam mana rasa sakit dia?

Dear diary,

Tau tak macam mana rasa dia bila kau dah tekad nak melupakan, kau dah tekad nak cuba hidup sekejap tanpa bayangan dia, tapi dalam masa yang sama, di satu sudut hati kecil kau, ada rindu yang teramat-amat sangat, hingga tengah2 kau study, kau bukak folder lama, tengok segala gambar dan video kenangan kau dan dia, lalu ketawa sendiri, tersenyum, menangis.. tau tak kau dah serupa macam orang yang dah tak betul?

Dear diary,

Tau tak macam mana rasa dia bila kau perhatikan hidup dia dari jauh? macam bayang-bayang, yang dia tak akan pernah perasan kewujudannya. tau tak macam mana rasa dia bila kau tengok gambar dia sekarang, lalu kau senyum melihat dia gembira, walau kau tahu hati kau terasa sakit di satu sudut. kau masih mengambil tahu tentang kehidupan dia walau kau tahu, dia tidak pernah peduli walau sedikit pasal kau lagi. :'(

Dear diary,

Walaupun dia dah jauh di mata, tapi kenapa dia mesti selalu dekat di hati? Kenapa walaupun dia tiada di sisi, hati ni tetap sakit dan merindui? Kenapa walaupun dia dah pergi, diri ni masih dibayangi dia? Dan kenapa, walaupun aku sendiri bertekad, tidak mahu percaya lagi pada janji, tapi kenapa diri ni degil sangat masih tetap pegang pada janji dia ???? Kenapa walau aku tahu aku akan kecewa andai dia tak benar2 tunggu aku utk beberapa tahun lagi, aku masih nak tunggu dia? Kenapa???? 

Kenapa cinta ni sesuatu yang sangat complicated? Walau dia dah buang kau, walau dia dah pergi jauh dari hidup kau, walau dia merendahkan maruah dan emosi kau, walau dia dah campak kau jauh2 dari hidup dia, kenapa kau tetap menunggu, dan masih percaya pada kata-kata dia bahawa dia akan tetap pegang pada janji?

Kenapa Nurul Azawani? What makes him so special in your life? 

Kerana dia yang pertama...... yang pertama mengenali aku sepenuhnya..
Dan untuk itu, aku tetap akan terus menunggu. Seperti janji dia, janji aku. aku pegang kata2 terakhirku sebelum kami berpisah kali kedua, "I will wait for you."   

Semoga Allah memberi aku kekuatan untuk terus sabar menunggu. Moga dia berubah menjadi yang lebih baik, seperti yang dijanjikan. 

Saranghae!!!!!!!!  

Sunday, November 11, 2012

UiTM Mock Trial 2012

to those who dont know what mock trial is, it is a 'perbicaraan olok-olok'.. macam dalam mahkamah, tp bukan yg real. mostly from law students. kali ni, sem ni Uitm buat mock trial versi muzikal. boleh la tahan. good job law society fakulti undang-undang Uitm. here's the official trailer.



sorry, ada lgu dlm blog ni n xley nak stop. so nak lg best tgk kat youtube k.

Saturday, November 10, 2012

sempurnakah solatmu?

Buat pertama kalinya, aku mengucapkan "Alhamdulillah" sebanyak2nya, setelah mendengar ustaz berkata , 
"kalau kamu mengahwini seorang lelaki yang tidak sempurna solatnya, malah tidak langsung endah untuk solat atau tidak, hidup kamu tak akan bahagia dunia akhirat."

dan kata2 ustaz yang paling terkesan dan bagiku, bakal aku pegang sampai akhir hayatku ialah, 
"kunci kepada sebuah rumahtangga dan perkahwinan hanya terletak pada dua benda, pada solatnya, dan pada redha ibubapanya, kalau kamu tak ada dua benda tu, nescaya perkahwinan kamu takkan ada makna dan takkan bahagia."

I was really2 grateful today, aku bersyukur sangat2 kerana terpilih antara insan2 yang wajib menghadiri program Smart Solat at Masjid UiTM Shah Alam pagi ni. Walau pada awalnya aku begitu berat sekali nak pergi sebab semalam sampai rumah jam 1 pagi lepas menonton mock trial muzikal UiTM, tp aku gagahkan diri jugak utk pergi sebab fikir ini program wajib and I might get marks for my koko for this. 
Tapi syukur alhamdulillah, there's a lot of input I got from this program, walaupun kehadiran utk program ini amat mengecewakan. Sepatutnya ada 150 orang daripada 5 kelas akan hadir, tapi yang hadir cuma lebih kurang tak sampai 30 orang. Mungkin kerna hari Sabtu dan sebab hari ni juga ada program Himpunan Felda bersama PM kat uitm ni jugak.
Straight to the point, I wanna share this.  

Antara kesalahan paling besar, yang boleh menyebabkan solat kita tidak sah tanpa kita sedari, ialah 
tidak toma'ninah dalam solat.

Thuma’ninah adalah diam beberapa saat setelah tenangnya anggota-anggota badan. Diam di sini bermakna berhentikan semua anggota badan, tanpa bergerak sedikitpun kecuali mata. Meninggalkan thuma’ninah, berarti tidak meluruskan dan mendiamkan punggung sesaat ketika ruku’ dan sujud, tidak tegak ketika bangkit dari ruku’ serta ketika duduk antara dua sujud, semuanya merupakan kebiasaan buruk yang sering dilakukan oleh sebagian besar kaum muslimin. Bahkan hampir bisa dikatakan, tak ada satu masjid pun kecuali di dalamnya terdapat orang-orang yang tidak thuma’ninah dalam solatnya.

Sebenarnya banyak lagi nak dikongsi, tp tak cukup masa nak tulis dalam ni. Insyaallah nanti aku update sikit2. 

By the way, 

Rasulullah SAW bersabda, "Beza antara seorang lelaki Muslim dan kafir adalah solatnya." ( HR Muslim)
Well, tanpa sedar, ramai antara kita yang dah mengkafirkan diri sendiri.
Wallahualam. Moga sama-sama kita ambil iktibar.

Friday, November 9, 2012

Forgive me.

Dear you,

If you forgive me for loving you so much, 
I'll forgive you for not loving me enough.

If you forgive me for missing you so much, 
I'll forgive you for leaving me behind. 

If you forgive me for the loud crying in my heart,
 I'll forgive you for not hearing it.

If you forgive me for always getting emo,
 I'll forgive you for toying with my emotions.

If you forgive me for finding you so attractive, 
I'll forgive you for not noticing.

If you forgive me for raising you up so high, 
I'll forgive you for bringing me down so low.

If you forgive me for wanting to be with you, 
I'll forgive you for avoiding me.

If you forgive me for being so pathetic, 
I'll forgive you for taking advantage of it.

If you forgive me for not being able to let go, 
I'll forgive you for never ever care anymore.

If you forgive me for having hopes and dreams, 
I'll forgive you for crushing them.

If you forgive me for not ever forgiving you, 
I'll forgive you for not let me forget all about you.

Do we have a deal?

:')


Sunday, November 4, 2012

doa dan harapan.


Ya Allah Ya Tuhanku,
Akan tiba saatnya di mana aku akan teramat rindukan dia..
Di mana aku sangat menginginkan dia, sangat mengharapkan dia,

Akan tiba saatnya di mana aku akan mencemburui dia, saat di mana aku tidak sanggup melihat orang lain berada di sampingnya..

Akan tiba juga saatnya air mata ini akan menitis kerana teramat merindukan kenangan bersamanya.
Dan akan tiba juga saat di mana dia akan mula mencintai orang lain..

Dan bila saat itu tiba, aku terlalu memohon, sungguh-sungguh memohon kepadaMu Ya Allah, kurniakanlah aku kekuatan untuk menghadapi saat-saat itu, utk aku meneruskan hidup tanpa dia di sisi. 

Kurniakan aku kekuatan Ya Allah, utk merelakan dia bahagia walaupun bukan dgn aku. 
Kerna hati ini terlalu rapuh dan lemah, ia masih menyintai di saat orang membenci,
 ia masih merindui di saat orang melupakan, 
dan ia tidak mampu memadam setiap memori di saat orang kian menjauhi .

Aku merayu padaMu, kurniakan aku secebis kesabaran dan ketabahan.
Sebelum mata tertutup, sebelum hati berhenti menyintai. 
Kerna selama-lamanya, hanya dia di hati.

andai saja aku bisa..