Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Monday, December 30, 2013

this is happiness


Walau bahagia mana pun dengan suami, tapi bahagia tu lebih lengkap bila ada keluarga sendiri.


happy birthday sayang2ku..

Tuesday, December 24, 2013

21 Disember 2013 - perjalanan yang masih belum berakhir

betapa pantasnya masa berlalu..
daripada seorang anak, seorang kakak, seorang pelajar,
kini aku bergelar seorang isteri.
umur sudah pun jejak 21 pada 21 Disember yg lalu.
buat pertama kalinya disambut bersama suami tercinta, dgn ucapan 'selamat hari jadi sayang' tepat jam 12 tgh malam..

dan saat itu aku terasa ingin sekali waktu terhenti di situ..
biar aku kekal 21 selamanya..
biar suami aku kekal di sisi aku selamanya..
biar mak dan ayah kekal masih muda dan kuat selamanya..
biar adik2 aku kekal di umur begini selamanya..
agar mereka tidak makin lama makin berusia..
dan makin menjauh dari kehidupan aku..

Tuhan, di usia aku 21 tahun ini,
aku teramat-amat bersyukur dgn segala nikmatMu..
atas redha dan kasih sayangMu,
aku dikurniakan dua orang lelaki yg begitu menyayangiku..
seorang ayah dan juga suami..
yang berhempas pulas bertungkus lumus mencari nafkah untukku
yang selalu ada untuk menyokongku tatkala aku rasa ingin jatuh
yang begitu menginginkan aku berjaya dalam hidupku..

aku juga teramat bersyukur, kerna 21 tahun yang lalu,
engkau mewujudkanku di dunia dari rahim seorang emak yg teramat baik untukku..
emak yang sanggup berkorban apa saja demi kebahagiaan anaknya..
emak yang membangunkanku saat aku ingin jatuh dan putus asa..
emak yang melebihkan kepentingan anak-anak dari diri sendiri..
aku terlalu bersyukur kerna dikurniakan seorang emak sehebat beliau..
sampai akhir hayat aku, emak tetap anugerah yang paling indah dalam hidupku..

moga di usia 21 tahun ini,
aku mampu menjadi seorang isteri yang taat kepada suamiku..
yang setia di sisinya tanpa ragu dan terkilan..
yang selalu menyayanginya lebih dari aku sayang diri aku sendiri..
kerna dia adalah insan yang sanggup berkorban jiwa raga untukku, walau antara kami berdua tiada sedikit pun ikatan darah..
walau datangnya aku bukan dari permulaan hidupnya..
walau hadirnya aku hanya terikat dgn satu lafaz..
aku terima nikahnya..
menyebabkan segala tanggungjawab dan amanah terletak atas bahunya yg masih mula belajar erti hidup..

moga aku mampu menjadi anak yang baik kepada kedua orang tuaku..
yang hanya ingin melihat aku berjaya dalam kehidupanku..
yang berkorban jiwa dan raga melepaskan aku kepada suami aku kini..
yang mengalir air mata tatkala aku degil dan tidak mendengar kata..
maafkan aku emak, ayah..
sesungguhnya aku kini menjejak langit semuanya kerana usaha dan doa kalian..

moga aku mampu menjadi kakak yang baik kepada adik-adikku
yang makin lama makin membesar dan menjadi manusia..
yang dulu kita pernah sama-sama kongsi hidup dalam satu rumah..
kita gelak ketawa menangis kena marah sama-sama..
kita makan dan minum dari air tangan ibu yang sama..
kita bergaduh dan kita berbaik semula sama-sama..
malah kita pernah tidur dalam satu bilik yang sama..
sebab kita semua lahir dari satu rahim yang sama..
kita berkongsi ikatan zahir dan batin, yang siapa-siapa pun tak mampu pisahkan dari kita..
kerana itu, aku sayang kalian dunia akhirat..
kita adalah lambang kasih dan sayang mak ayah kita,
kita adalah kebanggaan mereka,
kita adalah harapan dunia akhirat mereka,
kitalah penyelamat mereka di akhirat kelak.

dan yang paling utama, moga aku mampu menjadi hamba yg terbaik di sisiMu Ya Allah,
moga aku tidak lalai dan leka atas segala nikmat yang telah Kau kurniakan padaku,
moga aku mampu jadi muslimah yang sentiasa bersyukur dan tawaduk dalam kehidupanku..
terima kasih kerana memanjangkan umurku sekali lagi Tuhanku..
di usia 21 tahun ini, moga aku tidak lagi aku yang dulu.
moga segalanya berubah dgn izinMu...




tak semudah yang kita janjikan


ku ingin kau mengerti,
bahawa hidup ini tak semudah yang kita janjikan...
yang kita janjikan....




kerana kau isteriku....


:')

Wednesday, December 4, 2013

ini mimpi paling indah

watch the smiles.
just watch.





Tuhan, andai saja ini satu mimpi,
biarkan ia kekal mimpi,
kerna ini mimpi terindah buat diriku.

Tuesday, December 3, 2013

I've got a dream


I've got a dream
and I need to protect it


even though there are too many obstacles
too many challenges
too many people hurts my heart

yet, I have a dream
and I need to protect it


yesterday was only my first step towards my dream
standing in front of the judge
deliver all my submission
with hope and determination.

before the appeal,
I was too nervous, very very nervous that I need my husband beside me all the time
the very moment I'm entering the moot court,
I remember both my parents, my husband
their hope, their expectation
to what I will become.

and here I am,
I've a dream,
I need to protect it,
no matter what people say.


my dream is to become a lawyer,
a very good lawyer,
to protect innocent people,
to help with justice,
to help people in need.


again,
I have a dream.
I need to protect it.
and prove that I can achieve my dream.

Saturday, November 30, 2013

lari dan terus berlari



sampai satu masa, aku jadi bosan dengan manusia.

H I P O K R I T

berleluasa.

Friday, November 29, 2013

hati kau kental

faham tak,
aku jadi sayu bila kau cakap,
kau tahankan hati sbb taknak siapa2 terasa dan terluka,
sedang aku memuncak2 nak melawan kata.

hati kau kental,
sbb nak jaga hati orang lain.

people look down at you and you just let it be..
kau,
manusia paling sabar yg pernah aku ketemu.
kau,
pe'neutral' ego aku.
kau,
pelengkap hidup aku.

tapi sayang,
nak jadi baik ada tempat, masa dan ketika.
sampai satu masa, kita perlu korbankan 'baik' kita,
demi sebuah harga diri.

ye sayang?


maybe you are really an angel,
send for me,
to guide me,
becoming a better person.

tanpa hasad, tanpa dengki, tanpa dendam,
jadi orang 'baik'.

mungkin.

Wednesday, November 27, 2013

berkorban apa saja ~

malam ini.
saat suami lena di sebelah, sambil tangannya setia memegang tanganku,
terasa kasarnya di situ.

kasar, kerna tangan itulah yg saban hari  mengupas keledek, keladi, 
tangan itulah yg membancuh tepung saban hari,
tangan itulah yg tak henti menggoreng berjam-jam setiap hari,
tangan itulah yg bekerja tanpa henti mencari rezeki,
untuk nafkah seorang isteri.

tanpa sedar, sebak bertandang di hati.
tanpa sedar, tangan yg kasar itu ku cium.
dgn penuh kasih dan sayang.
dgn penuh rasa terima kasih dan syukur.
dikurniakan lelaki seindah dia.

kerna tangan yg sama itulah,
yg memasak untukku tika aku lapar tengah2 malam.
tangan yg sama itulah,
yg pernah membasuh muntahku,
yg pernah membuat air untukku tika aku penat ulangkaji pelajaran,
yg bawak motor ulang alik shah alam-banting-perak demi aku.
tangan yg sama itulah,
yg menyarungkan cincin ke jari manisku saat manisnya pernikahan.
dan tangan yg sama itulah,
yg menyahut akad dan lafaz dari waliku untuk menerima amanah yg dipindahkan.

duhai suamiku,
aku sangat bersyukur memiliki kamu dalam mimpi dan realiti hidupku.
aku sangat bersyukur.



Tuesday, November 26, 2013

lantak

lantak la apa orang nak kata.
lantak la semua manusia nak mengata.
lantak la nak membebel tahap mana.
lantak la nak mengumpat tak ingat dunia.

lantak.

sikit pun aku tak peduli.
sikit pun aku tak ambik kisah.
biar aku menangis meraung sekalipun,
orang takkan faham.
orang takkan mengerti.

kali ini,
aku tekad tak akan melawan,
walau 'nature' aku adalah org yg suka melawan,
walau aku suka pertahankan apa yg aku rasa benar,
tapi kali ini, biarlah,
biar yg bodoh tak mengerti kekal bodoh,
biar yg liat nak faham kekal liat.

malas aku nak ambil kisah,
kau lontar seribu kata ke muka aku pun,
aku hadapkan,
aku dengarkan.

tapi, sikit pun aku takkan ambik kisah.
you say what you want.
I don't give a damn.
because you never understand me at the first place.
tak bagi aku peluang utk cakap langsung.

so, 
lantak.

selagi masih ada rasa sabar dan hormat dalam diri aku,
aku cuba diam dan sabar.
sebab aku sendiri punya banyak masalah.
aku sendiri ada melambak-lambak kerja yg nak kena siapkan.
tambah lg dgn final exam yg makin hampir.

kalau tak boleh nak faham, 
fine, 
say what you wanna say.

susah kalau hidup tak berdiri atas kaki sendiri ni.
aku tunggu setahun je lagi ni.
setahun je lagi.

duhai hati, sabarlah.
Allah menguji.

dan aku salute insan yg bergelar suami di sisiku ini,
dia pembakar semangat,
dia ada tika yg lain pergi.
terima kasih awak,
lantak la org lain nak kata apa kt awak,
awak dah susah payah berkorban macam-macam utk saya.
lantak orang lain nak kata apa.

lantak.



Saturday, November 23, 2013

terima kasih Allah



terima kasih Allah, sbb jodohkan aku dgn suamiku kini.
awak,
moga awak kekal begini sampai bila-bila.
awak lelaki paling sabar yg saya pernah jumpa.
dan awak lelaki yg paling sanggup berkorban demi kebahagiaan saya.

awak, stay like this, forever.
you increase happiness in my life.
:')

Friday, November 22, 2013

haha, baby it's you!



teringat pulak malam aritu,
dua2 tgh ralit layan citer korea kt laptop masing2,
sorang atas lantai, sorang atas katil.
sampai la aku tertidur, then aku terjaga tgk dia still layan citer korea.
aku diam, tarik selimut, tidur.
and before I closed my eyes,
he laid beside me and said, 
"sayang, abang mintak maaf eh kalau abang ada buat salah kt sayang."

haha. tau2 je org merajuk bila org tak cakap sepatah apa pun.
hikhik.

padahal mana ada buat salah pape pun.
sweet sangat la kamu ni bro.

:')

Thursday, November 21, 2013

and to him I said every single thing..

assalamualaikum.

I noticed I talk a lot with my husband.
like... a lot.

hari jumaat, husband sampai je kat shah alam nak ambik bawak balik rumah, singgah makan dulu. baru aku perasan aku sangat banyak cakap.

"abg, nak tau tak, dalam kelas td kan..."

"abg, semalam syg beli cardigen baru.."

"abg, syg fail test land.. :("

"abg, jom tgk movie malam ni, syg teringin nak tgk bla bla bla.."

"abg, tadi kan, ade sorang budak ni..."

"abg, syg rindu sangat sangat kat abg.."

and he will listen patiently.. and respond to it well..
dia akan balas, tanya mcm2, layan aku sebaik mungkin eventhough dia penat, eventhough apa yg aku cerita tu semua berkaitan law.

and kitorang hari2 msg kalau tak dok sama.
so setiap hari, I talk a lot with him. semua benda aku akan cerita kat dia.
hari ni makan apa, minum apa, buat apa, ada kelas apa, apa lecturer cakap dalam kelas,
everything.

we shared everything.
semua benda.
bukak facebook tau apa yg each other buat sbb bukak fb depan masing2.
handphone, everything we share.

and yes, to him I said every single thing..
I told him everything...
like he is my alter ego.
my bestfriend forever.

"abg, before 24hb ni kena bayar duit yes tau, rm68."

two days ago.

"abg, before 25hb jgn lupa masukkan duit sewa tau."

yesterday.

"abg, duit belanja dah habis, tolong masukkan tgh hari ni."

today.

"abg, today dpt bil elektrik. nanti bg duit bil tau."

just now.

"abg, sorry menyusahkan abg."

"takpe, tu kan tanggungjawab abg," he replied.

:')  

jangan sesekali pandang remeh pengorbanan suami.
dia ambil alih peranan seorang ayah and emak.
tanpa mengharap apa-apa balasan.

eh,aku elok je dpt A,ko kenapa fail?ko bodoh eh?

hai, assalamualaikum.

pernah tak fikir kenapa kita lemah certain subjects masa sekolah dulu?
for example, ada org lemah math, ada org lemah sejarah, ada org (most org) lemah add math,
sampai setiap kali exam mesti nak fail je, tak pernah2 nak lulus, nak dapat A apatah lg.

mesti kita akan rasa, "aku ni mmg dilahirkan bodoh math."
"aku study berjuta2 kali pun tetap bodoh jugak."

like what I see in my brother.
dia rajin, lg rajin dr aku bab study.
sanggup beli buku mcm2 dekat nak exam.
always tanya aku pasal addmath, bio, kimia, fizik.
tapi even lepas aku ajar berjuta2 kali pun, dia takkan faham.
aku pun kekadang naik bengang, penat aku ajar banyak kali, tapi tak dapat2.
I feel like, "wey otak ko ni dah kenapa??"

tak pernah aku fikir, maybe he just don't fit in that subject.
maybe he's not a science person.
maybe he made the wrong choice masuk kelas sains tulen.
tak semua manusia tu boleh masuk dgn semua subject.
yg lucky, tahniah, bersyukur la.

sbb aku termasuk antara yg lucky tu, aku kadang2 tak faham perasaan org2 yg tak berapa nak lucky,
diorang bukan bodoh, just tu bukan bidang diorang.

masa sekolah, Alhamdulillah, aku boleh skor hampir semua subjek.
even subjek yg aku paling bodoh sekalipun (addmath) masa SPM aku boleh skor.
so aku rasa semua org boleh jd mcm aku, semua org sebenarnya pandai, cuma diorang tak cukup usaha. (padahal aku pun tak cukup usaha jugak)

tapi aku lupa, kat sekolah, kita kena belajar macam2 bidang, 
sains, bahasa, sejarah, math, add math, fizik, kima, biology, agama,
how do you expect a person to be genius in all that?
sedangkan nanti masuk u korang akan fokus kat satu bidang jugak.

contoh macam aku, skrg aku dah masuk bidang undang-undang,
supposedly dr sekolah dulu I should just fokus on Sejarah and English je,
add math, math, fizik, kimia bagai tu satu apah aku dah tak guna dah skrg.
see?

boleh jd, mereka yg tak berapa nak cemerlang in study, ada bakat lain yg boleh buat diorang jauh lg cemerlang. 
for example, diorang fail SPM, tp mana tahu kan, diorang berbakat dlm kemahiran, like membaiki kereta ke, wiring rumah ke, menjahit baju ke, pakar buat kek ke, pakar melukis ke, ambil gambr ke.

cuba fikir,
kalau semua nak jd Albert Einstein, sape nak jd Picasso?



Wednesday, November 13, 2013

paling indah


perasaan paling indah itu, 
yg buat aku rasa takde masalah,
yg buat aku rasa tenang,
yg buat aku rasa macam dunia terhenti sebentar,
yg buat aku rasa disayangi dan dilindungi,
bagai tiada apa yg mampu merentap bahagia.


a husband's hug.
one of the calmest feeling other than bend your knees and sujud to Allah SWT.



stress out.


'maybe the universe is just trying to see how far i could bend before I break. maybe.'

tones of works.

much more to study.




may Allah ease everything.
second year is definitely a disaster.
don't know how hard would it be when I'm in the final year, next semester.


Tuesday, November 12, 2013

i-city with family

simpan gambar-gambar kenangan supaya bila lappy tetibe buat hal nak kena format, bila handphone tiba-tiba damaged SD card, bila pendrive hilang, gambar-gambar kenangan takkan hilang sebab ia terabadi dalam blog yg diwujudkan khas untuk mencoret kenangan.

le familia.
i-city.
10 Nov 2013.

my one and only mother in the world. and my two cute little angels.

.
my hero. my husband. my family.

siblings. same x muka? :)

berdiri sebelah dinosour taukk.

adik yg aku jaga dari umur dia sehari. love you aidil hakim.

abg dok ajar adik2 main benda terbang2 tu.

kesayangan/

tudung x match dgn baju pun lantaklah, janji dapat jumpa diorang berdua ni. hewhew.

nampak x muka riang and happy kat situ? hehe

thanks Allah for giving me such a nice person in my life.
without them, I'm nothing.

they said, 
ohana means family. family means nobody got left behind, 
or forgotten.
family sticks together,
through ups and down,
thick and thin,
always together.

Monday, November 11, 2013

sacrifice


the greatest sacrifice
a husband make.

he gave up his dreams, 


to fulfill mine.


:')

he gave up his dreams, to fulfill mine.

epic, isn't it?

Friday, November 8, 2013

perhaps


perhaps,
dying is the best solution,
of all.

vanishing all the problems, make it all gone.
perhaps. 

Thursday, November 7, 2013

how lawyer must think



@_@

org lain yg membunuh, kita yg pening kepala.
=,="

ok bai!

Wednesday, November 6, 2013

bahagia tu bila...

assalamualaikum..

happiness is a very subjective word. everyone has different interpretation of happiness. 
for me,
happiness is when...



adanya dia di sisi..

dgn senyuman yg tak pernah lekang dr wajah, dgn gurauan yg tak pernah berhenti, dgn sikap prihatin and suka menolong yg sangat tinggi.

awak..
you are priceless.
:')

kita ingat lg malam td, kita geram kat awak sbb awak main game je dgn sepupu x layan kita, kita geram, kita tak cakap sepatah pun dgn awak. so kita dgr lagu kuat2 guna earfon, tutup lampu, baring. awak masuk bilik pun kita tak sedar. lepas tu, awak baring sebelah kita, awak bisik kt kita, "selamat malam sayang, I love you." sebak hati kita tau. runtun jiwa kita. tapi kita ego, kita taknak balas, kita senyap je buat-buat tidur. tapi kita kalah bila tiba-tiba awak peluk kita sedangkan awak tau kita merajuk and geram dgn awak. 

huhu.
awakk, sorryyy.
kita banyak menyusahkan awak, banyak buat perangai mengada-ngade.
kadang-kadang manja terlebih, mintak awak masakkan untuk kita.
lalu KFC tetibe ajak awak makan KFC.
mlm2 lapar tetibe ajak pergi makan chicken chop.
awak nak tgk movie kita tak bg sbb kita nak online.
awak nak tidur kita tak bagi sbb nak ajak sembang.
awak penat kerja pun kita ajak awak keluar nak tgk wayang.
semua kemahuan kita awak turutkan.

awak, awak tau tak awak tu suami mithali? 
:')

awak, last but not least.
kita nak bagitau.
kita sayang awak sangat sangat sangat.
kita janji awak, sampai bila-bila, kita akan setia and menyayangi awak.


dan kita janji awak,
lepas ni kalau kita berdua lepak dalam bilik lawan Need for Speed lagi,
kita akan bg awak menang.
hewhew.

sekian,
dari isteri awak yg comel, untuk awak yg sangat comel.


Tuesday, October 29, 2013

rasa nak nangis

assalamualaikum.


trust me, dulu aku pelik gila, kenapa org kata syurga isteri bawah tapak kaki suami, sedangkan mak yg lahirkan kita, mak yg besarkan kita. masa aku sekolah menengah dulu aku cukup tak mengerti benda ni, bagi aku, yg perlu kita utamakan adalah mak, sampai bila-bila pun tetap mak num 1 sbb mak yg lahirkan kita, yg besarkan kita, yg berkorban mcm2 untuk kita, sampai aku pernah ckp kt mak, "kalau akak kawen nanti pun akak tetap nak lebihkan mak, suami ckp tak bg jumpa mak pun akak tetap nak jumpa jugak sbb mak yg lahirkan akak, yg besarkan akak." 

now I'm a married woman (peh guna ayat woman bajet dah dewasa sgt je).  baru aku tau kenapa kita kena hormat suami lebih daripada sesiapa pun. sbb aku baru nampak apa yg aku tak nampak sebelum ni.

lepas aku kahwin, segala tanggungjawab dan amanah yg ayah aku pikul berpindah pada suami aku. dia galas semua tu di bahu dia, seorang yg baru umur 21 tahun, dah kena tanggung dosa org lain, dah kena cari nafkah untuk tanggung aku, dah kena layan segala karenah aku yg mencabar jiwa. 

depan mata aku sendiri aku nampak dia berpeluh cari rezeki, aku sendiri yg lapkan peluh dia masa dia tgh kerja, aku sendiri yg nampak dia berusaha penuhi segala keinginan aku. bayangkan, dia kerja dr pukul 10pg sampai 6 petang, berdiri sepanjang masa, nak duduk pun payah, then habis je keje, sbb aku nak pergi tgk wayang, malam tu jugak kitorg pergi Alamanda. dia penat kot, penat dia kerja tak habis lg, dah layan karenah isteri.

aku mengadu, line maxis kt shah alam makin lembab, nak surf internet susah, kerja banyak guna internet sbb nak cari kes bagai, dia belikan aku broadband, tiap2 bulan bayar, bukan murah2.. for a student like me nak ambik broadband bayar bulan2 40ringgit pun dah rase cekik darah sangat, inikan pulak nak bayar sampai 70ringgit sebulan. dia beli broadband tu dgn duit gaji dia hari tu, esoknye dia terus belikan.

aku mengadu lg, kerja makin banyak, banyak benda nak print, segan la asyik nak pinjam printer kawan je. dia cakap, "nanti abg belikan printer." then masa dia dgn ayah ambik aku kt shah alam aritu, balik tu singgah banting, masuk kedai komputer.. "nak printer yg mana? pilih la." dia beli, angkat bawak masuk kete.. sambil ckp, "untunglah sayang dpt printer baruuuu, pasni kalau tak dpt 3.5 jugak tak tau la, broadband abg dh bg, printer abg dah belikan." 

masa aku sakit, muntah-muntah, dia lap muntah aku, buang plastik muntah aku, bawak aku pergi klinik, habis beratus kt klinik swasta sbb taknak aku tunggu lama kt klinik kerajaan, tanya aku nak makan apa, yg aku pun satu, mengidam yg bukan-bukan, chicken chop la, apa la, sanggup dia bawak aku malam2 makan apa yg aku nak. 

semalam, aku lapar gila, lauk kt rumah takde yg berkenan ngan taste aku, aku ngadu kt dia, "abg, lapar laa, takde lauk best, jom makan kt luar." dia jawab, "ish watpe makan kt luar, takpe la biar abg masakkan. syg nak makan ape? ckp je, abg masak." and aku as usual, nak nasik goreng je. tak sampai setengah jam, aku tgh dok ralit tgk movie dlm bilik, dia panggil ckp dah siap. masa tu satu je benda terlintas dlm fikiran aku, "am I so lucky or he is too good to be true? aku bukan nak suruh dia masak pun, aku leh je makan apa yg ada, but my husband is really the best husband in the world. :') 

bila kami gaduh, yg banyak mengalah adalah dia. yg banyak sabar adalah dia. dia selalu ckp, "yela syg menang, susah ckp ngan syg ni, tau la belajar law." sejak dah kawen ni, tak pernah sekali pun kami gaduh teruk2. kkdg dia mengalah, kkdg aku mengalah, sbb tak sampai hati nak merajuk dgn masing-masing. aku pun skrg dah belajar nak pendam drpd outspoken, sbb kalau aku outspoken sgt boleh buat gaduh, so biar je la, he knows the best. dia kan suami. 

seriously, aku bukan nak mengagungkan dia, tp ini yg aku rasa, yg aku nampak sepanjang aku bergelar isteri dia. aku tak buat-buat tak reka-reka semua ni, ini mmg apa yg terjadi, realiti yg aku lalui. dan baru aku nampak, baru aku tahu, kenapa syurga seorang isteri tu bawah tapak kaki suami..

Ya Allah, series aku rasa nak nangis, bukan sbb dia penuhi segala permintaan aku, tp dia ambik alih tugas mak dan ayah aku sebaik mungkin, seboleh yg dia mampu, tanpa mengeluh sikit pun. apa yg dia dpt? dia tak dpt apa-apa pun, semua dia bagi kat aku, semua untuk kesenangan aku, untuk penuhi kehendak aku, untuk buat aku senyum.. dia tak benefit sikit pun dari kerja dia, dia simpan duit, bila aku tanya, "abg simpan duit nak beli apa?" he said, "untuk masa depan kita, kot apa-apa jd kt syg nanti, senang, duit ada." dia bukak akaun tabung haji, and namakan aku as penama 1, bila aku tanye nape letak name syg, he said, "supaya nanti bila abg dah takde, syg boleh keluarkan duit tu guna." masa tu sebak gila aku rasa, rasa mcm tak percaya aku dah jd isteri dia, siap bila bukak akaun dah ada nama aku sekali..

semoga syurga buatmu suamiku..

now I understand, kenapa aku kena hormat dia, kena dengar cakap dia, kena respect dia mcm mana aku respect mak aku selama ni even umur kami sama, even kami pernah jd kawan satu kelas, even kami pernah bergaduh berebut kerusi satu masa dulu, even aku pernah tak suka dia, dia sekarang suami aku, org yg paling patut aku hormat dunia akhirat.

walaupun aku taktau apa akan terjadi in the future, walaupun usia perkahwinan kami masih sangat muda, tapi aku yakin, dengan doa dan harapan, dgn sentiasa sujud pada Allah, tak lupa solat, inshaAllah, kekal beginilah sampai bila-bila hendaknya.

Ya Allah, ampunkan khilafku sebagai seorang isteri. banyak sangat salah aku pada dia.. :((

A women who has no respect for the husband or he's needs is cursed by the Angels from the night till the morning until she seeks for his forgiveness.

Mengertilah aku kini, 
mengapa redha suami itu adalah syurga bagimu wahai para isteri..

1. Suamimu dibesarkan oleh ibu yg mencintainya seumur hidup namun ketika dia dewasa dia memilih mencintaimu yang bahkan belum tentu kamu mencintainya seumur hidupmu, bahkan seringkali rasa cintanya padamu lebih besar daripada cintanya kepada ibunya sendiri.

2. Suamimu dibesarkan sebagai lelaki yang ditanggung nafkahnya oleh ayah dan ibunya hingga dia beranjak dewasa. Namun sebelum dia mampu membalasnya, dia telah bertekad menanggung nafkahmu, perempuan asing yang baru saja dikenalinya dan hanya terikat dengan akad nikah tanpa ikatan rahim seperti ayah & ibunya.

3. Suamimu redha menghabiskan waktunya untuk mencukupi keperluan anak-anakmu serta kamu. Padahal dia tahu, di sisi Allah engkau lebih harus di hormati tiga kali lebih besar oleh anak-anakmu dibandingkan dirinya. Namun tidak pernah sekalipun dia merasa iri, disebabkan dia mencintaimu dan berharap engkau memang mendapatkan yang lebih baik daripadanya di sisi Allah.

4. Suamimu berusaha menutupi masalahnya dihadapanmu & berusaha menyelesaikannya sendiri sedang engkau terbiasa mengadukan masalahmu pada dia dengan harapan dia mampu memberi solusi, padahal boleh saja di saat engkau mengadu itu, dia sedang memiliki masalah yang lebih besar, namun tetap saja masalahmu di utamakan dibandingkan masalah yang dihadapinya sendiri.

5. Suamimu berusaha memahami bahasa diammu, bahasa tangisanmu sedangkan engkau kadang hanya mampu memahami bahasa verbalnya saja. Itupun bila dia telah mengulanginya berkali-kali.

6. Bila engkau melakukan maksiat, maka dia akan ikut terseret ke neraka, kerana dia ikut bertanggung jawab akan maksiatmu. Namun bila dia bermaksiat, kamu tidak akan pernah di tuntut ke neraka. kerana apa yang dilakukan olehnya adalah hal-hal yang harus dipertanggung jawabkannya sendiri.

Lapan pintu syurga terbuka bagi anda dan anda boleh masuk dari pintu manapun yg anda suka, cukup dengan dapat "REDHA" dari suamimu, sedang suamimu tidak mendptkan kemuliaan semacam itu, kerana itu ta'at sabar padanya.

Saturday, October 26, 2013

mr.right



still remember what my criminal lecturer said in the class this morning when we were learning about section 375 of the Penal Code- rape, 
"you must find the right person for you before you tie the knot, or else you would be suffer"

and thanks Allah for giving me him, my Mr. Right
you was born and raised in the arms of a queen, that can't be denied.
Al- Fatihah to ur late mum.
she gave me you, the greatest gift in my life. :)

Tuesday, October 22, 2013

untuk awak yg bergelar suami

telah Allah tetapkan, hanya dgn satu pertemuan, pertemuan yg tak dirancang, yg hanyalah satu KEBETULAN, kita bertemu. 
kita bertemu tanpa apa-apa rasa, senyuman terukir dibibir, tanda ingatan pada rakan sekelas, yg suatu ketika dulu pernah menuntut ilmu bersama.
telah Allah takdirkan, pertemuan itu menuntut satu rasa, kita berkenalan semula, kita mula mengenal satu sama lain, kita hadir mengubat luka di hati masing-masing, walau pada ketika itu kau hanyalah sandaran.

telah Allah tetapkan, dgn sebuah kebetulan juga, kita sama-sama tercampak ke negeri Kedah Darul Aman untuk menuntut ilmu di bidang masing-masing, aku sains, kau seni. dua bidang yg terlalu berbeza.
dan ketika proses menuntut ilmu itu, aku terpaksa belajar untuk berdikari, aku terpaksa belajar untuk jauh dgn family sendiri. seminggu di Kedah, setiap malam air mata mengalir, dan kau hadir pengubat luka, pengubat rindu. kau jadi tempat mengadu. kau jadi tempat berhibur.

tp bukan dgn satu kebetulan, kita pernah juga terpisah. bukan kerana takdir, bukan kerana ketetapan, tapi kerana sebuah kesilapan. kita berpisah dgn cara paling kejam sekali, dgn linangan air mata tanpa henti, dgn rindu yg tak mungkin dpt ditafsir. tp benarlah, kita tak boleh sesekali melawan takdir. Allah temukan kita lagi, dan ternyata, kita memerlukan satu sama lain. 

maka kali ini, kita lawan kehendak diri. kita korbankan ego sendiri. kita fight untuk bersama. kita merayu dgn mak ayah kita, kita tunjuk betapa kita ingin bersama. kita korban perasaan, kita korban malu, kita menangis sama-sama berjuang demi satu ikatan pernikahan, untuk menghalalkan sebuah perasaan. demi Allah, bukan mudah. demi Allah, kami menangis, kami merintih, kami usaha, kami tawakal pd Allah, moga impian dan harapan mampu menjadi kenyataan. hingga aku hampir putus asa, hingga aku rasa tiada daya, kerna hati manusia bukan boleh suka-suka kita ubah.

akhirnya, 
takdir berpihak pada kita.

tepat 2 Syawal 1434H, kami dinikahkan. hujan lebat menjadi saksi sebuah akad yg paling suci, yg menghalalkan sebuah perhubungan, yg menyatukan dua jiwa, dua keluarga. air mata jadi saksi betapa aku lah insan paling bersyukur sekali tika itu. doa dan harapan terkabul dgn hanya satu lafaz.
dan masih aku ingat detik tu, sejurus selepas ijab dan kabul, segalanya kembali terimbas di ruangan mata. segala memori bagai terbentang satu persatu mengingatkan betapa dia kini suamiku yg sah. dia yg dulu pernah jd teman suka duka, yg pernah jd teman gelak tawa. betapa aku ingin sekali memeluknya tika itu dan ucap syukur yg tak terhingga pd Allah SWT kerana menjadikan dia suamiku. Allah, perasaan masa tu, sumpah macam dalam mimpi. bagaikan mimpi yg menjadi kenyataan.

dia kini insan yg bergelar suami. yg mengambil amanah dari bahu ayah, pikul di bahu sendiri. yg sanggup terima segala tanggungjawab dan amanah dr Allah, untuk dipikul oleh seorang lelaki yg usianya baru menginjak 21 tahun.

aku kagum, terlalu kagum dgn perubahan yg berlaku dalam dirinya sejurus akad dilafaz. dalam usia yg masih muda, masih baru hendak belajar menjadi dewasa, dia pikul dan galas tanggungjawab sebagai suami, yg menanggung segala dosa-dosa aku, yg menanggung segala perbelajaan dan nafkah aku. dia bekerja keras siang malam, demi memastikan segala makan pakai aku cukup, demi memastikan segala keperluan aku lengkap, tak kurang sikit pun. dia penuhi segala permintaan aku selagi dia terdaya, dia pastikan aku tersenyum sebelum dia tersenyum. 

mana aku hendak letak lg rasa syukur aku yg dah berbakul-bakul aku rasa ni?
mana aku hendak tunjuk lg betapa bertuahnya aku punya dia dlm hidup aku?

walau dia tak setanding mak dan ayah aku, walau bukan dia yg jaga aku dr kecik sampai sekarang, walau tak sebesar zarah sekalipun dia mampu tandingi pengorbanan mak dan ayah aku, tapi dia dah buat aku rasa akulah perempuan paling bertuah sekali dalam dunia. sebab dalam banyak-banyak perempuan dalam dunia ni, dia pilih aku, perempuan paling mengada-ngada, paling banyak karenah, paling ego, paling tak suka mengalah, paling kuat melawan, paling kuat nangis, paling kuat emo, and mcm-mcm lagi kekurangan aku, 
despite all that, he choose me. 

terima kasih wahai suamiku.
sangat-sangat terima kasih. rasa syukur dalam hati ni hanya Tuhan saja yg tahu, betapa kau mimpi yg terindah dalam realiti hidupku.
kita pernah lalui banyak suka duka sama-sama.
kita fight utk bersama walau banyak sangat halangan.
and at the end, 
kau suami aku, aku isteri kau.

dan kerna kau suamiku, 
ku ingin kau mengerti, 
aku tahu hidup ni tak semudah yg kita janjikan,
aku tahu kau ingin aku mengerti, 
bahawa menjadi isteri yg penuh dgn kelembutan dan kasih sayang itu adalah kehendak kau sebagai seorang suami.
dan untuk itu, aku nak kau tahu,
untuk seumur hidup aku, takkan ada sesaat pun cinta dan kasih sayang aku berkurangan utk kau, takkan ada sedetik pun hilang kelembutan aku pada kau, dan takkan pernah sesekali aku kufur pada nikmat yg telah Allah beri pada aku.

kerna engkau, wahai suamiku,
adalah antara anugerah terindah dari Allah untuk aku.

dream comes true

Monday, October 21, 2013

our wedding part 2 (outdoor)


my sweet memories with him..
moga hubungan ini kekal hingga akhir hayat..

17 Ogos 2013
Sungkai, Perak.










































i love you
till the end of time, I will always love you
through thick and thin 
I will always stay beside you
no matter how hard things gonna be
because you are my husband
the person I loved the most in this world...
:')

please, as much as I want you to stay.
stay forever in my heart.