Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Saturday, January 26, 2013

siapa tahu?

siapa tahu dlm hati seorang perempuan? Dia pandai sembunyikan apa dia rasa. pandai senyum palsu tatkala hati menangis. pandai bersandiwara demi menjaga hati semua pihak. tp at last, apa yg dia dapat?
Aku semakin tidak mengerti perasaan aku sendiri. apakah semua ini hanya sekadar satu lakonan aku? Atau perasaan aku semakin keliru setelah mcm2 benda terjadi, setelah mengetahui hakikat yg tak seindah impian. Aku semakin ditolak ke tepi. 
Peritnya rasa bila menyayangi dan mengambil berat akan seseorang. Apatah lg jika kita tidak pernah dihargai. Kesabaran jua ada batasnya. Hati perempuan, walau lembut seperti kapas, tp jika terlalu disakiti dan dilukai, lama2 kelembutan itu terhakis jua. Aku bukan boneka seorang lelaki. Silapku hanya kerana jika sekali aku menyayangi seseorang, aku menyayangi dia sepenuh hati, bukan separuh hati. Dan kerna silap itu juga aku melakukan kesilapan berkali2 dalam hidup. Menerima dia berkali2 setelah aku dia lukai. Itu kesilapan aku. 

Mungkin setelah sekian lama tersakiti hati ini mula sedar. Bahagia bukanlah dikatakan bahagia jika ianya tidak berpanjangan. Bahagia itu sesuatu yg berterusan. Bukan hanya sekejap2. Jika sering air mata yg keluar menggantikan senyuman, apakah itu bahagia namanya? Cinta itu sesuatu yg ikhlas, lahir dr hati, bukan dipaksa dan bukan jua terpaksa. Aku pernah mencintai dia. Tp kini aku sendiri tidak mengerti, apakah yg aku rasa ini cinta atau sekadar satu pengorbanan perasaan utk sebuah hubungan.

 siapa yg dpt bezakan ini senyuman gembira atau palsu semata?
:/

Wednesday, January 23, 2013

impian saya.

assalamualaikum.

my dream, I want a husband who will take care of me for the rest of my life. I don't want a big wedding ceremony, I just want my 'nikah' moment to be the greatest moment in my life. saat my dad serahkan tanggungjawab dia to my future husband, I wanna record it in my memory forever. I wanna see my dad and my future husband's face during that 'akad' moment, I wanna see two of the most important man in my life exchanging their duty and 'amanah'. I wanna live until that moment come.

I wanna have children with my future husband, I wanna take care of him sampai akhir hayat, I wanna be his angel. I wanna cook for him, live with him with joy and happiness, I wanna be with him in his thick and thin. I wanna love him till I die. I wanna be beside him when I'm growing old.

I want him to be my imam in my solat. I want him to teach my children, to guide me till Jannah. I really want a man who will stay with me, even if I'm mad, even if I'm demanding, even if I'm sad, happy, I wanna him to stay. I wanna live with him forever. as he is my other half.

but sometimes, impian hanya impian. reality hurts.


Monday, January 21, 2013

all the little things.

I noticed something lately. Sometimes all the little things can make a difference. Like between me and him. We hardly noticed the little things between us. But all that things, tied us in a very unusual way. Sampai even when we separated, we could never forget all those things. It's amazing somehow.

Like this evening, before he went back to Kedah, I asked him to stop by at my house coz I wanna see him before he left. And he bought me my favourite roti for me to eat, yg only he is the only person who knew that is my favourite roti. And to be truth, after I broke up with him about 4 months ago, I never once eat that roti anymore. I don't know why, maybe coz it reminds me to him. Salu sangat dulu, each time g memane, pesan kat dia, nanti nak roti tu. Kekadang when ada kat kedai with him, mula la merengek, “abang..nak roti ni.” and he will smiled and said, “amik la.”

that was the 'roti' thing. Next my feveret drink. He always knew and remember, that I love Tropicana Twister the most. Last time when he visited me, he bought me that drink without I'm asking. And I still remember our 'precious date', masa putus hari tu, kat KLCC, when I asked him I wanna buy a drink, and ajak dia pergi Cold Storage, he answered, “mesti nak ambik Twister en.” tersentuh masa tu sbb, we were broke up already, and that was supposed to be our last 'date', but he remember every little and tiny things bout us before.. every single memories. Every little things.

And next, the 'KFC' thing. Each time we were on our date, x lain x bukan, kompem tempat makan kitorang is KFC. Sampai ari tu dia berlawak, “KFC ni musuh pertama time dating”. And it make me laugh. There, at KFC, while lepaking together, we will talk and talk and talk about everything bout us, segala cerita zaman dulu and now keluar, sembang sambil gelak2, the smile, something we could never avoid when we were together. Nampak mcm perkara biase, setiap kali date pegi makan kat KFC, tp that little things la yg mewarnai hubungan ni. Kat situ la dok sembang mcm2, dok bukak segala cerita, and he will wait till I finished the meal. The KFC thing, goes on years by years, till now.

He knew when I eat, I will drink simultaneosly with eating. He knew after taking a shower, I will not wipe my hair properly. He knew me, a lot.

So much of little things put us together. Kekadang bnd kecik2 mcm ni, can make a difference towards a relationship. Knowing that he still remember all the little things happened in our relationship, give me a reason to appreciate his present in my life. Although hati sakit, kecewa, marah, with only a little things like this, could save a relationship.

Appreciate who you have in your life, appreciate every little things bout that person. Coz you never know how much it means to you and him/her. 

# it is not a matter of i love you, it is a matter of the importance and how much that person means to you. kekadang mmg senang nak ckp i love you kat seseorang, tp nak maksudkannye tu bukan leh senang2 kat sebarangan orang.

Wednesday, January 16, 2013

terima kasih, old classmate! :)

dah dua malam, aku ada pendengar setia yg sanggup tepon aku and chat kat FB pasal criminal and civil procedure berjam2. hargai jugak la apa yg dia buat. setiap malam dia teman aku study. hari tu webcam sepanjang malam dgn dia sampai subuh. bila aku nak pape, Insyaallah dia tunaikan. and paling best, jumaat lepas, masa dia tgh ada lawatan ke UiTM Puncak Perdana, malam tu lepas habis trip sanggup dia datang Shah Alam, lepak dgn aku kat I City. lame x jumpa dia, aku rasa best sangat bila nampak dia malam tu. and masa jalan kaki dgn dia ke I City, sumpah rasa bahagia sangat bila nampak dia tak habis2 senyum, muka dia mmg nampak happy sangat jumpa aku. terima kasih, abang.

Alhamdulillah, sejak kami mula balik hubungan kami ni, jarang sangat kami gaduh. mostly happy je. dia selalu ada masa utk aku. even tgh kuar ngan kawan main snuker, or tgh pegi lawatan, he always be there for me. dia selalu ada bila aku tgh risau, bila aku jalan sorang2, bila aku stress, bila aku nak dia. cuma ada la sikit2 gaduh. mcm semalam, bila dia nak tidur tp aku nak msg dia. pastu aku pun sound dia, then bila dah kene marah byk kali, dia kata xpe la xyah msg, kbye. tp then dia tanye balik, nak msg ke x? aku pun balas, "kalau syg, msg, kalau x syg, bia je". and he replied, "k,nk msg,jom msg." haha. and aku pun balas la "well i know abg sygkan syg kan kan kan". he replied, "ye, terase je apa yg syg ckp td". waaa so terharu. :)

haha. kekadang ase mcm bebudak pun ada, dok bercinta bagai. tp sbnrnye, dia buat aku rasa, there's someone who always be there for me, in my thick and thin. biar perangai mcm budak2, asalkan dia tahu one day he will be a husband, and tanggungjawab atas dia tu banyak.

one night we talk about a 'bantal pelok' he gave me years ago. aku ckp kat dia, "da buang da sume tu time putus dlu." then dia reply, "siess??" and aku balas, "takde la, memain je." he said "jgn memain syg, boleh frust tau x." x sangka pulak dia ambil berat bnd2 cmtu. patut la masa tgh putus dulu, when I ask him that I wanna throw away all things he gave me, dia ckp jangan, bagi je balik barang tu kat dia, biar dia yg simpan. and I said to him, "takde la, xkan la nak buang, u know me right?" then he said, "mmg la, tp hati org kite xtau."

and I said to him, dlm nada bergurau. " abg sebenarnya untung tau." dia tanya, "kenapa?" and i replied, " coz i never stop loving you, hehe". and dia balas , "syg, abg sbnrnya mmg untung dpt syg, maafkan abg sbb menyakitkan syg sebelum ni." and seriously, kata2 dia buat air mata aku bergenang. finally, after terpisah for a while, segalanya kembali mcm biase, malah lebih kasih sayang dr dulu. moga2 hubungan ni kekal sampai bila2.

kekadang, di sebalik kenakalan, kebudak2an, kelemahan seseorang itu, tersembunyi seribu satu kebaikan yg kita x nampak. and makin lama aku kenal dia, makin aku nampak sisi kebaikan yg ada dalam diri dia. aku x boleh menghukum dia atas kesilapan dia pada aku dlu. semua orang buat silap. dan semua orang berhak diberi satu lg peluang kan?

well, kalau dah dua hati tu dah mmg sebati, dah mmg ngam, kamceng, susah sebenanrya nak buang, nak pisah. sbb x senang nak mengenali seseorang sepenuhnya, mcm aku kenal dia, dan dia kenal aku.

saranghae awak !

my abg. the one and only. :)

Monday, January 14, 2013

final exam vs lesen

assalamualaikum. lama dah x update blog ni. busy sikit lately, ulang alik dr sungkai ke shah alam tu dah mcm dua tempat tu jaraknye 2 meter setengah je. padahal dekat 4 jam jugak la kalo naik bas lompat2 tuh. sem ni mmg aku hadapi final banyak study kat rumah sendiri drpd kat rumah sewa shah alam tu. sebab? entah la, aku rasa lg tenang belajar kat rumah. wif mum, adik2, diorang semua buat aku happy and lg bersemangat nak belajar. so x pe la ulang alik, even gap dua tiga hari je.

lagipun skrg ni aku tgh sambung balik amek lesen kereta yg terbengkalai masa aku sambung masuk uitm bulan 1 lepas. ayah support full. so ape lg, aku pun xnak la melepaskan peluang. so nak cerita, today first time aku bawak kete dowh!!! haha. tp x rase eksited pun sbb penat nak mati bak angg!!

nasib baik dpt instructor yg sporting giler. abg Lan panggilnye. memule masa otw nak p tmpt belajar lesen tu dia tanye aku name pe, study at ne, kos pe. pastu bile aku ckp aku amik kos law, bertambah2 banyak lg la kami dok sembang dlm kete tuh. siap tanya aku pasal pembahagian harta sbb family dia ada masalah sikit pasal tanah. then dia cerita pasal family dia bagai, tanye pasal aku mcm2. sonok la smbg ngan abg Lan dlm kete.

then mase bawak kete, peh cuak xyah habaq la. mmg fes pgg stereng tuh ase cm nak balik uma je. dah la tak reti main clutch, asyik mati enjin je. huhu. mmg abg Lan kne sabar je la naik kete ngan aku. ngan brek mengejutnye, parking punya payah. haih sabaq je la. blaja law lg senang drpd blaja mandu ni. sakit kaki aku dok main clutch and tangan aku dok pusing stereng. huhu.

masa tgh waktu rehat tu, sambil duduk2, ada plak abang sebelah ni ramah dok tanye aku baca apa (sbb time tu aku tgh baca note MLS), then dia tye aku study at ner and amek kos pe, then bile aku ckp amek Law, budak sebelah aku lak dak laki baru pas abis SPM kat MRSM Felda tanye aku sal cmner nak masuk kos Law. so hari ni mmg aku banyak cerita pasal Law je la. huhu. one thing about Law is that, people will look at you with a different view, different perspective. its like your education level is much way higher than others that people will not look down at you. that's what i feel each time i'm with public.

bukan nak berlagak ke apa, tp I guest its setimpal la dgn apa yg aku dah usahakan selama ni. x de la aku dipandang biasa2, dipandang mcm x punya apa2. at least, at the very least, my education is my asset. so kpd sesiapa yg ada cita2 nak masuk bidang undang2, teruskan. x bosan sebenarnya blajar law, it's so much interesting. kita tahu apa yg manusia lain tidak tahu.

and at the very least, one day I wanna to make my parents proud of me. atas apa yg aku dah usahakan selama ni. Insyaallah. :)

#wish me luck for last paper, MLS II this Thursday ! then, holiday yeah baby!!

Thursday, January 10, 2013

old memory dies hard

tonight my lil adik found a printed picture under my bed, dalam kotak yg terselit pelbagai dokumen2 ayah masa dulu2 kat sekolah slim. and he found this picture.

 

haha.. kenal x sape dalam gambar tu?
kalau x kenal, meh aku kenalkan
paling kiri sekali, Ahmad Taufiq, ketua kelas kami dulu, sebelah Taufiq is my dad, Encik Kamarudzaman, guru kelas kami, sebelah my dad, Imurni Jannah, penolong kelas kami, and sebelah Imurni is me. haha

bila tgk balik pic ni rase nak gelak pun ada. masa pic ni ditangkap, sumpah tak pernah terfikir pun 5 tahun akan datang, me and Ahmad Taufiq would be rapat mcm skrg. dulu siap gaduh bagai. berebut kerusi bagai.

camtu la kan aturan Tuhan, permainan takdir. who knows the future better than God. Alhamdulillah, masuk tahun ni Insyaallah dah tiga tahun kami rapat, moga2 berakhir dgn ikatan pernikahan. 

when my adik, Farhan saw this picture, he asked me "eh kak ni Taufiq kan? haha x matang lg muka masa ni." 

hahaha. dia memang x pernah matang pun perangai !

Friday, January 4, 2013

kau dah kenapa wani?

bila kau dah mula pegang handset 24 jam, bila kau dah mula senyum2 bila dapat msg, bila senyuman kau dah lain drpd biasa, bila setiap malam ada yang call, bila study pun dah ada orang teman, bila kau balik ada yang risau, bila kau stress exam, ada orang nak bg sumthing, aku tertanya2 sendiri, kau dah kenapa wani??

takkan fall in love kot? cepatnya aku dpt pengganti. ciss !

tengok, ni la padahnya, bila hati tu lembut sangat kan. =,="

betul ke? 
kalau betul, InsyaAllah, aku akan cuba jd yg terbaik.
 well, bila dah start over ni, semoga bahagia menjadi milik kita.

Tuesday, January 1, 2013

welcome , 2013

never even thought that I will still be with you now. entah lah, nak kata suka ke tak ke, aku pun dah tak faham perasaan sendiri. cinta? sayang? aku pun tak sure ada lagi ke tak semua tu. yang aku tahu, aku akan jalani kehidupan ni mengikut takdir Allah. kalau Allah takdirkan aku masih dgn dia, maka dgn dia lah. baik ke buruk ke, itu bukan aku yg tentukan. bak kata his dad masa jumpa Ahad lepas, "tak semua orang yg nampak baik tu baik, dan tak semua orang jahat tu jahat. bila2 masa org boleh berubah. yg penting niat tu."  

bukannya sebulan dua aku dah kenal dia, since form 1 lg actually. that was back to the year 2005. kira masuk tahun ni, dah hampir 7 tahun kami kenal. cuma aku mula rapat dgn dia since 2010. bayangkanlah, 2010, 2011, 2012, now 2013. bukan kejap2, bukan sikit2 apa yg aku dah lalui dgn dia. banyak sangat. semalam, bila dia call aku time new year and wish happy new year, aku rasa mcm, mampu ke kami ni harungi setahun lagi, atau bertahun2 lagi, atau sampai akhir hayat kami lepas ni? even tu semua terserah pada Allah, tp sebagai manusia, aku tak lari dr rasa gelisah, risau semua ni hanya sementara. risau kesilapan lalu berulang lagi.


  

nak kata aku dah lupakan apa yg terjadi, dah kembali normal macam dulu, itu silap.


Hati perempuan ni, setelah disakiti, dirobek, dihiris, tetap tak akan sama macam masa mula-mula kau ambil hati dia dulu. Macam tu lah apa aku rasa sekarang. Sakit tu masih tetap ada, malah tetap utuh dalam hati. Cuma untuk hadapi kenyataan sekarang ni, aku kena cuba untuk kuat. Sebenarnya bukan ni yang aku nak, tp kalau ini takdir dan kehendak Allah, aku redha, aku pasrah.

Tak mintak pun nak jd camni balik, tak mintak pun nak segalanya jd mcm dulu balik, malah aku sebenarnya dah cuba selesa tanpa dia. Tp mmg lah kan takdir tu takde sape leh jangka. Sedih weh bila kita mcm mengulang kenangan dulu. Msg ngan dia tiap2 waktu, sebelum tidur call, bgn tidur ada msg. Semua mcm sama mcm sebelum kita berpisah. Nak hadapi hakikat ni bukan senang weh, bayangkan mcm mana rasa dia bila dua tahun lebih bersama, then berpisah, then cuba utk hidup walau seminit pun takde dia, then tiba2, segalanya jadi mcm dulu balik. Lain sangat. Sampai aku rasa susah nak adapt dgn keadaan.

aku pernah sayang dia, malah aku pernah teramat menyayangi dia. Sebab tu, aku mengalami waktu paling sukar dlm hidup aku bila dia melangkah pergi satu ketika dulu. Kalau dia kata tu salah aku, maka salah aku lah. Biarlah dia terus menyalahkan. Hakikatnya Allah saja yang tahu. Sekarang, aku taktau sebenarnya apa dlm hati aku. Seronok? Suka? Gembira? Entah lah. Aku mcm senyum tapi menangis. Susah aku nak tafsir perasaan ni. Kalau dulu, aku tau, mmg aku sangat menyintai dia, tp sekarang, aku tak faham perasaan aku sendiri. 



Aku pernah berjanji dgn diri sendiri, lepas apa yg dah jadi, aku akan jalani hidup ni seiring dgn kehendak dan takdir Allah, bukan kehendak serta kemahuan aku sendiri. Kalau ini yg Allah takdirkan utk aku, kalau dia mmg jodoh aku yg tertulis di Luh Mahfuz, InsyaAllah, aku tak akan pertikaikan walau sedikit pun. Baik buruk dia, aku hanya mampu melihat, menegur sedaya upaya, aku tak akan bersuara atas kekurangan mahupun kelebihan dia. Aku akan setia bersama dia, tapi andai satu hari nanti dia tetap tidak memilih aku, aku harap aku akan mampu tabah. Sebab aku dah serahkan seluruh hidup aku pada dia.

Sayang, aku tak akan ulang kesilapan yg pernah aku lakukan suatu masa dahulu. Tp maafkan aku jika kadang2 aku hanya berpura2 redha atas segalanya. Kadang2 aku terpaksa sembunyikan apa aku rasa untuk menjaga hubungan ini sekali lagi. Kalau betul kau jodoh aku dunia akhirat, InsyaAllah sayang, akan aku buat yang terbaik untuk kita. Beri aku masa untuk menyempurnakan kau. Aku akan bahagiakan hidupmu sampai syurga. Insyaallah.

semoga 2013 ini menjadi tahun yang terbaik buat kita. sama-sama lah kita berubah ke arah yang lebih baik. doa aku, sentiasa bersama kau, tiap masa, tiap waktu.