Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Thursday, February 28, 2013

i got my license already :p

petang tu, tgh lepak kedai tempat kawan keje, dpt phone call kate my lesen da siap. aku pun apa lg, ajak dia terus pecut g tempat lesen. dpt laa haa lesenku. haha. alhamdulillah amik test jpj je terus lepas, x yah nak repeat banyak2 kali. terer gak la aku nie. eheh.

see2, I can drive now. lalala :p

 tugas baru hari2, ambik adik balik sekolah. :p



Saturday, February 23, 2013

diary vs blog

malam ini, menyingkap kembali sebuah diari lama, yg aku tulis sejak tahun 2005 dan berhenti pada April 2010. membaca kembali kenangan suka duka alam persekolahan, cinta monyet, cinta pertama, zaman putus cinta and mcm2 lagi, buat aku tergelak sendiri dan kadang2, sebak teringat kisah lama. betapa suatu waktu dulu aku pernah lalui mcm2, suka duka gelak tawa tangis, semua pernah rasa.

dan tiba2, di helaian terakhir diari, aku tamatkan pada April 2010, selepas perpisahan aku dgn Luqman Hafiz, my ex. helaian selepas itu kosong tanpa coretan. aku mula tertanya2 sendiri, knp langsung takde name Ahmad Taufiq dlm diari ni? knp aku berhenti sampai setakat itu sahaja. then I realise, cerita aku dgn topek, kisah kami, bermula di sini, di blog ini, blog yg aku buat khas utk cerita kami suatu masa dahulu, bermula November 2010 tak silap.

perjalanan suka duka kami selama 3 tahun, sejak umur 18 hingga kini dah masuk 21 tahun, semua tercatit dlm blog ni. kisah jatuh bangun kami, suka duka kami, segala yg kami lalui, tersisip kemas dlm setiap coretan di sini. ini mmg blog yg aku buat khas utk merakam perjalanan kisah kami, so jangan salahkan aku andai kalian banyak baca tentang kisah aku dan dia dlm ni.

ada sesuatu tentang dia yg buat dia istimewa berbanding mereka yg pernah hadir. ada sesuatu tentang dia yg mana2 lelaki x mampu tandingi. andai aku catit setiap kebaikan dan keburukan dia dalam satu senarai, pasti terlalu panjang senarainya, selama 3 tahun he did a lot. andai hadir lelaki lain dlm hidup aku selepas ini, mungkin belum tentu dia dapat buat mcm mana taufiq buat utk aku selama ni. walau ramai lagi lelaki lain yg baik, yg lebih layak utk aku, tapi dia pernah buat satu benda yg pasti aku tidak akan lupakan sampai bila2.

tapi jodoh pertemuan tetap di tangan Allah.
itu aku semat dalam hati, agar aku tidak lagi hanyut dlm harapan sebagaimana aku pernah hanyut suatu masa dahulu.
manusia, takkan pernah lari dari kesilapan.

teringat satu perbualan antara kami.

both silent. (gado)

dia : takde ape nak ckp ?
me : takde. (sambil pandang bawah)
dia : ce ckp tu tgk org.
me : xnak.
dia : huh, ckp r pape.
me : x tau nak ckp ape.
dia : buat lawak ke ape ni?? td nk jmp sgt. ni xnk ckp pape lak.
me : nak kepci bole ?
dia : haih. x abes2 kepci dia. jom.
me : na cadbury bole?
dia : nak kepci ke nak cadbury ni??
me : nak due2 bole?
dia : yela2. jom cepat.

kesimpulan : da x gado.


takde orang yg lg faham aku mcm mana lebih dari dia. and takde org yg boleh buat aku senyum the way he did.

one day, at gerai nasik lemak kukus.

dia : syg bayar eh, abg xde duit. 
me : hah? serius? bak cni dompet nak tgk. (dia bg dompet)
dia : cek la, mmg x de duit. 
me : (cek semua tempat) ee abg ni! tipu ni. xkan la xde duit. pe syg lak kena bayar.
dia : lah, kan syg ade duit. skali skala syg la belanja abg pulak. dh abg mmg xde duit. 
me : ee! ( wat muke geram sambil teruskan makan)

bile dh habis makan, nak bayar. 

dia : hah syg, bak duit, abg nak g bayar ni.
me : betul ke x de duit ni? 
dia : lah betul la, dh cek td kan.
last2 , dia g bayar. sampai kat kaunter, dia senyum2 sambil sorok2 kuarkan duit and bayar. 

me : ee tipu! td kate x de duit, kat mane abg sorok ni? oo da pandai sorok2 duit skg kan! 
dia : haha. dah syg pepagi lg mintak dompet abg nak cek duit. jenuh la abg camtu.
me : ee, cpt bgtau kat mane abg sorok. 
dia : hehe, dlm zip dompet ni la, syg x cek cni td.

mase tu aku fikir, boleh je dia sorok je duit tu and biar aku je yg bayar, jimat duit dia. tapi tak, dia tetap bayarkan and siap bagitau aku lagi kat mane dia sorok. and sepanjang balik umah tu aku tersenyum teringat sikap dia. satu yg paling aku suka ttg dia, dia tak pernah berkira and kedekut dgn aku. selagi dia ada duit, dia akan tunaikan apa yg aku nak. selalu aku perhati bnd ni. bukan aku nak duit dia sgt, aku mintak pun bnd2 remeh2 je. aku cuma nak tgk keikhlasan dia nak buat bnd tu utk aku. and he did. walaupun aku selalu cek dompet dia,  selalu sangat kire duit dia, tp dia rilek jee, xpernah langsung kedekut or berkira. :')

and sape yg sanggup buat mcm2 utk perempuan yg terlalu manje sampai x tau nak buat apa.. he did. dia la yg tahan. yg faham. selalu sangat aku ni haa, mintak wat tu wat ni. abg tolong ketatkan tali helmet ni, tak reti. abg tolong angkat barang ni. abg tolong topupkan syg. abg tolong masakkan megi. abg tolong antar pegi balai polis nak wat report. abg nak duit belanje duit dh habis. abg nak pinjam laptop abg dua bulan. abg nak tgk wayang citer ni baru kua. abg nak makan kepci. abg tolong belikan ubat kat farmasi. abg tolong belikan tu belikan ni. semua mintak kat dia. =,="

sampai dia pernah ckp, "syg ni kena belajar hidup berdikari tnp abg. nanti satu masa abg da xde mcm mane?"

mase tu serius tersentuh. rase mcm hidup ni dah terlalu bergantung pd dia sejak jauh dr mak ayah sbb belajar ni. dlu mak ayah yg salu watkan sume for me. 

Ya Allah, sedihnye bila ingat balik semua ni. aku selalu sangat cari kesalahan dia, salah dia semua aku nampak, tp kebaikan dia aku tutup sebelah mata je. semua manusia buat silap, and dia pun banyak buat silap. sebab tu, kemaafan itu paling penting dalam kehidupan. kemaafan dan pengajaran dari kesilapan. 

buat dia, terima kasih. kamu mengajar saya warna warni kehidupan.


Tuesday, February 19, 2013

note to myself

To : Nurul Azawani binti Kamarudzaman.

Wani, lepas ni kena belajar hidup berdikari. Jangan bergantung pd orang lain. Tiap2 malam jangan lupa maafkan semua orang, biar orang buat kita, jangan kita berdendam. satu hari Allah akan balas perbuatan mereka. takpe kalau dibuang dunia, jangan dibuang Allah. takpe kalau semua orang tak suka kita, tak peduli kita, tp jangan sampai Allah buang kita and tak pedulikan kita. 

Ingat, dalam dunia ni tak semua orang baik. maafkan mereka, org yg memaafkan ni sangat mulia di sisi Allah. dah jatuh, bangun balik. biar bertatih, biar tempuh sendiri2, jangan sesekali meminta belas ihsan orang. kita bukan kucing kurap yg meminta2 untuk secebis makanan. kita manusia yg ada akal fikiran. bila dah dibuang, dah tak dipedulikan, jangan merayu, biarkan mereka berlaku kejam. kita ada harga diri, kita bukan kucing kurap. suatu hari, akan tiba suatu masa mereka merasakan perkara yg sama. sebab jangan lupa, Allah itu maha adil.

berdoa la moga hidup akan tenang sentiasa. bersabarlah, orang yg bersabar itu sangat mulia di sisi Allah. 

 

Monday, February 18, 2013

prinsip semua orang buat silap dalam hidup

Lately, aku rasa mcm hidup aku terawang2. Tak tahu nak buat apa. Tak tahu nak fikir mcm mana lagi. Memang, aku skrg tgh pursue degree, kalau ikut mmg ada hala tuju, tp hala tuju dlm kehidupan tu aku sungguh tak nampak. Kekadang aku jeles tgk org lain yg tahu apa dorang buat dlm hidup. Sedangkan aku?

When talking about love in life, aku mmg rasa aku la insan paling tak tahu bercinta dlm muka bumi ni. Sbb apa? People make mistake, and I forgive, forgive and forgive. Sebab aku selalu berpegang pd prinsip, everybody deserves a second chance. Bagi aku, semua orang buat silap dlm hidup, tp kalau dia nak tebus silap dia, why not? Aku bukan jenis sukar nak memaafkan, infact aku sangat2 la pemaaf orangnya. Hari ni aku marah, esok aku maafkan, even hati sakit mcm mana sekalipun, and that is my biggest weakness. Benda yg paling aku tak suka tentang diri aku adalah aku sangat mudah memaafkan. Sbb aku ni dah terlebih dlm ikut prinsip aku, sepatutnya everybody deserves a second chance, tp aku ni, bg orang peluang banyak banyak banyak kali. Dah ber’chance2’ dah aku bg. Bukan aku tak tahu diri ni dipijak2, diri ni dikhianati berkali2, ditipu berulang2. Tp hati aku ni , susah sangat nak membenci orang.

Dah banyak air mata tumpah sbb dia, dah banyak hati meraung terlalu sakit sebab dia. dah banyak penyesalan di hati sebab mengenali dia. tp even perpisahan pernah terjadi, Allah temukan kami lagi. Kalau ini yg dikatakan peluang kedua buat kami, nak tak nak aku terpaksa kuatkan balik hati yg pernah hancur kerana dia. bukan senang, nak tatap balik wajah org yg pernah hancurkan hati kita, nak senyum pd dia yg membuat kita menangis suatu masa dahulu. bukan mudah nak cari balik diri yg hilang setelah dibuang suatu ketika dahulu. Ikutkan hati aku dah tak sanggup nak menangis lagi. Pernah aku janji dgn diri sendiri, saat aku mula mendapat kekuatan aku kembali setelah ditinggalkan suatu masa dulu, aku janji aku takkan pernah menangis lagi sbb dia, dan akan cuba sedaya upaya aku utk melupakan dia.

And I failed. I failed.

Dear you, yes you, I once wrote something to you, but I never send it. Coz I don’t have the courage to contact you back after we separated. And the biggest mistake u make is finding me back. That was the biggest MISTAKE YOU made..

15 October 2012. 

Dear you..
To be able to write this to you, I had cried, at least, one litre of tears…                                                             
To be strong and overcome all this and continue living, I had live my life with tears, for most of my time.

I hope you will be happy, for the rest of your life, for leaving me, for choosing you, than myself.           This is the first time ever you have been selfish, for choosing yourself,  instead of me.
And thank you for that, I’d be able to realise all my weakness, all my mistakes. And maybe, this is not how Allah wants it to be. Maybe, Allah wants it to be the other way. Maybe, there’s another person better for you, for me, for us.

Thank you for choosing to live well with your own life. Thank you for leaving me behind, and thank you for making me realize, a promise is only a mere words, from one person to another person, cherish by hope and love, until one day, the promise will always stay as a words..  And thank you for the most important lesson in my life, that love is just a crazy stupid thing, it will bloom in HOPE, and died with TEARS.

Dear you, I had once gave up in my life. There’s some moment I think that there’s no longer any uses for me to continue living. I’ve even consumed a lot of painkiller, with a mere hope that I can kill all this pains I’ve suffered because of you. I also thinking to quit my study, go to somewhere far far away, so that I will be able to erase all my memories with you.

Being with you all this while, though it gave me a lot of tears, I still don’t know why, I love you so much, so much that I even allows myself to be hurt repeatedly. Then one day, when you walk away, walk away without any mercy.. leave me all that alone, I lost in hope, I lost in confidence, I lost fighting with myself. After those two years, after all those sweet and painful memories.. you leave me with a very very cruel way. You just left, without ever looking back at me. As like I  never exist as someone special in your life. And as I look at you when you walks away, tears running down my cheek, with only a word I was able to say. “Thank you…”

A month without you, I was trying hard, so hard till now I’m not able to cry anymore. Wherever I go, whatever I do, it is always you that I’m thinking. It is always about you. Your favourite food, your favourite colour, your  favourite shirt, your motorcycle, I  seen it everywhere. Everytime I saw a bike similar to yours, I was crying inside, deeply, I hurt so much. So much that u can’t even imagine it. Passing the place that I’ve been there with you, makes me feel like I want to turn the clock back. Seeing the things that u gave me, hurt me so much. And I almost threw away your picture in my purse.. but, I couldn’t. It remains there.. and will always remain there forever….

After some point in my life, I’ve stopped begging you to love me, to come back to me. That was the turning point, where I swear I would never cry even 1 drop of tears anymore. I live like any others. Going to class, work out the assignment. Smile, without ever cry anymore. I promised myself, that day, is going to be the last tears of myself. I want to make my parents happy, make everybody happy. I went back home every weekends. Enjoy myself with my siblings. That was the hardest thing to do, to be able to smile without even thinking of what I’m gonna gone through after this.

I am now,  fighting with myself to get rid of your shadow. Trying to smile even my heart cries a lot. Thank you, for leaving me, and make me realize that only my parents will stick with me till the end of my life. It is a pleasure to meet you, to be with you, to live with you, and to depend on you this two years. It was a memory I would never able to forget. My only hope is that, you will live happily, even without your mum, as the only thing I want while we were together, is to make you happy and never feel alone after your mum died. I’m sorry I have failed. I’m sorry.

Dear you, I am not writing this to beg you anymore. I am not writing this to hurt you anymore. I guess Allah has a better plan for us. I guess it is enough here. Life is like a wheel, sometimes we are ups, but sometimes we will be at the bottom. Thank you, for making me realize that I’m not the best person for you. I now realised that, a perfect girl will never exist, so does a perfect man. Thank you for loving me all this while. As I said, your place will never be replaced. May you happy always.

The most painful part in love is when the person we used to love turns out to be our greatest enemy. 

result exam dan test jpj

lame dah ase x belek2 update2 belog kesayangan nih. sies x dak idea nak tulis ape da. now this year I am officially 21 years old. da tua kan? da patutnye panggil dewasa da. tp perangai still mcm budak2 lg. entah bile la nak matangnye.

anyway 15 Februari ritu result exam sem lepas kua. mase nak cek tu kemain debaq eh, mohon sangat mintak2 semua pass, takmo aih ada yg repeat, x sanggup den nak me'repeat' subjek same sem lepas. dan Alhamdulillah, syukur sangat pada Allah, aku lulus semua subjek even pointer agak jatuh sikit dari sem lepas. tu pun da kire cukup bersyukur sbb xpyh kne repeat2 paper. Alhamdulillah, law paper semua pass. skrg ni dok fikir nak test JPJ pulak 20 Februari ni. risau sangat2 x pass. ase agy susah lg dr jawab law paper. huhu.

senarai subjek utk sem depan. da xtau nak pilih apa utk subjek elektif. =,="

hambik kau memacam law utk subjek elektif ada. penin nak pilih. @_@

semalam tak boleh tidur, gaduh punya pasal, last2 nasib baik ada teman berbual sampai kol 4 pagi sembang x sudah. kemain gelak2 dok whatsapp sampai x sedar jam dah 4 pagi, padahal pagi tu kol 7 ada latihan memandu. terima kasih la kat "sedare yg x mcm sedare" sorg tu sbb tlg hiburkan hati yg tgh stress smlm. thanks pakcik !

pagi tu pulak uncle Naidu owner tmpt memandu tu dok mengacau aku x habis2. aku dah la stress. boleh pulak dia kata kuat2 kat dak2 lelaki yg dok sbeelah aku, "tp dia ni manyak cantik maa, saya dulu tak jumpa je dia mase mude kalau tak dah kawen dgn dia dah, kamu orang jgn kacau dia," bikin malu sungguh td. merah padam dah muka ngan dak2 laki sebelah tu. dah la masa duduk tu ade je sorg abang tu x henti2 dok tanye soalan kat aku pasal kereta, padahal boleh je tanye kat brader sebelah dia. saje je kann nak jugak kaco aku yg tgh moody pepagi nie. =,="

kekadang aku rasa mcm kesian kat diri sendiri. knp la dok bebankan diri pasal org lain yg langsung x fikir pasal kite. padahal ramai lg org lain yg boleh buat kita happy. tp nak buat mcm mana, hati aku tertutup hanya pada dia sorg je, sampai bila-bila pun tetap dia yg jd pilihan. T_T

Sunday, February 17, 2013

cukup



masa kau tgh seronok gembira, ada yg menangis teresak2, yg x pernah kering air mata. terima kasih. cukup sudah hati disakiti.

Saturday, February 2, 2013

pengemis cinta.

Suka dan duka silih berganti
Bayang dirimu menghilang kini
Mengapa.. adakah aku bersalah...

Menangis hati memanggilmu
Teringat segala sumpah janjimu
Dahulu, akulah suri hidupmu

Apakah upaya, diriku wanita
Dan yang tinggal kini, kedukaan
Tak akan ku jadi, pengemis cintamu
Akan kubuktikan, kepadamu

Luka di hati kurawat sendiri
Hari berlalu, musim berganti
Dan kini, kau ingin, diriku lagi.......

Apakah upaya, diriku wanita
Dan yang tinggal kini, kedukaan
Tak akan ku jadi, pengemis cintamu
Akan kubuktikan, kepadamu

sumpah Demi Allah, tak akan ku jadi pengemis cinta sesiapa. tak akan sekali2. jika kau putuskan aku bukan cintamu, maka bukanlah. tak akan aku merayu menyuruh kau cintakan aku. sebab cinta tu bukan sesuatu yg boleh dipaksa2.
dan andai cinta itu milik seseorang yg lain, maka lepaskanlah aku


# apakah upaya, diriku wanita...