Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Sunday, March 10, 2013

semester 3 - Bachelor of Legal Studies

Assalamualaikum, kum apa kombat, bat apa batman, men apa mentol, tol apa tolak, lak apa laksa, sa apa satu, tu apa tunang, ehh cukup2 stop2. huhuhuhu. mmg salu gini bila nak bg salam kat org. memain lak kan. T_T

okey, nak ceghite pasal aku baru masuk sem 3 ni haa. tau ke kome aku hamik kos apa? tu haa kat tajuk atas tu, kalau yg tak faham, bahase lainnye kos LAW. haa tau skrg? pengajian undang2 la kirenye. aku first masuk kos ni setahun yg lepas, yakni March 2012 till now March 2013. nasib baik still survive without any repeat uolls. huhu. tapi subjek sem ni makin mencabar gila2 bak ang. sume subjek baru yg x pernah blaja sebelum ni. sem ni aku amik subjek (yg law punya subjek)..

criminal law
land law I
administrative law
equity and trust
law and politics

seee, see,  criminal kott, land kot. waaa. taw x National Land Code (Kanun Tanah Negara) tu tebal mana? tebal kot, tiap2 kali g kelas land kena bawak benda tu. tapi yg seronoknye sem ni, kami dah mula masuk subjek best2, bagi aku la kan. sbb aku minat gile tang criminal2 ni. and belajar land pulak, buat kami tau benda yg org lain x tau, mcm dispute nak bahagikan tanah kat sapa, camne nak obtain geran tanah, tukar nama bagai, pendek kata mmg segala2 pasal tanah laa. tp sem ni x semua tahu la, sbb sem depan sambung Land Law II, yg tu lg susah bak kata lecturer, kire merangkumi semua la. 

and sebelum ni pun, my dad and abg lan (my driving instructor) ade tanye aku pasal dispute about tanah dlm family, mase tu aku tak berapa tau nak jawab sbb belum belajar lg land law ni. sem ni and sem depan InsyaAllah aku nak fokus betul2 belajar benda ni, at least aku tahu pasal land ni and boleh jugak tolong sikit2 org yg memerlukan pengetahuan pasal tanah2 ni. mmg kalau org yg x belajar undang2 kurang tahu bnd2 yg berkaitan undang2 ni. they will know the surface, but not the inside. banyak lagi sebenarnya yg perlu kita tahu. InsyaAllah aku takkan sia-siakan ilmu yg aku dpt drpd kos undang-undang ni. walaupun nanti aku tak memilih profession peguam, tp ilmu tu tetap akan tersemat dalam diri and mungkin akan dapat membantu orang lain yg dlm kesusahan. 



sebenarnya kan korang, best belajar law ni. best sbb kita tahu benda yg org lain x tahu, dan benda2 tu adalah benda2 crucial dalam kehidupan kita. benda yg kita guna dalam seharian. mcm contract law, hari2 kita buat contract dgn org lain kot. beli gula2 seposen kat kedai makcik tu pun adalah contract, naik bas bayar and ambik tiket dr pakcik bas tu pun adalah contract, and so on. mcm torts, pokok mangga belakang rumah termasuk sikit kat bahagian rumah jiran, tu masuk dlm law of torts, langgar anak orang tengah2 perjalanan pun, dh masuk dlm law of torts. and mcm2 lagi laa. suka bila bace kes pelik2 yg kitorg kena guna, kekadang kes yg x logik pun ada, buat gelak je tp mmg tu la kenyataannye, manusia ni pantang ada yg xpuas hati sikit, dia saman. especially kat negara Barat, diorg mmg suka saman menyaman ni, bg diorang hak diorang itu penting and mmg langsung x boleh dicabuli, and maybe sbb diorang banyak duit kot sbb tu lah silap sikit asyik nak saman je keje.

eh banyak lak dah aku mengarut kat sini. nak cerita, aku dah masuk sem 3, and dah makin payah, ramai kawan2 yg repeat, ada gak yg extent, PTPTN kena tarik sbb pointer x cukup, malah ada gak yg quit terus kos ni sbb x leh bawak. moga2 aku dpt terus survive dalam kos ni. and aku sebenarnya agak bangga jugak dgn diri aku sendiri, bayangkan, without any basic foundation in law, sampai masa masuk first sem pun torts tu aku taktau mende, yg kawan2 lain dr asasi semua dah belajar dah benda2 tu masa diorang kat asasi law dulu, yg aku ni, satu apah taktahu, mmg dr zero, tp alhamdulillah mampu gak bertahan without any repeat. walaupun pointer x sehebat masa aku kat matrik amik sains dulu, tp aku dah cukup bersyukur sbb pernah lagi fail. moga2 lepas ni pun takkan ada yg fail. InsyaAllah.

semua ini untuk mak dan ayah yg dah banyak berkorban utk aku. mak, siang malam cari duit buat belanja aku kat universiti ni. ayah, walaupun jarang bertegur sapa, tp setiap kali bila aku nak balik semula ke shah alam, pasti dia bagi duit belanja. diorang la penguat semangat aku utk terus survive dalam kos yg mencabar mental dan fizikal ni. Allah je yg mampu balas jasa diorang kat aku selama ni. and selain tu, aku ada someone, yg selalu back up aku dr belakang, yg selalu dgr and respon bila aku membebel pasal law kat dia, yg teman aku beli buku2 law bila aku perlu, yg teman aku study sampai 3 4 pagi, yg bagi duit belanja if aku betul2 kering takde duit, and take me wherever I want bila aku stress and tension, dia selalu sangat tunaikan permintaan aku. thanks jugak kat org tu, yg dah mewarnai kehidupan aku beberapa tahun ni. i really aprreciate these people in my life, tanpa mereka, aku kosong, aku sunyi, aku mati. 

nyawa saya.

superman saya.


No comments:

Post a Comment