Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Tuesday, March 26, 2013

tak pernah mimpi pun

guys, what's up?

flash back to the age where I am still a toddler, what? a toddler? no no, when I was in my elementary school, kan ada yg suh isi kad 001 tu kan? kan belakang dia tu ade kena tulis cita2 apa kan? mase tu cita2 nak gempak je, mane boleh kalah dgn kawan2. kotak pertama tulis, DOKTOR. sebab dalam fikiran dah tertanam yg doktor tu gaji banyak. then kotak kedua tulis, CIKGU. sebab ayah kerja cikgu. kotak ketiga mesti tulis PENULIS. sebab minat sangat tulis cerpen mase sekolah rendah dulu. haa tu la pikiran zaman budak2 darjah satu dua dulu.

doktor. 

cikgu. :)

penulis. 

#tiga2 x kesampaian. haha.

then masuk sekolah menengah pun kan ade kena tulis lagi kan. still the same cita-cita aku. kadang2 je ada berubah sikit jadi SAINTIS. sbb mase sekolah menengah aku perasan yg aku ni terer sains. haha. tak tipu, serius. tapi aku ingat ada pernah SEKALI je aku isi kad 001 aku tulis PEGUAM as cita2 aku rasenye sbb mase tu aku dpt tau yg peguam ni banyak duit, kaya la konon. tak ingat mase darjah brape tp yang pasti bukan masa sekolah menengah sebab aku mmg minat sains mase sekolah menegah, so tak pernah langsung ada cita-cita nak jd peguam.

pastu aku ingat lagi, dulu masa sekolah, bila sembang ngan kawan2 pasal cita2, pernah sekali kawan ckp, "aku taknak jd peguam, even duit banyak tp kerja penipu je." yg aku pun balas la,"haha, cam ntahape2 je jd peguam ni, salu India je yg jd peguam sbb diorg kan mmg kaki putar belit." pastu ade pulak kawan lagi seorang nyampuk, "tak elok jd peguam ni, susah nak masuk syurga, kerja x berkat."

serius, satu masa dulu mmg aku banned kerjaya peguam ni dari hidup aku, sbb dah dimomokkan yang kerjaya ni x elok la, penipu la bagai. and the truth is aku mmg x pernah ada cita-cita yg mmg aku betul2 nak selain jadi penulis. haaa tgk, sadis tak tgk kecintaan aku dgn dunia penulisan? huhu.
nak dipendekkan cerita, ada la satu masa dalam hidup aku, yg merupakan turning point aku utk mula meminati kerjaya peguam. aku ingat lg, mase tu aku still kat matrik, ayah and mak aku mmg harapkan aku jd doktor, which is aku pun harap yg sama sbb dah mak ayah aku suh gitu kan. then mase aku ralit online, aku terjumpa satu blog ni, blog kak Nurulbadiah Lai. mase tu dia masih belajar lg kat UUM Kedah, dlm bidang law. aku baca stiap entry dia dr first dia tulis blog sampai the latest one, and serius aku mmg tertarik dgn pengalaman2 dia belajar masa ambik law kat UUM tu. and hati aku rasa nak sangat sangat jadi mcm dia.
then tu je la, nothing much happen after that. aku stil teruskan pengajian di matrik and get a quite good result. 

nak dijadikan cerita, Allah menguji aku. mungkin ujian ini adalah cara utk dia tunjuk jalan yg sebenarnya, aku ni mmg ditakdirkan utk bidang guaman. Allah uji dgn cara, lepas matrik aku tak dapat kos and u yg aku nak, tp aku dpt offer medik utk ke Indonesia and India, twinning program. Allah uji lagi, aku gagal interview yg ke Indonesia tu and ayah pulak tak bagi pergi interview yg utk ke India tu. so my journey ends there. aku dah taktau nak pergi ke mana and ambik kos apa. aku dah tolak offer UPU. 

so masa aku taktau nak watpe tu, Allah gerakkan hati aku utk jumpa balik blog kak Nurul tadi, and aku makin bertambah minat dgn kos law, mase ni kak Nurul dah habis study and dah start chambering. lagi la banyak pengalaman dia kongsi dalam blog, pengalaman dia turun naik mahkamah, deal dgn macam2 kes. mmg betul2 menarik minat aku. so masa ni, aku cakap kat mak aku, "mak, akak rasa nak amik bidang undang-undang la." then aku tengok reaksi mak aku macam suka je aku nak ambik bidang tu, mak siap bagi galakan and sokongan. pastu mak cakap kat ayah, ayah pun tak membantah, malah ayah cerita dulu dia mmg nak ambik kos law pun tp tak kesampaian. haa bila dah macam tu, aku pun apa lagi, bertambah nekad la nak pilih kos ni.

tapi aku ada dua pilihan masa ni. sama ada start balik dgn asasi undang-undang kat UiTM, ataupun terus apply for degree undang-undang, also kat uitm. sebab apa uitm? sebab uitm ada dua intake, satu bulan mac and satu bulan september. bayangkan aku kan dah tolak upu bulan september 2011 ritu, so takkan aku nak tunggu lagi setahun utk sambung degree, sebab tu aku pilih UiTM sbb dia bukak dua intake. universiti lain just ada satu intake. ambik masa jugak la aku fikir nak start dari asasi ke or terus degree sebab kalau aku terus ambik degree, aku langsung takde basic dlm bidang law ni, takut nanti aku tak boleh buat sia-sia je. tp kalau aku ambik asasi, membazir lak masa aku and membazir je result matrik aku taknak guna pun. so aku decide, terus je la ambik degree, apa nak jd jadi la lepas tu. kunfayakun.

so here I am now, taking degree of law at UiTM Shah Alam. apa yg aku nak highlight dalam entry ni ialah, aku tak pernah ada cita-cita pun sebenarnya. malah satu masa dulu aku benci kerjaya peguam. now, bila aku dah berada dalam bidang ni, baru aku faham betapa pentingnya mempelajari ilmu undang-undang ni dalam kehidupan, banyak benda aku dpt tahu, and paling penting, LAWYER bukan PENIPU sebenarnya, diorg cuma pandai berhujah, putar belit sikit fakta tu untuk dpt kemenangan. dalam law ni, there's no RIGHT and WRONG answer, semua jawapan adalah betul jika kita pandai berhujah and tegakkan apa kita rasa betul. 

peguam. :) #gambar kak Nurul.

tengok betapa rapinya perancangan Allah, Dia dah tetapkan sebenarnya mmg aku akan end up dalam bidang undang-undang ni, tp Dia tambah resepi manis pedas pahit dalam perjalanan hidup aku sebelum aku end up kat sini. and semua ni mengajar aku yang, kita memang boleh merancang, tp Allah yang menentukan segalanya. and Alhamdulillah, aku tak pernah sekalipun gagal or repeat paper even without any basic in law. tengok, Allah tahu aku mampu, sebab tu Dia gerakkan hati aku utk terus ambik degree guna result matrik dulu. :) thank you Allah. 

so, the end. :)

No comments:

Post a Comment