Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Tuesday, October 29, 2013

rasa nak nangis

assalamualaikum.


trust me, dulu aku pelik gila, kenapa org kata syurga isteri bawah tapak kaki suami, sedangkan mak yg lahirkan kita, mak yg besarkan kita. masa aku sekolah menengah dulu aku cukup tak mengerti benda ni, bagi aku, yg perlu kita utamakan adalah mak, sampai bila-bila pun tetap mak num 1 sbb mak yg lahirkan kita, yg besarkan kita, yg berkorban mcm2 untuk kita, sampai aku pernah ckp kt mak, "kalau akak kawen nanti pun akak tetap nak lebihkan mak, suami ckp tak bg jumpa mak pun akak tetap nak jumpa jugak sbb mak yg lahirkan akak, yg besarkan akak." 

now I'm a married woman (peh guna ayat woman bajet dah dewasa sgt je).  baru aku tau kenapa kita kena hormat suami lebih daripada sesiapa pun. sbb aku baru nampak apa yg aku tak nampak sebelum ni.

lepas aku kahwin, segala tanggungjawab dan amanah yg ayah aku pikul berpindah pada suami aku. dia galas semua tu di bahu dia, seorang yg baru umur 21 tahun, dah kena tanggung dosa org lain, dah kena cari nafkah untuk tanggung aku, dah kena layan segala karenah aku yg mencabar jiwa. 

depan mata aku sendiri aku nampak dia berpeluh cari rezeki, aku sendiri yg lapkan peluh dia masa dia tgh kerja, aku sendiri yg nampak dia berusaha penuhi segala keinginan aku. bayangkan, dia kerja dr pukul 10pg sampai 6 petang, berdiri sepanjang masa, nak duduk pun payah, then habis je keje, sbb aku nak pergi tgk wayang, malam tu jugak kitorg pergi Alamanda. dia penat kot, penat dia kerja tak habis lg, dah layan karenah isteri.

aku mengadu, line maxis kt shah alam makin lembab, nak surf internet susah, kerja banyak guna internet sbb nak cari kes bagai, dia belikan aku broadband, tiap2 bulan bayar, bukan murah2.. for a student like me nak ambik broadband bayar bulan2 40ringgit pun dah rase cekik darah sangat, inikan pulak nak bayar sampai 70ringgit sebulan. dia beli broadband tu dgn duit gaji dia hari tu, esoknye dia terus belikan.

aku mengadu lg, kerja makin banyak, banyak benda nak print, segan la asyik nak pinjam printer kawan je. dia cakap, "nanti abg belikan printer." then masa dia dgn ayah ambik aku kt shah alam aritu, balik tu singgah banting, masuk kedai komputer.. "nak printer yg mana? pilih la." dia beli, angkat bawak masuk kete.. sambil ckp, "untunglah sayang dpt printer baruuuu, pasni kalau tak dpt 3.5 jugak tak tau la, broadband abg dh bg, printer abg dah belikan." 

masa aku sakit, muntah-muntah, dia lap muntah aku, buang plastik muntah aku, bawak aku pergi klinik, habis beratus kt klinik swasta sbb taknak aku tunggu lama kt klinik kerajaan, tanya aku nak makan apa, yg aku pun satu, mengidam yg bukan-bukan, chicken chop la, apa la, sanggup dia bawak aku malam2 makan apa yg aku nak. 

semalam, aku lapar gila, lauk kt rumah takde yg berkenan ngan taste aku, aku ngadu kt dia, "abg, lapar laa, takde lauk best, jom makan kt luar." dia jawab, "ish watpe makan kt luar, takpe la biar abg masakkan. syg nak makan ape? ckp je, abg masak." and aku as usual, nak nasik goreng je. tak sampai setengah jam, aku tgh dok ralit tgk movie dlm bilik, dia panggil ckp dah siap. masa tu satu je benda terlintas dlm fikiran aku, "am I so lucky or he is too good to be true? aku bukan nak suruh dia masak pun, aku leh je makan apa yg ada, but my husband is really the best husband in the world. :') 

bila kami gaduh, yg banyak mengalah adalah dia. yg banyak sabar adalah dia. dia selalu ckp, "yela syg menang, susah ckp ngan syg ni, tau la belajar law." sejak dah kawen ni, tak pernah sekali pun kami gaduh teruk2. kkdg dia mengalah, kkdg aku mengalah, sbb tak sampai hati nak merajuk dgn masing-masing. aku pun skrg dah belajar nak pendam drpd outspoken, sbb kalau aku outspoken sgt boleh buat gaduh, so biar je la, he knows the best. dia kan suami. 

seriously, aku bukan nak mengagungkan dia, tp ini yg aku rasa, yg aku nampak sepanjang aku bergelar isteri dia. aku tak buat-buat tak reka-reka semua ni, ini mmg apa yg terjadi, realiti yg aku lalui. dan baru aku nampak, baru aku tahu, kenapa syurga seorang isteri tu bawah tapak kaki suami..

Ya Allah, series aku rasa nak nangis, bukan sbb dia penuhi segala permintaan aku, tp dia ambik alih tugas mak dan ayah aku sebaik mungkin, seboleh yg dia mampu, tanpa mengeluh sikit pun. apa yg dia dpt? dia tak dpt apa-apa pun, semua dia bagi kat aku, semua untuk kesenangan aku, untuk penuhi kehendak aku, untuk buat aku senyum.. dia tak benefit sikit pun dari kerja dia, dia simpan duit, bila aku tanya, "abg simpan duit nak beli apa?" he said, "untuk masa depan kita, kot apa-apa jd kt syg nanti, senang, duit ada." dia bukak akaun tabung haji, and namakan aku as penama 1, bila aku tanye nape letak name syg, he said, "supaya nanti bila abg dah takde, syg boleh keluarkan duit tu guna." masa tu sebak gila aku rasa, rasa mcm tak percaya aku dah jd isteri dia, siap bila bukak akaun dah ada nama aku sekali..

semoga syurga buatmu suamiku..

now I understand, kenapa aku kena hormat dia, kena dengar cakap dia, kena respect dia mcm mana aku respect mak aku selama ni even umur kami sama, even kami pernah jd kawan satu kelas, even kami pernah bergaduh berebut kerusi satu masa dulu, even aku pernah tak suka dia, dia sekarang suami aku, org yg paling patut aku hormat dunia akhirat.

walaupun aku taktau apa akan terjadi in the future, walaupun usia perkahwinan kami masih sangat muda, tapi aku yakin, dengan doa dan harapan, dgn sentiasa sujud pada Allah, tak lupa solat, inshaAllah, kekal beginilah sampai bila-bila hendaknya.

Ya Allah, ampunkan khilafku sebagai seorang isteri. banyak sangat salah aku pada dia.. :((

A women who has no respect for the husband or he's needs is cursed by the Angels from the night till the morning until she seeks for his forgiveness.

Mengertilah aku kini, 
mengapa redha suami itu adalah syurga bagimu wahai para isteri..

1. Suamimu dibesarkan oleh ibu yg mencintainya seumur hidup namun ketika dia dewasa dia memilih mencintaimu yang bahkan belum tentu kamu mencintainya seumur hidupmu, bahkan seringkali rasa cintanya padamu lebih besar daripada cintanya kepada ibunya sendiri.

2. Suamimu dibesarkan sebagai lelaki yang ditanggung nafkahnya oleh ayah dan ibunya hingga dia beranjak dewasa. Namun sebelum dia mampu membalasnya, dia telah bertekad menanggung nafkahmu, perempuan asing yang baru saja dikenalinya dan hanya terikat dengan akad nikah tanpa ikatan rahim seperti ayah & ibunya.

3. Suamimu redha menghabiskan waktunya untuk mencukupi keperluan anak-anakmu serta kamu. Padahal dia tahu, di sisi Allah engkau lebih harus di hormati tiga kali lebih besar oleh anak-anakmu dibandingkan dirinya. Namun tidak pernah sekalipun dia merasa iri, disebabkan dia mencintaimu dan berharap engkau memang mendapatkan yang lebih baik daripadanya di sisi Allah.

4. Suamimu berusaha menutupi masalahnya dihadapanmu & berusaha menyelesaikannya sendiri sedang engkau terbiasa mengadukan masalahmu pada dia dengan harapan dia mampu memberi solusi, padahal boleh saja di saat engkau mengadu itu, dia sedang memiliki masalah yang lebih besar, namun tetap saja masalahmu di utamakan dibandingkan masalah yang dihadapinya sendiri.

5. Suamimu berusaha memahami bahasa diammu, bahasa tangisanmu sedangkan engkau kadang hanya mampu memahami bahasa verbalnya saja. Itupun bila dia telah mengulanginya berkali-kali.

6. Bila engkau melakukan maksiat, maka dia akan ikut terseret ke neraka, kerana dia ikut bertanggung jawab akan maksiatmu. Namun bila dia bermaksiat, kamu tidak akan pernah di tuntut ke neraka. kerana apa yang dilakukan olehnya adalah hal-hal yang harus dipertanggung jawabkannya sendiri.

Lapan pintu syurga terbuka bagi anda dan anda boleh masuk dari pintu manapun yg anda suka, cukup dengan dapat "REDHA" dari suamimu, sedang suamimu tidak mendptkan kemuliaan semacam itu, kerana itu ta'at sabar padanya.

Saturday, October 26, 2013

mr.right



still remember what my criminal lecturer said in the class this morning when we were learning about section 375 of the Penal Code- rape, 
"you must find the right person for you before you tie the knot, or else you would be suffer"

and thanks Allah for giving me him, my Mr. Right
you was born and raised in the arms of a queen, that can't be denied.
Al- Fatihah to ur late mum.
she gave me you, the greatest gift in my life. :)

Tuesday, October 22, 2013

untuk awak yg bergelar suami

telah Allah tetapkan, hanya dgn satu pertemuan, pertemuan yg tak dirancang, yg hanyalah satu KEBETULAN, kita bertemu. 
kita bertemu tanpa apa-apa rasa, senyuman terukir dibibir, tanda ingatan pada rakan sekelas, yg suatu ketika dulu pernah menuntut ilmu bersama.
telah Allah takdirkan, pertemuan itu menuntut satu rasa, kita berkenalan semula, kita mula mengenal satu sama lain, kita hadir mengubat luka di hati masing-masing, walau pada ketika itu kau hanyalah sandaran.

telah Allah tetapkan, dgn sebuah kebetulan juga, kita sama-sama tercampak ke negeri Kedah Darul Aman untuk menuntut ilmu di bidang masing-masing, aku sains, kau seni. dua bidang yg terlalu berbeza.
dan ketika proses menuntut ilmu itu, aku terpaksa belajar untuk berdikari, aku terpaksa belajar untuk jauh dgn family sendiri. seminggu di Kedah, setiap malam air mata mengalir, dan kau hadir pengubat luka, pengubat rindu. kau jadi tempat mengadu. kau jadi tempat berhibur.

tp bukan dgn satu kebetulan, kita pernah juga terpisah. bukan kerana takdir, bukan kerana ketetapan, tapi kerana sebuah kesilapan. kita berpisah dgn cara paling kejam sekali, dgn linangan air mata tanpa henti, dgn rindu yg tak mungkin dpt ditafsir. tp benarlah, kita tak boleh sesekali melawan takdir. Allah temukan kita lagi, dan ternyata, kita memerlukan satu sama lain. 

maka kali ini, kita lawan kehendak diri. kita korbankan ego sendiri. kita fight untuk bersama. kita merayu dgn mak ayah kita, kita tunjuk betapa kita ingin bersama. kita korban perasaan, kita korban malu, kita menangis sama-sama berjuang demi satu ikatan pernikahan, untuk menghalalkan sebuah perasaan. demi Allah, bukan mudah. demi Allah, kami menangis, kami merintih, kami usaha, kami tawakal pd Allah, moga impian dan harapan mampu menjadi kenyataan. hingga aku hampir putus asa, hingga aku rasa tiada daya, kerna hati manusia bukan boleh suka-suka kita ubah.

akhirnya, 
takdir berpihak pada kita.

tepat 2 Syawal 1434H, kami dinikahkan. hujan lebat menjadi saksi sebuah akad yg paling suci, yg menghalalkan sebuah perhubungan, yg menyatukan dua jiwa, dua keluarga. air mata jadi saksi betapa aku lah insan paling bersyukur sekali tika itu. doa dan harapan terkabul dgn hanya satu lafaz.
dan masih aku ingat detik tu, sejurus selepas ijab dan kabul, segalanya kembali terimbas di ruangan mata. segala memori bagai terbentang satu persatu mengingatkan betapa dia kini suamiku yg sah. dia yg dulu pernah jd teman suka duka, yg pernah jd teman gelak tawa. betapa aku ingin sekali memeluknya tika itu dan ucap syukur yg tak terhingga pd Allah SWT kerana menjadikan dia suamiku. Allah, perasaan masa tu, sumpah macam dalam mimpi. bagaikan mimpi yg menjadi kenyataan.

dia kini insan yg bergelar suami. yg mengambil amanah dari bahu ayah, pikul di bahu sendiri. yg sanggup terima segala tanggungjawab dan amanah dr Allah, untuk dipikul oleh seorang lelaki yg usianya baru menginjak 21 tahun.

aku kagum, terlalu kagum dgn perubahan yg berlaku dalam dirinya sejurus akad dilafaz. dalam usia yg masih muda, masih baru hendak belajar menjadi dewasa, dia pikul dan galas tanggungjawab sebagai suami, yg menanggung segala dosa-dosa aku, yg menanggung segala perbelajaan dan nafkah aku. dia bekerja keras siang malam, demi memastikan segala makan pakai aku cukup, demi memastikan segala keperluan aku lengkap, tak kurang sikit pun. dia penuhi segala permintaan aku selagi dia terdaya, dia pastikan aku tersenyum sebelum dia tersenyum. 

mana aku hendak letak lg rasa syukur aku yg dah berbakul-bakul aku rasa ni?
mana aku hendak tunjuk lg betapa bertuahnya aku punya dia dlm hidup aku?

walau dia tak setanding mak dan ayah aku, walau bukan dia yg jaga aku dr kecik sampai sekarang, walau tak sebesar zarah sekalipun dia mampu tandingi pengorbanan mak dan ayah aku, tapi dia dah buat aku rasa akulah perempuan paling bertuah sekali dalam dunia. sebab dalam banyak-banyak perempuan dalam dunia ni, dia pilih aku, perempuan paling mengada-ngada, paling banyak karenah, paling ego, paling tak suka mengalah, paling kuat melawan, paling kuat nangis, paling kuat emo, and mcm-mcm lagi kekurangan aku, 
despite all that, he choose me. 

terima kasih wahai suamiku.
sangat-sangat terima kasih. rasa syukur dalam hati ni hanya Tuhan saja yg tahu, betapa kau mimpi yg terindah dalam realiti hidupku.
kita pernah lalui banyak suka duka sama-sama.
kita fight utk bersama walau banyak sangat halangan.
and at the end, 
kau suami aku, aku isteri kau.

dan kerna kau suamiku, 
ku ingin kau mengerti, 
aku tahu hidup ni tak semudah yg kita janjikan,
aku tahu kau ingin aku mengerti, 
bahawa menjadi isteri yg penuh dgn kelembutan dan kasih sayang itu adalah kehendak kau sebagai seorang suami.
dan untuk itu, aku nak kau tahu,
untuk seumur hidup aku, takkan ada sesaat pun cinta dan kasih sayang aku berkurangan utk kau, takkan ada sedetik pun hilang kelembutan aku pada kau, dan takkan pernah sesekali aku kufur pada nikmat yg telah Allah beri pada aku.

kerna engkau, wahai suamiku,
adalah antara anugerah terindah dari Allah untuk aku.

dream comes true

Monday, October 21, 2013

our wedding part 2 (outdoor)


my sweet memories with him..
moga hubungan ini kekal hingga akhir hayat..

17 Ogos 2013
Sungkai, Perak.










































i love you
till the end of time, I will always love you
through thick and thin 
I will always stay beside you
no matter how hard things gonna be
because you are my husband
the person I loved the most in this world...
:')

please, as much as I want you to stay.
stay forever in my heart.

our wedding part 1

assalamualaikum.. 

dah dua bulan lebih kawen baru nak upload gambar kawen.. heheh
biasa la tu busy mcm2.. dah balik sungkai baru boleh ambik gambar..
gambar ni semua diambil oleh our official photographer masa wedding 17 Ogos hari tu..
taknak tulis panjang2 just nak upload gambar..

masa tgh bersiap..

sementara tunggu pengantin lelaki sampai..

our pelamin yg simple..

pengantin :)

my family..

my beloved mum and dad

three musketeers..

my heart and soul

my father in law

my hubby's fren

family zahir yg dtg dr teluk intan

budak sekolah teknik abg yg dtg

my semetro's friends

with family mentua..

kwn dr trolak

idan, salam and aiman.. classmates semetro

kawan sekolah rendah + menengah

budak-budak RK

ajla and her family, dtg dr ipoh.. kwn satu kelas kt UiTM

the boys, kwn2 sekolah kami kt slim

the girls, semetro's friend

kwn2 SKAB.. thanks sbb dtg! 

mak2 sedaraku yg byk membantu

nenek and acik zura.. :)

my daddy in law

makngah abg

abg's stepmom

nek sedara abg belah arwah mak. masa ni  mmg sebak gila. nenek nangis, abg pun sebak. bila tanye nape, nenek sedih sbb arwah mak abg xde mase myaksikan abg kawen.

family arwah mak abg

abg lan and his family. abg lan ni my driving instructor mase ambik lesen bulan 2 aritu.

ni semua pic tetamu yg hadir.. 
ade lg tp malas nk upload..
part 2 nanti aku upload gambar kitorang berdua jer..
hehehe..

majlis berlangsung pada,

Sabtu
17 Ogos 2013
Sungkai, Perak.