Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Thursday, October 10, 2013

i'm an introvert

assalamualaikum.

tau tak introvert tu apa?

If you had to guess, what would you say Charles Darwin, Al Gore, J.K. Rowling, Albert Einstein, and Mahatma Gandhi have in commons
They are icons. They are leaders. And they are introverts. 

Introverts prefer less stimulating environments and tend to enjoy quiet concentration, listen more than they talk and think before they speak. pendek kata, org yg introvert ni pendiam, suka duduk sorang2, buat kerja sendiri, but bukan bermakna dia pemalu, cuma dia tak suka suasana yg bising2. 

and guess what?
I'm one of them. 

aku susah kot nak bercampur gaul. bukan sbb aku ni anti-sosial, tp aku jenis prefer duduk sorang2, buat kerja sendiri. kalau time aku nak sembang2, aku sembang. aku suka buat kawan, malah aku mmg ada ramai kawan, kat shah alam ni je pun ramai kawan aku dari kos lain2. tp tak semua kawan tu boleh jd rapat dgn aku. only certains people boleh masuk dgn cara aku. and one of them is my hubby. 

bukan sbb aku tak suka berkawan, but entahlah, mmg aku lebih suka buat kerja sendiri. listening to song and watching movie all day long makes me happy rather than going out with some friends. aku jarang gila keluar dgn kawan. most of my outing experiences are with my hubby. pernah sekali je aku keluar tgk wayang dgn kawan2. dgn hubby tak usah ckp la, dah banyak2 kali dah. pergi shopping pun selalu dgn hubby, nak jalan2 pergi pantai ke, pergi pusing KL ke, semua dgn hubby. he's my best friend ever and forever.

but aku tak nafikan peranan kawan tu mmg sangat penting dalam kehidupan harian. and that's happened when I'm entering this university. UiTM Shah Alam. alone in a really new course without any friends make me kinda nervous. luckily Allah sends a friend, a really good friend to me here. and with her, I live my life here. nasib baik aku kenal Ajla kat sini. kenal Ajla make me kenal Aya, kenal Afiifah, kenal budak2 group aku, kenal budak2 rumah sewa aku. and they are all my friends. bezanya cuma rapat tak rapat je. friends are a vital things in life, I admit it. 

kadang2 orang akan cop aku sombong just sbb aku suka buat kerja sendiri. and that's really annoy me. I admit, aku bukan seorang yg peramah. kalau org tak tegur aku dulu, mmg aku susah nak tegur org lain. I hardly make a first conversation, mesti nak tunggu org sembang dgn aku dulu baru aku boleh sembang rancak dgn diorang. and when I become annoyed with someone, aku mmg akan tunjuk betapa aku tak suka. sbb even aku ni pendiam, but aku kadang2 outspoken. sama ada melalui riak muka or melalui perkataan.

I still remember when I'm in high school, there's a boy who wanted to annoy me, by tarik kerusi aku masa aku nak duduk. as I said, bila aku jd annoyed dgn someone, aku mmg akan tunjuk yg aku tak suka. I yelled at him, in front of the whole class. sekuat2 ada suara aku time tu. "tak payah ar tarik2 kerusi org!!!" with a really mad face at that time.

people who know me would know how I am. I hardly make a first move. aku ni mmg kena disuruh baru buat. mmg kena ditegur baru nak bercakap. I tend to do anything by myself. I would rather go shopping alone than with my friend as I don't want to make her wait for me. aku tak suka menyusahkan org lain. as long as I can do it by myself, I would. but if things get worse and I need help from some people, I will ask for their help.

and please don't judge me before you know me. 




No comments:

Post a Comment