Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Thursday, November 21, 2013

eh,aku elok je dpt A,ko kenapa fail?ko bodoh eh?

hai, assalamualaikum.

pernah tak fikir kenapa kita lemah certain subjects masa sekolah dulu?
for example, ada org lemah math, ada org lemah sejarah, ada org (most org) lemah add math,
sampai setiap kali exam mesti nak fail je, tak pernah2 nak lulus, nak dapat A apatah lg.

mesti kita akan rasa, "aku ni mmg dilahirkan bodoh math."
"aku study berjuta2 kali pun tetap bodoh jugak."

like what I see in my brother.
dia rajin, lg rajin dr aku bab study.
sanggup beli buku mcm2 dekat nak exam.
always tanya aku pasal addmath, bio, kimia, fizik.
tapi even lepas aku ajar berjuta2 kali pun, dia takkan faham.
aku pun kekadang naik bengang, penat aku ajar banyak kali, tapi tak dapat2.
I feel like, "wey otak ko ni dah kenapa??"

tak pernah aku fikir, maybe he just don't fit in that subject.
maybe he's not a science person.
maybe he made the wrong choice masuk kelas sains tulen.
tak semua manusia tu boleh masuk dgn semua subject.
yg lucky, tahniah, bersyukur la.

sbb aku termasuk antara yg lucky tu, aku kadang2 tak faham perasaan org2 yg tak berapa nak lucky,
diorang bukan bodoh, just tu bukan bidang diorang.

masa sekolah, Alhamdulillah, aku boleh skor hampir semua subjek.
even subjek yg aku paling bodoh sekalipun (addmath) masa SPM aku boleh skor.
so aku rasa semua org boleh jd mcm aku, semua org sebenarnya pandai, cuma diorang tak cukup usaha. (padahal aku pun tak cukup usaha jugak)

tapi aku lupa, kat sekolah, kita kena belajar macam2 bidang, 
sains, bahasa, sejarah, math, add math, fizik, kima, biology, agama,
how do you expect a person to be genius in all that?
sedangkan nanti masuk u korang akan fokus kat satu bidang jugak.

contoh macam aku, skrg aku dah masuk bidang undang-undang,
supposedly dr sekolah dulu I should just fokus on Sejarah and English je,
add math, math, fizik, kimia bagai tu satu apah aku dah tak guna dah skrg.
see?

boleh jd, mereka yg tak berapa nak cemerlang in study, ada bakat lain yg boleh buat diorang jauh lg cemerlang. 
for example, diorang fail SPM, tp mana tahu kan, diorang berbakat dlm kemahiran, like membaiki kereta ke, wiring rumah ke, menjahit baju ke, pakar buat kek ke, pakar melukis ke, ambil gambr ke.

cuba fikir,
kalau semua nak jd Albert Einstein, sape nak jd Picasso?



1 comment:

  1. Memangla..tp jenis mak ayah x fhm? Kalau x belajar kena kahwin..ermm x suka

    ReplyDelete