Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Sunday, October 26, 2014

pengalaman melahirkan Muhammad Harraz Adha - sambungan

sambungan daripada entry sebelum ni.

pengalaman melahirkan Muhammad Harraz Adha

masa aku tengah tak berdaya nak teran untuk keluarkan Harraz, nurse and doktor yg tengah in charge masa tu semua pujuk aku suruh teran lagi untuk keluarkan baby sebab kesian dia kepala dah nampak tapi masuk balik, takut lama2 baby lemas dlm tu. "awak boleh buat, kesian kat baby ni dia nak keluar sangat dah ni."  sorang lg nurse cakap "dik, kesian anak awak ni, kena teran betul2 ni." masalahnye aku dah cuba sedaya upaya aku untuk teran sekuat2 hati time contraction tu datang tp sekejap je aku mampu teran sbb contraction tu hilang cepat sangat, time teran tu mmg sekuat2 hati aku teran sambil pegang besi katil tu, kalau ikut daya aku pegang tu rasa mcm nak patah je besi katil tu aku buat. suami aku kat sebelah pun sama bagi semangat suruh aku teran betul2 demi anak kami. tapi apakan daya mmg tak mau keluar. last2 diorang panggil doktor pakar untuk vakum sbb takut baby aku lemas. sbb diorang cakap ni kalau nak buat pembedahan c-section dah bahaya dah ni as kepala baby mmg dah nak keluar sangat, takut baby tak survive.

kali ni, seorang doktor lelaki cina datang. doktor pakar. dia tengok kepala baby and still suruh aku try teran sambil dia siap2kan barang untuk proses me'vakum' anak aku....masa ni suami aku diarah keluar sbb dah crowded sangat tempat tu banyak sangat nurse and dua doktor yg tolong aku bersalin ni. lagipun maybe sbb diorang nak vakum so suami aku tak boleh ade. tapi demi Allah, time ni macam datang satu kekuatan dalam diri aku taknak anak aku di'vakum', tiba2 lahir rasa kasihan yg amat sangat kt baby dlm rahim ni, kasihan dia juga berusaha berjuang utk keluar, takkan aku sebagai ibu mudah sangat nak mengalah, penat memang penat tapi aku gagahkan diri jugak meneran sebelum doc vakum, sampai la tepat jam 1.07 pagi, dgn bantuan dari Allah SWT, Harraz berjaya keluar dari rahim aku dgn sendirinya tanpa bantuan vakum or forcep. syukurnya aku time tu Allah saja yg tahu...

tapi sakit tak berakhir di situ.. dugaan juga belum berakhir.. anak aku rupanya muka dah biru sbb hampir lemas, doktor yg sambut baby aku tu cuma sempat letak tak sampai sesaat anak aku atas badan aku, lepas tu dia terus bawak anak aku keluar. masa ni aku dah berdebar sangat2, sbb takde suara tangisan dari bayi aku, terus doktor bawak keluar and mcm kalut2 sikit aku dengar kat bahagian luar labour room. tak lama lepas tu aku dengar suara tangisan bayi and nurse yg kat sebelah aku cakap, "ha tu suara anak kamu la tu." syukur yg teramat sangat. 

tapi... kenapa diorang tak letak balik anak aku dekat aku utk breastfeed kali pertama? kenapa aku dengar diorang nak masukkan baby aku kt wad? kenapa tak bagi aku tengok sikit pun mcm mana rupa baby aku? persoalan ni bermain2 dlm fikiran aku sambil aku kena jahit kat luka episiotomi bawah tu. tak terasa sangat sakit kena jahit sebab aku lagi fikirkan anak aku. serius, bagai nak mati rasanya bila aku tgk nurse yg jahit aku tu mcm mengelak bila aku tanya "mana anak saya? kenapa tak bagi kt saya dulu utk menyusu?" diorang just cakap, "puan sabar dulu, baby okey tu." 
tapi aku tau memang ade something wrong, kalau tak takkan sampai dekat dua jam lebih lepas bersalin baby masih tak ade dgn aku, and suami aku yg kt luar tu pulak langsung tak tau aku dah selamat bersalin. bila aku teringat, aku tanya nurse, "nurse, suami saya dah tau tak baby dah keluar ni?" and jawapan dia, "belum lagi, kami tgh uruskan baby." dekat pukul 3 pagi and suami aku masih tak tau yg anak kami dah keluar.... rasa nak nangis je masa tu, apa masalah sebenarnya ni??? bagitau je la aku kalau ye pun nak selamatkan mak dulu. tau apa alasan doktor tu? dia kata "maaf puan, urusan bayi bukan atas kami dah, tu atas pakar paediatrik, kami tgh nak selamatkan nyawa puan, darah banyak ni." masa tu aku berdoa sangat3 pada Allah, jangan la Kau ambik anak aku.. ambik nyawa aku pun takpe, biar anak aku selamat...

drama sungguh aku di pagi yg hening tu. mana taknya, aku langsung tak dpt tengok anak aku dulu. yg suami aku lg la, kol 3 lebih baru dia dapat tau anak dia dah keluar... tu pun kena masuk wad. nasib baik suami aku sempat azankan sblum masuk wad..

and lepas aku kena jahit tu, dalam pukul 3 lebih, diorang suruh aku stay dulu dlm labour room tu, aku pun dah penat sangat2 sampai rasa mcm tak berdaya dah nak bukak mata. tiba2 ada seorang nurse datang menghampiri aku, "puan, tengok anak ni, dia nak masuk wad dah ni, laki ke perempuan ni?" sambil tunjuk baby punya kemaluan kt aku. aku tak cakap ape dah aku terus cium dia... tak sampai seminit pun nurse dah bawak dia pergi untuk masuk wad.. hailaa anak.. aku jatuh cinta pandang pertama!! rindu yg tak dpt digambarkan lagi bila tengok dia dibawa oleh nurse ke wad kanak-kanak.. teringin rasanya menyusukan dia and peluk dia, biar dia rasa sentuhan ibu.. tapi apakan daya, Allah lagi Mengetahui apa yg terbaik..

rupanya anak aku kekurangan oksigen, muka biru lepas lahir and tak menangis langsung, sebab tu dia kena jumpa pakar paed. tapi alhamdulillah, dia okey je lepas tu. cuma kena tahan wad untuk pantau keadaan dia takut jantung dia problem.. alhamdulillah takde pape pun, dua hari lepas tu dah boleh keluar wad dah..

lepas tu aku dimasukkan dalam wad, tanpa bayi aku di sisi. sedihnya rasa tengok orang depan aku orang sebelah aku semua dgn baby masing2.. aku breastfeed anak pun belum. esoknya dalam jam 7 pagi, nurse kejut utk cek blood pressure. dia tanya, "dah tengok anak dah? pergilah tgk anak kt wad and susukan dia, tapi kena breakfast dlu tau." lepas je nurse ckp camtu, aku mmg tak lalu makan dah, terus siap2 and pergi wad kanak2 yg tak jauh pun dari situ. sbnrnye aku tak larat pun time tu, still rasa ngilu and kebas and sakit kt bahagian bawah tu, badan pun lenguh2 sbb baru lepas bersalin kan, mmg rasa nak pitam je klu berdiri and jalan tapi aku fikir, aku kena kuat jugak nak jumpa anak aku. aku rindu sangat2 nak tgk rupa dia.. gigihlah jugak aku jalan sambil terkepit2 and pegang dinding takut tumbang,,

and for the first time I saw him.. Ya Allah, mengalir sebenarnya air mata aku.. mcm ni rupenye perasaan menjadi seorang ibu.. melihat wajah bayi yg aku kandung selama 9 bulan, mmg serius sebak tak tergambar sbb.. entahlah, mungkin naluri kot. tak sangka Allah izinkan aku jumpa dia, dlm keadaan yg sempurna tubuh badan..nikmat Allah tu sangat besar rasanya buat aku.. Dia tarik nyawa ayah dan adik aku.. tapi dia bagi aku satu lagi nyawa, yg hidup dalam rahim aku selama 9 bulan.. inilah nikmat paling besar pernah aku rasa.. nikmat yg lahir hasil dari indahnya sebuah cinta..

Harraz masa kt wad kanak2..

terima kasih Ya Allah, atas hadirnya Harraz dalam hidup kami..
mengisi kekosongan yg masih terasa hingga saat ini..
walau tidaklah mampu menggantikan mereka yg telah pergi, tapi cukup untuk buat aku rasa begitu bersyukur..kini sempurnalah sudah aku sebagai seorang perempuan, memberikan seorang zuriat yg cukup sifatnya buat suami tercinta..
harta kami dunia akhirat.. Muhammad Harraz Adha bin Ahmad Taufiq.

Harraz hari ke 25.. makin comel makin tembam,,

Friday, October 17, 2014

pengalaman melahirkan Muhammad Harraz Adha

Assalamualaikum.

Hari ni 17 Oktober 2014 genap 17 hari Harraz dilahirkan. Harraz dilahirkan secara normal di Hospital Slim River which is around 16km from my house in Sungkai. Nak dijadikan cerita, malam 29 September tu start jam 1 pagi aku dh start terasa sakit kat perut mcm sakit senggugut tapi lagi sakit. To make it worst, ia datang dgn sangat kerap which is 5 minit sekali yg buatkan aku dah terasa sakit yg lain macam, tapi sepanjang malam tu aku still tahan sakit tu sorang2, husband tgh nyenyak tidur atas katil sedangkan aku dah berdiri duduk ulang alik satu bilik tu nak tahan sakit. aku takleh nak baring or duduk sbb it will cause more pain to me so I just berdiri and jalan2 ulang alik bilik untuk tahan sakit. mak turun bawah jam 6 pagi untuk uruskan adik2 pergi sekolah, masa mak turun tu terus aku keluar bilik and mengadu kt mak, "mak, perut akak sakit sangat ni." mak tanya, "lame dah ke sakit?" aku jawab start 1 pagi tadi. terus mak suruh siap2 pergi ke hospital sbb mak cakap "tak lama dah ni."

jam 7.30 pagi adik aku drive kitorang semua pergi hospital naik Naza Ria ayah. the same pengalaman yg kami pernah rasa masa Aidil dah nak lahir tahun 2006 dulu, cuma masa tu ayah yg drive and mak yg tgh sakit nak bersalin. masa ni Aidil dgn Irah tak pergi sekolah tp mak tinggalkan kt kampung dgn opah sbb taknak bg ganggu urusan kat hospital nanti. aku dah terasa sakit tp tak la kuat gila2 lagi. still leh tahan sakit tu. 

sampai kat hospital kami terus pergi dewan bersalin and nurse suruh aku masuk dalam bilik pemeriksaan, ingatkan nak buat apa la rupanya dia suruh terus tanggal seluar and pakai kain yg hospital sediakan sbb dia nak cek jalan which is dia akan seluk dua jari dalam kita punya miss V. huhu. tapi masa first time seluk tu nurse tu buat tak sakit pun, rasa sejuk2 je sebab dia letak gel before seluk tu. rupenye masa tu dah bukak 2cm. lepas dah seluk tgk bukaan, dia panggil doktor untuk scan baby for the last time. eh tp sebelum tu dia pasang alat yg org panggil CTG untuk monitor contraction and heartbeat baby. peh sangat rimas actually bila dia pasang bnd tu, berselirat wayar atas perut sdgkan kita dah la tgh tahan sakit contraction lg. mmg rasa mcm nak cabut je wayar2 tu semua sbb dia pasang bnd tu lame atas badan kita, dekat sejam lebih jgk la. rimas, lemas rasa. huhu.

after dah monitor contraction, doc dtg scan baby. alhamdulillah heartbeat baby position air ketuban semua okey. masa tu doc ckp melalui scan berat baby dah 3.3kg. peh terkejut aku dgr time tu. besarnye baby aku. mampu ke aku keluarkan ni dah la badan aku kecik. lepas scan nurse suruh tunggu luar kejap pergi makan semua sbb lepas ni diorang nak terus admit ward. aku pun keluar kejap tempat mak and husband tunggu aku. aku cerita kt husband yg baby dah 3 kilo lebih sambil cuak and neves. masa ni sebenarnye mmg dah takde selera nak makan even nurse suruh makan sbb nurse ckp kalau dah masuk labour room nanti kamu mmg dah tak boleh makan and minum langsung. 
tak lama lepas tu urusan ward dah setel, aku pun masuk ward. 

petang dalam pukul 3, nurse dtg ajak cek bukaan kt bilik pemeriksaan. masa ni ade sorang doktor badan besar gempal2 yg akan seluk aku punya miss V. aku tgk tangan dia pun aku dah cuak sbb besar betul. huhu. and kecuakan aku mmg bersebab, rupe2nye seluk kali ni mmg agak sakit berbanding nurse buat kali pertama td. terangkat2 punggung aku tahan sakit kena seluk. aku pujuk hati ckp ni baru kena seluk, bersalin nanti lg sakit. huhu. lepas dia seluk, dia ckp bukaan dah 4cm, dah boleh masuk labour room. masa ni nurse suruh ambik baju baby and pampers sediakan utk bawak masuk dlm labour room. nurse tolak aku masuk dlm labour guna wheelchair. 

dalam labour room, aku dah rasa sejuk yg teramat sangat. sblm sampai labour room aku sempat nampak suami aku tgh tunggu kt tempat menunggu, tp aku tak sempat nak jumpa dia and minta maaf. tak tersebut sbb aku mmg tgh cuak gila actually. rasa mcm tak percaya aku dah masuk labour room and bakal melahirkan bayi yg ada dalam perut aku tak lama lagi. dah la dlm bilik tu sejuk kemain, air cond kemain kuat dia pasang. menggigil2 aku. dan di sini la kesakitan yg amat sangat bermula. start bukaan aku dah 4 cm, contraction aku dah makin kerap. boleh dikatakan seminit or dua minit sekali dia datang. serius aku ckp, sakit contraction ni memang sakit gila3. dah la terbaring atas katil tu dgn perut yg besar menyebabkan sakit kt tulang belakang and pinggang, air pulak tak boleh minum langsung, dia just masukkan air melalui drip tu, mmg merana la ko sorang2 atas katil tu. serius ckp, kesakitan yg kita rasa time contraction tu dtg mmg tak dpt nak digambarkan dgn kata2, sakit dia mcm kau kenal pukul satu badan tp kau tak mampu nak buat apa2. just mampu terbaring kesakitan. nurse pulak dtg tgk kita sekali skala je. memule aku still tahan lg cuba tak bersuara langsung tahan sakit, tp last2 bila dah makin sakit gila terkeluar jugak la jeritan aku merayu2 kt nurse nak czer sbb sakit sangat3. huhuhu. nurse pulak asyik pujuk dok suruh selawat baca ayat nabi yunus semua. mmg aku dah baca tp bila tgh sakit tu mmg kita tak mampu nak pkir ape dah. dalam kepala just rasa sakit sakit and sakit. mcm ni rupenye sakit nak beranak. 

lama jugak aku menanggung sakit contraction tu nak menunggu bukaan full. dari start masuk labour room pukul 3.30 petang sampai la 11 malam aku menanggung sakit tu. serius aku dah mcm ape dah, dgn bibir kering pucat kemain sbb tak dpt minum air, just kdg2 je nurse basahkan bibir aku dgn air. segala jenis selawat ayat quran yg terlintas dlm kepala aku baca untuk kurangkan sakit. satu2nye cara utk tahan sikit kesakitan tu ialah cara pernafasan yg betul. tarik nafas ikut hidung, hembus ikut mulut. tp tu pun tak mampu nak lawan sakit contraction yg makin lama makin kuat. rasa mcm nak mati pun ade. huhuhu. masa nurse nampak aku mengerang kesakitan tu, ade sorang nurse tu dtg kata, "sabar dik, sakit nak bersalin mmg mcm ni, dah mintak maaf kt suami dah?" masa ni aku dah mengalir2 air mata teringat segala salah silap aku kt suami aku. nak je aku jumpa suami aku skrg and minta maaf atas segala dosa aku kat dia in case tiba2 aku tak berjaya survive lahirkan anak ni. merayu2 aku minta kt nurse nak panggil suami masuk temankan tp dia kata tak boleh lagi, bila dah start proses nak meneran nanti baru dia panggil husband masuk tgk. 

jam 11.35 malam, doktor dtg cek bukaan. dia kata baru 7cm, belum full lagi, tp sbb dia tgk aku mcm dah sakit gila3 je and tak mampu dah nak tahan sakit contraction, dia ckp dah boleh start proses meneran. tepat jam 11.45 malam, proses meneran start. nurse panggil suami aku masuk.lega sungguh bila dpt tgk muka suami. lama dia tunggu kt ruamg menunggu tu dari 8 pagi sampai 11.45 mlm ni. masa ni sekali lagi sakit yg luar biasa. nurse ckp teran kuat2 bila contraction tu datang, tp jgn angkat punggung. fuhhh mmg susah rupenye nak meneran ni, kena ade teknik yg betul. aku punya teran dah cantik dah nurse kata, cuma sekejap sangat. sbb contraction aku dtg kejap gila. kepala baby baru nak keluar dah masuk balik sbb aku teran kejap sgt. baru nk curi nafas dah hilang pulak contractionnye. aku mmg dah tak berdaya dah time ni. lemah selemah2nye..

this little feet is so cuteeeee!

ok terpaksa sambung dlm entry kemudian sbb kalau nak cerita semua sampai habis mmg panjang gila jadinye. so ni je yg mampu dulu. 

Tuesday, October 14, 2014

aku melihat seorang lelaki

jujur aku katakan, aku melihat seorang lelaki..

yg sedari awal aku menjadi isterinya yang sah, segala kepentingannya dia tolak ke tepi, kerna mendahulukan seorang isteri.. pernah aku melihat dengan duit hasil titik peluhnya bekerja meniaga goreng pisang, dia belikan aku sebuah printer dan broadband untuk memudahkan urusan aku di universiti, dia beri aku duit belanja setiap hari hanya untuk aku berjaya menggenggam segulung ijazah nanti..

aku melihat seorang lelaki, yg ketika mengetahui isterinya sedang mengandung, dituruti setiap kehendak dan permintaan yg kadangkala cukup merimaskan. "abang nak makan itu, abang nak makan ini, abang jgn nak mengada keluar lama2, abang syg tak larat ni, abang tolong urut sayang, abang tolong buat puding karamel utk sayang" dan segala macam lagi permintaan yg bukan2 dari seorang isteri. malah acap kali dia dimarah, dia dileteri, hanya kerana emosi seorang isteri yg sangat2 kurang stabil ketika mengandung. malah tidak pula aku lupa ketika dia mengelap muntahku di lantai, ketika dia menyuapkan aku tika aku benar2 tidak larat, ketika dia mengurutku setiap malam kerna perut yg semakin membesar.. ketika aku acap kali mengejutnya dari tidur jam 3 4 pagi kerana kaki aku krem.. dia bangun lalu memicit kakiku.. 

aku juga melihat seorang lelaki, yang ketika aku masuk ke hospital untuk melahirkan zuriatnya, menunggu aku di hospital dari jam 8 pagi hingga 1 pagi keesokannya menanti aku bertarung nyawa, dan aku melihat dia menyaksikan proses aku bersalin di dalam 'labour room', memberi kata2 semangat buatku ketika aku sedaya upaya cuba mengeluarkan zuriat kami, tangannya ku genggam erat, setiap kata2 semangat yg terbit dari mulutnya cuba aku hadamkan demi melahirkan zuriat kami.. hingga akhirnya tepat jam 1.07 pagi, lahirlah Muhammad Harraz Adha bin Ahmad Taufiq ke dunia ini.. aku perasan dia gementar, aku perasan wajahnya kerisauan, namun demi isteri dan anaknya dia gagahkan jua melihat aku bertarung nyawa.. 

dan kini aku melihat seorang lelaki.. yg kukira jasa dan pengorbanannya melebihi aku sebagai seorang isteri dan ibu.. sejurusnya aku lepas bersalin, aku tak mampu kencing dgn sempurna (sbb masa proses bersalin nurse akan masukkan tiub dlm salur kencing,kita takleh pergi tandas lgsg).. aku buang air tanpa aku sedar, katanya "takpe syg, syg kencing je, abg basuh nanti." aku tak mampu tunduk untuk pakai pad sendiri, dia yg tunduk dan pakaikan untuk aku (aku berjahit banyak kt bawah ni sbb proses meneran aku sangat lama).. aku tak mampu mandi sendiri, dia mandikan aku, bagai seorang ibu memandikan anaknya.. darah aku meleleh2 hingga ke lantai bila aku tak sempat nak pakai pad, dia lapkan di lantai.. aku tak mampu nak tgk luka jahitan aku sendiri kt bahagian bawah tu(sebab aku jenis takut dan geli), dia yg tengok dan cucikan.. dia masakkan untuk aku ketika aku tak mampu nak makan sendiri.. dia bangun jam 3 4 pagi tukar pampers Harraz, dodoikan Harraz, di samping tu jgk bangun teman aku pergi tandas, pakaikan pad aku jam 3 4 pagi.. Allah, tak ku sangka begitu besar pengorbanan seorang suami, dan tak ku sangka juga dia yg Engkau kurniakan pada diriku ini..

sungguh, aku melihat seorang lelaki ini, seperti malaikat yg menjaga aku didunia.. an angel sent to me by Allah in the form of human.. a man who treat his wife like his own mother..

semoga syurgalah tempatmu wahai suamiku.. semoga kekal begini hingga ke hujung usia kita.. I love you, so much.. terima kasih yg tak terhingga jaga sayang sampai mcm ni sekali. in case you read this, I want you to know that I really appreciate your present in my life, and I will never take you for granted. you are my husband, my bestfriend, my brother, and my only partner in this world. please stay like this for me and Harraz, we love you so much till forever. 


terima kasih untuk segala2nya..
semoga Allah memberi ganjaran terbaik buatmu..

I am now a mother :)


Assalamualaikum.

Tepat tanggal 1 Oktober 2014, aku telah selamat melahirkan seorang khalifah Allah ke muka bumi ini. Alhamdulillah, dapat baby boy. Memang sebelum ni pun kami berdua selalu sangat mimpi dapat baby boy. Tak sangka mmg betul2 keluar boy. Hehe. Tapi mmg sungguh la, Allah saja yg tahu sakitnya melahirkan seorang anak, Hanya seorang ibu yg memahami betapa sakit dan peritnya proses bersalin tu. Tu belum masuk proses berpantang lagi. Fuhh, ni kalau para suami and anak tak hargai jugak tak tau la. 

Anyway... skrg dah masuk 2 minggu usia baby.. 

my cute Harraz..

nurse kat hospital yg pacakkan rambut saye..


sayang..
remember, mama and papa love you so much..
moga jadi anak yg soleh ye Muhammad Harraz Adha

we love you.
till end of time.