Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Thursday, November 19, 2015

A fulltime housewife

Penat.
Lelah.
Letih.
Lemah.

Tapi,
Seronok sangat.
Tengok anak anak membesar depan mata.

Rutin harian.
Lepas Subuh, terus bangun,
lipat kain sementara anak tgh tidur,
sapu sampah.

Lebih kurang jam 8, anak anak akan bangun. Selalunya Harraz akan bangun dulu sbb adik dia tidur lambat, jam 4 5 pagi baru tidur.
Buat susu harraz, bagi dia minum
Then mandikan harraz.
Bagi dia sarapan.

Adik pulak bangun.
Mandikan adik.

Then harraz lak berak. Bukak baju and seluar harraz balik sbb nak basuh berak dia.

Lepas tu nyusukan adik. Adik lak x mau tidur. So terbantut lagi semua kerja sbb adik nak menyusu aje.
Harraz berkeliaran dlm rumah.
Panjat sana sini.
Makan itu ini.
Kena pantau 24jam.
Kdg2 tengah dukung adik terpaksa dukung dia sekali yg tgh buat aksi lasak dan membahayakan contohnya panjat tangga.

Bila Harraz dah penat, try tidurkan harraz. Tu pun kalau adik dah tidur. Kalau belum, mmg ngadap la budak berdua tu. Makan idak lagi, mandi idak lagi.

Begitulah hidup as surirumah sepenuh masa dgn anak dua yg masih sangat kecil, jarak umur hanya setahun.

But overall, sangat best and bersyukur dgn kurniaan ALLAH ini.
Anak anak yg semakin membesar, sihat, lasak, aktif.
Tiada lagi yg membahagiakan seorang perempuan dgn adanya anak anak dan suami di sisi.

:)

Friday, November 13, 2015

habis pantang

Finally 9 November 2015, habislah sudah tempoh berpantang aku selama 44 hari. Bermakna sudah 44 hari jugalah usia Sufi di muka bumi ni. Tp walaupun dah lebih sebulan, badan dia masih kecik mcm baby baru lahir sbb mmg sepatutnya bulan ni baru dia lahir pun.

Hari ke 44 ni jugak, aku ambik cucuk perancang kat klinik kerajaan. Sekali dgn buat pap smear. Takde la sakit pun check pap smear tu. Dia akan masukkan mcm alat ape entah kt dlm kita punya vagina. Mmg la ade rasa senak sikit tp tak la mcm kena seluk dgn doktor time nak bersalin tu. Hehe.

Dan hari ke 44 ni jugak, baby myvi kesayangan aku eksidennnnn. Terdiam jugak la aku. Adik ipar yg bawak. Hum nak wat camne, benda dah nak jadi. Tp agak terkilan la sbb susah payah kitorg nak dpt sebuah kereta dulu, susah payah jugak setiap bulan kitorang bayar duit kereta tu, mmg la bayar pakai duit rumah sewa suami, tapi bila duit sewa dah buat bayar kereta, makan pakai pe semua dtg celah mana duitnya? Duit aku gak tokok tambah. So mmg agak terasa la sbb first time bayar kereta sendiri bulan2.. eksiden pun bukan sikit2, teruk kereta myvi tu sampai hancur bonet depan. Mmg hancur habis la. Sampai kena tow kat tengah2 highway tu. Entah bila la akan dapat kereta tu balik and entah berapa la kos nak repair. Bukan sikit2 nak repair tu, hancur kot. Entahlah, taktau nak cakap camne, dgn kitorg mmg nak pakai kereta sbb nak pergi appointment sufi la, aku lak nak sambung belajar or kerja lepas ni, mesti la nak drive sendiri. Tapi takpe la, ujian Allah. Terima je la dgn redha walaupun ada jugak rasa terkilan dlm hati.

Sekian my rambling for today. Hope tomorrow will get better. And semoga ada rezeki kami lepas ni.

Saturday, November 7, 2015

hanya pinjaman dari Allah

assalamualaikum.

5 November 2015,

aku dan suami dikejutkan dgn berita, anak yg dikandung oleh sepupu meninggal dlm perut.
usia kandungannya sudah mencecah tujuh bulan tika itu.
upon hearing it, meremang bulu roma aku.
because I just gave birth, to a premature baby, yg sepatutnya masih dlm kandungan lagi.
and he is alive, he survived.

aku bagai ditarik tarik utk mensyukuri nikmat Allah
yg kadang2 aku terlalu penat dan lemah hingga lalai utk bersyukur.
as I said in the entry before, life bersama dua baby, mencabar sungguh.
tidur mmg takkan cukup, segalanya kena dua kali penat, sbb dah ada dua baby yg perlukan perhatian.

I am slapping my own self.

kau nak penat kenapa?
Allah bagi kau nikmat anak dua !
orang lain teringin sangat nak anak.
ada yg mmg tak mampu.
ada yg kecundang di pertengahan.
tapi kau?
rezeki anak tu mudah sangat Allah bagi.
jangan nak mengeluh penat !

_________________________________________________________________________________

anak tu cuma pinjaman dari Allah SWT
begitu juga suami
mak
ayah
family
semua akan ditarik balik suatu hari nanti

dan aku harap
sepanjang aku hidup
selama mereka masih ada depan mata aku
aku harap aku dapat jadi yg terbaik utk mereka
aku harap dapat buat yg terbaik utk anak anak aku
sbb satu masa nanti, kami akan terpisah jugak
sama ada aku pergi dulu, atau mereka pergi dulu
Allah saja yg tahu

dan hanya Allah saja yg tahu
betapa aku terlalu menyayangi anak anak aku
anak hasil cinta aku dengan suami yg sangat aku cintai


and I love them so much...

permata hati aku dunia akhirat
saham akhirat kami

dan aku perlu bersedia 
jika satu hari nanti Allah nak ambil mereka kembali
sbb mereka cuma pinjaman dari Allah
:'(

_________________________________________________________________________________

November 2015

HARRAZ ADHA

Harraz dah expert berjalan. and sometimes running.
dah mencecah setahun sebulan usianya.
mmg lincah sungguh.
ke sana ke mari, mmg jenuh ikut bontot dia aje.
kalau leka sikit, nun dah sampai ke dapur
nun da sampai ke bilik air
budak baru dapat kaki lah katakan
and dah mula ikut apa org cakap
gigi pun dah 8 batang
atas empat
bawah empat


my handsome Harraz


sejak dpt kaki mmg takmau duduk diam


dah pandai ikut mama and papa solat
dia skrg dalam fasa ikut je perbuatan org


SUFI ADHA

Sufi dah cecah sebulan lebih usia dia.
got his one month injection already.
badan dia pun dah nampak makin besar sikit
but still belum cecah 3kg at the time I write this
we still give him susu pramatang, jenama Similac
setin kecil harga RM35
mmg elok utk naikkan berat badan especially utk bayi pramatang
sepatutnya bulan November ni baru dia lahir huhu


Sufi on 6 November 2015
day 41 of life

yg kami risau sbb skrg ruam makin byk lak naik kat muka dia
at first, kami letak bedak sejuk tradisional beli kat kedai jamu
masa harraz dulu cepat turun ruam dia lepas sapu bedak sejuk
but dia ni tak jalan lak bedak sejuk tu
makin banyak lak naik nampak
now we try letak jellovera
beli kt kawan mak
hope hasilnya memberangsangkan
kesian tgk pipi dia penuh ruam :(


when both of them nak perhatian papa. hehe
comel sangat tengok
husband mmg jaga diorang 24 jam
sepanjang aku dalam pantang ni


tengok la tu Harraz dok peluk kaki papa
sbb takut dgn orang
dia mmg jenis takut dgn orang
nampak org yg dia x prnah nampak mula la nak nangis
maybe sbb 24 jam dok dgn parents je

sekian coretan anak anak kali ni
next time kalau rajin aku hupdate lagi
macam la ada org baca ye dak?
more to tatapan sendiri di masa hadapan nanti actually.

________________________________________________________________________________

7 November 2015
6.10AM

a moment of silent and unhappiness


aku rasa aku ni sejenis manusia yang
bilamana orang buat hal dgn aku
sekejap je aku boleh marah or benci dia
lepas tu aku okey macam biasa

tapi parut dia, MasyaAllah
sampai mati kekal dalam hati and minda aku
sampai mati
sebab aku adalah sejenis manusia 
yang pendendam dalam diam
dendam yg bukan utk dibalas
tapi dendam yang aku simpan lumat2 dalam hati
kemudian aku sendiri menangis
sbb aku sedar betapa lemahnya diri aku
tak mampu membenci orang
tak mampu melawan lagi

mungkin hati aku dah jadi tisu
sejak aku menjadi ibu
dan isteri kepada seorang suami
yg tahap penyabarnya 1000 kali ganda dari aku

mungkin juga kerna aku kini telah berubah menjadi
seorang wanita

________________________________________________________________________________

izinkan aku meluahkan apa yg aku rasa
di pagi yg hening sebelum subuh menjelang

bismillahirrahmanirrahim

tepat tanggal 22 Januari 2014, tarikh yg tak mungkin terpadam dari ingatan aku
arwah ayah dan adik aku pergi meninggalkan kami satu keluarga
without even saying goodbye, or any last words 
dalam sekelip mata, mereka pergi buat selama2nya

tinggallah kami sekeluarga, 6 beranak
aku
mak
angah
hanis
aidil 
irah

dan keluarga kecilku
aku 
suami

kini hampir dua tahun peristiwa pahit itu berlalu
keluarga kecilku juga telah berkembang menjadi
aku
suami
harraz
sufi

ayah pergi, meninggalkan beberapa waris
opah
atok
mak
aku
angah
hanis
aidil
irah

and we received some money
pampasan
insurans
etc

a lot actually
but all has been divided accordingly
mengikut hukum faraid
alhamdulillah

syukur kehidupan mak and adik2 menjadi senang
tiada lagi istilah kesempitan wang as they received monthly allowance

but as time goes by
"rumah" kami yg bernombor 226, yg pernah kami sama sama duduki
bersama arwah ayah dan adik
tempat kami main sama ama suatu ketika dulu
had totally changed 100%

rumah kami semakin besar
luas
selesa
penuh dgn keseronokan dunia

tapi
.
.
.
.
.
.
kosong
sumpah terasa kosong
bukan lagi seperti dulu
dan mungkin tak akan lagi jadi seperti dulu
sbb semua orang dalam rumah ni
dah berubah

mungkin masing2 terkesan dgn pemergian ayah dan adik
dengan cara masing masing

mak tidak lagi memasak hari2 seperti dulu
masak lauk2 kegemaran ayah
tunggu ayah balik dari kerja
tiada lagi masakan emak yg istimewa
aku masih ingat mak selalu masak lauk kegemaran ayah
pecal
gulai pucuk paku
gulai itu ini
dan kami makan dgn bahagia sekali
air tangan seorang ibu

tapi skrg,
dapur dah bertambah besar
ada kabinet baru
lawa
tapi
sangat jarang masakan mak ada

aku jadi segan nak mintak mak masak mcm dulu
padahal aku teringin sangat nak rasa masakan2 mak yg pernah mak hidangkan utk ayah dan kami suatu masa dahulu

tapi aku faham
mak adalah insan yg paling rapat dgn arwah ayah
yg kongsi segala2nya dalam hidup
aku faham sbb aku juga dah bersuami
dan sakit kehilangan ayah tu tak mungkin dlm masa dua tahun mak boleh lupakan
malah tidak akan mak dapat lupakan seumur hidupnya

adik adik aku
makin hari makin besar
dua orang bawah aku dah remaja pun
masing2 tenggelam dalam dunia sendiri
gadjet
laptop
phone
kita duduk satu rumah tapi sangat jarang berkumpul duduik sama sama
sembang sama sama
mungkin sbb kami macam dah terpisah dua family
satu family besar
satu family kecil aku

dan aku more to my little family
sbb aku ada dua anak kecil
dan suami yg perlukan perhatian
dan aku sendiri
syurga di bawah tapak kaki dia

pendek kata,
segala2nya telah berubah
tak lagi macam dulu
mungkin aku juga telah berubah
mungkin aku juga ada salah dan silap aku

tapi sumpah aku teringin
agar family kami kembali mesra seperti dulu
tanpa perlu ada jarak antara kami
kerna aku juga salah seorang waris arwah ayah
walau aku bukan salah seorang penerima wang pencen arwah ayah
walau aku dah ada family sendiri
tapi aku, adalah anak sulung arwah
ANAK KANDUNG arwah
waris sah arwah
bukan hanya kalian anak beranak

minta jangan ada jarak antara kita
once a family, always a family
walaupun segala2nya telah berubah..

kesenangan dan kemewahan hidup
mampu meruntuhkan nilai kekeluargaan

walau aku sudah punya anak sendiri
tapi demi Allah, aku sayang adik adik aku sama macam dulu
tak ada sikit pun yang berubah
aidil dan irah tu
dari kecik aku jaga 
dari kecik aku sayang sungguh2
dan sekrang mereka sayang anak anak aku
mereka pulak tolong jaga anak anak aku

tapi ada yang salah anggap
ada yang tak puas hati dgn aku rupanya
sampai mati weh
sampai mati
aku takkan lupa orang tengking aku
"ANAK KORANG JAGALAH SENDIRI!!!"
sampai mati

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

sekian.
I will stop ranting here.
kisah ini tutup kat sini.
aku dah luah
aku dah lega
walaupun arwah ayah tak dapat baca
macam dulu dulu
tapi dalam doa aku
aku bersungguh mintak arwah ayah tolong tengok tengokkan kami
tolong jangan biar ada jarak antara kami
tolong hilangkan rasa terkilan dalam hati aku ni
sbb aku terkilan dgn family sendiri
bukan orang lain, bukan family mertua
tapi darah daging aku sendiri
ya, aku terkilan, marah, terasa hati, sakit
sbb darah daging aku sendiri, bukan orang luar

ok titik, noktah.


"Ohana means family. Family means no one get left behind or forgotten."

_________________________________________________________________________________

Saturday
7 November 2015
5:04 AM

Thursday, October 22, 2015

life bersama dua baby =)

Assalamualaikum.

Hari ni officially dah 27 hari aku berpantang. aku takde la pantang strict sangat pun. pantang jaga makan, pakai stokin, mandi air suam tiap2 kali mandi, sapu losyen anugerah kat perut, tungku (tu pun pakai bantal panas jenis moden tu) and bengkung (kadang2 je tu pun pakai bengkung moden jenis elastik tu). dlm pantang ni pun aku dah beberapa kali jugak keluar rumah and berjalan jauh (dari Banting ke Perak and vice versa) sbb Sufi ade appointment kat Hospital Slim River and Hospital Teluk Intan. 

aku kali ni berpantang kat Banting, sbb nak merasa pulak pantang rumah mertua. Alhamdulillah keluarga mertua mmg sangat baik and caring dari memula kawen sampai la skrg. nenek selalu masakkan makanan dlm pantang utk aku, bila jam dah pukul 12 tgh hari dia akan suruh makan takut masuk angin. kdg2 mak mertua masakkan. tp mak mertua kerja so selalunya nenek la yg masakkan. diorang pun byk tolong tengokkan harraz kat sana. mmg rasa tenang and selesa jugak la pantang kt rumah mertua ni. kat rumah sendiri pun selesa sbb time bersalinkan Harraz tahun lepas lagi mak dah buatkan satu bilik untuk aku kat tingkat bawah lengkap dgn bilik air khas utk senang aku berpantang. cuma kali ni saja nak try pantang rumah mertua lak. syukur sangat dikurniakan keluarga mertua yg baik.

ni masa hari ke 26 pantang. berat time ni 48 kg. hope boleh turun sampai 45kg pun jadi la. hehe. berat asal time memula kawen dulu 42kg. tp masa tu mmg kurus sangat. suami pun suka kalau tak kurus sangat. hehe. 

pantang kali ni, yg mencabarnya sbb ada dua baby. sorang baby besor umur baru setahun, sorang lg baby kecik yg baru lahir ni. baby besor lak skrg ni mmg tgh aktif melasak, fuhh, mmg jenuh nak ikut montot dia, paling tak tahan sbb dia suka masukkan benda dlm mulut, setiap apa yg dia jumpa atas lantai tu mmg dia akan masukkan ke dlm mulut. dia ni pulak jenis suka terus telan, so mmg selamat la benda tu dia telan. bila dia berak nampak la benda yg dia makan tu keluar balik kat poo poo dia. huhu. skrg pulak baru dapat kaki, lagi la kemain aktif. 

rutin harian kami, bangun tidur suami akan mandikan harraz dulu, sambil tu dia masakkan air utk mandikan sufi pulak and untuk aku mandi nanti. lepas siap mandikan harraz and pakaikan baju semua, turn baby kecik lak si sufi tu, yg ni mencabar sikit sbb sufi jenis tak suka air and tak boleh sejuk sgt, air mandi dia kena panas sikit daripada biasa, maybe sbb dia pramatang so dia nak yg panas2 je. huhu. so time mandi tu mmg dia akan menjerit meraung2 gaya mcm kena dera je dgn papa dia, huhu. lepas mandikan papa pakaikan dia minyak telon barut semua then pakai baju and bedungkan dia. lepas tu dia akan tidur lena. time siang mmg dia byk tidur je. lepas tu suami siapkan pulak air utk aku mandi. sambil aku mandi tu suami akan cari lauk utk aku makan nanti kat pasaraya. dah siap masak semua, aku makan, suami lak suapkan harraz makan. sambil2 tu sufi akan bangun mintak susu so one of us akan susukan dia, sbb dia nyusu pakai botol as dia takleh direct breastfeed. petang lak rutin yg sama mcm pagi td, suami akan gilir2 mandikan diorang and siapkan air mandi utk aku. bila malam lak, harraz akan main dgn aktifnya sampai kol 10, kol 10 mmg time tidur dia so suami akan masuk bilik, pasang kipas kuat2 and direct kat dia sbb harraz mmg jenis takleh panas langsung, dia nak sejuk je. dia ni kalau nak tidur kena ada puting and lampin kat tangan and paling penting, kena tepuk montot comel dia sampai dia tidur. so one of us akan tidurkan dia sambil lg sorang susukan si adik sbb si adik time malam mmg kuat nyusu, tiap sejam akan bangun mintak susu. bila harraz tidur, aku pun akan tidur sbb mlm nanti nak bergilir jaga sufi. selalunya aku akan tidur dulu while husband melayan si sufi sampai pukul 2 pagi, lepas tu aku pulak bangun sampai la time subuh. subuh suami bangun solat and sambung susukan sufi. begitulah seterusnya setiap hari. haha. ruitn yg sama... sampai la aku habis pantang nanti InshaAllah. bila aku dah habis pantang baru la kami boleh mula mencari duit balik. duit simpanan mmg pakai khas utk dlm pantang ni. sbb nak jaga tiga org sekali bukan senang, full time job. nasib baik ada suami yg sanggup berkorban jaga kami bertiga yg amat memerlukan ni. huhu. 

terus terang aku ckp, suami mmg sangat expert jaga baby drpd aku. anak2 kami mmg dia yg banyak jaga. masa harraz kecik dlu pun byk suami yg jaga dia. berjaga malam, susukan anak, basuh berak anak, mandikan anak. syukur dikurniakan suami mcm ni. bagi aku, biarlah tak kerja gaji besar pun, janji tanggungjawab dia tetap jalan. makan pakai semua duit dia, bukan duit aku pun. aku tak keluar satu sen pun. 


tgk la kedua anakku dipakaikan bedak sejuk oleh papanya. hehe. bedak sejuk tu papa beli sbb muka sufi tiba2 naik ruam sikit, biasa la baby baru lahir kan. 


inilah si baby besor yg aktif dan lasak skrg. ni maksu ikanye pakaikan tudung dia, comey betoi nengok mcm perempuan. teringin lak nak anak perempuan. hehe

life bersama dua baby ni mmg agak mencabar jugak la. nanti bila si adik dah makin membesar pun lagi mencabar rasanya. huhu. tapi yg bestnye mesti diorg berdua rapat and jd mcm bestfriend nanti. takde la harraz alone je main sorang2.. mmg la skrg terasa penatnya jaga dua baby ni, tp inshaAllah besar pahalanya and nanti diorg ni jugak la yg akan tolong kita masa tua nanti. tak rugi anak ramai ni. hehe. walaupun baru dua. inshaAllah nanti nak menambah jugak lagi cuma lambat lagi la kot. dah penat dah dua tahun berturut2 beranak. haha


Wednesday, October 14, 2015

26 September 2015 - Harraz dapat adik :)

Assalamualaikum.

mcm yg aku jangka dlm post sebelum ni, when September comes, aku dapat rasakan aku akan bersalin. rupa2nya mmg betul telahan aku. walaupun ketika itu usia kandungan aku baru je cecah 35 minggu. yes, my son lahir pramatang. huhu. tp alhamdulillah berat dia time lahir tu dah pun mencecah 2.4kg. last scan berat baby baru 1.98kg. aku dah cuak dah kalau dia lahir berat bawah 2kg.

so, 26 September 2015, hari Sabtu, bermula la sakit contraction aku setiap 5 minit sekali start kol 10 pagi. memula aku taknak pun pergi hospital as aku ingatkan just sekadar false alarm Braxton Hicks contraction je agaknya. tp kol 12 tgh hari aku nak buang air kecil tgk2 keluar darah mcm darah period tu,. ape lagi, terus ajak suami pergi hospital sbb takut terberanak kat rumah pulak. haha. tp dlm kereta time otw pergi hospital tu aku masih tak rasa yg aku akan bersalin seawal ni. false alarm je ni rasanya.

rupa-rupanya, sampai je hospital, doc cek jalan rupanya dah bukak 6cm pun. nasib baik jantung baby semua okey. ctg pun sempat 10 minit je terus rasa mcm nak meneran sangat. mmg sangat senang proses bersalin kali ni. contraction pun tak lama. time Harraz dulu, hampir 24 jam aku menanggung sakit contraction. teran pun tak lama, tak sampai 10 minit baby dah keluar.

tepat jam 4.53 petang.
Sabtu, 26 September 2015, lahirlah hero keduaku, 
yg kami namakan Muhammad Sufi Adha bin Ahmad Taufiq.
Adha tu wajib ada sbb dia lahir hari raya ketiga AidilAdha. hehe.
harraz pun ade Adha, Muhammad Harraz Adha bin Ahmad Taufiq,
sbb dia lahir tiga hari sebelum raya haji.
kebetulan sangat anak2 iolls nak lahir time raya haji gak. haha.


inilah permata hati kedua kami, Sufi Adha.
tgk la hidung dia yg mancung dan tinggi tu. mmg Sufi ni banyak ikut belah papa dia. hehe.


Sufi ni banyak jugak beza dgn abg dia, Harraz. jari dia panjang2, ruas dia besar. muka dia pun bujur ikut papa dia. pendek kata, mmg variety anak2 iolls, sorang byk ikut mama, sorang lg ni byk ikut papa. hehe.

and here's my first picture of abang and adik together.


abg cucuk2 perut adik ajak main. comel sangat tengok. tapi tak lama lepas tu dilepuknya kepala adik dia. huhu. belum faham lagi dia dah dpt adik tu. 

empat hari lepas dapat adik, Harraz genap setahun umurnya.

1 OKTOBER 2015
genaplah Muhamad Harraz Adha bin Ahmad Taufiq umur setahun.
anak yg sangat sangat baik, tak banyak ragam.
perkembangan dia pun sangat baik.
dah mula nak berjalan skrg.


untuk anak sulung mama yg tersangatlah comel ni,
takde apa yg mama harapkan melainkan harraz akan membesar menjadi anak yg soleh and berjaya dunia akhirat.
semoga harraz dapat doakan mama and papa bila kami dah tiada kelak.
mama and papa sayang sangat sangat kat Harraz and kami akan cuba sedaya upaya membesarkan dan didik harraz sesempurna mungkin.
jangan risau pasal wang ringgit sbb kami akan usaha yg sebaik mungkin buat anak anak mama papa tersayang.
we really love you so much Harraz,
kehadiran harraz setahun yg lalu benar2 menjadi penyeri dan pembuka rezeki buat kami.
sejak ada Harraz, hidup kami tak pernah sunyi dan sentiasa dipenuhi dgn mcm2 ragam harraz.
terima kasih sbb jadi anak yg sangat baik buat kami.
mama doakan Harraz membesar dgn sempurna dan hidup Harraz sentiasa dilimpahi rahmat Allah.


gambar kenangan sewaktu menyambut ulang tahun pertama kelahiran Harraz.
,maaf ni je yg kami mampu buat sbb mama masih dlm pantang time ni, baru je lima hari lpas melahirkan Sufi.
ikutkan plan asal mmg nak buat majlis besar sikit skali dgn doa selamat utk senang bersalinkan adik dia nanti. tapi nak wat camne, kita merancang, Allah yg tentukan, tuptup adik keluar awal sebulan, melepaslah nak sambut. hehe

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

so, itu je la nak cerita dlm post kali ni.
ni pun masih dlm pantang 19 hari.
tetiba rasa rajin nak update blog pulak time ni,
semoga lepas ni akan lebih rajin update blog utk tatapan sendiri suatu hari nanti. hehe.


10.43 pm
14 Oktober 2015


Saturday, September 5, 2015

bila dah masuk bulan 9

assalamualaikum..

skrg dah masuk bulan 9. kalau tahun lepas, tepat 30 september jam 1 pagi aku mengalami my first contraction. time tu dah 39 weeks mengandungkan harraz. sakit dia tak usah cakap la, mmg mampu buat berguling guling walaupun time tu kekerapannya baru 5 6 minit sekali. 

now, September comes again.
and I'm pregnant, again.
kalau ikutkan kiraan last haid, baby ni akan lahir 1 November nanti.
now kiranya dah 7 bulan lebih.

tapi...

mengandung kali ni yg mencabarnya ialah dgn kehadiran Harraz sebagai abang dia.
Harraz tengah zaman lasak dia skrg.
baru nak belajar tatih, dah merangkak rangkak satu rumah,
jenuh kejar dia satu rumah.
dah mengutip2 segala benda, must be more alert and careful.
dia punya berat MashaAllah, aku mengaku aku mmg tak mampu nak dukung dia lama2 dah dalam keadaan perut aku besar camni. senak sangat sangat kalau dukung dia.

pastu aku cepat rasa loya and hilang selera makan walaupun kandungan dah masuk third trimester. 
masa first and second trimester dulu takde pun loya ke apa.
skrg baru nak lost appetite bagai. 
aku sangat sangat kurang makan skrg.
so tenaga aku pun sangat lemah, yela bayangkan baby dalam perut pun nak makan jugak, so ape yang aku makan sikit tu la yang kami kongsi dua. 
aku mmg cepat letih, tulang belakang aku sakit kalau berdiri lama2. 
kalau pegang harraz lagi la, double extra pinggang aku sakit. 
sampai aku terpaksa baring at least setiap sejam untuk legakan sakit pinggang and belakang aku.

serius amat mencabar bila kandungan dah start masuk 7 bulan.
aku sakit.
penat.
tak larat.
letih.
emosi aku sangat sangat sensitif.
bila Harraz menangis2 depan aku and papa dia pulak takde time tu, dgn aku sendiri ikut menangis.
takkan nak marah Harraz, baby lagi dia tu, dia pun masih tak cukup kasih sayang lagi.
aku rasa nak menjerit, nak marah orang, nak mengamok,
tapi as a mother, mmg aku kena banyak sabar.
menangis je la yg aku mampu.

tapi kalau aku nangis, 
karang orang kata aku mengada-ngada.
orang pandang aku mcm lemah sangat,.
manja.
gedik.
nak perhatian.

trust me, 
aku tak hadap semua tu.

AKU LETIH SEBENARNYA.
AKU PENAT SANGAT SANGAT.

nak mandikan anak pun aku dah tak larat.
apatah lagi nak basuh berak dia dalam bilik air tu.
licin sikit aku boleh jatuh.
harrz tu berat, aku risau sangat kalau tgh dukung dia, takut aku tersadung ke apa.
takut pape jadi kat harraz and baby dalam kandungan aku ni.

aku rasa skrg emosi aku sangat sangat unstable. hence, this post.
aku taktau nak luah kat sape dah.
kadang2 aku rasa takde org paham pun sakit yg aku rasa ni.
bukannya aku mengeluh sbb pregnant lagi, malah aku anggap ni rezeki tak ternilai dari Allah.
tapi aku harap sangat orang sekeliling aku faham keadaan aku.
tolong aku apa yg patut, sentiasa ada di sisi aku.

ni bila dah masuk bulan 9, aku sangat takut kalau tinggal soraang.
lagi aku takut kalau suami aku takde dgn aku time ni.
sbb aku dah start rasa mcm mana aku rasa di saat saat akhir aku nak melahirkan harraz dulu.
sakit pinggang yg sama,
keras perut yg sama,
malah kaki aku akan tiba2 kejang.

i'm so afraid and stress right now.
dgn Harraz asyik memanjat2 perut aku minta perhatian.
I know he needs me. I need him too.
tp dalam keadaan skrg maybe its better if dia selalu dgn ayah dia lebih dari aku.
aku risaukan baby dalam kandungan ni.
aku nak dia lahir dgn selamat.
sihat walafiat mcm harraz abang dia.

September, please be nice to me.

ya Allah,
aku mohon kau permudahkanlah urusanku.
selamatkanlah anak dalam kandunganku ini.
jagalah dia dalam lindunganMU.
semoga dia lahir dgn selamat dan sempurna.

AMIN.

Please doakan aku untuk kelahiran kali ni.
aku dapat rasakan baby ni akan lahir tak lama je lagi.

my cute little Harraz. :)


Sunday, August 30, 2015

teluk batik with family (2014)

assalamualaikum.

this is a pending post actually.
dah lama nak tulis pasal ni tapi asyik tertangguh je.
and more to nak upload pic sebenarnya. 

hee. so here goes. kami pergi teluk batik ni masa Harraz lebih kurang dua bulan tak silap. kecik lagi time ni. skrg harraz dah 10 bulan dah pun baru nak update kat blog. hikhik.


ni masa baru sampai. kami pergi satu family.

us. hehe. mama and papa Harraz. time ni aku agak berisi sikit sbb kuat gila makan time ni. maklum la baru lepas habis pantang. semua nak bedal. haha.

Harraz baru dua bulan time ni. hehe.

mum and irah main pasir.

adik2ku

sesi tanam menanam. hehe


sesi mandi manda bersama.

with my lovely husband.

my everything. 

Thursday, August 27, 2015

chicken chop kongsi tiga

assalamualaikum, 



I've been craving for chicken chop this past weeks. 
but I realize that our family financial condition is not too good right now. cause I'm on my internship for a month and my husband has to take care of our precious baby, Harraz hence, he can't work during daytime. 
plus my internship needs quite a lot of money coz I've been traveling by a car for about 60km a day, hence, the petrol costs. a lot.
without any allowance from the faculty and ptptn of course. =,="

so.. it has been a while since the last time I eat chicken chop, my favourite food. time mengandungkan Harraz last year boleh dikatakan setiap tiga hari makan chicken chop sbb agak mewah dgn wang ringgit time tu. ptptn pun still has maa. now since I've already finished my study so no ptptn money anymore for me. sob sob. 

lalu aku pun menyuarakan hasrat hati pada husband terchenta "abang, baby teringin nak makan chicken chop." he smiled. that was last week I guess. he said "kalau mlm ni tak boleh lah sbb abang takde duit lagi, esok Ahad hari minggu abg niaga InshaAllah boleh k."

ok. I keep silent. sbb I know how hard it is to find money nowadays. lagipun keinginan ni boleh tunggu. bukannya aku mengidam sangat pun. just teringin nak makan sbb dah lama tak makan.
So Sunday comes. dia balik je dari niaga he said "ok sayang bolehlah makan chicken chop mlm ni, abang ade duit sikit ni." 

but suddenly that day tak terasa pulak nak makan chicken chop. "takpelah bang, lain kali lah."
so masih tertangguh hajat nak makan tu.

then yesterday.. mengada-ngada betul tekak ni, teringin betul nak makan chicken chop. teringin sampai merengek kat hubby, "abang, malam ni eh, please."

"tapi abang takde duit sangat hari ni sbb tak niaga kan."

"pleaseeeee."

and there he goes. beli lah sebungkus chicken chop harga rm10. bawak balik rumah.

"sayang nak makan nasi gak ke?" he asked me. 

"kenapa?" sebenarnya nasi tinggal sikit dalam periuk. tinggal untuk sorang makan je cukup.

"takde la kalau sayang nak makan nasi abang takde ape la nak makan." huhuhu. 

pantas aku jawab " tak tak, abang makan la nasik dgn harraz. syg kan dah ade chicken chop."

and we sit together at the dining table. me, him and our son, Harraz.

"sayang abg nak ayam sikit boleh?" he asked when I'm already served the chicken chop on the plate. 

at that point of time, my heart breaks.
you see how a man, a husband, sacrifices his own needs to fulfill mine. padahal dia memang hantu chicken chop. selalu kalau kitorang makan, mmg takkan pernah cukup dua pinggan. dia kekadang mintak sampai dua pinggan (time kitorang mewah) and aku sepinggan. but today, we had to share this one plate of chicken chop, bertiga. Harraz also eat a part (dia minat ayam).

aku nak bagi separuh kat dia but he said, "takpe bagi sikit je, sayang makan dulu sampai puas. kang terliur lak baby"

oh please please don't cry wani. he is too good for me Ya Allah.

I eat, reluctantly. but at the same time, I am very happy with this blessing, takpe lah kongsi tiga or empat or berlima sekalipun, janji kami sama sama ada kat meja makan, makan sama sama. sharing a story with laughter. this is enough for me, bukanlah chicken chop yang menjadi kepuasan hati, tapi nikmat berkeluarga bersama seorang suami yg amat baik dan anak yg sangat tak memilih makan. he ate whatever we gave him. dia tak pernah tolak makanan langsung. biarpun hanya sekadar nasi kosong. 

and that night, teach me something.

biarlah tak berduit pun, biarlah makan hanya sekadar cukup, pakaian tak berganti pun takpe, janji husband and anak sentiasa di sisi. susah senang biarlah bersama. I won't ask for more. cukuplah mereka ada. they are my everything.

:')

and then lepas kami habis makan he said, "so baby tak meleleh air liur la kan lepas ni?"

I smiled. 
I love you husband. so much. 


my everything :')


Friday, August 14, 2015

menunggu di pintu syurga

14 Ogos 2015

tiada kata yg dapat aku ungkapkan,
pabila melihat sendiri anak sahabat aku pergi menghadap Illahi.
ya, anak kecil yg usianya baru nak menghampiri 9 bulan.
lebih kurang sebaya dgn Harraz.
malah merupakan kawan baby pertama Harraz.


Nur Armelda Darwisha.
nama yang seindah wajah.

Wisha pergi menghadap Illahi setelah dua minggu didiagnosis dgn penyakit SMA.
atau nama panjangnya Spinal Muscular Atrophy.
penyakit berkaitan kelemahan otot saraf.
hingga menyebabkan si kecil ini susah untuk bernafas sendiri, hanya bergantung kepada mesin oksigen untuk terus bernyawa.

but she choose to go.
Allah loves her more.
taknak si kecil ini menderita lagi.

sebelum sempat mesin oksigen dibuka,
dia terlebih dahulu menghembuskan nafas yg terakhir.
tidak ingin membebankan ibunya untuk buat keputusan yg sukar.
jam 9 pagi, selepas sempat ibu beliau memberi susu badan yg terakhir buatnya,
dia pergi menghadap Illahi.

tamatlah sudah penderitaan si kecil.
anak syurga yg menanti ibu dan bapanya di sana.


maafkan aunty Wisha sayang,
aunty tak sempat nak melawat awak ketika awak sedang berjuang di hospital.

aku hanya sempat melihat wajahnya kali terakhir di waktu pengebumiannya.
ketika kain kapannya diselak sedikit buat kali terakhir,
Allah....
sucinya wajah polos dia.
terlalu suci hingga aku menitiskan air mata.
sebak sangat, sebab dia sebaya anak aku.
malah aku pernah dukung dia, pernah cium dia, pernah main dgn dia.

:'(


It was a moment of emotional breakdown, seeing my very own friend bury her own baby daughter just as the same age as my baby Harraz. I can't hold my tears seeing that baby face for the last time. I can't even imagine if I'm at her place that time.

Sumpah aku terbayang anak aku, yg aku kandung 9 bulan, yg aku jaga siang malam, yg sering menghiburkan hati aku. 
Ya Allah, lindungilah anakku. Panjangkanlah umurnya, sihatkanlah tubuh badannya. Aku menyayangi dia lebih dari diri aku sendiri. Dialah nyawa dan nadi aku.

Begini rupanya hati dan perasaan seorang ibu. 

Dear my friends,
please sedekahkan Al Fatihah untuk this baby, anak yang memang telah dijanjikan syurga.
dan please doakan semoga parents dia tabah dan kuat.

Terima kasih.

Thursday, August 13, 2015

definisi penat

terus terang, aku penat sebenarnya.
tipu la kalau aku cakap aku tak penat.
belum pun sampai setahun aku nak lepaskan penat mengandung and bersalinkan Harraz dulu, dah besar balik perut aku.
lalui pengalaman yg sama, berat bawak perut sana sini, lelah dgn sakit kaki dan pinggang yg sama.
sama, tak sampai setahun.

tapi aku takkan mengeluh.
sbb aku tahu, apalah sangat penat aku, berbanding nikmat dan rezeki yg Allah bagi ni.
walaupun setiap hari aku rasa sangat malas nak bangun dari katil. start engine kereta, drive berulang alik 40km setiap hari dlm keadaan perut besar sarat mengandung untuk ke tempat praktikal,
tapi bila balik rumah, saat aku lihat wajah anak dan suami aku yg selalu senyum kat aku,
sumpah,
hilang segala penat yang aku rasa.

indahnya punya suami dan anak yang sangat baik.
dua2 memahami aku sebagai isteri dan ibu.
harraz walaupun skrg zaman lasak dia, baru nak belajar dapat kaki,
tapi dia tak pernah menyusahkan aku sebagai ibu, macam dia faham yg aku tengah mengandungkan adik dia. 
memang anak yang sangat sangat baik. tak banyak masalah.
malam2 sebelum dia tidur, dia akan bermanja dgn aku.
kadang2 dia baring atas perut aku.
gesel2 kepala botak licin dia kat aku. eheh. sumpah comel.
mama bahagia punya anak secomel dan sebaik kamu sayang.

suami, mashaAllah, sebaik baik suami dalam dunia.
dialah tukang urut kaki aku tengah2 malam jam 3 4 pagi bila kaki aku tiba2 kejang.
dia jugalah menyediakan makan pagi, tengah hari dan malam aku.
tak pernah dia suruh aku isi minyak kereta sendiri, dia sendiri tolong isikan minyak kereta sebelum aku start gerak.
balik rumah, kain baju kotor semua dah basuh and sidai,
siap dia tolong lipatkan malam2.

Allah,
takkan aku nak mengeluh penat bila dapat suami dan anak yang sangat baik macam ni?

aku usap perut aku.
sufi, untungnya mama.
semoga sufi lahir dgn selamat ya.
mama dah tak rasa penat dah.
penat mama hilang, bila nampak ayah dan abang sufi.
mereka kekuatan mama.
:')

tengok sufi, abang harraz awak baru dapat kaki.
dah botak licin skrg papa awak buat. hehe.
comel kan abang harraz awak?
10 bulan dah dia skrg.

:)

Friday, August 7, 2015

rezeki anak


terbaca satu luahan hati wanita ni kat fb Rumahtangga Bahagia Selamanya,

Assalamualaikum,tlg hide profile sy ya,sy dah berkahwin hmpir 3tahun dan masih blum dikurnia kan zuriat,masalah sy xbesar mn cuma sy ingin meluah kan perasaan sahaja,sy sedih bila suami masih xmahu kan anak,katanya takut terbeban,tkut nnt ank dh besar kena belanja byk,boleh kata die hanya nk hidup berdua saja,sy malu bile kwn2 yg baru bernikah smue dah mengandung,pernah skali sy menangis semahu mahunya sbb sy rasa sgt sedih,mcm2 sy dh bt utk suami agar terbuka pintu hati dia utk memilik zuriat,tp dia hanya endah kan perasaan sy,smpai satu tahap sy xnk bergaul dgn org,tiap kali nmpk ibu mengandung mesti sy cemburu,tp ape boleh bt,hanya mampu pendam je,terima kasih baca luahan hati sy.

and this is my respond
.
.
.
.



REZEKI ANAK ITU ADA

gambar ni menafsirkan sesuatu actually.
candid picture I've taken masa kitorang beli barang kat tesco.
seorang ayah nak bayar duit untuk membeli barang2 dapur,
dan seorang bayi kecil yang hanya tahu bergembira bermain keriangan.

seorang ayah akan berkorban macam2 demi anak.
biar berhabis wang ringgit, janji makan pakai anak cukup.
dan sebenarnya tanpa kita sedar,
setiap anak yang lahir ke dunia tu membawa rezeki sendiri dari Allah SWT.

semenjak lahirnya Harraz, alhamdulillah kami tak pernah rasa takde duit satu sen pun.
malah sejak dia lahir la kami dapat pakai kereta sendiri,
walaupun papa takde pekerjaan tetap, hanya berniaga sendiri,
walaupun mama ni masih belajar, struggle to become a lawyer suatu hari nanti.
tapi dgn kehadiran Harraz, hidup kami jadi lebih indah,
kami percaya rezeki anak itu sentiasa ada,
tapi janganlah sampai tak berusaha langsung.

so please jangan takut untuk ada anak.
anak tu sendiri pembawa rezeki.
who knows dgn kehadiran anak kita akan lebih berjaya, dapat kenaikan pangkat or etc.
mcm aku sendiri, aku ambil final exam semester 5 dgn mengandungkan Harraz yg dah hampir 8 bulan dlm perut, mmg tengah sarat time tu, nak duduk lama pun tak mampu sebenarnya.
tapi aku gagahkan jugak ambil exam, sambil dalam hati tak henti ckp "mama jawab exam ni, Harraz tolong mama dari dalam perut ye, nanti besar mana tahu Harraz tiba2 pandai undang-undang sbb selalu ikut mama pergi belajar." hehe.

and alhamdulilllah, walaupun aku rasa aku bakal fail beberapa paper sbb tak larat sangat nak study dah time tu, rupa2nya result aku langsung tak mcm yg aku jangka. aku lulus semua and pointer aku naik. memang bersyukur sangat time tu, terus usap perut yg dah 9 bulan lebih time tu ckp 
"terima kasih anak mama sbb tolong mama masa jawab exam hari tu."

so please jangan sampai taknak anak sbb takut susah nak besarkan dia nanti, takut dia banyak pakai duit kita. padahal anak tu sebenarnya rezeki buat kita.

:)

Wednesday, August 5, 2015

watak utama


kawan aku pernah kata,
"watak utama dalam blog kau tak pernah berubah kan."

of course. 
sbb blog ni adalah memori selama aku mengenali dia,
watak utama dalam blog ni dan juga hidup aku.
dari permulaan masa aku menghidupkan watak dia dalam blog ni,
sampai ke pengakhiran masa yang entah bila,
masih akan dia, dan tetap dia sebagai watak utama.


kepada watak utama yg aku maksudkan,
terima kasih untuk lima tahun yang sangat indah.


tiada pengakhiran kisah.
tiada perbezaan watak.

selamat ulang tahun kedua perkahwinan kita.
takkan pernah saya lupa,
saat awak lafazkan akad paling bermakna.



satu peratus


dalam pada kita melihat betapa sempurnanya seseorang itu pada kita,
sentiasalah beringat untuk mencurigainya,
walau hanya satu peratus.

kerana walau macam mana kita nak dia sempurna di mata,
kita sering lupa,
tiada manusia yang sempurna.


satu peratus curiga itu penting,
agar bila suatu hari dia terkhilaf dalam hidupnya,
kita masih mampu memaafkannya,
tanpa kecewa seratus peratus,
kerna kita masih ada satu peratus ketidakpercayaan pada dia.

Wednesday, July 29, 2015

sufi yang suci


Abu al-Fath al-Busti r.a (wafat 401 H) pernah menyatakan dalam syairnya:

"Dan aku tidak sekali-kali memberikan nama ini melainkan kepada pemuda yang mensucikan dirinya, maka ia menjadi suci sehingga dinamakan sebagai sufi".
Mereka dinamakan sufi kerana dinisbahkan kepada perkataan Sofaa disebabkan Ahli Sufi memandang kepada batin atau dalaman sesuatu perkara, ketika manusia memandang kepada zahirnya.
Orang sufi juga sentiasa berusaha membersihkan dan menyucikan diri mereka daripada kotoran zahir dan batin. 
(Abdul Aziz Ahmad Mansur, Al-Tasauf al-Islami al-Sohih, H: 24-27)


maka dengan itu,
we decided to name this baby as Sufi.
yes, our second baby alhamdulillah.
adik kepada Harraz. 
now dah 6 bulan dalam kandungan.

jujurnya kehadiran Sufi langsung tak pernah kami jangka.
tak jangka secepat ini Allah bagi rezeki lagi.
walau sehebat mana kami merancang, rupanya perancangan Allah jauh lagi hebat. 
belum sampai setahun lagi Harraz lahir, Allah beri kami lagi satu rezeki anak.

mula mula tu agak stress jugak lah bila dapat tahu pregnant lagi, sakit bersalin hari tu masih terbayang-bayang lagi dalam fikiran.
masuk sem baru pun kena kandung baby lagi (my last sem degree) walaupun masa tu kandungan kecik lagi, tak nampak lagi pun perut.
hadap final exam pun dgn Sufi dalam perut, sama mcm time Harraz dulu.
mungkin mmg ini rezeki kami, kami terima dengan hati terbuka.

I told husband one day,
"Abang, orang lain susah sangat nak lekat anak, kita senang je nak dapat lagi seorang dah." 
bukan nak riak ke apa, sebenarnya time ni tengah frust sbb dah lekat lagi seorang, risau tak dapat nak handle dua anak, dah la kerja pun belum lagi, baru je habis belajar.
then my husband replied,

"kena bersyukur sayang. ini rezeki dan dlm masa yg sama ujian buat kita berdua. ujian untuk membesarkan dua2 anak kita ni menjadi hamba Allah yg berguna kelak."

I smiled. thanks hubby.
and with that, I started to think what is the best name to give to this son.
yes, its a boy. again. hehe.
sbb haritu kitorang dah g scan 4D kat Poliklinik Bakti Aminin Tanjung Malim.
bak kata doktor, "mmg jelas nampak pistol and telur dia." haha,

dan mmg terjatuh hati dengan nama Sufi.
I told husband, "abang, baby ni kita namakan Sufi eh."
and he agreed.

Sufi anak mama yg suci.
walaupun kehadiran kamu langsung mama and papa tak pernah jangka,
but we love you so much sama macam kami sayangkan abang Sufi, Harraz.
Harraz dan Sufi harta kami dunia akhirat.
InshaAllah, dah dua anak soleh yang akan mendoakan kami bila kami dah tiada kelak.

mama and papa akan cuba sedaya upaya membesarkan kalian berdua dgn sempurna.
kami akan cari rezeki yg halal dan memberi pendidikan serta kasih sayang yg cukup sempurna buat Harraz dan Sufi.
harta kami yang paling berharga kat dunia ni.

mama and papa tunggu Sufi keluar ek sayang.
semoga sihat walafiat dalam perut mama ni.
terima kasih sbb langsung tak pernah menyusahkan mama sepanjang dlm kandungan ni.
langsung mama takde hadapi apa apa alahan, malah mama tak sedar langsung mama tengah kandungkan sufi sampai la sufi dah 5 bulan dlm kandungan.


ni la abg Harraz awak. hehe.
nanti jadi kawan baik ye dedua ni. =)


last but not least, 
Selamat Hari Raya dari kami berempat (seorang dlm perut) hehe.

internship begin

27 July 2015.

Alhamdulillah dapat tempat praktikal di satu firma guaman di Slim River, Perak. Thanks sangat2 pada encik suami sbb dia actually yg dapatkan tempat untuk aku buat attachment kat sini selama sebulan. tu pun melalui kawan niaga dia yg kitorang panggil Pak Andak (thanks pak andak!).

memula tu, mintak kat mahkamah Syariah Tapah sbb mcm best je buat praktikal kat mahkmah syariah as boleh la dengar masalah2 rumahtanngga and amik pengajaran jadikan iktibar. tapi tuptup dapat tahu permohonan nak praktikal kat sana ditolak sbb UiTM bukan basic syariah, more to civil actually. masa ditolak tu dah give up, kat mane la nak praktikal lepas ni. tiba2 suami masa tu dia tengah hantar pak andak yg sakit pergi hospital slim (suami sangat sangat baik orangnya, semua orang dia nak tolong) , dia suddenly whatsapp, "abang dah dapat tempat praktikal untuk sayang, kat firm kawan pak andak kat slim." ape lagi time ni rasa mcm nak melompat kegembiraan sbb mmg dah down dah nak cari tempat praktikal ni. bersyukur sangat ada suami mcm dia ni. huhu. nampak tak, kalau kita selalu tolong orang, orang pun akan tolong kita balik. 

so esoknya terus pergi firm ni jumpa lawyer yg incharge ni depan2 (sebelum tu pak andak dah call kan dah ckp ada budak nak masuk praktikal). ade la lawyer tu tanya sikit2 pasal background law aku dari mana and so on and dia tanya kenapa pilih firm, kenapa tak pilih court. aku cerita la pasal application aku yg kena tolak tu sbb xde basic syariah. then dah sembang dlm 15 minit camtu dia pun okey je if aku nak masuk terus isnin 27 Julai tu as tarikh attachment aku mmg start 27 July sampai 28 Ogos 2015. 

so now, dah tiga hari so far praktikal kat sini. alhamdulillah kakk2 yg kerja sini sangat baik and ramah. kembar, kak ima and kak sal. anak murid arwah ayah rupanya. arwah pernah ajar diorang time form 1. tp diorang dah super super senior dah so mmg tak kenal kakak2 ni sebelum ni. masuk kerja pukul 9 pagi (nasib baik tak pukul 8 huhu) and balik jam 5 petang. so hari2 la aku drive myvi putih kesayangan aku tu dari sungkai ke slim yg jaraknya lebih kurang 20km. ala tak sampai 20 minit dah sampai depan office. 

tapi bosan jugak actually dlm office ni. bos mana bagi kerja sangat pun. huhuhuhu. hari second haritu patutnya ikut bos pergi mahkamah syariah manjung untuk perbicaraan kes hadhanah tapi tetiba kes tu ditangguhkan pulak. dok je la melangut kat office baca kes2 yg tengah on going. 

haih, nasib baik sebulan je. huhu.

Monday, June 15, 2015

surat yang menyentuh hati

about two weeks ago I received a parcel with lots of baju for Harraz.
it's from kakak sepupu my husband yg nun jauh berada di Singapore.
I never met her though.
thanks a lot kak siti!
but then, tengah2 belek baju2 harraz yg baru dpt,
sekeping kertas nota bersaiz separuh A4 jatuh dari celahan baju.
I took it, and read it.
tears coming down my cheek.

Salam buat adik tersayang, Taufiq & Azawani,

Terdahulu k.ct nak mintak maaf jika selama ini tidak berkesempatan untuk berjumpa kalian bertiga.
Dari saat kamu berdua skrg ni dah bertiga pun kita belum ketemu.
Walaupun tidak berjumpa k.ct sering kali mengikuti perkembangan kalian melalui FB.
Sewaktu kamu berdua bernikah, k.ct tak sempat datang apatah lagi nak bagi hadiah sehingga lah harraz dah lahir pun k.ct x bagi apa2 pun. 
Anggaplah ini sebagai pemberian k.ct buat kalian berdua.
Sewaktu k.ct masih kecil ibu kamu(Taufiq) menjaga k.ct sebaik mungkin selepas mak k.ct telah tiada.
Oleh itu k.ct rasa ini lah masanya k.ct membalas jasa mak kamu kepada anak kamu.
K.ct terlalu rindukan mak kamu & ayah juga apatah lagi nenek dan abang doli. 
Namun k.ct tahu inilah yg terbaik utk kita semua seperti yg dirancangkan olehNya.
Kirim salam dgn ayah kalau ada jumpa tau begitu juga dgn ibu tiri kamu(kak upik) dan nenek. 
K.ct sangat2 rindukan ayah sebab seumur kak.ct dialah lelaki, ayah dan suami yg terbaik pernah k.ct jumpa dan lihat.
 Dalam sejuta hanya satu sahaja wahai adik2ku.

Buat Azawani, walaupun k.ct tidak tahu kamu siapa apatah lagi kita tidak pernah bersua muka, 
namun kakak yakin dgn pilihan Taufiq. 
Dia pasti tabah seperti ayahnya, cekal hati dan penyayang.
Mampu menjaga kamu & keluarga sehingga nafas dia yg terakhir seperti mana ayah dia menjaga mak & neneknya sehingga hayat mereka tanpa k.ct melihat keluh-kesah di dlm diri ayah Topek.
Bersyukur kamu ditemukan dgn suami yg mempunyai rasa tanggungjawab didalam dirinya.
Mempunyai ayah mertua yg baik hati dan lembut tutur katanya. Usahlah kamu berasa rendah diri & kekurangan sekiranya Topek tidak mampu memberikan intan & permata tetapi berbangga kerana kamu mempunyai suami & lelaki yg boleh hargai dan mendidik kamu utk ke syurga. 
Ingatlah pesan kakak mu ini, walaupun tidak sempurna seperti kalian berdua kerana perjalanan kalian baru bermula sedangkan k.ct sudah separuh jalan.

Akhir kata. jaga diri kalian berdua, didiklah Harraz menjadi anak yg soleh.
Salam sayang dari kak ct.

Tersentuh hati dan perasaan seorang isteri.
yes, he is indeed like his father.
a very responsible man.
penyayang, baik hati, sangat sangat bertanggungjawab.
even my mum said,
"lelaki mcm Topek tu satu dalam seribu."
and he is my husband.

:')

p/s : 13 Jun 2015, happy birthday my lovely husband! sorry tak sempat nak wish dlm blog. takde apa pun syg dpt bagi melainkan ucapan syukur yg amat sangat kpd Illahi sbb dikurniakan suami sebaik awak. semoga panjang umur dan dapat menjaga syg and anak kita dgn baik sampai akhir hayat.

:)