Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Wednesday, January 14, 2015

perjalanan 5 tahun

sudah masuk tahun 2015, bermakna sudah 5 tahun percintaan kita. kalau kita ada anak, anak tu dah nak masuk tadika dah pun. (tapi mmg dah ada anak pun hehe)

Ya Allah tak terasa masa yang berlalu, dulu baru je berbalas2 msg sampai jam 2 3 pagi, skrg dah ada anak dah pun bangun nak menyusu jam 2 3 pagi. hehe. sungguh la, indah sungguh hidup saya semenjak kehadiran awak, encik suami. indah sampai terasa seperti diawang awangan. 

awak ingat tak lagi pertemuan pertama kita setelah lima tahun di Petronas Sungkai tahun 2010? awak ingat tak lagi masa awak nampak saya, awak senyum, manis sangat senyuman awak masa tu. awak ingat tak lagi start drpd tu kita msg, sampai la masa saya nak masuk matrik di Kulim, hari pertama di matrik tarikh 10 Mei 2010, awak ajak saya kapel? awak ingat tak lagi kita hari2 gaduh, tapi awak tetap sabar dgn saya, awak sanggup ulang alik dari UiTM Merbok di Sungai Petani ke Kulim setiap hujung minggu nak dating dgn saya, awak ingat tak lagi kita balik Perak sama2 naik train KTM tengah2 malam? awak ingat tak kamera awak hilang malam tu? awak ingat tak lagi semua tu? indah sangat segala kenangan2 kita. tak mungkin saya akan lupakan semua tu. 

sekarang dah 5 tahun berlalu, 5 tahun bukan sekejap awak. macam2 kita dah lalui sama2, sampai kasih kita pernah terputus di pertengahan jalan. awak ingat tak awak suruh ayah awak jumpa saya nak sampaikan hajat awak nak kahwin dgn saya? semua tu lepas kita putus, awak cari saya semula, awak ajak saya jumpa semula, dan kita memilih untuk berkahwin, sbb kita mmg tak mampu hidup without each other.

awak ingat tak ni masa pertama kali kita jumpa lepas kita start kapel. maaf gambar original dah takde, gambar yang dah diedit ni yang ada dalam simpanan saya. indahnya waktu ni, berdebar2 pertama kali nak jumpa awak, sampai ke stesen KTM Butterworth tu saya rasa mcm nak patah balik, sbb saya belum bersedia nak jumpa awak. huhu. tapi saya tak sangka langsung, awak ni romantik sangat orangnya. hehe.

awak ingat tak lagi teddy bear ni? we named him jackie. kita saling tukar2 teddy bear ni, sekejap awak pegang kat uitm, sekejap saya pegang kt matrik kulim. haha bila diingat balik, serius macam budak2 kita ni, yela mmg budak2 la pun kot time tu, baru 18 tahun, tak matang lagi, hehe. 

ni masa kita jalan2 kat Sungkai.. tahun 2010 ni.. masa ni awak ajar saya bawak motor, hehe.. first time saya bawak motor..

yang ni time kita bercuti kat Bukit Merak Laketown Resort, masa ni kita pergi dgn Ain and pakwe dia. best sangat time ni. ni tahun 2011. hujung tahun. awak ingat lagi kan? :)

yang ni masa first time kita raya sama2 kan awak. still tahun 2011. best sangat raya sama2 dgn awak time ni. kita pergi rumah kawan2 lama kita. semua menyakat kita sbb kapel satu kelas. hehe

ni bulan Mei 2011. saya paling ingat time ni, sbb time ni la awak pertama kali bawa saya jumpa ayah awak. masa ni mak awak dah meninggal. saya takut sangat masa ni, tak pernah saya kapel sampai jumpa family boyfriend saya. serius, saya tak sangka awak akan bawa saya jumpa ayah awak.

ni masa first time awak datang rumah saya nak beraya. tengok tu, Aidil and Irah masih kecik lagi time ni. sekarang dah sekolah dah diorang. betapa sekejapnya masa berlalu. 

ni masa first time awak bawa saya pergi i city, masa ni saya teringin sangat2 nak pergi sini. maklum la i city baru buka time ni. awka penuhi juga impian saya walaupun awak sibuk nak final exam time ni.

ni awak bagi masa hari pertama kita kapel. malam tu awak lukis then awak send mms kat saya, terharunya masa ni haha.padahal baru je sehari ke kapel. ikhlas ke tak ikhlas ke cinta kita time ni tak tau la. haha. saje nak hilangkan bosan main kapel2.. hehe

ni masa kita tgh dating kat aeon bukit mertajam, masuk pameran dinosour. hehe. awak ingat tak lagi time ni? eksited kita jelajah semua benda dalam tu.

ni masa awak belikan novel aa bb and tunas untuk saya. awak siap tulis something untuk saya dalam tu, awak tak bagi saya tgk time ni, balik rumah baru boleh buka. hehe

banyak sangat sebenarnya kenangan kita kalau saya nak cerita satu2, terlalu banyak. start dari 2010 sampai la skrg, kisah cinta kita tak pernah berakhir.

so saya skip, sampai la 2013, di mana akhirnya kita dapat kebenaran dari mak ayah kita untuk bernikah. berbekalkan mas kahwin rm110 dan hantaran rm15k, kita selamat disatukan menjadi suami isteri. 

9 Ogos 2013, awak lafazkan akad untuk menikahi saya. perjalan dari tahun 2010 tak sia sia, cinta kita bersatu akhirnya. awak suami saya yang sah, mengalir air mata saya saat mendengar awak melafazkan akad... terbayang segala memori kita masa tu, betapa saya bersyukur kerana awak akhirnya jodoh saya di dunia. :')

keikhlasan awak menikahi saya memberi senyuman indah di wajah saya, hidup saya kini sempurna dgn adanya awak sebagai suami saya. awak milik saya dunia akhirat, inshaAllah. inilah saat paling indah dalam hidup saya, di mana perjalanan cinta kita bermula dalam satu ikatan yang sah.

di majlis persandingan kita.. bagaikan impian yang menjadi kenyataan.. sbb suatu masa dulu kisah kita penuh dgn airmata, sampai satu masa saya begitu yakin yang awak tak ditakdirkan untuk saya, sampai kita sama2 berundur dari hubungan ini, sbb tiada lagi harapan untuk sebuah cinta. tapi rupa2nya Allah hadiahkan pelangi setelah hujan turun dengan lebatnya. saya terlalu bersyukur awak, terlalu bersyukur untuk ikatan ini. :')

kini terbukti cinta yang kualami, bukannya mimpi.
lautan api telah menjadi, taman syurgawi.... :')

ohoi lagu tu oi, hehe.
selamat tinggal penderitaan tajuknya.
tepat la dgn kisah kita, selamat tinggal penderitaan, selamat datang kebahagiaan.

dan ini kebahagiaan paling indah buat kita. :')
Muhammad Harraz Adha bin Ahmad Taufiq, permata hati kami berdua. lambang cinta kami dunia akhirat. perjalanan cinta kami selama lima tahun ini memberikan kami seorang zuriat yang sangat indah di mata kami.. segalanya menjadi sangat sempurna dengan kehadiran dia..

Ya Allah, kuatkanlah ikatan pernikahan kami ini, 
satukanlah kami hingga ke syurgaMu,
jauhi kami dari sengketa dan prasangka, 
sirami cinta kami dengan rahmatMu,
bahagiakanlah kami dengan hidayahMu,
kekalkan jodoh kami Ya Allah..
Seseungguhnya dia suami yang terbaik untukku dunia akhirat.


buat awak, suami saya dunia akhirat,
saya nak awak tau, saya teramat amat sayangkan awak,
dari hari pertama saya jatuh cinta dengan awak,
sampai saat saya menghembuskan nafas terakhir saya.
semoga hanya Allah yang mampu memisahkan kita.
terima kasih jadi suami yang terbaik untuk saya, 
terima kasih rendahkan ego awak untuk saya, 
terima kasih cuba tunaikan setiap permintaan saya.
terima kasih sbb menemani saya dalam suka dan duka hidup saya,
terima kasih atas segala galanya.
awak yang terindah dalam hidup saya.



Wednesday, January 7, 2015

perasaan selepas bersalin

assalamualaikum.

hye peeps.

today nak share apa perasaan yg bermain2 dalam fikiran aku sejurus selepas bersalin 1 Oktober 2014 hari tu. maklum la kite ni ibu muda, baru lepas bersalin anak sulung. macam2 perasaan datang dalam tempoh 44 hari selepas bersalin.

hari pertama, saat pertama nampak baby Harraz keluar dari rahim, syukur sesyukur2nya pada Allah SWT sampai rasa mcm nak buat sujud syukur time tu jugak tapi of course la tak mampu kan sbb tgh terbaring kelesuan and keletihan atas katil tu sambil tunggu misi nak jahit bawah tu. huhu. sakit? takde la sakit sangat time jahit tu sbb kita baru lepas penat meneran kan, tapi time dia nak jahit kulit luar mmg sakit, mau menangis jugak la dibuatnya. :)

lepas setel kat labour room, diorang tolak kita bawak masuk wad. duduk la kat situ sehari sbb dia nak pantau kita sebelum lepaskan balik ke rumah. masa ni, mmg rasa perit sikit la sbb dah rasa sakit kat bawah tu macam menyengat, nyilu and kebas. jalan pun memang kena kepit2, and paling aku takut ialah nak buang air. pehh memang takut betul nak buang air, kalau boleh tahan mmg aku tahan, sbb takut perit pedih kan, yela bahagian tu kan baru lepas berjahit. kalau nak buang air misi suruh panggil, sbb first time tu misi kena papahkan ke bilik air, takut jatuh kan, and ajar cara nak pakai pad bersalin tu, ajar bila nak cuci and bla bla bla. mmg kena jaga sungguh2 luka bawah tu. then buang la air buat kali pertama lepas bersalin. trust me, perasaan takut tu je lebih, padahal x sakit pun sebenarnya buang air tu, poyo je aku nak takut2.. haha.. padahal biasa je rasa dia... 

then esoknya balik rumah. haa ni memang mencabar gila la.. naik kereta, uihh, dah la jalan nak ke taman umah aku tu banyak bonggol, mmg terhentak2 la cite dia.. pesan aku, bawak kusyen or bantal siap2, lapik bawah bontot masa dalam kereta tu. sbb kalau terhentak mmg rasa perit sikit, bukan setakat bahagian yg berjahit tu, rahim kita tu pun kena jaga takut kebawah. mmg seriau time dalam kereta tu.. uhuhu.. sampai umah terus baring atas katil. sebenarnya memang payah nak bangun nak duduk malah nak baring pun kita akan still rasa sakit, sbb kita buat apa pun kan memang kena himpit bawah tu.. cuma berdiri je yang tak sakit, tapi takkan nak berdiri all the time kan.. so nak taknak mmg kena rasa la sakit tu, nak bangun duduk tu mmg sakit. nak lunjur kaki pun payah, posisi duduk pe semua kena betul. serius aa agak merana jugak la time ni, mmg terasa sakit dia time ni. nak pakai pad pun tak mampu pakai sendiri sbb kena tunduk kan, so mmg suami yg pakaikan. malu tak malu belakang cite aa, dah jadi suami isteri pun, time ni mmg suami yg kena banyak tolong, mandi pun suami aku tolong sbb aku mmg tak mampu nak buat sorang2, sakitttt. (aku cerita ni berdasarkan pengalaman aku, setengah orang lepas bersalin tak sakit mana pun tambah2 kalau dah anak kedua ketiga, tapi apa yg aku rasa mmg camni la, bukan tipu bukan auta)

and antara perkara paling mencabar lepas bersalin ni ialah nak buang air besar. pehh ni paling takut la aku cakap. lepas bersalin, dekat seminggu aku tak buang air besar sebab takut punya pasal. yela bayangkan la time meneran tu dia potong kita punya miss v tu dekat dgn bontot taw, silap hari bulan salah cara berak terkoyak balik nanti.. huhu.. aku cite kat nurse, nurse kata biasa la mmg camni la lepas bersalin, tapi kena buang jugak takut nanti sembelit. then nurse cadang aku minta ubat cair najis dari klinik utk mudahkan buang air. so aku pun mintak la kat klinik. alhamdulillah sehari lepas minum ubat tu aku gagahkan diri jugak utk buang air besar, tak la sakit mana pun, mcm yang aku cakap, perasaan takut tu je yang lebih.. and thanks to ubat cair najis tu mmg takde sembelit.

then dah habis pantang 44 hari, perkara yang paling menggerunkan ialah untuk kembali bersama suami, lagi takut dari nak menghadapi malam pertama tauk. sbb yela, kita dah tau mcm mana keadaan miss v kita lepas bersalin hari tu, dengan berjahitnya, camne la nak bersama dgn suami kan. mmg mcm mimpi ngeri la untuk bersama balik. rasa macam nak je ckp kat suami takyah la buat dah ek. haha punya naifnya aku, sbb terbayang2 sakit bersalin tu setiap kali terfikir pasal ni. memang berdebar la takut suami minta nafkah batin. huhu. tapi macam yg aku cakap, tu perasaan kita je sebenarnya. kenyataannya takde la sakit pun. ada orang pantang sampai 100 hari, tapi bagi aku, 44 hari sebenarnya miss v kita dah cukup kuat dah, cuma kalau nak lebih kuat lagi pantang je la sampai 100 hari, jangan sampai suami masam muka dah la. yela, lama kot diorang tunggu, bila nak kita pulak taknak bagi.. mmg la ada suami yang faham, tapi bagi aku, lepas 44 hari tu takpe, dah okey dah sebenarnya. :)

tu la antara perkara2 yang menakutkan lepas je bersalin, and kita juga akan risau pada bentuk tubuh badan kita yang dah tak macam anak dara, selulit sana sini, menggelebeh sana sini.. tapi takpe, lepas bersalin mmg la camtu, nanti dah okey dah sihat , kuruskan la badan balik. lepas je 44 hari tu sebenarnya mmg kita akan rasa sihat macam biasa, takde sakit dah pun. sekejap je sakit bersalin ni, tapi nikmat dia sepanjang hayat sbb kita dapat lahirkan seorang zuriat untuk suami kita, khalifah Allah di muka bumi, meramaikan umat Nabi Muhammad. so tak perlu takut untuk bersalin and melahirkan anak. mula2 memang la, aku pun lepas bersalin hari tu punya la takutnya nak beranak lagi lepas ni, sampai rasa macam cukup la dapat Harraz sorang, tak sanggup lagi nak lalui pengalaman tu lagi. tapi lama2, rasa okey je, rasa nak tambah lagi pun ada.. haha.. tapi ni lambat lagi la sbb nak habiskan belajar dulu.. serius cakap, apa yang kita takutkan tu semuanya just perasaan kita, lama2 hilang la perasaan takut tu.. and baru kita sedar sebenarnya pengalaman melahirkan anak adalah satu pengalaman yang amat amat indah.. dan tak semua wanita dapat merasainya.. so haruslah sangat2 bersyukur pada Allah sebab diberi peluang ini.. and doakan juga wanita2 yang belum merasai pengalaman ni supaya dapat memberi zuriat buat suami mereka suatu hari nanti.. inshaAllah doa seorang ibu itu berkat. 

:)

tak ke bahagia dapat selfie dgn anak walaupun anak tu tak bagi kerjasama langsung? haha.
ni 3 bulan selepas bersalin, sihat walafiat alhamdulillah.


senyuman seorang bayi je dah cukup buat semua rasa takut, rasa gerun nak bersalin tu hilang. taknak ke dapat peluk2 gomol2 cium2 haruman dari syurga ni? :) 

semoga semua wanita yang baca ini wanita yang kuat, dapat melahirkan zuriat untuk suami tercinta dan tidak gentar untuk lalui pengalaman bersalin. aminn.

till then, selamat menjadi ibu buat semua wanita di luar sana!