Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Sunday, May 31, 2015

life before married

Malam ni aku rasa macam, what if I’m not married? Yet I mean. Not forever of course. Sbb satu benda aku paling perasan, lepas aku kawen, I have no time with my friends anymore. Yes, literally no. Memang takde langsung aku hang out with friends, without my husband or with my husband. Masa aku sekarang betul2 dgn suami aku 24 jam. And now dah ada anak, 24 jam with them. Sem last kat uitm ni lagi la aku rasa aku takde kawan, sbb aku postpone satu sem, so aku dah termasuk batch lain, mmg aku mcm lone ranger walaupun aku ada kawan lama dlm kelas aku. Tapi life aku mmg pergi kelas balik kelas, no lepak2 with friends even just makan with them, no. Tambah2 skrg aku bawak kereta pergi uitm, lagi la aku rushing kejar masa, kalau kelas tu habis kol 10 pagi, kol 10 pagi la aku balik, takde aku nak singgah lepak2 dgn kawan ke apa.

Aku bukan nak kata life aku boring. Malah sebenarnya life aku lagi rasa bermakna bila balik rumah, ada anak comel gila tengah tunggu mama dia balik. Ada husband tengah tunggu nak makan sama2. I’m very happy with them thank you Allah. But somehow, deep inside my heart, bila aku tertengok balik gambar2 lama dgn kawan2 aku dlm laptop ni, aku rasa macam, “Ya Allah, lepas kawen ni aku dah sombong ke dgn kawan2 aku? Aku dah hidup dalam dunia sendiri ke tanpa peduli diorang?” serius aku rasa macam hidup aku berubah 360 darjah lepas kawen. Dulu duduk kolej, duduk rumah sewa dgn kawan. Still merasa makan sama2 dgn depa kat kedai makan. Ade jugak la keluar pergi shopping and tgk wayang dgn diorang. Ade jugak buat aktiviti gila2 dlm bilik, buat pillow talk dgn diorang sebelum tidur. Ada jugak la gaduh2 dgn kawan pasal itu ini. But when I’m married, semua tu dah tak berlaku lagi. Macam life tu dah terpaksa aku tinggal pergi. Bukan terpaksa actually, but aku yang pilih untuk lebih masa bersama suami and anak. Still contact diorang melalui fb and whatsapp though, but in reality, we are actually falling apart.

Aku pun dah tak boleh nak listkan in details siapa kawan aku yg sebenarnya skrg. Sbb bagi aku, satu2nya best friend forever yang aku ada skrg is suami aku. The one and only yg aku boleh harapkan time aku senang and susah. Yang tak pernah mengeluh dgn sikap dan perangai aku. In fact, he is the only friend I have now. Literally.

Gosh. Am I that bad? Adakah aku terlalu pentingkan diri lepas jadi isteri orang ni? no time with any friend anymore. No lepak2 makan and tgk wayang with them anymore? And even my husband facing the same situation as me. Tapi dia ade jugak la arrange nak jumpa kawan dia time dia tunggu aku habis kelas kat shah alam, but itu pun dgn harraz dalam pelukan dia, and dengan aku di sebelah dia. Lepas ada anak, dia korbankan segala aktiviti yg dia selalu buat dgn kawan2 dia dulu. Termasuk la aktiviti feveret dia which is main snuker.

Mmg macam ni ke life lepas kawen? Or kami yg pilih untuk lebih pentingkan family? Tambah2 lepas ada Harraz ni. semua benda yg kami nak buat mmg kena fikirkan harraz dulu. He is our priority now. Nak lepak dgn kawan ke apa, anak mesti no 1.
Ataupun sebenarnya dalam hidup ni aku mmg tak ramai kawan. Tak ramai kawan yg rapat dgn aku.
Hmm. Tiba2 terfikir benda ni lepas tengok balik gambar dalam lappy. Gambar sebelum kawen. Life before married.

Well, harus kena ingat. Marriage tu sendiri adalah satu pengorbanan. Once kita pilih nak hidup berpasangan, banyak benda kita kena korbankan untuk jaga hati pasangan. Termasuk la our life before marriage. Ada yang still boleh di’consider’kan, but most of it kita kena let go. Sbb kita skrg ada tanggungjawab. Tambah2 kalau dah ada anak. Makin bertambah2 tanggungjawab kita. Hmm.

To all my friends, yang mana masih kenal aku atau tak, I’m really sorry if korang rasa aku dah sombong lepas kawen, dah tak tegur korang, dah tak contact korang. I’m really sorry. Bukan niat aku nak lupa kawan ke apa. Tapi mmg lepas kawen ni, life turns 360 degree. Semuanya dah jadi lain. And I’m happy dgn life yang aku pilih skrg. Very happy actually.

Ini cuma luahan hati yang teringat cerita masa lalu.

2012.
gambar sekadar hiasan. 

2 comments:

  1. Blogwalking sini :)
    Hurm. A good thing to ponder upon. InsyaAllah, ada masa, boleh imbas dan jumpa rakan lama.

    ReplyDelete
  2. well yeah. x pernah terfikir pun maybe cuz im juat 19.lol.^-^

    ReplyDelete