Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Thursday, August 27, 2015

chicken chop kongsi tiga

assalamualaikum, 



I've been craving for chicken chop this past weeks. 
but I realize that our family financial condition is not too good right now. cause I'm on my internship for a month and my husband has to take care of our precious baby, Harraz hence, he can't work during daytime. 
plus my internship needs quite a lot of money coz I've been traveling by a car for about 60km a day, hence, the petrol costs. a lot.
without any allowance from the faculty and ptptn of course. =,="

so.. it has been a while since the last time I eat chicken chop, my favourite food. time mengandungkan Harraz last year boleh dikatakan setiap tiga hari makan chicken chop sbb agak mewah dgn wang ringgit time tu. ptptn pun still has maa. now since I've already finished my study so no ptptn money anymore for me. sob sob. 

lalu aku pun menyuarakan hasrat hati pada husband terchenta "abang, baby teringin nak makan chicken chop." he smiled. that was last week I guess. he said "kalau mlm ni tak boleh lah sbb abang takde duit lagi, esok Ahad hari minggu abg niaga InshaAllah boleh k."

ok. I keep silent. sbb I know how hard it is to find money nowadays. lagipun keinginan ni boleh tunggu. bukannya aku mengidam sangat pun. just teringin nak makan sbb dah lama tak makan.
So Sunday comes. dia balik je dari niaga he said "ok sayang bolehlah makan chicken chop mlm ni, abang ade duit sikit ni." 

but suddenly that day tak terasa pulak nak makan chicken chop. "takpelah bang, lain kali lah."
so masih tertangguh hajat nak makan tu.

then yesterday.. mengada-ngada betul tekak ni, teringin betul nak makan chicken chop. teringin sampai merengek kat hubby, "abang, malam ni eh, please."

"tapi abang takde duit sangat hari ni sbb tak niaga kan."

"pleaseeeee."

and there he goes. beli lah sebungkus chicken chop harga rm10. bawak balik rumah.

"sayang nak makan nasi gak ke?" he asked me. 

"kenapa?" sebenarnya nasi tinggal sikit dalam periuk. tinggal untuk sorang makan je cukup.

"takde la kalau sayang nak makan nasi abang takde ape la nak makan." huhuhu. 

pantas aku jawab " tak tak, abang makan la nasik dgn harraz. syg kan dah ade chicken chop."

and we sit together at the dining table. me, him and our son, Harraz.

"sayang abg nak ayam sikit boleh?" he asked when I'm already served the chicken chop on the plate. 

at that point of time, my heart breaks.
you see how a man, a husband, sacrifices his own needs to fulfill mine. padahal dia memang hantu chicken chop. selalu kalau kitorang makan, mmg takkan pernah cukup dua pinggan. dia kekadang mintak sampai dua pinggan (time kitorang mewah) and aku sepinggan. but today, we had to share this one plate of chicken chop, bertiga. Harraz also eat a part (dia minat ayam).

aku nak bagi separuh kat dia but he said, "takpe bagi sikit je, sayang makan dulu sampai puas. kang terliur lak baby"

oh please please don't cry wani. he is too good for me Ya Allah.

I eat, reluctantly. but at the same time, I am very happy with this blessing, takpe lah kongsi tiga or empat or berlima sekalipun, janji kami sama sama ada kat meja makan, makan sama sama. sharing a story with laughter. this is enough for me, bukanlah chicken chop yang menjadi kepuasan hati, tapi nikmat berkeluarga bersama seorang suami yg amat baik dan anak yg sangat tak memilih makan. he ate whatever we gave him. dia tak pernah tolak makanan langsung. biarpun hanya sekadar nasi kosong. 

and that night, teach me something.

biarlah tak berduit pun, biarlah makan hanya sekadar cukup, pakaian tak berganti pun takpe, janji husband and anak sentiasa di sisi. susah senang biarlah bersama. I won't ask for more. cukuplah mereka ada. they are my everything.

:')

and then lepas kami habis makan he said, "so baby tak meleleh air liur la kan lepas ni?"

I smiled. 
I love you husband. so much. 


my everything :')


No comments:

Post a Comment