Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Thursday, October 22, 2015

life bersama dua baby =)

Assalamualaikum.

Hari ni officially dah 27 hari aku berpantang. aku takde la pantang strict sangat pun. pantang jaga makan, pakai stokin, mandi air suam tiap2 kali mandi, sapu losyen anugerah kat perut, tungku (tu pun pakai bantal panas jenis moden tu) and bengkung (kadang2 je tu pun pakai bengkung moden jenis elastik tu). dlm pantang ni pun aku dah beberapa kali jugak keluar rumah and berjalan jauh (dari Banting ke Perak and vice versa) sbb Sufi ade appointment kat Hospital Slim River and Hospital Teluk Intan. 

aku kali ni berpantang kat Banting, sbb nak merasa pulak pantang rumah mertua. Alhamdulillah keluarga mertua mmg sangat baik and caring dari memula kawen sampai la skrg. nenek selalu masakkan makanan dlm pantang utk aku, bila jam dah pukul 12 tgh hari dia akan suruh makan takut masuk angin. kdg2 mak mertua masakkan. tp mak mertua kerja so selalunya nenek la yg masakkan. diorang pun byk tolong tengokkan harraz kat sana. mmg rasa tenang and selesa jugak la pantang kt rumah mertua ni. kat rumah sendiri pun selesa sbb time bersalinkan Harraz tahun lepas lagi mak dah buatkan satu bilik untuk aku kat tingkat bawah lengkap dgn bilik air khas utk senang aku berpantang. cuma kali ni saja nak try pantang rumah mertua lak. syukur sangat dikurniakan keluarga mertua yg baik.

ni masa hari ke 26 pantang. berat time ni 48 kg. hope boleh turun sampai 45kg pun jadi la. hehe. berat asal time memula kawen dulu 42kg. tp masa tu mmg kurus sangat. suami pun suka kalau tak kurus sangat. hehe. 

pantang kali ni, yg mencabarnya sbb ada dua baby. sorang baby besor umur baru setahun, sorang lg baby kecik yg baru lahir ni. baby besor lak skrg ni mmg tgh aktif melasak, fuhh, mmg jenuh nak ikut montot dia, paling tak tahan sbb dia suka masukkan benda dlm mulut, setiap apa yg dia jumpa atas lantai tu mmg dia akan masukkan ke dlm mulut. dia ni pulak jenis suka terus telan, so mmg selamat la benda tu dia telan. bila dia berak nampak la benda yg dia makan tu keluar balik kat poo poo dia. huhu. skrg pulak baru dapat kaki, lagi la kemain aktif. 

rutin harian kami, bangun tidur suami akan mandikan harraz dulu, sambil tu dia masakkan air utk mandikan sufi pulak and untuk aku mandi nanti. lepas siap mandikan harraz and pakaikan baju semua, turn baby kecik lak si sufi tu, yg ni mencabar sikit sbb sufi jenis tak suka air and tak boleh sejuk sgt, air mandi dia kena panas sikit daripada biasa, maybe sbb dia pramatang so dia nak yg panas2 je. huhu. so time mandi tu mmg dia akan menjerit meraung2 gaya mcm kena dera je dgn papa dia, huhu. lepas mandikan papa pakaikan dia minyak telon barut semua then pakai baju and bedungkan dia. lepas tu dia akan tidur lena. time siang mmg dia byk tidur je. lepas tu suami siapkan pulak air utk aku mandi. sambil aku mandi tu suami akan cari lauk utk aku makan nanti kat pasaraya. dah siap masak semua, aku makan, suami lak suapkan harraz makan. sambil2 tu sufi akan bangun mintak susu so one of us akan susukan dia, sbb dia nyusu pakai botol as dia takleh direct breastfeed. petang lak rutin yg sama mcm pagi td, suami akan gilir2 mandikan diorang and siapkan air mandi utk aku. bila malam lak, harraz akan main dgn aktifnya sampai kol 10, kol 10 mmg time tidur dia so suami akan masuk bilik, pasang kipas kuat2 and direct kat dia sbb harraz mmg jenis takleh panas langsung, dia nak sejuk je. dia ni kalau nak tidur kena ada puting and lampin kat tangan and paling penting, kena tepuk montot comel dia sampai dia tidur. so one of us akan tidurkan dia sambil lg sorang susukan si adik sbb si adik time malam mmg kuat nyusu, tiap sejam akan bangun mintak susu. bila harraz tidur, aku pun akan tidur sbb mlm nanti nak bergilir jaga sufi. selalunya aku akan tidur dulu while husband melayan si sufi sampai pukul 2 pagi, lepas tu aku pulak bangun sampai la time subuh. subuh suami bangun solat and sambung susukan sufi. begitulah seterusnya setiap hari. haha. ruitn yg sama... sampai la aku habis pantang nanti InshaAllah. bila aku dah habis pantang baru la kami boleh mula mencari duit balik. duit simpanan mmg pakai khas utk dlm pantang ni. sbb nak jaga tiga org sekali bukan senang, full time job. nasib baik ada suami yg sanggup berkorban jaga kami bertiga yg amat memerlukan ni. huhu. 

terus terang aku ckp, suami mmg sangat expert jaga baby drpd aku. anak2 kami mmg dia yg banyak jaga. masa harraz kecik dlu pun byk suami yg jaga dia. berjaga malam, susukan anak, basuh berak anak, mandikan anak. syukur dikurniakan suami mcm ni. bagi aku, biarlah tak kerja gaji besar pun, janji tanggungjawab dia tetap jalan. makan pakai semua duit dia, bukan duit aku pun. aku tak keluar satu sen pun. 


tgk la kedua anakku dipakaikan bedak sejuk oleh papanya. hehe. bedak sejuk tu papa beli sbb muka sufi tiba2 naik ruam sikit, biasa la baby baru lahir kan. 


inilah si baby besor yg aktif dan lasak skrg. ni maksu ikanye pakaikan tudung dia, comey betoi nengok mcm perempuan. teringin lak nak anak perempuan. hehe

life bersama dua baby ni mmg agak mencabar jugak la. nanti bila si adik dah makin membesar pun lagi mencabar rasanya. huhu. tapi yg bestnye mesti diorg berdua rapat and jd mcm bestfriend nanti. takde la harraz alone je main sorang2.. mmg la skrg terasa penatnya jaga dua baby ni, tp inshaAllah besar pahalanya and nanti diorg ni jugak la yg akan tolong kita masa tua nanti. tak rugi anak ramai ni. hehe. walaupun baru dua. inshaAllah nanti nak menambah jugak lagi cuma lambat lagi la kot. dah penat dah dua tahun berturut2 beranak. haha


Wednesday, October 14, 2015

26 September 2015 - Harraz dapat adik :)

Assalamualaikum.

mcm yg aku jangka dlm post sebelum ni, when September comes, aku dapat rasakan aku akan bersalin. rupa2nya mmg betul telahan aku. walaupun ketika itu usia kandungan aku baru je cecah 35 minggu. yes, my son lahir pramatang. huhu. tp alhamdulillah berat dia time lahir tu dah pun mencecah 2.4kg. last scan berat baby baru 1.98kg. aku dah cuak dah kalau dia lahir berat bawah 2kg.

so, 26 September 2015, hari Sabtu, bermula la sakit contraction aku setiap 5 minit sekali start kol 10 pagi. memula aku taknak pun pergi hospital as aku ingatkan just sekadar false alarm Braxton Hicks contraction je agaknya. tp kol 12 tgh hari aku nak buang air kecil tgk2 keluar darah mcm darah period tu,. ape lagi, terus ajak suami pergi hospital sbb takut terberanak kat rumah pulak. haha. tp dlm kereta time otw pergi hospital tu aku masih tak rasa yg aku akan bersalin seawal ni. false alarm je ni rasanya.

rupa-rupanya, sampai je hospital, doc cek jalan rupanya dah bukak 6cm pun. nasib baik jantung baby semua okey. ctg pun sempat 10 minit je terus rasa mcm nak meneran sangat. mmg sangat senang proses bersalin kali ni. contraction pun tak lama. time Harraz dulu, hampir 24 jam aku menanggung sakit contraction. teran pun tak lama, tak sampai 10 minit baby dah keluar.

tepat jam 4.53 petang.
Sabtu, 26 September 2015, lahirlah hero keduaku, 
yg kami namakan Muhammad Sufi Adha bin Ahmad Taufiq.
Adha tu wajib ada sbb dia lahir hari raya ketiga AidilAdha. hehe.
harraz pun ade Adha, Muhammad Harraz Adha bin Ahmad Taufiq,
sbb dia lahir tiga hari sebelum raya haji.
kebetulan sangat anak2 iolls nak lahir time raya haji gak. haha.


inilah permata hati kedua kami, Sufi Adha.
tgk la hidung dia yg mancung dan tinggi tu. mmg Sufi ni banyak ikut belah papa dia. hehe.


Sufi ni banyak jugak beza dgn abg dia, Harraz. jari dia panjang2, ruas dia besar. muka dia pun bujur ikut papa dia. pendek kata, mmg variety anak2 iolls, sorang byk ikut mama, sorang lg ni byk ikut papa. hehe.

and here's my first picture of abang and adik together.


abg cucuk2 perut adik ajak main. comel sangat tengok. tapi tak lama lepas tu dilepuknya kepala adik dia. huhu. belum faham lagi dia dah dpt adik tu. 

empat hari lepas dapat adik, Harraz genap setahun umurnya.

1 OKTOBER 2015
genaplah Muhamad Harraz Adha bin Ahmad Taufiq umur setahun.
anak yg sangat sangat baik, tak banyak ragam.
perkembangan dia pun sangat baik.
dah mula nak berjalan skrg.


untuk anak sulung mama yg tersangatlah comel ni,
takde apa yg mama harapkan melainkan harraz akan membesar menjadi anak yg soleh and berjaya dunia akhirat.
semoga harraz dapat doakan mama and papa bila kami dah tiada kelak.
mama and papa sayang sangat sangat kat Harraz and kami akan cuba sedaya upaya membesarkan dan didik harraz sesempurna mungkin.
jangan risau pasal wang ringgit sbb kami akan usaha yg sebaik mungkin buat anak anak mama papa tersayang.
we really love you so much Harraz,
kehadiran harraz setahun yg lalu benar2 menjadi penyeri dan pembuka rezeki buat kami.
sejak ada Harraz, hidup kami tak pernah sunyi dan sentiasa dipenuhi dgn mcm2 ragam harraz.
terima kasih sbb jadi anak yg sangat baik buat kami.
mama doakan Harraz membesar dgn sempurna dan hidup Harraz sentiasa dilimpahi rahmat Allah.


gambar kenangan sewaktu menyambut ulang tahun pertama kelahiran Harraz.
,maaf ni je yg kami mampu buat sbb mama masih dlm pantang time ni, baru je lima hari lpas melahirkan Sufi.
ikutkan plan asal mmg nak buat majlis besar sikit skali dgn doa selamat utk senang bersalinkan adik dia nanti. tapi nak wat camne, kita merancang, Allah yg tentukan, tuptup adik keluar awal sebulan, melepaslah nak sambut. hehe

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

so, itu je la nak cerita dlm post kali ni.
ni pun masih dlm pantang 19 hari.
tetiba rasa rajin nak update blog pulak time ni,
semoga lepas ni akan lebih rajin update blog utk tatapan sendiri suatu hari nanti. hehe.


10.43 pm
14 Oktober 2015