Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Sunday, September 18, 2016

LL.B (HONS) Sarjana Muda Undang-undang UiTM

Assalamualaikum adik2 hakak yang rajin singgah blog akak ni hehe.

First of all, mintak maaf la banyak2 sbb dah jarang giler update blog, maklum la semenjak dah ade dua anak ni life hakak mcm takde life pun haha. for your information, hakak ni umur baru 24 tahun okey, jangan ingat akak dah tua pulak sbb dah ade dua anak hoho. I,ve graduated my first degree Bachelor of Legal Studies last year when I was 23. oh hakak graduate UiTM okeyy, UiTM dihatikuuu hehe.

hakak baru je masuk program simulasi undang2 LL.B Hons ni 5 September 2016 aritu. okey sebenarnya program llb setahun ni dah nak ditamatkan dah. sebabnya, skrg bebudak asasi law yg nak smbung degree law uitm akan terus masuk program LW224, which is terus 4 tahun tanpa perlu grad dulu and mohon semula. untung la hadik2 junior akak, tak payah nak dapat 2.7 above pun boleh terus sambung jadi lawyer. hakak ni batch hakak kena dapat 2.7 above pointer baru dapat jadi lawyer sobsob. tapi ada exception laa, law ni kan semua benda ada exception haha. for those yg tak dapat pointer 2.7 above tapi nak sambung llb untuk jadi lawyer, kena undergo 6 months internship or working experience then kena interview baru diterima masuk program simulasi llb ni.

nak cerita sikit la pasal pengalaman hakak yg baru start seminggu kelas ni haha. hakak dapat kelas 1A. dok nun atas sekali bangunan Fakulti Undang-Undang yg kembar dengan Fakulti Business tu. sedih betul hakak dapat tingkat 7 nun, jenuh menapak naik tangga tiap2 hari nak ke kelas huhu. takpe la ada hikmahya boleh kurus sikit hakak ni kot :p hakak dapat Firm 4 dalam kelas tu. ada 5 orang dalam firm hakak. oh untuk pengetahuan semua,program llb ni macam program simulasi utk jadi the real lawyer satu hari nanti. korang akan duduk berkumpulan dalam firm, ada office and meja sendiri la kiranya. buat kerja (or more exact buat file) sama2 as a partner. ada sorang akan jadi Office Manager untuk kelas and setiap firm akan ada seorang Senior Partner. our Senior Partner adalah seorang pendakwaraya untuk mahkamah tentera. umur mungkin nak dekat 40 tahun kot sbb dia graduated BLS tahun 2003 x silap. masa tu aku baru Darjah 5 huhu.

subjek2 yang hakak kena ambil sem ni,

Criminal Procedure
Civil Procedure
Non-contentious Legal Matters (Conveyancing & Probate)
Evidence Law
Forensic Science
Solicitor Account
Bahasa Melayu Undang-Undang
Criminal Trial and Advocacy
Remedies (Contracts and Torts)  

haa ambik kaw huhu. berat semua subjek2 tu sebenarnya. doakan hakak dapat hadam and lulus semuanya ye. hakak ni kalau adik2 nak tau, bukan dari asasi law pun, dari program matrikulasi and ambik course Sains Hayat tau dakk, so hakak sebenarnya masa masuk degree law ni langsung takde basic law pun huhu. tapi alhamdulillah hakak berjaya grad dengan pointer 2.7 above tu yang hakak dapat masuk llb ni. 


ni la nama firm hakak, Hafiizul & Associates and jadual kelas hakak. haa utk pengetahuan semua, kitorang semua ada punch card tau, wajib punch in jam 8 pagi and punch out jam 5 petang, eventhough takde kelas huhuhu. sedih betul hakak. dah la hakak dok jauh, setiap hari berulang dari Banting ke Shah Alam sobsob.

setiap hari hakak gerak ke shah alam dari rumah jam 6.20 pagi. sampai shah alam dalam jam 7.30 pagi. kalau balik jam 5, confirm jammed so hakak akan sampai rumah jam 7 malam huhuhu. doakan hakak tabah ye untuk setahun ni. 


tengok la husband hakak yang sangat sangat baik hati bekalkan hakak sandwich and air kopi. dia la yang tolong jaga anak2 sepanjang tempoh hakak belajar ni. sangat baik orangnye. hakak sayang sangat2 kat dia huhu tetiba jiwang pulak. dia la yang banyak tolong akak berjaya dari dulu sampai sekarang. boleh refer post2 hakak sebelum ni macam mana dia tolong hakak dari tahun 2010 sampai sekarang.

okey la, sampai takat ni je dulu hakak cerita. InshaAllah lepas ni hakak update lagi ye. asalmualaikum.

Monday, August 15, 2016

lenyaplah kenangan

Assalamualaikum. It has been a while since the last time I wrote in here. So far my life has been great Alhamdulillah. Tapi yela kan, hidup mana ada 24 jam indah je selalu. Mesti ada pasang surut. So tonight.. Ahh.. Just here my rambling..

I feel something different and something complicated tonight. Its not that I'm not happy with my life now, its more to I suddenly remembered the dark time in my life. Yes, a very painful memory.. Pain, sad, brutal emotional torturing.. That's all before I'm getting married. I wish I could delete all those sad and painful memories, but I couldn't. Sometimes when I feel sad, those hurtful memories will come and hunt my life, again.

If there's anything I could do to delete that memory, I certainly will. Cause it really hurt me deep inside my heart. And it will never vanishes even time passes by.

I wish it never happened... I wish it can be deleted.. I wish time can be rewind..

Ya Allah.. Andai bisa dilenyapkan kenangan lalu...

I hope I will become stronger over time. Memories hurt.

Tuesday, May 10, 2016

enam tahun selepas 10 Mei 2010

asalamualaikum.

hari ini, 10 Mei 2016, genap enam tahun hubungan aku dan suami terjalin. alhamdulillah, syukur Ya Allah, cinta kami masih utuh dan semakin bercambah hari demi hari. dengan kehadiran dua cahaya mata penyeri hidup kami, ya, dua sudahh. hehe. tahun lepas update blog tarikh yg sama still sorang lagi. tahun ni dah dua dah anak. :)

anak kedua kami, Sufi, 7 bulan

sangat bersyukur dgn kehidupan kami skrg. i've already graduated from UiTM dgn Ijazah Kepujian Sarjana Muda Pengajian Undang-Undang. baru je convo 26 April 2016 hari tu.

saat indah buatku, pabila suami yg banyak berkorban untukku hadir ke majlis konvokesyenku

my lovely family turut sama hadir memberi sokongan

my second son

my lovely family

skrg aku jadi surirumah dulu sementara tunggu bulan 9 nnti aku sambung belajar. 

melayan dua budak kecik yg sangat comel dan lincah ni



Saturday, February 6, 2016

kita dan kenangan lalu

suamiku, aku tidak akan pernah lupa, saat kau pernah buang semua rasa dan cinta dalam hati aku ni, saat kau campakkan aku jauh dari hidup kau. hidup tanpa kau, tanpa sedikit pun khabar berita dari kau, walaupun hanya untuk 30 hari, cukup buat aku derita bagai nak mati. aku bersumpah kau la yg terakhir akan aku cinta, bagi aku lelaki semua sampah, bila nak, kemain lagi bersepah ayat ayat cinta ditabur, bila taknak, habis madu sepah kau buang tanpa belas kasihan. sampahhh.

tapi suamiku, aku lupa, jodoh itu punya Tuhan, bukan punya aku. ditentukan Dia, bukan aku. 30 hari genap tanpa kau, saat aku sudah boleh duduk makan tidur dgn lena tanpa kau di sisi, walau rindunya pada susuk tubuh manis seorang lelaki itu takkan pernah padam, kau muncul semula! kau muncul kembali dalam hidup aku, aku taktau apa sebabnya, tapi yang pasti, tika itu hati aku penuh dendam dan amarah. setelah kau buang, setelah kau campak aku bagai tiada maruah, kau nak kutip balik aku? oh tidak semudah itu wahai lelaki. meski tak dapat aku nafi, cinta dan rindu itu tak pernah padam untuk kau, tapi dendam kesumat dalam hati aku lebih parah.

suamiku, usai cerita tentang kisah hitam kita. aku lupa jodoh itu sudah tertulis sebelum aku dan kau hidup lagi. dendam yg aku simpan untuk kau, rupanya berubah menjadi cinta yg jauh lagi besar berbanding sebelum kisah hitam kita. ya suamiku, aku jatuh cinta pada kau sekali lagi, dan kali ni, aku pasti cinta aku ni sangat sejati. kerana susuk tubuh lelaki ini, orang yang terlalu banyak berkorban demi seorang aku, seorang aku yang langsung tiada apa apa kelebihan. seorang aku yg belum layak sama sekali bergelar isteri tika itu.

suamiku, pertama kali memelukmu sebagai seorang suami yang sah, aku jatuh cinta. pertama kali dicium olehmu, aku jatuh cinta. pertama kali bersamamu sebagai suami isteri, aku jatuh cinta. gugur segala dendam kesumat yang ada dalam hati aku, berganti cinta dan sayang yg tiada kesudahan. oh Tuhan, indahnya percaturanmu. Kau buang segala cinta tak halal sebelum akad nikah kami, lalu Kau ganti dgn cinta abadi sepasang suami dan isteri.

suamiku, pabila kita kenang kembali kenangan lalu, sungguh kita takkan sangka sama sekali kita berjodoh. tika satu dunia menentang hubungan kita, tika kita sendiri tidak mengerti apa yg kita mahukan dlm hubungan kita, Allah mudahkan jalan utk kita bernikah. 15ribu wang hantaran dgn sekelip mata kau mampu sediakan. berbekalkan 110 ringgit mas kahwin yg kau kumpul hasil titik peluhmu meniaga air soya di bazar ramadhan, kau nikahi aku di hadapan waliku, arwah ayahku.

suamiku, sebagaimana aku tak dapat lupa bagaimana kau pernah buang aku dulu, seperti itulah juga aku takkan lupa bagaimana kau jaga aku selepas kita bernikah. kau adalah malaikat aku di dunia. walau kau manusia yg tak lepas dari salah dan silap, tapi kebaikan kau menutupi kekurangan kau. kau utamakan aku dalam segala benda. kau cuci muntah aku, kau pernah cuci air kencing aku tika aku baru lepas bersalin dan berpantang di rumah, 100% kau yg jaga. kau masakkan utk aku, kau cuci luka di kemaluan aku, kau basuh darah nifas aku,   kau papah aku, kau mandikan aku, segalanya kau lakukan dgn penuh kasih dan sayang. sedikit pun kau tak pernah mengeluh.

"Allah, untuk suami sebaik dia, kurniakan dia Syurga abadi."
doa aku senantiasa tanpa jemu.

suamiku, kita kini punyai dua zuriat hasil cinta kita. dua permata yang sangat comel. siapa sangka kan, hubungan yang penuh onak duri suatu ketika dulu, kini menjadi bahagia sebahagianya. keletah anak anak kita, menambah bahagia dalam hubungan kita. terima kasih suamiku, kerana menjadi suami yang sangat baik buat aku. di sisi Tuhan, aku doakan agar Dia pandang kau, agar Dia hapuskan segala dosa2 kau, masukkan kau dalam syurga, sebab kau sangat layak di sana.

suamiku, kita dan kenangan lalu sebenarnya sangat pahit untuk diingati kembali, tapi yang pahit itulah menghasilkan kemanisan yang tiada terhingga kini. tujuan aku menulis ini, adalah kerana aku menghargai kenangan lalu kita, aku ingat setiap satunya yang pernah terjadi, aku ingat setiap tangisan dan ketawa yang pernah kita lalui.

dan untuk semua itu suamiku, ketahuilah, aku tersangat mencintai kamu. andai aku mati dan hidup semula sekalipun, aku akan tetap mahukan kau menjadi suamiku.

# suamiku, kita tak tahu apa yang bakal terjadi di masa hadapan. kita tak tahu selama mana kita akan hidup bersama. kita tak tahu perancangan Tuhan untuk kemudian hari. sbb itu, aku suka coretkan segala kenangan kita di sini, di blog ini, blog yg aku mulakan tika aku mula cuba jatuh cinta dgn kau, hinggalah sampai akhirnya cinta kita kelak, mudah mudahan di Jannah nanti. :)

Thursday, February 4, 2016

Papa, kerja, dan anak

Assalamualaikum.

Dah agak lama aku tak update blog. Sibuk sangat dgn anak2 since jadi fulltime housewife ni. Huhu. Tambah2 anak2 lak makin membesar, masing2 dgn karenah dan telatah masing2.

Papa dah start kerja 1 Januari 2016. Sebelum ni papa sara kami anak beranak dgn berniaga. Tp sejak kami pindah ke Banting semula ni, papa dah takde port nak niaga. So papa kena kerja makan gaji jugak. Memula hari tu papa ada interview kerja kat hotel @ KLIA. But tak dapat. So papa cari kerja lain dulu. Tgk kat McDonald ada kerja kosong. So papa decide kerja situ dulu.

So now, since papa dah kerja, aku jadi fulltime housewife la. Tapi nasib baik sangat2 papa jenis yg membantu dlm semua kerjarumah. Walaupun papa penat balik kerja, he will never forget to help me. Papa kerja late night. Masuk kol 11 mlm, balik kol 7 pagi. Balik je dari kerja papa akan bawak balik breakfast McD. Then kami akan breakfast sama2. Papa akan cerita pengalaman dia kerja hari ni. Hari dimulakan dgn perkara yg positif, sembang sama2 di meja makan sambil suap anak makan. Makan sama2 kongsi satu burger McD.

Then papa akan tolong mandikan Harraz. Aku mandikan Sufi. Setel mandi anak2, papa tidur. Sampai waktu Zohor, papa bangun, solat and sediakan makanan utk kami anak beranak. Selalunya papa akan belikan nasi kukus ayam berempah harga RM5, besar ayam dia, kami kongsi makan 3 beranak, papa, aku dan Harraz. Alhamdulillah kenyang. Lepas tu, turn papa akan tolong aku jaga anak2. Susukan Sufi, main dgn Harraz.

So far kami skrg masih duduk menumpang di rumah parents mentua di Banting.  Tapi, kami dah decide utk duduk rumah sendiri tahun ni. InshaAllah nak berdikari sendiri, kawen pun dah nak masuk 3 tahun kan. So kami akan duduk kat rumah sendiri, iaitu mmg rumah suami aku sendiri. Sebelum ni kami sewakan kat org lain, duit sewa tu kami buat bayar kereta Myvi RM500 sebulan. Tapi since lepas ni kami nk duduk rumah tu, ansuran kereta kena pakai duit gaji papa lah. So agak sesak sikit lah lepas duduk rumah sendiri nanti. Tapi takpe, perlahan2 bina hidup sendiri. Bak kata pepatah, bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian.

Aku pulak baru je mohon utk kemasukan ke Ijazah Professional Sarjana Muda Undang2 di Uitm. Means kalau dapat, aku akan mula masuk belajar September ni. Tempohnya setahun. Lepas aku habis, aku akan start chambering setahun utk jadi lawyer. InshaAllah lepas tu aku akan bekerjaya sbg peguam. Aku buat semua ni utk kejar cita2 aku and utk senangkan family. Takpe la setahun aku terpaksa korban waktu dgn anak2 sbb life masuk profesional degree ni sangat2 sibuk. Kadang2 kena stay kat firm sampai 2 3 pagi. Huhu. Balik pun malam. Aku pulak akan berulang setiap hari dari Banting ke Shah Alam. So nak pergi uitm je dah makan masa sejam. Mmg kena gerak sebelum subuh lagi. Kalau fikir2 balik, aku pun taktau la mampu ke tak. Tp InshaAllah, aku akan cuba kuat. Sbb suami pun sokong and galakkan 100% aku sambung study.

So tu je la kot yg aku nak cerita dlm entry kali ni.

Papa, adalah tonggak utama keluarga kami. He's the best husband and father for me. Terima kasih papa sbb jadi ketua keluarga yg sangat baik utk kami anak beranak. :)