Kau kekasih hingga ke akhirnya...

Sunday, September 18, 2016

LL.B (HONS) Sarjana Muda Undang-undang UiTM

Assalamualaikum adik2 hakak yang rajin singgah blog akak ni hehe.

First of all, mintak maaf la banyak2 sbb dah jarang giler update blog, maklum la semenjak dah ade dua anak ni life hakak mcm takde life pun haha. for your information, hakak ni umur baru 24 tahun okey, jangan ingat akak dah tua pulak sbb dah ade dua anak hoho. I,ve graduated my first degree Bachelor of Legal Studies last year when I was 23. oh hakak graduate UiTM okeyy, UiTM dihatikuuu hehe.

hakak baru je masuk program simulasi undang2 LL.B Hons ni 5 September 2016 aritu. okey sebenarnya program llb setahun ni dah nak ditamatkan dah. sebabnya, skrg bebudak asasi law yg nak smbung degree law uitm akan terus masuk program LW224, which is terus 4 tahun tanpa perlu grad dulu and mohon semula. untung la hadik2 junior akak, tak payah nak dapat 2.7 above pun boleh terus sambung jadi lawyer. hakak ni batch hakak kena dapat 2.7 above pointer baru dapat jadi lawyer sobsob. tapi ada exception laa, law ni kan semua benda ada exception haha. for those yg tak dapat pointer 2.7 above tapi nak sambung llb untuk jadi lawyer, kena undergo 6 months internship or working experience then kena interview baru diterima masuk program simulasi llb ni.

nak cerita sikit la pasal pengalaman hakak yg baru start seminggu kelas ni haha. hakak dapat kelas 1A. dok nun atas sekali bangunan Fakulti Undang-Undang yg kembar dengan Fakulti Business tu. sedih betul hakak dapat tingkat 7 nun, jenuh menapak naik tangga tiap2 hari nak ke kelas huhu. takpe la ada hikmahya boleh kurus sikit hakak ni kot :p hakak dapat Firm 4 dalam kelas tu. ada 5 orang dalam firm hakak. oh untuk pengetahuan semua,program llb ni macam program simulasi utk jadi the real lawyer satu hari nanti. korang akan duduk berkumpulan dalam firm, ada office and meja sendiri la kiranya. buat kerja (or more exact buat file) sama2 as a partner. ada sorang akan jadi Office Manager untuk kelas and setiap firm akan ada seorang Senior Partner. our Senior Partner adalah seorang pendakwaraya untuk mahkamah tentera. umur mungkin nak dekat 40 tahun kot sbb dia graduated BLS tahun 2003 x silap. masa tu aku baru Darjah 5 huhu.

subjek2 yang hakak kena ambil sem ni,

Criminal Procedure
Civil Procedure
Non-contentious Legal Matters (Conveyancing & Probate)
Evidence Law
Forensic Science
Solicitor Account
Bahasa Melayu Undang-Undang
Criminal Trial and Advocacy
Remedies (Contracts and Torts)  

haa ambik kaw huhu. berat semua subjek2 tu sebenarnya. doakan hakak dapat hadam and lulus semuanya ye. hakak ni kalau adik2 nak tau, bukan dari asasi law pun, dari program matrikulasi and ambik course Sains Hayat tau dakk, so hakak sebenarnya masa masuk degree law ni langsung takde basic law pun huhu. tapi alhamdulillah hakak berjaya grad dengan pointer 2.7 above tu yang hakak dapat masuk llb ni. 


ni la nama firm hakak, Hafiizul & Associates and jadual kelas hakak. haa utk pengetahuan semua, kitorang semua ada punch card tau, wajib punch in jam 8 pagi and punch out jam 5 petang, eventhough takde kelas huhuhu. sedih betul hakak. dah la hakak dok jauh, setiap hari berulang dari Banting ke Shah Alam sobsob.

setiap hari hakak gerak ke shah alam dari rumah jam 6.20 pagi. sampai shah alam dalam jam 7.30 pagi. kalau balik jam 5, confirm jammed so hakak akan sampai rumah jam 7 malam huhuhu. doakan hakak tabah ye untuk setahun ni. 


tengok la husband hakak yang sangat sangat baik hati bekalkan hakak sandwich and air kopi. dia la yang tolong jaga anak2 sepanjang tempoh hakak belajar ni. sangat baik orangnye. hakak sayang sangat2 kat dia huhu tetiba jiwang pulak. dia la yang banyak tolong akak berjaya dari dulu sampai sekarang. boleh refer post2 hakak sebelum ni macam mana dia tolong hakak dari tahun 2010 sampai sekarang.

okey la, sampai takat ni je dulu hakak cerita. InshaAllah lepas ni hakak update lagi ye. asalmualaikum.